19/6/11

Οι Κούρδοι κέρδισαν και υπαγορεύουν την ατζέντα


«Θέλουμε δική μας διακυβέρνηση, αλλά όχι να γίνουμε Αλβανία ή Β. Κορέα. Θέλουμε να έχουμε πλήρεις σχέσεις με την Τουρκία, με την ευρύτερη περιοχή, με τον κόσμο. Στα επόμενα 50-60 χρόνια, θα έχουμε πάρει τη μορφή ανεξάρτητης πόλης-κράτους, όπως η αρχαία Αθήνα». Μιλάει ο Αλτάν Ταν, ένας νέος κούρδος πολιτικός από το Ντιγιαρμπακίρ, που εκλέχθηκε ανεξάρτητος βουλευτής στις εκλογές της 12ης Ιουνίου.
Το φιλοκουρδικό BDP πήρε 5,9% και δεν ξεπέρασε το σκανδαλώδες 10% για να μπει στη Βουλή. Ομως, 36 ανεξάρτητοι κούρδοι βουλευτές δηλώνουν «παρών».
Το φιλοκουρδικό BDP πήρε 5,9% και δεν ξεπέρασε το σκανδαλώδες 10% για να μπει στη Βουλή. Ομως, 36 ανεξάρτητοι κούρδοι βουλευτές δηλώνουν «παρών».

Εχοντας προσχωρήσει στο λεγόμενο Μπλοκ Εργασίας, Απελευθέρωσης και Δημοκρατίας -ή απλώς Μπλοκ- το σκιώδες «τέταρτο κόμμα» της τουρκικής Βουλής, που συνασπίζει τους νεοεκλεγέντες 36 ανεξάρτητους βουλευτές, ο Αλτάν Ταν συνοψίζει με ενθουσιασμό τους στόχους της τουρκικής κουρδικής μειονότητας των 20 εκατομμυρίων ανθρώπων για το μέλλον. Ο ενθουσιασμός του αυτός, πολιτικά αποκαλυπτικός, είναι δικαιολογημένος.

Η πραγματική έκπληξη των εκλογών της περασμένης Κυριακής στην Τουρκία δεν ήταν το ποσοστό του Ερντογάν αλλά το αυξημένο ποσοστό του 5,9 τοις εκατό που συγκέντρωσε το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), χωρίς φυσικά να κατορθώσει να περάσει το σκανδαλώδες όριο του 10% και να μπει στη Βουλή. Μπήκαν όμως οι 36 ανεξάρτητοι βουλευτές που υποστήριζε το BDP, αριθμός πρωτόγνωρος για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα της Τουρκίας. Εκλογικό ποσοστό και αριθμός ανεξάρτητων συνθέτουν την αιτία για τον ενθουσιασμό του κούρδου βουλευτή, που βλέπει ότι η ενίσχυση της πολιτικής παρουσίας του κουρδικού στοιχείου εξασφαλίζει τη συμμετοχή των Κούρδων στις διαδικασίες για την πολυαναμενόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Η λογική υπαγορεύει ότι η καλή επίδοση των κούρδων υποψηφίων πρέπει να οδηγήσει τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, στην απόφαση να ανεβάσει το κουρδικό ζήτημα ψηλότερα στην ατζέντα της κυβέρνησής του. Διότι τα αποτελέσματα της κάλπης -ιδιαίτερα στη ΝΑ Τουρκία- έδειξαν ότι η τουρκική κοινωνία εστιάζει το ενδιαφέρον της στο κουρδικό ζήτημα. Αντίθετα όμως με τη λογική που υπαγορεύει η κάλπη, ο Ερντογάν δεν δείχνει διατεθειμένος να υποκύψει στα κουρδικά αιτήματα, ακόμη κι αν είναι προφανές ότι θα χρειαστεί την υποστήριξη και της αντιπολίτευσης προκειμένου να προχωρήσει στην αλλαγή του συντάγματος. Ηδη, μιλώντας μετά τον εκλογικό του θρίαμβο, ο Ερντογάν μίλησε για «πολλά βήματα» που έγιναν στο Κουρδικό, αναφορά που ενόχλησε τους κούρδους πολιτικούς, οι οποίοι δεν θεωρούν «πολλά βήματα» την ελευθερία να μιλούν στη γλώσσα τους ή τις άλλες πολιτιστικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στις κουρδικές περιοχές.

Στην πραγματικότητα ζητούν πολύ περισσότερα, τώρα μάλιστα που η εκλογική επιτυχία τούς «έλυσε τη γλώσσα». Από την πλευρά του, το Μπλοκ χαρακτηρίζει την προσέγγιση του Ερντογάν στο Κουρδικό «κοινότοπη και ωραιοποιημένη» και προειδοποιεί ότι «θα προκαλέσει την κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο αλλά και στους δρόμους». Καταθέτει δε ένα δύσπεπτο (για την κυβέρνηση) σχέδιο τριών σημείων για το Κουρδικό, που περιλαμβάνει συνοπτικά τη συμμετοχή του ισοβίτη ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν στις διεργασίες για την επίλυση του Κουρδικού, τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών ομάδων στη σύνταξη του νέου συντάγματος και την ύπαρξη ειδικών άρθρων στο νέο σύνταγμα για τη δημοκρατική αυτονομία των Κούρδων.

Παράλληλα, η διωκόμενη (για συνεργασία με το κουρδικό αντάρτικο του ΡΚΚ) Κουρδική Δημοκρατική Συνομοσπονδία (KCK) διαβλέπει «ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις» λόγω του εκλογικού αποτελέσματος στις κουρδικές περιοχές, το οποίο θα υποχρεώσει τον Ερντογάν να εγκαταλείψει τις συνήθεις πρακτικές του, όπως «την πολιτική γενοκτονία των Κούρδων, τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις πιέσεις αφομοίωσης της κουρδικής κοινότητας».

Παρά την εκλογική τους επιτυχία, οι Κούρδοι έχουν δύσκολο δρόμο μπροστά τους, καθώς ο εκδημοκρατισμός του Ερντογάν έχει αφήσει ανέπαφο το δικαστικό κατεστημένο: τα κουρδικά πολιτικά κόμματα έχουν μπροστά τους πολλές δίκες για διαπλοκή με το ΡΚΚ και για κατηγορίες ότι ασκούν προπαγάνδα υπέρ των ανταρτών και του Οτσαλάν. Κι όλα αυτά καθώς ο ίδιος ο Οτσαλάν προειδοποιεί από το κελί του ότι «επίκειται μεγάλος πόλεμος» αν δεν λυθεί το Κουρδικό και προεκλογικά ο Ερντογάν δηλώνει ότι θα είχε στείλει στην κρεμάλα τον Οτσαλάν αν ήταν πρωθυπουργός όταν πιάστηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.