29/6/11

Μoody’s: Η μείωση καταθέσεων απειλεί τις ελληνικές τράπεζες

Το φάσμα του κινδύνου ρευστότητας εξαιτίας της συνεχιζόμενης μείωσης των καταθέσεων από τις εγχώριες εμπορικές τράπεζες επισημαίνει σε ανάλυσή της η Moody’s. Οι αναλυτές της Moody’s υπολογίζουν, βασιζόμενοι στα επίσημα στοιχεία και πληροφορίες από συζητήσεις που είχαν με τράπεζες, ότι από τις αρχές του έτους οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 8%. Αν η εκτίμηση αυτή είναι σωστή, σημαίνει ότι τις τελευταίες εβδομάδες η μείωση των καταθέσεων έχει επιταχυνθεί σημαντικά, καθώς στο τέλος Απριλίου η μείωση ανερχόταν (σε σχέση με 31.12.10) στο 4%. Σύμφωνα με την ανάλυση, εξαιρετικά κρίσιμο σημείο είναι αν η μείωση των καταθέσεων ξεπεράσει το όριο του 35%, επίπεδο που αντιστοιχεί με τα συνολικά ρευστοποιήσιμα στοιχεία του τραπεζικού συστήματος και τις δυνατότητες χρηματοδότησης από την ΕΚΤ που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική έλλειψη ρευστότητας.
Σύμφωνα με τη Moody’s, ο σοβαρότερος κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες είναι αυτός της ρευστότητας, καθώς περαιτέρω μείωση των καταθέσεων θα δημιουργούσε μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθεια απεξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Σύμφωνα με τη Moody’s, η συνεχιζόμενη μείωση των καταθέσεων αποτελεί τον βασικότερο κίνδυνο για τις ελληνικές τράπεζες, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος αυτός είναι εκτός του ελέγχου των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών.Από την πλευρά του ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γ. Προβόπουλος, σε συνέντευξή του στην «Κ» (26-06-11), υπογράμμισε ότι οι εγχώριες τράπεζες δεν κινδυνεύουν. «Από τις αρχές του 2010 μέχρι και σήμερα, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τη συνεχή μείωση των καταθέσεων και τον αποκλεισμό τους από τις διεθνείς αγορές λόγω των αλλεπάλληλων υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας του Δημοσίου. Χωρίς την έκτακτη παροχή ρευστότητας από το ευρωσύστημα και τις εγγυήσεις που λαμβάνουν από το κράτος, οι τράπεζες θα ήταν αναγκασμένες να επισπεύδουν την είσπραξη απαιτήσεων, να περικόπτουν την ανακύκλωση δανείων, να περιορίζουν τις ρυθμίσεις συμβάσεων που διευκολύνουν την εξυπηρέτηση παλαιών δανείων και να απορρίπτουν νέες αιτήσεις δανειοδότησης φερέγγυων πελατών. Η ύφεση, δηλαδή, θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη χωρίς την έστω και φειδωλή παροχή ρευστότητας στην οικονομία από τις τράπεζες». Από τις αρχές του έτους, οι εγχώριες τράπεζες έχουν μειώσει την εξάρτησή τους από την ΕΚΤ κατά 10,9 δισ. ευρώ ή 12,5%, παρά τη μείωση των καταθέσεων κατά 4,1% ή 11,6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Δεκεμβρίου 2010 οι καταθέσεις είχαν διαμορφωθεί στα 280,24 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος Απριλίου είχαν περιοριστεί στα 268 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω της ΕΚΤ, στο πλαίσιο των μη συμβατικών μέτρων για τη στήριξη των τραπεζών, στο τέλος Απριλίου διαμορφώθηκε στα 86,8 δισ. ευρώ έναντι 87,9 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου (-1,3%).
Moody’s: Προσοχή στη μείωση καταθέσεων
 Εχουν περιοριστεί κατά 8% από τις αρχές του έτους εκτιμά ο διεθνής οίκος

Η συνεχιζόμενη μείωση των καταθέσεων αποτελεί τον βασικότερο κίνδυνο για τις ελληνικές τράπεζες, προειδοποιεί η Moody's. Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου υπολογίζουν, βασιζόμενοι στα επίσημα στοιχεία και τις πληροφορίες από συζητήσεις που είχαν με τράπεζες, ότι από τις αρχές του έτους οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 8%. Σύμφωνα με την ανάλυση, εξαιρετικά κρίσιμο σημείο είναι αν η μείωση των καταθέσεων ξεπεράσει το όριο του 35%.
Μια περαιτέρω μείωση των καταθέσεων θα δημιουργούσε μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθεια απεξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), υπογραμμίζει η Moody's.
Από τις αρχές του έτους, οι εγχώριες τράπεζες έχουν μειώσει την εξάρτησή τους από την ΕΚΤ κατά 10,9 δισ. ευρώ ή 12,5%, παρά τη μείωση των καταθέσεων κατά 11,6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα. Στο τέλος Δεκεμβρίου 2010, οι καταθέσεις είχαν διαμορφωθεί στα 280,24 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος Απριλίου είχαν περιοριστεί στα 268 δισ. ευρώ.
«Εξοδα καθυστέρησης»
Μία επιπλέον χρέωση επιβάλλουν οι τράπεζες σε όσους δανειολήπτες καθυστερούν τις δόσεις τους. Εκτός από τους τόκους υπερημερίας, η συντριπτική πλειονότητα των τραπεζών επιβάλλει τα λεγόμενα «έξοδα καθυστέρησης», τα οποία ανάλογα με το είδος του δανείου μπορεί να αρχίζουν από τα 8 ευρώ και να ξεπερνούν τα 120 ευρώ μηνιαίως.

4 σχόλια:

  1. έπιασε τόπο η ΛΑΣΠΗ που με τόσο επιμονή, ένταση και μεθοδικά έριχνε ο "οίκος" Μούντιζ .
    Αλλά εδώ θέλω να αντιπαραβάλω μια ιστορία. Το εβραϊκό κράτος με το ίδρυμα Βιζενταλ αναζήτησε , αποκάλυψε , κυνήγησε και εξόντωσε , όλους αυτούς που βασάνισαν, σκότωσαν και ταπείνωσαν τον εβραϊκό λαό . Τώρα ο εβραϊκός λαός ποτέ δεν θα υποστεί κανενός είδους ταπείνωση και εξευτελισμό, γι΄ αυτό να μαστε σίγουροι.
    Αλλά αυτά τα κάνουν οι Εβραίοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από το πρωί, έχει κάποιο πρόβλημα ο server της "Μακεδονίας" και τώρα βλέπω ότι δεν βγάζει το άρθρο του Nigel Farage.

    Τα άρθρο υπάρχει σ' αυτόν τον σύνδεσμό: http://www.makthes.gr/news/opinions/76058

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μέσα σε αυτούς είναι και οι Έλληνες. Επανάσταση Μακαβαίων κατά Σελευκιδών οι πρόγονοι είχαν βάλει το άγαλμα του Δία στο ναό του Σάλομον κτλ, μας φιλάνε για κερασάκι στην τούρτα τους. Σιγά σιγά ο εξεφτελισμός μας. Ήδη άρχισε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.