4/6/11

Λαβρόφ και Bloomberg: νέος κόσμος-νέα μοντέλα

Κεντρικά θέματα της συνέντευξης που έδωσε ο Ρώσος Υπουργός Σεργκέι Λαβρόφ στο  πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg ήταν οι εξελίξεις στη Λιβύη, το Ιράν και την Παλαιστίνη.Όσον αφορά την κατάσταση στη Λιβύη, οι μετέχοντες στη Σύνοδο Κορυφής των 8 στη γαλλική πόλη Ντοβίλ, όπως είναι γνωστό, παρακάλεσα τον πρόεδρο Μεντβέντεφ να συντελέσει στην επίτευξη Συμφωνίας, αποδεκτής για τις δυνάμεις του συνασπισμού, την Αφρικανική Ένωση και για τους Λίβυους εξεγερμένους.
Η Ρωσία εντατικοποίησε ήδη τις διπλωματικές της προσπάθειες στις συνομιλίες με την Τρίπολη. Ταυτόχρονα η Μόσχα θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να τελειώσει τις ένοπλες επιχειρήσεις του στη Λιβύη και ότι οποιαδήποτε απόφαση, που θα παρθεί, θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε αποδεκτή για όλους τους Λίβυους, που σήμερα είναι χωρισμένοι σε δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα. Για την τύχη δε του Καντάφι θα πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος ο λιβυκός λαός και όχι κάποιες δυνάμεις από τα έξω. Τέτοια λύση, κατά τη γνώμη του Ρώσου πολιτικού αναλυτή Αντρέι Βολόντιν είναι η μοναδικά σωστή.

- «Η απόφαση για την παραίτηση του Καντάφι θα πρέπει να παρθεί από τον ίδιο τον λιβυκό λαό μέσω των εκλογών. Η λιβυκή επίσημη εξουσία είχε προτείνει κάποτε την διεξαγωγή τέτοιων εκλογών, ενώ το σχέδιο αυτό είχε απορριφθεί από τους λεγόμενους εξεγερμένους για κάποιους ακατανόητους λόγους. Αν οι δυτικές χώρες επιμένουν στην εξασφάλιση της δημοκρατίας, τότε οι εκλογές θα είναι η καλύτερη διέξοδος από την κρίση που διέρχεται η χώρα», - σημείωσε ο Ρώσος αναλυτής Αντρέι Βολόντιν.

Εξάλλου, το ψήφισμα του ΟΗΕ προνοούσε μόνο τη δημιουργία κλειστής για αεροπορικές πτήσεις ζώνης πάνω από την Λιβύη. Παρ’ όλα αυτά ήδη στις 19 Ναρτίου άρχισαν οι βομβαρδισμοί της Τρίπολης και άλλων λιβυκών πόλεων από τις δυνάμεις του δυτικού συνασπισμού. Όπως δήλωσε στη συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg ο Σεργκέι Λαβρόφ, η Ρωσία από εδώ και στο εξής θα απαιτεί ώστε οι εντολές του ΟΗΕ να είναι πιο συγκεκριμένες. Αν κάποιος θελήσει να πάρει έγκριση για τη χρήση ένοπλης δύμανης, τότε, όπως θεωρεί ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, θα πρέπει να διευκρινίσει τα πλαίσια χρησιμοποίησης αυτής της δύναμης.

Στη συνέχεια της συνέντευξης έγινε λόγος και για το Ιράν. Η Ρωσία, όπως είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ, αντιτάσσεται κατηγορηματικά στην επιβολή νέων διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης. Με βάση την περσινή απόφαση του ΟΗΕ επιβλήθηκαν κυρώσεις που παρεμβάλλουν εμπόδια για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας από το Ιράν. Οι νέες δε κυρώσεις δεν θα προσθέσουν τίποτα σ΄αυτό. Ο Υπουργός Λαβρόφ υπογράμμισε επίσης ότι η Ρωσία δεν διαθέτει αποδείξεις ότι το Ιράν ασχολείται με την κατασκευή πυρηνικής βόμβας. Η επιβολή δε από τις ΗΠΑ και την ΕΕ των αντιιρανικών κυρώσεων, παρακάμπτωντας τον ΟΗΕ, υποσκάπτει τις συλλογικές προσπάθειες, που κατάλλονται στις συνομιλίες με την Τεχεράνη.

Οι δυτικοί δημοσιογράφοι ενδιαφέρθηκαν επίσης να μάθουν τη θέση της Ρωσίας για το παλαιστινιακό πρόβλημα. ΄Οπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Εθνικής Αυτονομίας Μαχμούντ Αμπάς έχει δηλώσει ότι υπολογίζει στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Παλαιστίνης και την αναγνώριση της κρατικότητάς της ήδη τον Σεπτέμβριο του 2011. Ο πρόεδρος Ομπάμα, λίγο πριν απ’ αυτό, παρατήρησε ότι τα σύνορα του Ισραήλ και της Παλαιστίνης θα πρέπει να χαραχθούν στις γραμμές του 1967 με την πρωτεύουσα της Παλαιστίνης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Το Τελ Αβίβ ωστόσο αρνιέται κατηγορηματικά να μιλά για τα σύνορα του 1967. Η άρνηση του Τελ-Αβίβ να αποδεχτεί κάποιο συμβιβασμό μπορεί, κατά τη γνώμη ης Ιρίνας Ζβιάγκελσκαγια, εμπειρογνώμονα του ρωσικού Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών, να υποκινήσει την Παλαιστινιακή Εθνική Αυτονομία να ανακηρύξει μονομερώς την ίδρυση του κράτους της, κάτι που εγκυμωνεί κινδύνους μεγαλύτερης επέκτασης της σύγκρουσης. ΄Ετσι λοιπόν, οι Ρώσοι αναλυτές, όπως και ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, δεν βλέπουν καμιά ρεαλιστική εναλλακτική λύση στις συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.http://greek.ruvr.ru/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.