2/6/11

Χρ. Πισσαρίδης: Αλλο Ελλάδα, άλλο Αργεντινή

«Η Ελλάδα έχει να χάσει πολλά περισσότερα χρεοκοπώντας και αποχωρώντας από την Ευρωπαϊκή Ενωση από ό,τι παραμένοντας σε αυτή», τόνισε πολλές φορές ο βραβευμένος με το Νόμπελ Οικονομικών για το 2010, καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης.
«Η Ελλάδα έχει να χάσει πολλά περισσότερα χρεοκοπώντας και αποχωρώντας από την Ευρωπαϊκή Ενωση από ό,τι παραμένοντας σε αυτή», τόνισε πολλές φορές ο βραβευμένος με το Νόμπελ Οικονομικών για το 2010, καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλώντας στο 7ο Συνέδριο Τεχνολογίας Πληροφορικής της KPMG, καθώς και το 10ο Συνέδριο οικονομικών διευθυντών με χορηγό επικοινωνίας τη «Ναυτεμπορική».

Το χειρότερο σενάριο για την έκβαση της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης κατά τον ίδιο είναι η απομόνωση της Ελλάδας από την Ε.Ε. και η σταδιακή κατάληξή της σε μια τριτοκοσμική χώρα.
Η ευημερία της Ελλάδας εξαρτάται άμεσα από τους Ευρωπαϊκούς εταίρους και τα οφέλη από την ευρωπαϊκή της συνεργασία είναι πολύ πιο σημαντικά από τα οφέλη που θα είχε αποφασίζοντας να ακολουθήσει το δρόμο της χρεοκοπίας.
Η περίπτωση της Αργεντινής, όπως την ανέλυσε ο ίδιος, διαφέρει δραματικά από την Ελλάδα. Η Αργεντινή κατάφερε να χρεοκοπήσει και στη συνέχεια να εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, κυρίως, λόγω των πρώτων υλών που παράγει, οι τιμές των οποίων ακολούθησαν ανοδική πορεία στη διεθνή αγορά και της συναλλαγματικής υποτίμησης που βοήθησε σημαντικά τις εξαγωγές της.
Σε αντίθεση οι εμπορικές συναλλαγές της Ελλάδας είναι, κυρίως, με τους Ευρωπαίους εταίρους της και το εμπόριο αποτελεί μια πολύ σημαντική πηγή φορολογικών εσόδων. Ταυτόχρονα η χώρα μας δεν μπορεί να προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματός της, δηλαδή του ευρώ.
Η ελληνική οικονομική κρίση, ωστόσο, αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς η ενδεχόμενη χρεοκοπία θα οδηγούσε σε αλυσιδωτές αντιδράσεις, καθώς υπάρχουν σήμερα πολλές άλλες χώρες στην Ε.Ε. με ανάλογα προβλήματα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να επανεξετάσει το ρόλο της σε ό,τι αφορά τα κεντρικά διοικητικά της όργανα και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας κυρίως.
Σε περίπτωση χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας θα προκληθεί ζημιά στις εγχώριες τράπεζες οι οποίες έχουν το 20% του χρέους, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που έχει άλλο ένα 20%, σε διάφορους άλλους οργανισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη και τέλος υπάρχει ο κίνδυνος «μόλυνσης» και των υπόλοιπων χωρών μελών με υψηλό χρέος.
Nαυτεμπορική

9 σχόλια:

  1. Πρέπει να αποφασίζουμε τι θέλουμε. Ξεπουλημένη χώρα που να φυτοζωεί και αν είναι προτεκτοράτο, ή ανεξάρτητη χώρα που κάνοντας reset θα επανέλθει στο μηδέν για να ξαναχτύσει κατί πραγματικά καλό.

    Θα γίνουμε πάλι η Ελλάδα της αγροτιάς και της εκβιομηχάνισης, θα πάρει χρόνια και στην αρχή θα είναι άσχημα όμως θα έχουμε κρεμάσει του δοσίλογους πολιτικούς και θα έχουμε σώσει αξιοπρέπεια και εθνική συνείδηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην Αγγλια σπουδασε και διδασκει στο London School of Economics (ιδρυμα του Ροτσιλντ). Τι περιμενετε να πει δηλαδή?? Δεν τους χρωσταει?? Εσεις τι λέτε??

