4/6/11

Δρούτσας: Η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο


Συνέντευξή του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα σε ηλεκτρονική εφημερίδα της Σόφιας.
Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα «The Sofia Echo» φιλοξενεί στην ηλεκτρονική της έκδοση συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, συνέντευξη που παραχώρησε στον αρχισυντάκτη Clive Leviev Sawyer.

Σε άρθρο του (σσ. συνοδεύεται από φωτογραφία του υπουργού), που φέρει τίτλο «Ο Έλληνας ΥΠΕΞ διευκρινίζει το πολιτικό όραμα για τα Δυτικά Βαλκάνια και τον Αραβικό κόσμο», το ηλεκτρονικό έντυπο αναφέρει ότι ο κ. Δρούτσας επιζητά την οικοδόμηση συναίνεσης στο πλαίσιο της ΕΕ για τη στήριξη της πρότασής του για ένα ευρωπαϊκό «σχέδιο Μάρσαλ», το οποίο θα βοηθήσει τις μεταρρυθμίσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Αναφέρεται, επίσης, στην ανάγκη ώθησης της προοπτικής ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, στο πρόβλημα του ονόματος της ΠΓΔΜ και στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Ο κ. Δρούτσας επισημαίνει ακόμη τη στενή συνεργασία με τον Βούλγαρο ομόλογό του για θέματα, όπως η περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
«Και οι δύο χώρες, Ελλάδα και Βουλγαρία, προσεγγίζουν το ζήτημα της Λιβύης, μέσω της ανάγκης για επείγουσα έναρξη της πολιτικής διαδικασίας. Η στρατιωτική επέμβαση δεν θα αποφέρει από μόνη της τα επιθυμητά αποτελέσματα», δηλώνει ο κ. Δρούτσας.
Ο Έλληνας υπουργός σημειώνει ακόμη ότι οι εξελίξεις στον Αραβικό κόσμο είχαν σοβαρές επιπτώσεις για την Ευρώπη, κυρίως όσον αφορά τα μεγάλα κύματα των μεταναστών και των προσφύγων. Ως εξωτερικό σύνορο της ΕΕ, η Ελλάδα επηρεάστηκε σοβαρά από την παράνομη μετανάστευση. «Περίπου το 90% των παράνομων μεταναστών χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως σημείο εισόδου», υπογραμμίζει ο κ. Δρούτσας.
Σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, ο κ. Δρούτσας λέει: «Έχουμε μία καθαρή πολιτική θέση ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να επωμισθούν το μερίδιο, που τους αναλογεί».
Όσον αφορά την πρόταση για «σχέδιο Μάρσαλ», ο Έλληνας υπουργός τονίζει ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα πρέπει να ειδωθεί ως «μία πραγματική επένδυση» στην περιοχή, η οποία συμβάλλει στην ειρήνη και σταθερότητα της ίδιας της ΕΕ.
«Εάν επενδύσουμε στην περιοχή με σωστό τρόπο, θα δημιουργήσουμε οικονομική ανάπτυξη, η οποία θα σημαίνει οικονομική ανάπτυξη και για την ίδια την ΕΕ», δηλώνει.
Για την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ ότι επεκτείνει τις επιχειρήσεις του στη Λιβύη έως τον Σεπτέμβριο, ο κ. Δρούτσας δηλώνει πως η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως μία λύση, η οποία αντανακλάται στο σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Δρούτσας δήλωσε ότι η Ελλάδα, μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, θέλει αναβίωση της ευρωπαϊκής τους προοπτικής. Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε τη σημασία της συνόδου κορυφής της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη το 2003 και της «ατζέντα 2014», υπό το πρίσμα της προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.
«Είχαμε την αίσθηση ότι το ζήτημα της προοπτικής για ευρωπαϊκή ένταξη των βαλκανικών κρατών, από την προεδρία της Ελλάδος το 2003, έχασε τη δυναμική του», σημειώνει. Κύριος παράγοντας γι αυτό θεωρείται η «ενταξιακή κόπωση» αρκετών ισχυρών κρατών μελών της ΕΕ, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την αντιπαράθεση με τα Σκόπια για το ζήτημα του ονόματος και αν αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική της Αθήνας για ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, ο κ. Δρούτσας αναφέρεται στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος, τις οποίες ανέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από τον Οκτώβριο του 2009. «Εάν θέλουμε ειλικρινώς να αναζητήσουμε μία λύση, πρέπει να συνομιλήσουμε και να κατανοήσει ο ένας τον άλλο λίγο καλύτερα», προσθέτει ο κ. Δούτσας, αναφερόμενος στην ανάγκη από εποικοδομητικό διάλογο των δύο πλευρών.
Ο κ. Δρούτσας επισημαίνει ότι η Ελλάδα προτείνει ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, το οποίο θα χρησιμοποιείται από όλες τις χώρες διεθνώς, erga omnes, κάτι που θα απομακρύνει τα όποια μελλοντικά εδαφικά και «εθνικιστικά» ζητήματα. Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ ενός συμβιβασμού, στον οποίο δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Όταν μία τέτοια λύση επιτευχθεί και η γειτονική χώρα θα μπορεί να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, η Ελλάδα θα είναι «ο πιο αξιόπιστος εταίρος» για τη στήριξη αυτών των προσδοκιών, όπως διαβεβαιώνει ο υπουργός.
Τέλος, αναφορικά με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ο κ. Δρούτσας μεταξύ άλλων αναφέρει ότι τα μέτρα λιτότητας έχουν ήδη αποφέρει «ενθαρρυντικά θετικά αποτελέσματα».
Σύμφωνα με τον υπουργός, η Ελλάδα, κατά το 2010, μείωσε το έλλειμμα του προϋπολογισμού της κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, επίτευγμα πρωτοφανές στην ευρωζώνη, προχώρησε σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, πήρε μέτρα για τη φοροδιαφυγή και αναμόρφωσε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Επίσης, αύξησε τις εξαγωγές της κατά 35%, ενώ αναμένεται μία πετυχημένη από τουριστικής άποψης χρονιά. Οι ενδείξεις, που υπάρχουν, είναι ότι περί τα τέλη του 2011 ή τις αρχές του 2012 η Ελλάδα θα επιστρέψει σε θετική οικονομική ανάπτυξη και θα βγει από την κρίση.
«Είμαστε στον σωστό δρόμο, αλλά χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά», καταλήγει ο Δημήτρης Δρούτσας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Καταλαβαινετε λοιπον γιατι ασκειται η οικονομικη πιεση στην
    Ελλαδα...
    Γιατι εδω ο κοσμος φλεγεται κιο γιωργακης με τον δρουτσα κανουν οτι ψιχαλιζει...
    Οσο και μη Ελληνας ναναι ο γιωργακης ακολουθει την παλαια Ελληνικη παραδοση...
    Δεν ξερουμε,δεν ακουσαμε τιποτα... Μεχρι να χτυπησουν τα κανονια την πορτα μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.