4/6/11

Πέθανε ο Ισραηλινός μεγιστάνας (και «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ) Σαμί Όφερ

Νεκρός στο σπίτι του στο Τελ Αβίβ βρέθηκε ο Σαμί Όφερ, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του Ισραήλ και μεγιστάνας της ακτοπλοΐας. Το όνομα του ενεπλάκη σε σκάνδαλο για επιχειρηματικές επαφές με το Ιράν, γεγονός που είχε προκαλέσει την αντίδραση και των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ τον περασμένο μήνα επέβαλαν κυρώσεις στον όμιλο 'Οφερ, κατηγορώντας τον ιδρυτή του για την πώληση ενός πετρελαιοφόρου στο Ιράν.

Ο Σάμι 'Οφερ και ο συνιδιοκτήτης του ομίλου, ο αδελφός του Γιούλι, είχαν αρνηθεί ότι διαπράχθηκε οποιαδήποτε παρατυπία.

Το Channel 10 δεν μετέδωσε πληροφορίες για τα αίτια του θανάτου του 89χρονου 'Οφερ και η αστυνομία δεν ανακοίνωσε οτιδήποτε σχετικά με τον θάνατό του.

Ο ισραηλινός επιχειρηματικός όμιλος Ofer Brothers Group και η θυγατρική του της Σιγκαπούρης Tanker Pacific περιελήφθησαν στη «μαύρη» λίστα της Ουάσινγκτον με την κατηγορία ότι πραγματοποιούσαν έμμεσα εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν, ένα θέμα που είχε προκαλέσει σάλο και στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στις δύο εταιρίες επιβλήθηκαν κυρώσεις το Σεπτέμβριο του 2010 για την πώληση, έναντι 8,6 εκατ. δολαρίων, ενός πετρελαιοφόρου στη ναυτιλιακή εταιρία Islamic Republic of Iran Shipping Lines (IRISL), παραβιάζοντας το διεθνές εμπάργκο σε βάρος της Τεχεράνης για τις επίμαχες πυρηνικές της δραστηριότητες.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν στα τέλη Μαΐου ότι τουλάχιστον 13 πετρελαιοφόρα του ομίλου 'Οφερ έχουν πωληθεί στο Ιράν τα τελευταία δέκα χρόνια. http://www.tanea.gr

1 σχόλιο:

  1. Αλλο και τουτο...
    Αυτο με κανει να σκεφτω οτι ή ο
    Οφερ ηταν αδιορθωτος ξεμωραμενος επιχειρηματιας ή οτι η βαθεια Ισραηλινη πολιτικη ειναι φιλοιρανικη και κατεπιφαση μονο αντιιρανικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.