17/7/11

Το πρώτο πρακτικό βήμα της αυτονομίας του Κουρδιστάν: 20 εργάτες μεταλλείου όμηροι των ανταρτών του ΡΚΚ

H περιοχή Οσμάνιγιε, όπου έγινε η επιχείρηση αδρανοποίησης του μεταλλείου από ομάδα ανταρτών του ΡΚΚ, βρίσκεται στη "διακεκαυμένη ζώνη" Μερσίνας-Αδάνων-Αλεξανδρέττας, όπου οι Κούρδοι αποσκοπούν να δημιουργήσουν δίαυλο προς τη θάλασσα στο Μεγάλο Κουρδιστάν


του Σάββα Καλεντερίδη
Μόλις δυο ημέρες μετά την πανηγυρική ανακήρυξη της αυτονομίας του Κουρδιστάν, και ενώ οι Κούρδοι ήδη πανηγυρίζουν την αυτονομία που θα τους οδηγήσει στην ανεξαρτησία και στην Ελευθερία, ομάδα 30-40 Κούρδων ανταρτών επιτέθηκε σε μεταλλείο, σε ορεινή περιοχή του Οσμάνιγιε και αφού κράτησε ομήρους τους 20 εργαζομένους του μεταλλείου, στη συνέχεια το αδρανοποίησε (οι αντάρτες έκαψαν όλα τα μηχανήματα, τον εξοπλισμό και τα κτίρια του μεταλλείου), θέλοντας προφανώς να δώσει το μήνυμα στο τουρκικό κράτος και στον επιχειρηματικό κόσμο ότι η εκμετάλλευση του ορυκτού -και όχι μόνον- πλούτου του Κουρδιστάν, δεν θα γίνεται ερήμην των Κούρδων.

