19/6/11

Επιχειρηματικός ακτιβισμός

«Οταν ξέσπασε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, η Αφρική αποτέλεσε σανίδα σωτηρίας για την Τουρκία.

Σήμερα, είναι η σειρά της Λατινικής Αμερικής, καθώς και της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας, να βοηθήσει την Τουρκία να διασχίσει με ασφάλεια το κενό αέρος που προκλήθηκε από τις εξεγέρσεις του αραβικού κόσμου», δηλώνει ο Ριζανούρ Μεράλ. Κατ' ουσίαν, αυτό είναι εφικτό διαμέσου της Tuskon, της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων Τουρκίας, της οποίας είναι πρόεδρος και ιδρυτής.

Η επιτυχία της βασίζεται στους εμπορικούς δεσμούς που η Tuskon ανέπτυξε στο όνομα των τούρκων εργοδοτών από την ίδρυσή της το 2005. Εγκατεστημένη κυρίως στην Ανατολία, η ένωση αριθμεί 29.000 εταιρείες-μέλη, ως επί το πλείστον μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), αν και υπάγονται σε αυτήν και εκατό από τις πεντακόσιες μεγαλύτερες τουρκικές επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης σημαντικής εκδήλωσής του, το 2005, ο εργοδοτικός οργανισμός υποδέχτηκε στην Κωνσταντινούπολη πεντακόσιους αντιπροσώπους προερχόμενους από τριάντα μία αφρικανικές χώρες. Βέβαια, οι δραστηριότητες της Tuskon αναπτύσσονται από τη Ρωσική Ομοσπονδία έως τις Ηνωμένες Πολιτείες, περνώντας από την Ευρώπη (Ανατολική και Δυτική), την Ευρασία, καθώς και, στο εξής, από τους άραβες γείτονες της Τουρκίας -την πιο αποδοτική αγορά μέχρι τις πρόσφατες εξεγέρσεις- την Ασία ή και τη Νότια Αμερική.

Οπως σημειώνει ο Μεράλ, η επιτυχία της Tuskon εξηγείται «από την προτεραιότητα [έχει τεθεί από τον ίδιο] που δίδεται στη δημιουργία δραστηριότητας. Στην Ανατολία, διαθέτουμε μια στέρεη παραγωγική δομή, που είχε τελειοποιηθεί από τους haci babalar (χατζί μπάμπαλα, η παλαιά γενιά των "πατέρων" που είχαν εκπληρώσει το χατζ, δηλαδή το προσκύνημα στη Μέκκα), την οποία επιθυμούν να αναπτύξουν στο εξής οι kravatli ogullari (κραβατλί ογγουλαρί, οι "υιοί τους, που φορούν τη δυτική γραβάτα"). Διοργανώνουμε συναντήσεις μεταξύ τούρκων επιχειρηματιών και εν δυνάμει εταίρων από το εξωτερικό, έτσι ώστε να ανοίγονται νέες αγορές για τον εξαγωγικό τομέα». Οι εξαγωγές -καταναλωτικά αγαθά, υλικά οικοδομών, έπιπλα, υφάσματα, μηχανές, εργαλεία, ανταλλακτικά, εξαρτήματα κ.λπ.- αντιπροσωπεύουν το 90% της δραστηριότητας των επιχειρήσεων που είναι μέλη της Tuskon.

Υπάρχει όμως κι ένας άλλος λόγος που εξηγεί γιατί η Tuskon είναι δημοφιλής μεταξύ των επιχειρηματιών της Ανατολίας, σύμφωνα με τον Μεράλ: «Δεν αναμειγνυόμαστε στην πολιτική». Πράγμα που δεν συμβαίνει με άλλους εργοδοτικούς οργανισμούς: «Η Askon(1) διατηρεί δεσμούς με τον Νετζμετίν Ερμπακάν [του οποίου το κόμμα Refah, ή Κόμμα της Ευημερίας, ανέβηκε για λίγο στην εξουσία το 1997(2)]. Αργότερα, εμφανίστηκε η Musiad(3), που συνδεόταν με το ΑΚΡ [το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που είναι σήμερα στην εξουσία]. Οσο για μας, αν και συντασσόμαστε με το ΑΚΡ σε πολλά θέματα, παραμένουμε αχρωμάτιστοι, κάτι που μας βοήθησε να αναπτυχθούμε και πέρα από τα μουσουλμανικά κράτη, στα οποία είχε περιοριστεί η Musiad».

Η Tuskon δεν διστάζει ωστόσο να επικαλεστεί το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, επωφελούμενη από την επιτυχία του τούρκου θρησκευτικού ηγέτη, ο οποίος έχει ανοίξει πλήθος ιδιωτικών σχολείων ανά τον κόσμο και όχι μόνο στις μουσουλμανικές χώρες: «Το δίκτυο Γκιουλέν μάς διασφαλίζει έργα και επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη του δημόσιου τομέα σε χώρες όπου η Τουρκία δεν έχει επίσημους συνομιλητές», επισημαίνει ο Μεράλ, «μια και σε σύνολο 53 αφρικανικών χωρών, η χώρα μας δεν διαθέτει παρά 25 πρεσβείες».

Τον περασμένο Μάρτιο, η Tuskon οργάνωσε μία σημαντική αποστολή υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Γκάνα και την Γκαμπόν. «Στην Γκαμπόν δεν έχουμε πρεσβεία. Υπάρχουν όμως τέσσερις εκπαιδευτικοί Γκιουλέν σε ένα σχολείο, χάρη στους οποίους μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε πρόσβαση σε διάφορους συνομιλητές και να αποκτήσουμε πληροφορίες και επαφές με τους επιχειρηματικούς κύκλους. Η πλειονότητα των μελών μας στηρίζει σε οικονομικό επίπεδο τα σχολεία Γκιουλέν, ακόμη και στην Γκαμπόν, καθώς εκτιμούμε ότι είναι ωφέλιμα για την Τουρκία». Τι γίνεται όμως με τις κατηγορίες ως προς την έλλειψη διαφάνειας του κινήματος Γκιουλέν στην Τουρκία; Ο Μεράλ τις απορρίπτει με μία χειρονομία, διαβεβαιώνοντας ότι «το κίνημα είναι απόλυτα διαφανές και αποτελεί στήριγμα για την Tuskon». Χωρίς κανένα άλλο σχόλιο.

(1) (ΣτΜ): Ενωση επιχειρηματιών που αυτοαποκαλούνται λιοντάρια της Ανατολίας.
(2) (ΣτΜ): Ισλαμικό κόμμα που το 1998 τέθηκε εκτός νόμου από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας.
(3) Ενωση ανεξάρτητων βιομηχάνων και επιχειρηματιών, που ιδρύθηκε στην Ανατολία για να αντισταθμίσει την ιδιαιτέρως λαϊκή TUSIAD, που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες τουρκικές επιχειρήσεις.
*Δημοσιογράφος, Λονδίνο. http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.