15/6/11

Για ποια αξιοπρέπεια μιλάμε;


Ο κ. Λιάνης δήλωσε χτες ότι «στερήσαμε από τους Έλληνες την αξιοπρέπεια». Κι έχει απόλυτο δίκιο. Οι Έλληνες είναι πλέον αναξιοπρεπείς. Η πιθανή μας διαφωνία ίσως βρίσκεται στο χρόνο εκτέλεσης του φόνου. Ο ίδιος μάλλον θεωρεί ότι η σημερινή κυβέρνηση φταίει για όλα. Αλήθεια, κύριε Λιάνη, πού ήσασταν όταν ο μέγας ηγέτης Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε εκείνο το «Τσοβόλα δώστα όλα»; Όταν χαρτορίχτρες και καφετζούδες καθόριζαν την πορεία της χώρας;


Ο κ. Λιάνης έκανε ό,τι πίστευε ότι ήταν καλύτερο για τη χώρα. Δεν γκρίνιαξε, τράβηξε το πιστόλι και η στάση του αυτή είναι αντρίκια. Από την άλλη πλευρά, αρνείται να αναγνωρίσει το γεγονός ότι κι ο ίδιος συνέβαλε στο να φτάσει η χώρα στο έσχατο αυτό σημείο. Εκτός κι αν δεν ήταν μέλος σε παλιότερες κυβερνήσεις, αν ο ίδιος δεν είχε θέσεις ευθύνης.

Το πρόβλημα είναι ότι οι δυνάμεις που μας κυβερνούν εδώ και δεκαετίες συνεχίζουν και βρίσκονται στο προσκήνιο. Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ότι αυτή η κοινωνία δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να αναδείξει και να επιβάλει νέες δυνάμεις στο προσκήνιο της πολιτικής.

Είναι πολύ πιθανό στις επόμενες ημέρες να γίνουμε μάρτυρες κι άλλων ανάλογων επαναστατικών πράξεων. Οπότε θα οδηγηθούμε μοιραία σε εκλογές. Λες και οι εκλογές είναι η λύση σε όλα μας τα προβλήματα. Αλήθεια, με τί συνθήματα θα κατέβουν στις εκλογές οι «επαναστάτες»; Μήπως θα μας πουν ότι «λεφτά υπάρχουν»; Ή ότι «την κρίση θα πληρώσει η πλουτοκρατία»;

Ο λαϊκισμός είναι επικίνδυνος, αλλά υπάρχει επειδή βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί. Κι οι εκπρόσωποι του λαϊκισμού είναι εδώ, δυνατοί, πανίσχυροι, ανίκητοι...

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

2 σχόλια:

  1. ...έμαθα ότι αυτοί στό σύνταγμα θέλουν νά δώσουν ...έναν μισθό στόν...γιωργάκη...αληθεύει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΙΛΑΜΕ;
    του Α. Ανδριανόπουλου

    Είναι εκπληκτικό πράγματι να «θίγεται η αξιοπρέπεια του λαού», σύμφωνα με τα λόγια του ανεξάρτητου τώρα πια βουλευτή Γιώργου Λιάνη, από τα μέτρα λιτότητας και τις περικοπές παροχών που επιβάλει η κυβέρνηση για να αποτρέψει την χρεοκοπία. Και να παραμένει ανέγγιχτη από την διαβίωση, για είκοσι τουλάχιστον χρόνια, με δανεικά.

    Το γεγονός πως η χώρα σύρθηκε στα όρια της οικονομικής καταβαράθρωσης διότι οι κυβερνήσεις στις οποίες, «με υπερηφάνεια» φαντάζομαι, υπηρέτησε ο κος Λιάνης φρόντιζαν να φορτώνουν, από λεφτά που δεν υπήρχαν, παροχές τους έλληνες και να διορίζουν στρατιές κομματικών στελεχών τους στο δημόσιο, προφανώς δεν ενόχλησε τους έμπνεους κοινωνικής ευαισθησίας πολιτικούς του συνοδοιπόρους. Οι καπιταλιστές και οι Τραπεζίτες δεν είναι πάντα κακοί. Κυρίως όταν μοιράζουν δανεικά. Αδίστακτοι και τοκογλύφοι γίνονται μοναχά όταν ζητάνε τα λεφτά τους πίσω.

    Οσοι από εμάς φώναζαν πως τρέχουμε προς την χρεοκοπία και σαν μέλη κυβερνήσεων «σφραγίζαμε» τα κρατικά ταμεία (δεν είναι τυχαίο πως η χώρα είχε για μοναδική φορά από το 1981, και για δύο συνεχόμενα χρόνια, πρωτογενές πλεόνασμα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη) μας καθύβριζαν όλοι σαν ασύδοτους νεοφιλελεύθερους. Προφανώς, κοινωνικά ευαίσθητοι ήσαν μοναχά εκείνοι που διόγκωναν τα χρέη και μας έφερναν όλο και κοντύτερα στο σημερινό τραγικό αδιέξοδο. Η μεγαλύτερη μάλιστα ειρωνία είναι πως εκείνοι που μας καθύβριζαν τότε, επειδή αρνιόμασταν να μοιράσουμε κρατικά λεφτά, φωνάζουν και τώρα διότι δεν ...μπορέσαμε να σώσουμε την χώρα!! Λησμονούν προφανώς τα εκλογικά αποτελέσματα που καταδίκασαν εμάς (την χειρότερη, όπως μας αποκαλούσαν, κυβέρνηση) υπέρ πολιτικών του είδους «Τσοβόλα δώστα όλα»!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.