2/6/11

Επενδύσεις χωρίς σύνορα

Για αγορές ακινήτων σε περιοχές που µέχρι σήµερα χαρακτηρίζονταν παραµεθόριες
Ο έλεγχος στους υποψήφιους αγοραστές διαρκούσε ώς και οκτώ µήνες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΟΥΚΑΣ ∆ΗΜΑΚΑΣ
Το ψαλίδισµατων περιοχών που µέχριτώρα ορίζονταν ως παραµεθόριες για να ισχύουν περιορισµοί εθνικής ασφάλειας όσον αφορά  και τις µισθώσεις ακινήτων, αλλά και η επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών αδειοδότησης προβλέπονται σε άρθρο νόµου που ψηφίστηκε προχθές. Στόχος, όπως αναφέρεται από το υπουργείο Αµυνας,που είχε τη σχετική νοµοθετική πρωτοβουλία, είναι η άρση χρονοβόρων αντικινήτρων και η ενίσχυση του κλίµατος επενδύσεων από το εξωτερικό.
Στις καταργούµενες ως παραµεθόριες περιοχές οι υποψήφιοι αγοραστές ή µισθωτές ακινήτων που είναι πολίτες χωρών εκτόςΕυρωπαϊκής Ενωσης – όπως καιεκτός των χωρώντης Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών – περνούσαν από έλεγχο που διαρκούσε πολλέςφορές µέχρι και οκτώ µήνες θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Με τον νέο νόµο που υποστήριξαν στη Βουλή οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Πάνος Μπεγλίτης, παύουν να θεωρούνται παραµεθόριες περιοχές ως προς τις δικαιοπραξίες ακινήτων οι νοµοί Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, οιτέσσερις τηςΚρήτης, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Γρεβενών, Κοζάνης, Ηµαθίας, Πιερίας και Καβάλας. Οι περισσότερες από αυτές τις περιοχές είχαν ενταχθεί σεαυτό το καθεστώς µε νοµοθετική διάταξη του 1927. Παραµένουν ως παραµεθόριες περιοχές, όπου απαγορεύονται κατ’ αρχήν οι δικαιοπραξίες ακινήτων για κατοίκους χωρών πέραν της Ε.Ε., οι νοµοί ∆ωδεκανήσου, Εβρου, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κιλκίς,Λέσβου, Ξάνθης, Πρέβεζας, Ροδόπης Σάµου, Φλώρινας και Χίου, οι επαρχίες Νευροκοπίου του τ. νοµού ∆ράµας, Πωγωνίου και Κόνιτσας του τ. νοµού Ιωαννίνων, Αλµωπίας καιΕδεσσας του τ. νοµού Πέλλης, και Σιντικής του τ. νοµού Σερρών καθώς και τα νησιά Σκύρος καιΣαντορίνη. Σε αυτές τις περιοχέςχρειάζεται ειδική άδεια για δικαιοπραξία. Πηγή του υπουργείου Αµυνας ανέφερε ότι η επιλογή των περιοχών που παραµένουν παραµεθόριες έγινε µε κριτήρια «εθνικής ασφαλείας» που σχετίζονται µε όµορες χώρες, µε ιδιαιτερότητες, ενδιαφέρον συναρµόδιων υπουργείων κ.ά.
Αλλαγές υπάρχουν και στις διαδικασίες αδειοδότησης µε τις οποίες αναµένεται να µειωθεί η έγκριση µιας αγοραπωλησίας ακινήτου: στις παραµεθόριες περιοχές οι κάτοικοι χωρών εκτός Ε.Ε. απαγορεύεται, όπως προαναφέρθηκε, να κάνουν δικαιοπραξίες ακινήτων, όπως και πριν. Πλην όµως, για την άρση της απαγόρευσης αυτής, ενώ πρώτα έπρεπε να απευθυνθούν µε αίτηση στον υπουργό Αµυνας και εκείνος σε άλλες υπηρεσίες όπως ΕΛ.ΑΣ., ΕΥΠ κ.λπ., µε τον νέο νόµο η αρµοδιότητα αυτή περνά στην υπερπεριφέρεια και συγκεκριµένα σε επιτροπή υπό τονγενικό γραµµατέα της και µέλη εκπροσώπους από τα υπουργεία Αµυνας, Προστασίας του Πολίτη και Ανάπτυξης. Στην αίτηση ο ενδιαφερόµενος αγοραστής πρέπει να αναφέρει τον σκοπό για τον οποίο θέλει να χρησιµοποιήσει το ακίνητο.
ΓΡΑΜΜΗ ΑΙΓΙΑΛΟΥ. Με άλλη τροπολογία απλουστεύεται και επιταχύνεται η διαδικασία καθορισµού της γραµµής αιγιαλού µε την κατάργηση της απαιτούµενης έως τώρα σύµφωνης γνώµης του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Η σύµφωνη γνώµη θα διατυπώνεται από το ΓΕΕΘΑ µέσα σε αποκλειστική προθεσµία ενός µηνός, µετά την πάροδο της οποίας θα θεωρείται ότι έχει διατυπωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.