25/6/11

Η γεωπολιτική αξία του ελληνικού χώρου: Αγαθό ή κατάρα;

Του Σάββα Καλεντερίδη
Ο ελληνικός χώρος διαχρονικά και δια μέσου των αιώνων αποτελεί σημείο τομής γεωπολιτικών συμφερόντων και πεδίο ανταγωνισμού -πολλές φορές σκληρού- των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη. Τα συμφέροντα αυτά την περίοδο ίδρυσης του ελληνικού κράτους σχετίζονταν κυρίως με τον έλεγχο των θαλασσίων οδών και την ασφάλεια του θαλασσίου εμπορίου, που απειλούσε κατά καιρούς η δράση των πειρατών. Υπάρχουν μάλιστα απόψεις σύμφωνα με τις οποίες οι Μεγάλες Δυνάμεις, από ένα σημείο και μετά, συναίνεσαν και υποστήριξαν την ίδρυση του ελληνικού κράτους, θεωρώντας τους Έλληνες τους μόνους ικανούς να κυριαρχήσουν και να ελέγξουν τον κρίσιμο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Για κάποια περίοδο, ο ελλαδικός χώρος απετέλεσε πεδίο διελκυστίνδας μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, όποτε η δεύτερη αποπειράθηκε να δημιουργήσει συνθήκες που θα της επέτρεπαν την κάθοδο στο Αιγαίο. Την τελευταία απόπειρα, μάλιστα, η Ελλάδα την πλήρωσε ακριβά, με τον αιματηρό και απολύτως καταστροφικό Εμφύλιο (1944-1949), ο οποίος, εκτός των άλλων, δημιούργησε βαθύτατο διχαστικό ρήγμα στον ελληνικό λαό, συνέπεια του οποίου είναι η τραγική κατάσταση που διάγει η χώρα σε πολιτικό επίπεδο τις μέρες αυτές.
Η διαχείριση της γεωπολιτικής αξίας του ελληνικού χώρου απαιτεί ανώτερης ποιότητας πολιτικό προσωπικό για να μετατραπεί η αξία αυτή σε αγαθό που μπορεί να ωφελήσει τη χώρα και τους πολίτες, ειδάλλως, μπορεί να μετατραπεί σε κατάρα, όπως έγινε πολλές φορές στο παρελθόν, με τραγικές συνέπειες για την πατρίδα και το έθνος. Την κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η χώρα, με τα κόμματα και το πολιτικό προσωπικό να διέρχονται μια βαθύτατη κρίση, βρίσκονται σε εξέλιξη γεγονότα που απαιτούν λεπτούς χειρισμούς και σοβαρή διαχείριση από πλευράς των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
Το ζήτημα του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, που σχετίζεται με τη γεω-ενεργειακή αξία του ελλαδικού χώρου, οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου τα προηγούμενα χρόνια το διαχειρίστηκαν με τρόπο που αντί για αγαθό, μετατράπηκε σε κατάρα, τουλάχιστον για την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και για τον ίδιο, του οποίου μάλιστα κινδύνεψε η ζωή, εξαιτίας των επιλογών του στο θέμα αυτό. Ενώ λοιπόν η τελική έκβαση του South Stream, που αποτέλεσε αιτία σύγκρουσης Ρωσίας-ΗΠΑ, δεν έχει κριθεί, έρχεται στο προσκήνιο το ενδεχόμενο εγκατάστασης της αντιπυραυλικής ομπρέλας των ΗΠΑ στο Αιγαίο, γεγονός που ήδη έχει προκαλέσει την αντίδραση της Ρωσίας. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε προς το παρόν την έκβαση αυτής της αμερικανο-ρωσικής κόντρας στο Αιγαίο, εκείνο πάντως που μάθαμε απ’ αυτή, είναι το γεγονός ότι πίσω από τις απειλές της Τουρκίας για τη μη επέκταση των χωρικών υδάτων από πλευράς της Ελλάδος στα 12 ν.μ. είναι προφανές ότι κρυβόταν και η Ουάσιγκτον και η Μόσχα. Και αυτό γιατί τα πλοία που θα φέρουν την αντιπυραυλική ομπρέλα θα σταθμεύουν στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, τα οποία τώρα αποτελούν το 45% του συνόλου, ενώ με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. θα ήταν κάτω από το 10% του θαλάσσιου χώρου του Αιγαίου.
Ενώ λοιπόν αναφύεται το ζήτημα αυτό στο Αιγαίο, που απαιτεί σοβαρή διαχείριση και λεπτούς χειρισμούς από πλευράς της Ελλάδος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και το θέμα της εκμετάλλευσης του θαλάσσιου Οικοπέδου 12 από πλευράς Κύπρου και Ισραήλ και από την αμερικανικών συμφερόντων Noble Energy, και το ενδεχόμενο κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου που θα διέρχεται από τις ΑΟΖ Κύπρου - Ελλάδος, χωρίς την παρεμβολή της τουρκικής ΑΟΖ. Το θέμα της εκμετάλλευσης του Οικοπέδου 12 έχει ήδη προκαλέσει την προσφυγή του Λιβάνου στον ΟΗΕ, ενώ είναι γνωστές οι έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας στο ενδεχόμενο ορισμού ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου-Ελλάδος, συμπεριλαμβανομένου και του Καστελόριζου με πλήρη δικαιώματα. Να σημειωθεί δε ότι πίσω από την επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ δεν κρύβεται το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τους Παλαιστινίους και για τους Άραβες, αλλά ο επιχειρούμενος αποκλεισμός της από το ενεργειακό παιχνίδι της ΝΑ Μεσογείου.
Τέλος, θα πρέπει να προσθέσουμε το εξής. Ακόμα και στην περίπτωση που το θέμα της συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ αλλά και του ορισμού ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου-Ελλάδος έχει αίσια έκβαση, για να μετατραπούν όλα αυτά σε αγαθό για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό θα πρέπει να υπάρχει ορθή διαχείριση συνολικά του ενεργειακού ζητήματος από πλευράς ελληνικών κυβερνήσεων, οι οποίες θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε δημόσιους οργανισμούς, που θα πρέπει να κρατήσουν εκτός του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, όπως για παράδειγμα η ΔΕΦΑ. Ειδάλλως, η Ελλάδα θα πληρώνει τα σπασμένα των γεωπολιτικών ανταγωνισμών και άλλοι θα καρπώνονται τους καρπούς της γεωπολιτικής αξίας του ελληνικού χώρου.
Άραγε ο τομέας αυτός -ιδιαίτερα το ενδεχόμενο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΦΑ και οι επιπτώσεις αυτής της πράξης- έτυχε της ανάλογης προσοχής από το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας, ένας τομέας που θα κρίνει ίσως κα την επιτυχή έξοδο της Ελλάδος από την οικονομική κρίση ή θα αναδειχτεί κατόπιν εορτής και όταν θα έχουν κριθεί τα πάντα;
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Δημοκρατία, την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