Ένα επί πλέον σοκ προκάλεσε στην τουρκική γνώμη το γεγονός ότι ενώ δεν έχουν κοπάσει οι αντιδράσεις από την επίθεση ανταρτών του ΡΚΚ εναντίον μονάδας του τουρκικού στρατού, κατά την οποία επίθεση έχασαν τη ζωή τους 13 Τούρκοι στρατιώτες, τη στιγμή που 850 βουλευτές, δήμαρχοι και άλλοι εκπρόσωποι των Κούρδων ανακήρυσσαν την αυτονομία τους, οι Κούρδοι αντάρτες πραγματοποιούν μια επίθεση εναντίον οικονομικού στόχου και μάλιστα σε μια στρατηγικής σημασίας περιοχή, το Οσμάνιγιε, που συνδέει το Κουρδιστάν με την αποκαλούμενη "διακεκαυμένη ζώνη" Μερσίνας-Αδάνων-Αλεξανδρέττας.
Να σημειωθεί ότι στελέχη του κουρδικού κινήματος δηλώνουν τις ημέρες αυτές ότι η κουρδική αυτονομία θα υλοποιηθεί με πρακτικά βήματα στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, της κοινωνικής ασφάλισης, της αυτοάμυνας, του πολιτισμού και της οικολογίας. Η συγκεκριμένη ενέργεια των Κούρδων ανταρτών μάλλον θα πρέπει να ενταχθεί σε εκείνα τα πρακτικά βήματα που αποσκοπούν στον έλεγχο κάθε οικονομικής δραστηριότητας στο αυτόνομο Κουρδιστάν από το Κουρδικό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα, ενώ οι απαγωγές στρατιωτικών και εργαζομένων σε στρατιωτικά έργα, που έγιναν πριν από λίγες ημέρες από Κούρδους αντάρτες, και η εκτέλεση πριν από λίγες ημέρες δυο μονίμων υπαξιωματικών των Ειδικών Δυνάμεων, την ώρα που έβγαιναν από τα σπίτια τους, στην κωμόπολη Γιουκσέκοβα, θα πρέπει να ενταχτούν στα πρακτικά βήματα που αποσκοπούν στην αυτοάμυνα του κουρδικού λαού. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού ΑΚΣΙΟΝ, που ανήκει στον όμιλο Γκιουλέν, τα άτομα που εκτέλεσαν τα δυο στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων του τουρκικού στρατού, ανήκουν στις Μονάδες Αυτοάμυνας (Öz Savunma Birlikleri, ÖSB) που ήδη έχουν στελεχωθεί και θα αποτελέσουν ένα είδος εθνοφυλακής του Αυτόνομου Κουρδιστάν.
Επίσης, η εκτέλεση ενός ιμάμη, πριν από μερικούς μήνες, στο Χακιάρι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού και του κουρδικού τύπου, έγινε μετά από προσαγωγή σε δίκη του ιμάμη σε δικαστήριο των Κούρδων αυτονομιστών. Το δικαστήριο αυτό καταδίκασε σε θάνατο τον ιμάμη Αζίζ Ταν, γιατί παρά τις προειδοποιήσεις που του είχαν γίνει, συνέχισε να χρησιμοποιεί το τζαμί ως προπαγάνδα του τουρκικού κράτους εναντίον του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος.
Στις προηγούμενες παραγράφους εντοπίσαμε μερικές ενέργειες των Κούρδων αυτονομιστών που είναι ενδεικτικές των προθέσεων των Κούρδων, για τις οποίες μίλησε ο Μενγκί Γιλντίζ, στέλεχος του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) στην εφημερίδα Ραντικάλ. Χαρακτηριστικά το υψηλόβαθμο στέλεχος του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος είπε:
"Η ανακήρυξη της αυτονομίας μας την Παρασκευή, 15 Ιουλίου, είναι ότι έκανε ο Μουσταφά Κεμάλ στις 29 Οκτωβρίου του 1923. Το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου ο Μουσταφά Κεμάλ είπε στον Ινονού: "Ισμέτ, αύριο θα κηρύξουμε την Τζουμχουριέτ". Όταν ανακήρυξε την Τζουμχουριέτ (αντιπροσωπευτική δημοκρατία), δεν οργανώθηκαν την ίδια ημέρα και δεν λειτούργησαν όλοι οι θεσμοί της. Η ανακήρυξη της αυτονομίας μας είναι στην ουσία μια δήλωση για το πως θέλουμε να είναι η πολιτική και κρατική διοίκησή μας. Για το πως θέλουμε να ζήσουμε εμείς οι Κούρδοι. Τώρα, το πώς θα γίνει πράξη αυτή η πρόθεσή μας για αυτονομία, αυτό θα το δείξει η ζωή, ο χρόνος. Είναι ζήτημα χρόνου και δυνατοτήτων."
Μετά από όλα αυτά, όλοι αναμένουν με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις δηλώσεις που θα κάνει για το θέμα ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν στην επόμενη συνάντησή του με τους δικηγόρους του, στη φυλακή του Ιμραλί. Να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων ο εν αιχμαλωσία Κούρδος ηγέτης είχε δηλώσει εσχάτως ότι ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος της ειρήνης, καλώντας μάλιστα την τουρκική βουλή να μην διακόψει τις εργασίες της για το Καλοκαίρι και να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα οδηγήσουν στην ειρηνική επίλυση του Κουρδικού. Αμέσως μετά τις εκλογές είχε ζητήσει μάλιστα από την κυβέρνηση Ερντογάν να κινηθεί άμεσα και να κάνει πρακτικά βήματα, για να μην χαθεί χρόνος. Αντ' αυτού, ο Ερντογάν, υπό την επήρεια της εκλογικής νίκης, αντιμετώπισε το ζήτημα με αλαζονία, αποκλείοντας από το κοινοβούλιο ανεξάρτητους Κούρδους βουλευτές, μεταξύ των οποίων και τον Χατίπ Ντίτσλε. Το γεγονός αυτό σηματοδότησε και τις εξελίξεις, οι οποίες θα κρίνουν και θα χαράξουν το μέλλον της ευρύτερης περιοχής.
Τα μάτια μας ανοιχτά αδέλφια!

5 σχόλια:

  1. Κακοί Κούρδοι. Ελάτε εδώ να σας διδάξουμε πώς να μοιράζεστε τον πλούτο σας με τους άλλους.

