17/6/11

O κόκκινος αετός απλώνει τα φτερά του

Πολλές γειτονικές χώρες ανησυχούν έντονα για τις εξελίξεις. Δύο από αυτές είναι το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες, που έχουν να επιλύσουν σοβαρές πολιτικές διαφορές και συνοριακές διαμάχες με το Πεκίνο, που αναδεικνύεται σε μεγάλη περιφερειακή δύναμη.
Δημήτρης Ε. Θωμάς

Ένας αγώνας ναυτικών και αεροπορικών εξοπλισμών είναι σε εξέλιξη στη Νότια Θάλασσα της Κίνας. Το Πεκίνο εξοπλίζεται πυρετωδώς και αναπτύσσει νέες ισχυρές αεροναυτικές δυνάμεις που θα του δώσουν άμεσα τη δυνατότητα να προχωρήσει σε επίδειξη ισχύος και να ασκήσει επιρροή σε περιοχές και χώρες πολύ μακριά από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Κίνας. Η Κίνα είναι ήδη κυρίαρχη ναυτική δύναμη σε τοπικό επίπεδο και ίσως στο μέλλον απειλήσει τη ναυτική κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πολλές γειτονικές χώρες ανησυχούν έντονα για τις εξελίξεις. Δύο από αυτές είναι το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες, που έχουν να επιλύσουν σοβαρές πολιτικές διαφορές και συνοριακές διαμάχες με το Πεκίνο, που αναδεικνύεται σε μεγάλη περιφερειακή δύναμη. Η Κίνα δεν δείχνει να επιθυμεί ένα πόλεμο στην περιοχή, αλλά μάλλον ενισχύει τις στρατιωτικές, αεροπορικές και ναυτικές της δυνάμεις, ώστε να κερδίσει το “γεωπολιτικό παίγνιο” με αποτρεπτικές ενέργειες και προληπτικές απειλές που σίγουρα πιστεύει, ότι εξυπηρετούν τα εθνικά της συμφέροντα.

Η Κίνα διευρύνει τους στρατηγικούς της ορίζοντες με την απόκτηση τριών νέων οπλικών συστημάτων. Το πρώτο αεροπλανοφόρο της Κίνας ξεκινά δοκιμαστικά τη λειτουργία του στο τέλος του χρόνου. Επίσης έχουν διαρρεύσει στο διαδίκτυο οι πρώτες φωτογραφίες των πρώτων κινεζικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου στελθ, ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο εκτιμά ότι το Πεκίνο έχει ήδη αναπτύξει σε στρατηγικές θέσεις, τους πρώτους βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλης ακτίνας δράσης, που μπορούν να πλήξουν πολεμικά και άλλα πλοία που κινούνται σε θαλάσσιες περιοχές. Αμερικανοί και άλλοι ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Κίνα ανέπτυξε αρχικά οπλικά συστήματα με στόχο, την αποτροπή της ανεξαρτητοποίησης της Ταϊβάν αλλά και την απόκρουση μιας αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης για τη διάσωση του νησιωτικού κράτους, που φυσικά δεν έχει αναγνωριστεί από την κομμουνιστική Κίνα.

Η Κίνα διαθέτει τεράστιο αριθμό πυραύλων και άλλων οπλικών συστημάτων που καλύπτουν πλήρως την Ταϊβάν με την ακτίνα δράσης τους, καθιστώντας την πολιτικό όμηρο του Πεκίνου. Χαρακτηριστικές είναι οι επιδόσεις του πυραύλου τύπου DF – 21D ή CSS – 5, που μεταφέρεται από ειδικά στρατιωτικά οχήματα και έχει ακτίνα δράσης 1,500 χιλιόμετρα. Αυτός ο πύραυλος δίνει τη δυνατότητα στο στρατό των Κινέζων να πλήττουν ναυτικούς στόχους στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο τα αεροπλανοφόρα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού. Τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα οργώνουν τον Ειρηνικό Ωκεανό, και με τα αεροπλάνα τους επιτηρούν τη δραστηριότητα και προφυλάσσουν τα αμερικανικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια. Τώρα η Κίνα εισέρχεται στο παιχνίδι των αεροπλανοφόρων με την αγορά και επανεξοπλισμό του αεροπλανοφόρου Βάριαγκ της σοβιετικής περιόδου, που αγόρασε από την Ουκρανία. Το αεροπλανοφόρο θα φιλοξενεί μαχητικά αεροσκάφη κινεζικής κατασκευής, τύπου J – 15 Flying Shark, που σχεδιάστηκαν βάσει του μοντέλου των ρωσικών SU – 33. Η έγκυρη επιθεώρηση Aviation Week & Space Technology υποστηρίζει ότι οι Κινέζοι μπορεί να αγόρασαν αεροσκάφη Σουχόι, και από την Ουκρανία.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο εκτιμά ότι το νέο αεροπλανοφόρο της Κίνας, της δίνει τη δυνατότητα να ασκήσει μεγαλύτερη στρατιωτική και πολιτική επιρροή στην περιοχή της νοτιο – ανατολικής Ασίας, αλλά και ότι θα δώσει στο Πεκίνο την ευκαιρία να εκπαιδεύσει προσωπικό για αεροπλανοφόρα νέας τεχνολογίας και κινεζικής κατασκευής.

Τα περισσότερα πολεμικά αεροσκάφη της Κίνας είναι σοβιετικής και ρωσικής τεχνολογίας, σύντομα όμως η Κίνα θα έχει στη διάθεση του στρατού της το νέο πολεμικό αεροσκάφος κινεζικής τεχνολογίας και πέμπτης γενιάς, τύπου στελθ, το περίφημο Chengdu J – 20, που δεν ανιχνεύεται από τα ραντάρ. Η πρώτη δοκιμή του νέου αεροσκάφους συνέπεσε με την επίσκεψη στην Κίνα του αμερικανού υπουργού Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, κάτι που πολλοί πιστεύουν ότι αποτελεί μήνυμα του Πεκίνου προς φίλους και εχθρούς. Πάντως αναλυτές του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών στο Λονδίνο, εκτιμούν ότι τα κινεζικά στελθ είναι υποδεέστερα των αμερικανικών, χωρίς όμως να παύουν να αποτελούν απόδειξη της αποφασιστικότητας των Κινέζων να ενισχύσουν τεχνολογικά της κινεζικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι τα νέα οπλικά συστήματα της Κίνας αποτελούν απειλή, μόνον για τις γειτονικές χώρες, τουλάχιστον προς το παρόν, αλλά αν αναπτυχθούν σε αριθμό, πιθανόν να απειλήσουν και τις αμερικανικές δυνάμεις στον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι η Κίνα προοδεύει οικονομικά και τεχνολογικά με γοργά βήματα, αλλά το Πεκίνο εξακολουθεί να μην μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αμερικανική αεροπορική και ναυτική κυριαρχία.
http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.