15 σχόλια:

  1. Αγαθό αγαπητέ κ. Καλεντερίδη και πιστεύω ότι θα υπάρξει επανάληψη του προφητικού λόγου (σου) στην πρώτη παράγραφο αλλά και εξής. Είμαστε οι μόνοι κάλλιστοι διαχειριστές σταυροδρομίων από αρχιοτάτων χρόνων Επίσης οι μόνοι κυματοθραύστες επιθέσεων εξ ανατολών. Οι δυτικοί ξέρουν καλύτερη ιστορία από εμάς. Γι' αυτό θα πληρώσουν για τη σωτηρία τη δική τους μέσω της δικής μας δανειοσωτηρίας. Ουσιαστικά την δική τους προφύλαξη καθορίζουν. Ευτυχώς έχουμε όπως και οι λαοί της βίβλου την "κατάρα" να υπάρχουμε μέχρις εσχάτων καιρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυριε Σάββα ο Τίτλος του Άρθρου σας ειναι ολα τα λεγφτα.Τα λεει ολα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σάββα

    Το είχα γράψει και παλαιότερα και θα το ξαναγράψω,ασφαλώς και θέλω να ερευνήσουμε και να εκμεταλευτούμε τα κοιτάσματα που διαθέτουμε ώς χώρα στο Αιγαίο,ΑΛΛΑ ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ,ΟΧΙ ΤΩΡΑ.

    Ακριβώς για το λόγο αυτό το καθεστώς Παπανδρέου προχωράει στο θέμα αυτό,αμέσως μόλις αναγνωριστούν τα κοιτάσματα θα μετατραπούν σε ενυπόθηκες αξίες,και απο τη στιγμή που οι πιθανότητες πτώχευσης είναι τόσο πολλές κάτι τέτοιο θα ήταν αυτοκτονία.

    ΥΓ
    Για δύο λόγους δεν μας έχουν πτωχεύσει μέχρι στιγμής,ο ένας είναι οι ιδιοτικοποιήσεις και ο άλλος είναι τα κοιτάσματα,γιατί πολύ απλά,αν πτωχεύσουμε πρώτα, μετά δεν θα υπάρχει κανένας λόγος να ξεπουλήσουμε τίποτα και σε κανέναν.

