17/6/11

Συρία: Πυρ εναντίον διαδηλωτών στην Μπανιάς

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας άνοιξαν πυρ για να απωθήσουν τους διαδηλωτές στη Μπανιάς προκαλώντας έναν αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής αριθμό θυμάτων, σύμφωνα με ακτιβιστή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο και ο οποίος πρόσθεσε ότι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας.

«Σημειώθηκαν σφοδροί πυροβολισμοί για να διαλύσουν δύο διαδηλώσεις στη Μπανιάς και υπάρχουν θύματα» ανάμεσα στους διαδηλωτές, δήλωσε ο πρόεδρος του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντελραχμάν.
«Οι δυνάμεις ασφαλείας κυνήγησαν τους διαδηλωτές», πρόσθεσε. «Φώναζαν στους κατοίκους να μην βγαίνουν στα μπαλκόνια».
Σύμφωνα με τον Αμπντελραχμάν διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές άλλες πόλεις, όπως στη Χομς στην επαρχία Ντεράα και στην Τζάμπλεχ στα δυτικά.
Οι διαδηλωτές «φώναζαν συνθήματα εναντίον του καθεστώτος και δήλωναν την αλληλεγγύη τους στις πόλεις που πολιορκούνται» από τον στρατό, επεσήμανε ο Αμπντελραχμάν.
Εξάλλου η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα «ότι τίθεται υπέρ της διεύρυνσης των ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον οικονομικών οργανισμών της Συρίας», ένα σχέδιο που εξετάζεται από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με αυτούς τους οργανισμούς απάντησε ότι το σχέδιο των Βρυξελλών αναφέρεται σε «εταιρείες, τράπεζες», αλλά και στην πιθανότητα να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον και άλλων Σύρων.
Διπλωματικές πηγές από την ΕΕ είχαν επισημάνει χθες Πέμπτη ότι πρόκειται για μία «νέα διαβάθμιση» μετά την επιβολή δύο πρώτων γύρων κυρώσεων που είχαν στόχο αρχικά τους επικεφαλής του καθεστώτος και στη συνέχεια τον ίδιο τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ.
Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ πρώτα θα συμφωνήσουν για τα πρόσωπα εναντίον των οποίων θα επιβληθούν κυρώσεις και οι εταιρείες που ελέγχουν «θα ακολουθήσουν», όπως διευκρίνισε Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.