17/6/11

Χωρίς το Mavi Marmara η νέα αποστολή στολίσκου στη Γάζα

Δε θα συμμετάσχει το Mavi Marmara στο νέο στολίσκο που σχεδιάζει να μεταφέρει ανθρωπιστική οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας (IHH).Τουρκική μη κυβερνητική οργάνωση ανακοίνωσε σήμερα ότι στο στολίσκο βοήθειας που πρόκειται να αναχωρήσει για τη Γάζα, στα Παλαιστινιακά Εδάφη, εντός αυτού του μήνα αψηφώντας τον Ισραηλινό αποκλεισμό, δεν θα συμμετάσχει το πλοίο Mavi Marmara, στο οποίο είχαν επιτεθεί επίλεκτοι των ειδικών δυνάμεων του Ισραηλινού στρατού πριν από ένα χρόνο.


«Το Μαβί Μαρμαρά δυστυχώς υπέστη τόσο μεγάλες ζημιές που δεν μπορούσε να είναι έγκαιρα έτοιμο», δήλωσε ο Μπουλέντ Γιλντιρίμ, επικεφαλής της IHH, μιας τουρκικής ισλαμιστικής οργάνωσης αρωγής, σε συνέντευξη Τύπου.

Γίνονταν εδώ και ημέρες υποθέσεις ότι θα ανακοινωνόταν πως το σκάφος δε θα σταλεί λόγω των πιέσεων που ασκεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε αυτή την κατεύθυνση.

Οι ήδη τεταμένες σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ επιδεινώθηκαν όταν οι ισραηλινοί κομάντος σκότωσαν εννιά Τούρκους υπηκόους που επέβαιναν στο Μαβί Μαρμαρά, το μεγαλύτερο από τα έξι σκάφη που έπλεαν σε διεθνή ύδατα με κατεύθυνση τον παλαιστινιακό θύλακα το 2010.

Οι ισραηλινοί άνοιξαν πυρ, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, όταν επιχειρώντας να επιβιβαστούν δέχθηκαν επίθεση από ακτιβιστές και υπήρξαν τραυματίες στις τάξεις τους.

Ο Γιλντιρίμ είπε ότι δέκα πλοία θα αναχωρήσουν για τη Γάζα από λιμάνια σε διάφορες χώρες της Ευρώπης την 25η Ιουνίου.

Οι ακτιβιστές είχαν ανακοινώσει τον Μάιο ότι περίπου 1.500 άνθρωποι από περίπου 100 χώρες θα συμμετάσχουν στο στολίσκο, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια και κατασκευαστικά υλικά στη Γάζα.

Το Ισραήλ δεν έχει ικανοποιήσει την αξίωση της κυβέρνησης της Τουρκίας να ζητήσει συγγνώμη για την επιχείρηση και να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων από τα πυρά των στελεχών των ένοπλων δυνάμεων.

Η κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου έχει καταστήσει σαφές ότι θα εμποδίσει το νέο στολίσκο, ενώ η Τουρκία έχει διατυπώσει τη θέση πως δεν μπορεί να σταματήσει ειρηνικούς διαδηλωτές που προσπαθούν να αμφισβητήσουν τον αποκλεισμό δύο εκατομμυρίων παλαιστίνιων στη Γάζα, προειδοποιώντας το Ισραήλ ότι θα υπάρξουν πολύ σοβαρές συνέπειες αν επαναληφθούν τα αιματηρά γεγονότα του 2010.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν έχει ζητήσει από τις κυβερνήσεις να αποθαρρύνουν τους ακτιβιστές οι οποίοι σχεδιάζουν να λάβουν μέρος ή να υποστηρίξουν το νέο στολίσκο. Παράλληλα αυτό το μήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι συνέπειες του ανοίγματος του μεθοριακού περάσματος στη Ράφα από την Αίγυπτο, σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνει την αποστολή ενός νέου στολίσκου στην Λωρίδα της Γάζας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.