    ΥΓ2
    Τελευταία παρατηρώ μια βιασύνη στα θέματα αυτά,είναι πολύ πιθανό η Τουρκία να αντιδράσει βίαια,ειδικά στο θέμα του Καστελόριζου,ας είμαστε προετοιμασμένοι και καχύποπτοι σε κάθε τους κίνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ 12:47 μ.μ.

    Συμφωνώ απολύτως, αλλά δεν είδα να του κάνεις και καμμιά πρόσκληση να έλθει στο ωραίο Τζάντε για κανένα μπανάκι! Εμ πώς; :-))

    Εκτός κι αν φοβάσαι ότι εκείνο το "Ντόρα" μπορεί να τον βάλει σε σκέψεις.... :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρήστο, το σκεπτικό σου είναι σωστό. Αλλά από την άλλη χρειαζόμαστε πόρους, χρήματα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε εσαεί για να εκμεταλλευτούμε τον ορυκτό και υποθαλάσσιο πλούτο μας.

    Το πρώτο ΥΓ σου δεν είναι, κατά την γνώμη μου, σωστό:

    α) Τι εννοείς με τις ιδιωτικοποιήσεις; Ότι περιμένουν να ιδιωτικοποιηθούν πρώτα οι οργανισμοί και εταιρείες του δημοσίου; Γιατί;

    β) Όταν πτωχεύσεις δεν ξεπουλάς, σου τα παίρνουν. Σε βγάζουν στο σφυρί.

    Δες και τούτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νάτιβιστ, γιατί το λες αυτό, αφού το συμπαθώ το κορίτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Nativist

    Μακάρι να ήταν έτσι τα πράγματα αλλά δεν είναι,μέχρι πρίν ένα χρόνο αν πτωχεύαμε δεν θα μπορούσαν να μας πάρουν τίποτα,μιας και βρισκόμασταν υπό την προστασία της κρατικής ασυλίας,της οποίας παραιτηθήκαμε προκειμένου να πάρουμε τα νέα δάνεια,τώρα υποθηκεύουμε τα πάντα,και απο τη στιγμή που υποθηκεύεις ενώ η χρεοκοπία σου εμφανίζει πάρα πολλές πιθανότητες ένα πράγμα μπορεί να συμβαίνει,έχεις αυτοκτονικές τάσεις.

    Οι δανειακή σύμβαση που έχουμε υπογράψει όπως επείσης και αυτή που πρόκειται να υπογράψουμε μας καθιστούν και τυπικά προτεκτοράτο,θα τους δώσουμε γή και ύδωρ για να κερδίσουμε παράταση στη χρεοκοπία.

    Άστο φίλε,οι άνθρωποι είναι επαγγελματίες,ενώ εμείς ώς λαός ανενημέρωτος,με ελάχιστες εξαιρέσεις,στο μόνο που ελπίζω πλέον είναι να καταφέρει επιτέλους ο λαός να σπάσει τα δεσμά του τρόμου,του φόβου και του ατομικισμού που τον διακατέχουν και να πάρει επιτέλους την κατάσταση στα χέρια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. skal, τι εξομολόγηση ήταν αυτή; Οέο; Άμα διαβάζει η γυναίκα σου αυτά που γράφεις σε βλέπω να ζητάς πολιτικό άσυλο από τον Καθουρίμα :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρήστο,

    Από την κρατική ασυλία παραιτηθήκαμε μόλις υπογράψαμε την πρώτη δανειακή σύμβαση, η οποία ουδέποτε ήλθε προς ψήφιση στην Βουλή(!), άρα είναι αμφίβολο αν ισχύει. Φέρει μόνο την υπογραφή του Παπακωνσταντίνου.

    Ο καθηγητής Νότης Μαριάς τα είχε ξεκαθαρίσει αυτά, πρώτος νομίζω, διότι όλοι μίλαγαν για τον μνημόνιο μόνο.

    H πρώτη φορά που τον άκουσα εγώ, ήταν πέρσι το φθινόπωρο στις "ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ" του Γιώργου Σαχίνη από το "ΚΡΗΤΗ TV", αλλά πρέπει να είχε κάνει και μία παρόμοια συνέντευξη με τον Κουΐκ. Δεν ξέρω αν ήταν πριν ή μετά. Ασφαλώς να υπάρχουν στο ΥΤ όλες αυτές.