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάτι τέτοιοι έχουν αναλάβει τις τύχες του πλανήτη μας και ειδικότερα της Χώρας μας και για αυτό πάμε κατά διαόλου. Να του πείτε ό,τι είπα εγώ: Να πά να...
    Στο χωριό μου έχουν ένα ρητό: "Μοναχός σάλτερνε και όσο θέλις πήδα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mist είπε:

    Δεν είμαι οικονομολόγος και ακούω προσεκτικά και τις δύο πλευρές του διλήμματος.Αλλά παρατηρώ με επιτεινόμενη δυσπιαστία και επιφύλαξη ότι όσοι εξορκίζουν ως συμφορά το φάσμα της πτώχευσης μοιάζουν να αγωνιούν για τις συνέπειες της σε βάρος των τραπεζών και για το "ντόμινο" επιπτώσεων στην Ε.Ε. Ενώ σε ότι αφορά τον ελληνικό λαό και το έθνος περιορίζονται σε θολές γενικότητες περί περιέλευσης σε "τριτοκοσμική" κατάσταση. Μιλούν δηλαδή ως τραπεζίτες και Ευρωπαίοι τουρίστες μάλλον, παρά ως ΄Ελληνες πατριώτες σκεπτόμενοι ότι με την συνεχή επισώρευση νέων γιγάντιων χρεών για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων τοκοχρεωλυσίων, μπορεί οι τράπεζες να εξασφαλίζουν αναστολή και η Ε.Ε.
    να διαφεύγει, αλλά η Ελλάδα βυθίζεται χωρίς ελπίδα στην εξαθλίωση,την εκποίηση, την δημογραφική ερήμωση, την υποδούλωση και τον θάνατο. Εμμονή στην σημερινή συνταγή εξασφαλίζει μεν δανειστές και "εταίρους", αλλά την πατρίδα οδηγεί τελικά σε τριτοκοσμική επίσης χρεωκοπία.
    Η εξόφθαλμα αναπόφευκτη αυτή κατάληξη εγείρει το επιτακτικό στην οικονομία αλλά και στο καζίνο ερώτημα why wait to cut your losses?,τι περιμένεις να σταματήσεις τη χασούρα. Που είναι η τελευταία στάση στον κατήφορο προς την αυτοκτονία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λεγεται οτι η ιστορια επαναλαμβανετε ,καποιοι λοιπον ονειρευοντε το ρολο του μεγαλου διαπραγματευτη Ελευθεριου Βενιζελου,
    μελετοντας ομως προσεκτικα την ιστορια θα καταλεβενε κανεις με ευκολια οτι ο Σαμαρας δεν εχει το ρολο του Βενιζελου αλλα των αντιπαλων του που οδηγησαν την Ελλαδα στην Μικρασιατικη καταστροφη
    και δικαστηκαν ως προδοτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρήστο αυτό που λες που κολλάει;τι καινούργιος λαγός είσαι κι εσύ...Τώρα για το ιστορικό του θέματος που έθεσες άσ'το καλύτερα δεν θα το αναλύσουμε εδώ για το ποιος φταίει για τη Μικρασιατική Καταστροφή,ειδικά αν έχουμε απέναντι έναν μικρόνοα που ρίχνει όλο το βάρος σε μία παράταξη και καθαγιάζει την άλλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ sapphire

    >τι καινούργιος λαγός είσαι κι εσύ...<

    "η ιστορια επαναλαμβανετε" (επαναλαμβάνετΑΙ)

    "καποιοι λοιπον ονειρευοντε"
    (ονειρεύοντΑΙ)

    "μελετοντας" (μελετΩντας)

    "καταλεβενε" (καταλάβΑΙνε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάντως προχτές ο Δρ. Πισσαρίδης ανέφερε ότι είχε προτείνει από πέρυσι στην κυβέρνηση της Ελλάδας να αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο για την έξοδό μας από την κρίση και δεν έλαβε καμία απάντηση. Ακόμα περιμένει απάντηση. Γιατί άραγε;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο παραπάνω χρήστης με την εξής απάντηση με εκφράζει απόλυτα, σαν να έγραψα εγώ αυτή την απάντηση

    ¨Πρέπει να αποφασίζουμε τι θέλουμε. Ξεπουλημένη χώρα που να φυτοζωεί και αν είναι προτεκτοράτο, ή ανεξάρτητη χώρα που κάνοντας reset θα επανέλθει στο μηδέν για να ξαναχτύσει κατί πραγματικά καλό.

    Θα γίνουμε πάλι η Ελλάδα της αγροτιάς και της εκβιομηχάνισης, θα πάρει χρόνια και στην αρχή θα είναι άσχημα όμως θα έχουμε κρεμάσει του δοσίλογους πολιτικούς και θα έχουμε σώσει αξιοπρέπεια και εθνική συνείδηση.¨
    Ακριβώς έτσι είναι νομίζω.
    Το νερό αν δε θολώσει δεν καθαρίζει λέει ο λαός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.