18/6/11

Σενάρια αμφισβήτησης κυριαρχίας


Εκπρόσωποι έξι χωρών παρακολούθησαν την τουρκική άσκηση

Ολοκληρώθηκε η τουρκική άσκηση έρευνας και διάσωσης, που διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Πρόκειται για άσκηση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στα πλαίσια της συστηματικής και συνεχιζόμενης έκπαλαι προσπάθειας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Η άσκηση αυτή γίνεται με στόχο την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αλλά ταυτόχρονα εντάσσεται και στη λογική της εδραίωσης και επιβολής τετελεσμένων σε ό,τι αφορά την περιοχή αυτή. Κι αυτό θα προκύψει όταν δημιουργηθεί στην περιοχή πραγματική ανάγκη για εφαρμογή ενός σχεδίου διάσωσης.

Χθες διεξήχθη το δεύτερο σκέλος της άσκησης έρευνας και διάσωσης με την ονομασία «Ανθυπολοχαγός Τζιανέρ Κιόνελι 2011», το οποίο ήταν και το τελευταίο.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις, η μία 13 ναυτικά μίλια ανοικτά του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου και η άλλη 5 ναυτικά μίλια ανοικτά του ακρωτηρίου Ελαία, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και κατά τη διάρκεια της νύκτας. Περιλάμβαναν ασκήσεις θαλάσσιας διάσωσης ως προς την ανάπτυξη των μεθόδων συντονισμού και συνεργασίας ανάμεσα στο πεδίο της έρευνας και διάσωσης και για να δοκιμασθούν οι ικανότητες των ομάδων έρευνας και διάσωσης Τουρκίας και ψευδοκράτους σε ό,τι αφορά τα θέματα παροχής ανθρώπινης βοήθειας.

Το τελευταίο σενάριο της άσκησης παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο «πρωθυπουργός» Ιρσέν Κουτσιούκ, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο «πρέσβης» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία Χαλίλ Ιμπραχίμ Ακτσιά, «βουλευτές», «υπουργοί», αρκετοί στρατιωτικοί και πολίτες, η μητέρα του Τζιανέρ Κιόνελι, Κεζμπάν Κιόνελι, καθώς και 8 παρατηρητές από το Ιράκ, το Πακιστάν, το Κουβέιτ, τα Η.Α.Ε., την Γκάμπια και το Αζερμπαϊτζάν. Δεν έγινε γνωστό κατά πόσο υπήρξαν παρατηρητές από τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει αντιδράσει στην παρουσία των Οηέδων στην άσκηση του κατοχικού στρατού.Εξάλλου, όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δεν παρακολούθησε την τελική φάση της άσκησης, λόγω προβλήματος στους τένοντες του αριστερού του ώμου.

«Προβλήματα στις σχέσεις με Τουρκία»
Ο ΑΡΧΗΓΟΣτου Δημοκρατικού Κόμματος, Σερντάρ Ντενκτάς, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην
οικονομική κατάσταση του ψευδοκράτους και στις σχέσεις του με την Τουρκία. Ο ίδιος, πιστεύει ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών. Κληθείς να σχολιάσει το πακέτο οικονομικών μέτρων που επέβαλε η Τουρκία, ο Ντενκτάς σημειώνει ότι αυτό δεν ήταν αναγκαίο και ότι αυτό δεν συνάδει με τον χαρακτήρα της χώρας, επειδή το ψευδοκράτος ήδη υπόκειται σε αρκετούς περιορισμούς, λόγω της απομόνωσης που εφαρμόζεται εναντίον των Τ/κ.

Σημείωσε δε, ότι αυτό το πακέτο ετοιμάστηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη τα εμπάργκο. Σύμφωνα πάντα με τη δική του εκτίμηση, απαντώντας σε σχετική ερώτηση επεσήμανε ότι θα έρθουν ακόμα χειρότερες μέρες για το ψευδοκράτος και στο τέλος θα πιάσουν «πάτο». Αναφερόμενος και στις δύο περιόδους διακυβέρνησης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας δηλώνει ότι το θεωρεί υπεύθυνο για την κατάντια της χώρας, αφού εξαιτίας του ο «λαός» έμαθε να ζει υπό αυτές τις συνθήκες και να τρέφεται από το σύστημα σε τέτοιο σημείο που να μην θέλει να αλλάξει.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 17/06/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.