    Άρα είναι όπως σου τα είπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Η γεωπολιτική αξία του ελληνικού χώρου, αγαθό ή κατάρα;"
    Αγαθό Θεού που φθονείται από τον διάβολο.
    Διό και καθίσταται τόπος αναμέτρησης του καλού με το κακό.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Χρήστο

    (Συμπληρώνω προηγούμενο σημερινό μου σχόλιο)

    Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010 09:59 (δηλαδή έναν χρόνο πριν), ο Μαριάς έγραφε Η λεόντειος δανειακή σύμβαση Ελλάδας – κρατών Ευρωζώνης

    Στις 2 Μαΐου 2011 δηλαδή σχεδόν έναν χρόνο μετά), ο Μιχελάκης δηλώνει ότι η ΝΔ θεωρεί την εν λόγω σύμβαση Δευτερεύον ζήτημα!!

    Άραγε, ξέρουν τι τους γίνεται καθόλου;
    Μπορούμε να μην ανησυχούμε για την τύχη του τόπου, την οποία ΕΜΕΙΣ παραδώσαμε σε τέτοιους ανεύθυνους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όχι Πιγκουίνε, άσυλο μόνο σε Σκανδιναβική χώρα, κατά προτίμηση Σουηδία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "Η γεωπολιτική αξία του ελληνικού χώρου: Αγαθό ή κατάρα;"

    Εξαρτάται πως το βλέπει κανείς. Όταν έχεις την απαιτούμενη ισχύ (σε κάθε επίπεδο) είναι ευλογία καθώς και όταν έχεις το όραμα για να "χτίσεις" μεθοδικά μια τέτοια ισχύ. Όταν όμως ασκείς πολιτική τύπου Τσάμπερλεϊν είναι κατάρα, όχι η αξία του Ελληνικού χώρου αλλά το ότι είσαι υπεύθυνος για την προώθηση(υποτίθεται) των συμφερόντων του Ελληνισμού.
    Όταν αντί για όραμα προωθούν συστηματικά τον αφελληνισμό και τη δορυφοροποίηση βαφτίζοντας το "ρεαλισμό".
    Με αναφορές όπως η "παιδαγωγική ευθύνη/ρόλος του πολιτικού"(εδώ γελάμε και κλαίμε ταυτόχρονα) που περιλαμβάνει δηλ την ανάγκη εμπέδωσης από τον Ελληνικό λαό των λόγων για τους οποίους πρέπει να δορυφοροποιηθεί η Ελλάδα. Μια καθημερινή πλύση εγκεφάλου, ένα είδος εξαίρετων συνδυασμένων ψυχολογικών επιχειρήσεων.
    Με αναφορές όπως το ότι "είτε μας αρέσει, είτε όχι, για αντικειμενικούς λόγους (δημογραφικούς, μεγέθους, κτλ.) η Τουρκία είναι μία σημαντική περιφερειακή δύναμη και εμείς πρέπει να αναπροσαρμόσουμε(προς τα που όμως?) την πολιτική μας με ψυχραιμία, νηφαλιότητα, αντικειμενικότητα, ευθύνη..στον 21 αιώνα"(γιατί είπε κάποιος πως είμαστε πχ στο 1500 υπό Οθωμανική κατοχή? Ασφαλώς είμαστε στον 21ο αιώνα και σκοπός είναι να μην γυρίσουμε στο 1500).
    Δηλαδή με λίγα λόγια αυτό "μεταφράζεται" να μην προκαλούμε εμείς οι "κακοί και παράλογοι" την Τουρκία, να μην έχουμε στόχο η ΑΟΖ μας να ενώνεται με την Κυπριακή, να μην αγοράσουμε ενδεχομένως όπλα που θα "προκαλέσουν" τη "μεγάλη παντοδύναμη" Τουρκία,να μην είμαστε αποφασιστικοί στη Θράκη ΜΑΣ, όχι αμυντική βιομηχανία, να μην κάνουμε σκληρές "αναχαιτίσεις" των Τούρκων, να μην απαντάμε σκληρά στο αυτοκρατορικό υφάκι του Ερντογάν, του Νταβούτογλου, του Μπαγίς και κάθε Μογγόλου π....ι απόγονο των πολυχρονεμένων μας Σουλτάνων Μεχμέτ,Μουράτ, Μωάμεθ, Σουλεϊμάν,Οσμάν, Ορχάν, Μαχμούτ, Βαγιαζίτ και τόσων άλλων αξέχαστων και καλών Σουλτάνων που εμείς οι απαίσιοι Γκιαούρηδες τολμήσαμε να τους πληγώσουμε βάναυσα με τον ξεσηκωμό μας το 1821 ενώ αυτοί μας είχαν πασάδες και καλοπερνούσαμε άσχετα που κατα διαστήματα "συνωστιζόμασταν".
    Τι περιμένετε όμως αγαπητοί/ες φίλοι/ες του ιστολογίου? Μήπως άραγε δεν έχουμε αρχίσει να συνηθίζουμε(εδώ είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος)?
    ΌΤΑΝ οι πολιτικοί δεν έχουν όραμα να πολεμήσουν την υπογεννητικότητα μια από τις μεγαλύτερες απειλές για το Έθνος μας
    ΟΤΑΝ δεν έχουν όραμα να αυξήσουν την οικονομική και στρατιωτική ισχύ μας
    ΟΤΑΝ δεν έχουν όραμα να παράγουμε ως χώρα και όχι να ξεπουλάμε, να δανειζόμαστε και να καταναλώνουμε ως Αφρικανική αποικία των παλαιών εποχών
    ΟΤΑΝ δεν ξέρουν τι θα πει διαχείριση κρίσεως και κανόνες εμπλοκής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΟΤΑΝ κάποιοι είναι φανατικοί κομπλεξικοί αντιμιλιταριστές(δεν είπαμε να κάνουν πόλεμο αλλά να συνεργάζονται σε επιχειρησιακά θέματα)
    ΟΤΑΝ δεν είναι κυβέρνηση αλλά "παίζουν την κυβέρνηση" (όπως παίζαμε μικροί άλλα παιχνίδια...πχ κλέφτες και αστυνόμοι ή Έλληνες Λοκατζήδες εναντίον Τούρκων ή κρυφτό ή οτιδήποτε άλλο)
    ΟΤΑΝ δεν τολμάνε να πούνε "ΌΧΙ" σε κάποια ζητήματα γιατί η μετριοπάθεια έχει κάποια όρια
    ΟΤΑΝ λένε ότι μαζί τα φάγαμε και επιμένουν ότι δεν υπάρχει κανένας τίμιος πολίτης
    ΌΤΑΝ θεωρούν ότι ίδιο είναι οι μίζες, τα ρουσφέτια, τα κομματόσκυλα που τους έγλυφαν και τους γλύφουν κτλ με το να μην ζητήσεις απόδειξη έστω μια φορά για ένα σάντουιτς
    ΟΤΑΝ χτίζανε κράτος "παράγκα" γεμάτο διαφθορά ενώ υποτίθεται ότι και σε αυτό έπρεπε να έχουν "εκπαιδευτικό" ρόλο απέναντι στο λαό. Διότι έτσι είναι, αν θες "εκπαιδευτικό ρόλο", όχι μόνο στην εξωτερική πολιτική...μην τα ράβουμε και τα κόβουμε όλα όπως θέλουμε
    ΟΤΑΝ υπάρχει ατιμωρησία
    ΌΤΑΝ υπάρχει πολιτική Ομερτά