    Υ.Γ. Έλληνες εργάτες θα δεχτείτε στο Κουρδιστάν; Για εκεί μας βλέπω. Θα τον διώξουμε και τον Πάγκαλο, αν σας είναι κώλυμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σαββα θελω να κανω μια ερωτηση και μη δωσεις καμμια απαντηση αν αυτη η απαντηση σου δεν θα βγαινει απο την απολυτη γνωση σου για τις προθεσεις των Κουρδων απεναντι της Ελλαδας και των Ελληνων ιδιως μετα το αισχρο ρηξιμο του Οτσαλαν απο την τοτε γελοια κυβερνηση.Λοιπον.
    Πιστευεις οτι οι Κουρδοι εχουν ξεκαθαρισει στα μυαλα και στις ψυχες τους το τι εγινε τοτε?Πιστευεις οτι δεν γενικευουν το συμβαν εκεινο και οτι δεν το φορτωνουν απροσωπα στο συνολο του Ελληνικου λαου?Πιστευεις οτι θα υπαρξουν σαν συμμαχοι μας μετα την δημιουργια του ανεξαρτητου Κουρδισταν? Η θα μας αποκαλεσουν σαν συνολο αυτο που θα χαρακτηριζε τον τοτε υπουργισκο Παγκαλο?Πιστευεις οτι υπο την πιεση να δημιουργησουν αργοτερα το Μεγαλο Ενιαιο Κουρδισταν δεν θα χρησιμοποιηθουν ποτε απο αλλους εναντιον μας για να εξωφλησουν κατω απο πιεση σε αλλους γραμματια προκειμενου να κανουν κρατος και τελικα οτι δεν θα "χασωμε" την Τουρκια και θα αποκτησωμε το Κουρδισταν το οποιο σαν ευρισκομενο απεναντι στην Κυπρο θα χρησιμοποιηθει οπως σημερα χρησιμοποιειται η Τουρκια για αλλοτρια παιχνιδια και συμφεροντα εις βαρος του Ελληνισμου? Και αν πραγματικα εχεις κατασταλλαξει σε αλλη γνωμη δωσε μου μερικες απαντησεις που τις εχεις στα σιγουρα τσεκαρισμενες.Και ειπαμε μονο κατασταλαγμενες δικες σου γνωμες μια και τους ξερεις καλυτερα απο εμενα.Αν επιθυμεις γραψε εμμεσα ,κατι σαν αρθρο, για τα θεματα αυτα.Πραγματικα θελω μια απαντηση και ξερεις το "γιατι"...Πριν
    ...90 χρονια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μην αρχισουν παλι κατι Ελληναραδες να ζητουν κοινα συνορα με το Κουρδισταν. Μας θελουν η δεν θα μας θελουν (οι κουρδοι ) αναλογα με τα συμφεροντα τους. Θυμαστε ο " φοβερος " ηγετης Οτσαλαν τι ζηταγε απο την Ελλαδα; Να ανοιγαμε λεει πολεμο με την Τουρκια . Φερθηκαμε σωστα που δεν καναμε τοτε η οχι; Περιμενω την γνωμη σας. (ασε τις μαλακιες του Παγκαλου )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 18 Ιουλίου 2011 5:19 μ.μ.
    E=mc2

    Ας περιμενωμε λιγο και πιστευω οτι θα παρωμε μια αναλυτικη απαντηση που θα μας πεισει σαν Ελληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. E=mc2
    Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Λόγια είναι μόνο. Όταν έλεγε ο Οτσαλάν να κάνουμε πόλεμο στην Τουρκία, πίστευε ότι υπήρχε περίπτωση να κάνουμε;
    Τα έπεα είναι πτερόεντα και τέτοια ήταν και του Οτσαλάν. Όμως οι πράξεις μετράνε και τα αποτελέσματά τους.
    Εμείς δυστυχώς ας μην ξεχνάμε τι ασχημία διαπράξαμε και κάποτε πρέπει να ζητήσουμε και ένα συγγνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.