13/7/11

Ελλάδα: Πυριτιδαποθήκες-«βόμβες» και στον Ελληνικό Στρατό - "Ληγμένοι" αντιεροπορικοί πύραυλοι, 45 ετών!

Η τραγωδία στην Κύπρο ξύπνησε μνήμες 1988 στην Ελλάδα, όταν από τις εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών της Μαλακάσας έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν περισσότεροι από δέκα. Ταυτόχρονα, προκάλεσε κινητικότητα στο Πεντάγωνο για την τύχη των εκρηκτικών και των πυρομαχικών που έχουν λήξει και έπρεπε ήδη να έχουν καταστραφεί.


Από την πρώτη κιόλας στιγμή δόθηκε εντολή από το ΓΕΕΘΑ να επιληφθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε έλεγχο της κατάστασης των πυρομαχικών, αλλά και των μέτρων ασφαλείας στις αποθήκες όπου φυλάσσονται. Το υλικό που έπρεπε να έχει καταστραφεί είναι μεγάλο γεγονός που προκαλεί ανησυχία, αλλά, όπως επισημαίνουν επιτελείς, «τηρούνται σε όλες τις περιπτώσεις οι προβλεπόμενες διαδικασίες και οι βασικοί κανόνες στην αποθήκευση των εκρηκτικών».

Σε κατοικημένες περιοχές
Τα περίπου 140 απαρχαιωμένα αντιαεροπορικά βλήματα του συστήματος «Νίκη» που έχουν αποσυρθεί το 2004 και βρίσκονται σε αποθήκες της Πολεμικής Αεροπορίας στο Κατσιμίδι, στο Κορωπί, στη Σκύρο και την Κρήτη είναι μία από τις περιπτώσεις που απασχολούν την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Αφενός γιατί τα βλήματα περιέχουν μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης και αφετέρου διότι είναι αποθηκευμένα σε κατοικημένες ή κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

«Τα βλήματα είναι κατασκευασμένα από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, δηλαδή άνω των 45 ετών. Λόγω της ιδιόμορφης σύστασης της γόμωσής τους -ειδικότερα της νιτρογλυκερίνης- δημιουργούνται προϋποθέσεις, σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες, για πιθανή ύπαρξη αστάθειας της συμπεριφοράς τους», αναφέρει σε έγγραφό του το ΓΕΑ, που παρουσίασε η ιστοσελίδα «onalert». Επισημαίνεται παράλληλα στο έγγραφο όμως πως τα βλήματα έχουν αφοπλιστεί διά της αφαίρεσης των εκρηκτικών μηχανισμών έναυσης.

Οι νάρκες κατά προσωπικού που έχουν αποσυρθεί κυρίως από τα ναρκοπέδια στον Εβρο είναι άλλη μια «πληγή». Λόγω αδυναμίας καταστροφής τους στην Ελλάδα, υπεγράφη σύμβαση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων με εταιρία στη Βουλγαρία για μεταφορά και εξουδετέρωσή τους εκεί. Η σύμβαση όμως καταγγέλθηκε από την κυβέρνηση το 2009 και ενώ είχαν μόλις «εξαχθεί» μικρές ποσότητες, με αποτέλεσμα να παραμένουν εντός των αποθηκών του Στρατού, όπως και πολλά ακόμη βλήματα και πυρομαχικά.

Βασική αιτία της μεγάλης καθυστέρησης στην εξουδετέρωση των άχρηστων πυρομαχικών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η έλλειψη κονδυλίων. Το σχέδιο που είχε εκπονηθεί το 2000 για τη δημιουργία μιας εταιρίας στη Βόρειο Ελλάδα, που θα αναλάμβανε την καταστροφή τους, δεν προχώρησε, όπως και η μεταφορά τους για τον ίδιο λόγο στο εξωτερικό. Ενδεικτικό είναι πως ακόμη και σήμερα τα 5 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για την καταστροφή των βλημάτων του συστήματος «Νίκη» εντάχθηκαν στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, αλλά ουδείς γνωρίζει αν τελικώς και πότε θα αποδεσμευθούν για να προχωρήσει επιτέλους η διαδικασία.
 http://www.e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.