    τότε ναι είναι ΚΑΤΑΡΑ όχι η γεωστρατηγική μας θέση αλλά το ότι μας διοικούν όλοι αυτοί!
    Ότι έσπειραν θα το θερίσουν και μακάρι η πατρίδα να βγει από αυτό το αδιέξοδο χωρίς απώλειες(κάθε είδους) ή μάλλον με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.
    Είμαι κατά της βίας για οποιοδήποτε λόγο παρά μόνο για νόμιμη βία πχ για άθληση, για αυτοάμυνα ή για σύλληψη επικίνδυνου εγκληματικού ατόμου. Ώρες ώρες όμως ως νεαρός πολίτης αυτής της πατρίδας μια φράση από τα βάθη της ιστορίας μου έρχεται στο μυαλό "Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους". Πιστεύω και σε πολλούς άλλους πολίτες που αγανακτούν καθημερινά. Η πατρίδα όμως είναι πάνω απ 'όλα και η βία δεν είναι η λύση. Πρέπει όλοι οι Έλληνες να διώξουμε με σωστό τρόπο τους ποντικούς και να ανεβάσουμε την Ελλάδα εκεί που της αξίζει. Να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα και οι θεσμοί σε αυτή τη γωνιά της Γης να πάρουν την πραγματική αξία που τους αξίζει. Μπορούμε να δώσουμε ξανά αξία στις έννοιες «Πολιτική», «Δικαιοσύνη», «Εθνική Ανεξαρτησία» και «Εθνική υπηρηφάνεια» εμείς οι πολίτες. Είναι διαρκής καθημερινός αγώνας για την Εθνική μας υπερηφάνεια και πρέπει να διώξουμε του ποντικούς. Μόνο έτσι ο Ελληνισμός θα απαλλαγεί από τις αλυσίδες που τον έχουν δέσει ξένοι παράγοντες και εγχώριοι υπηρέτες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.