18/6/11

Διόδια για είσοδο στο «Natura» στην Καρπασία επέβαλαν οι κατοχικές Αρχές


Λευκωσία: Σε ακόμη μία προκλητική και απαράδεκτη ενέργεια προχώρησαν οι κατοχικές Αρχές το τελευταίο διάστημα. Οι Αρχές του ψευδροκράτους έστησαν γραφείο στο δρόμο που οδηγεί από το Ριζοκάρπασο στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, λίγο πριν την είσοδο στην περιοχή της Καρπασίας που έχει οριοθετηθεί για ένταξη στο σχέδιο Natura 2000, ζητώντας διόδια από τους οδηγούς για την είσοδό τους στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, οι κατοχικές Αρχές ζητούν την καταβολή ενός ευρώ, εκδίδοντας μάλιστα και εισιτήριο για την είσοδο σε προστατευόμενη περιοχή. Στο εισιτήριο, που δίδεται ως απόδειξη στους διερχόμενους οδηγούς, αναφέρεται ότι είναι: «Εισιτήριο Εισόδου στο Εθνικό Πάρκο» (National Park Entrance Ticket).

Στο εισιτήριο απεικονίζεται γαϊδούρι, παραπέμποντας στα άγρια γαϊδούρια που κυκλοφορούν ελεύθερα στο δάσος της Καρπασίας, και μία χελώνα που παραπέμπει στην παραλία των χελώνων. Εκεί όπου έχουν ανεγείρει και το Περιβαλλοντικό Κέντρο Καρπασίας, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με σχέδια διαχείρισης εγκεκριμένα από τις Βρυξέλλες, μάλιστα τοποθετημένο επί της παραλίας που είναι ενταγμένη στο σχέδιο «Natura».

Σημειώνεται βέβαια το γεγονός ότι από το συγκεκριμένο δρόμο περνούν κυρίως οι Ελληνοκύπριοι που θέλουν να επισκεφτούν το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, αλλά και άτομα που είτε θέλουν να δουν τις περιουσίες τους στην περιοχή είτε να απολαύσουν τη φύση του μοναδικού τοπίου.

Η ενέργεια των κατοχικών Αρχών για την επιβολή διοδίων, εκτός από προκλητική προκαλεί και πολλά ερωτηματικά, κατά πόσο οι αρμόδιες Αρχές της ΕΕ είναι ενήμερες για την ενέργεια των κατοχικών Αρχών αλλά και ως προς το ποιες ενέργειες έχουν γίνει από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ως γνωστό, επτά περιοχές στα κατεχόμενα, μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρήθηκαν ως προστατευόμενες περιοχές, που δυνητικά θα ενταχθούν στο Natura 2000 με τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Από αυτές, η περιοχή Ριζοκαρπάσου-Αποστόλου Ανδρέα θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως περιοχή ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος με πολύ σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί από το 2008 μέχρι το 2011 πρόγραμμα συνολικής αξίας 5,2 εκατ. ευρώ, με στόχο την εγκατάσταση αποτελεσματικών συστημάτων για την προστασία της φύσης στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Το ποσό αυτό αφορά όλες τις περιοχές στα κατεχόμενα που είναι δυνητικά ενταγμένες στο σχέδιο «Natura 2000».

Φυσικά δεν προβλέπεται από κανένα πρόγραμμα της ΕΕ η καταβολή διοδίων για είσοδο σε ζώνες που είναι ενταγμένες στο σχέδιο Natura 2000, γι’ αυτό και προκαλεί πολλά ερωτηματικά η ενέργεια των κατοχικών Αρχών.
http://www.philenews.com/

1 σχόλιο:

  1. Εχει βλεπεις κοστος η αυτοκαταστροφικη νοοτροπια του ξευτιλισμενου ζητιανο-τζαμπατζη!

    Γελαει ο καθε Τουρκος με την προοδευτικη ηλιθιοτητα των Εθνομηδενιστων μας!

    - Λ. Μαύρος, Από τον Μεντερές στον Ερντογάν
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/06/blog-post_9001.html

    - Ianus, "Welcome to Turkey ?",
    Reader comment on item: Turkey's Last Free Election
    http://www.danielpipes.org/comments/186370

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.