1/7/11

Ομαδικοί τάφοι στη Μια Μηλιά. Πληροφορίες κάνουν λόγο για 500 εκτελεσθέντες

Σήμα κατατεθέν των Τούρκων οι εκτελέσεις με χαριστική βολή στο κρανίο.
Από την ομάδα του Τάσου Μάρκου αναγνωρίστηκαν πρόσφατα τα οστά του Ευέλθοντα Ιωαννίδη.
Συγκλονισμό στην κοινή γνώμη αναμένεται να φέρει τυχόν επιβεβαίωση των πληροφοριών περί ύπαρξης ομαδικού τάφου σχεδόν 400 ανθρώπων στη Μια Μηλιά και δεύτερου τάφου στον οποίο θάφτηκαν δεκάδες συλληφθέντες και εκτελεσθέντες από τους Τούρκους.

Πέραν του τουρκικού Στρατού, σημαντικό ρόλο στη σύλληψη και δολοφονία στρατιωτών και αμάχων διαδραμάτισαν και άνδρες της τρομοκρατικής οργάνωσης ΤΜΤ, οι οποίοι συνελάμβαναν στρατιώτες και πολίτες, δήθεν για να τους μεταφέρουν σε διαφόρους χώρους κράτησης. Στην ευρύτερη περιοχή της Μιας Μηλιάς βρέθηκαν μέχρι σήμερα 27 λείψανα, ενώ υπολογίζεται ότι σε συγκεκριμένες περιοχές (για τις οποίες δόθηκαν πληροφορίες) θάφτηκαν εκατοντάδες Ελληνοκύπριοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν, στους τάφους αυτούς θάφτηκαν και κάτοικοι των κοινοτήτων Άσσιας, Κυθρέας, Νέου Χωρίου που μεταφέρθηκαν εκεί και εκτελέστηκαν. Πολλά θύματα προκλήθηκαν και όταν έσπασε η γραμμή της Μιας Μηλιάς τον Αύγουστο του 1974. Η γραμμή έσπασε στην περιοχή της αντιπροσωπείας της εταιρείας Μερσεντές στο Καϊμακλί, σε ένα σημείο όπου δεν είχαν τοποθετηθεί νάρκες από την Εθνική Φρουρά, ύστερα από αίτημα των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία θα χρησιμοποιούσαν, όπως διαβεβαίωσαν, το σημείο για να έρχονται σε επαφή και με τις τουρκικές δυνάμεις.

Από το σημείο αυτό, το οποίο βρισκόταν σε απόσταση περίπου 1-1,5 χιλιόμετρο από τις θέσεις του Τάσου Μάρκου, οι Τούρκοι προώθησαν στρατό και άρματα μάχης με στόχο να περικυκλώσουν μονάδες της Εθνικής Φρουράς στις περιοχές Αρνάολος, Μερράς και Φουρτζιστός στη Μια Μηλιά.
Ο Τάσος Μάρκου ανέμενε επίθεση από το δρόμο του Δικώμου και κατά μέτωπο επίθεση από τις Χαμίτ Μάντρες. Η μάχη που διεξήχθη ήταν άνιση και διήρκεσε μερικές ώρες, αφού πέραν του ολιγάριθμου των δυνάμεων του Τάσου Μάρκου, οι ενισχύσεις που ζήτησε από το ΓΕΕΦ δεν έφτασαν ποτέ.

Ανάμεσα στους πεσόντες που θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους πιστεύεται ότι βρίσκονται και περίπου 94 άνδρες του τότε ταγματάρχη, ο οποίος επίσης αγνοείται από τις 14 Αυγούστου 1974. Ήδη από την ομάδα του Τάσου Μάρκου αναγνωρίστηκαν πρόσφατα τα οστά του Ευέλθοντα Ιωαννίδη.

ΣΕ ΔΥΟ ΣΗΜΕΙΑ
Πληροφορίες που δόθηκαν επικεντρώνουν τους τάφους στους οποίους θάφτηκαν οι αγνοούμενοι σε δύο συγκεκριμένα σημεία, αν και η διαδικασία της εκταφής δεν θεωρείται απλή υπόθεση, κυρίως επειδή απαιτείται η έγκριση του τουρκικού Στρατού.

Αποστασιοποιείται από δημοσίευμα ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΠΑΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ
ΜΕΛΟΣτης οικογένειας του Παπαεπιφάνιου Ιωάννου, για τη δολοφονία του οποίου από τους Τούρκους έγραψε ο «Φ», επικοινώνησε χθες με την εφημερίδα μας αναφέροντας ότι «αποστασιοποιείται από το συγκεκριμένο δημοσίευμα επειδή δεν θέλει να ασχοληθεί με τις πληροφορίες που σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα». Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι οι πληροφορίες δεν προήλθαν από την οικογένεια του Παπαεπιφάνιου, αλλά από άλλη έγκυρη πηγή-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 30/06/2011
.(Τα οστά αυτού του ακούραστου λειτουργού της Εκκλησίας και φλογερού αγωνιστή της Ελευθερίας βρέθηκαν σε τοποθεσία του χωριού Μια Μηλιά και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.Ο Παπαεπιφάνιος γεννήθηκε στην κοινότητα Μηλικουρίου το 1919. Ιερέας χειροτονήθηκε το 1956 από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο Γ΄. Αγωνίστηκε κατά το 1955-59, αλλά και κατά τη διάρκεια της τουρκοανταρσίας του 1963-64. Τον Αύγουστο του 1974, ενώ οι συγχωριανοί του οπισθοχωρούσαν για να σωθούν από τα χέρια των τούρκων στρατιωτών, εκείνος θέλησε να παραμείνει στην κοινότητα, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι όλοι θα διαφύγουν με ασφάλεια. Ωστόσο, ο ίδιος συνελήφθηκε και βασανίστηκε  μέχρι θανάτου από τους τούρκους εισβολείς.)-http://www.churchofcyprus.org.cy

6 σχόλια:

 1. ΤΟ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ!!!.ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΕΡΑ???.ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΦΟΥ ΠΛΕΟΝ ΕΧΟΥΝ ΧΕΙΡΟΠΙΑΣΤΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ???ΝΑΙ Η ΟΧΙ???.ΕΑΝ ΝΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ,ΕΑΝ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ ΤΟΤΕ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΕΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΟ ΛΟΓΟ ΟΤΙ ΤΟΤΕ ΕΓΙΝΑΝ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΦΤΗΝΕΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δυστυχώς η Κύπρος είναι πολύ μακριά κα ιαμφιβάλλω αν την νιώθουμε ποιά Ελληνική.

  Αντε να την θυμηθούμε κατα τις 20 Ιουλίου και κατα τις 14 Αυγούστου .

  Ρίχνουμε εναν καυγά ποιός φταίει ο Μακάριος η ο Γρίβας, ο Παπαδόπουλος ή ο Ιωαννίδης, ο Παπανδρέου (Γέρος) ή ο Καραμανλής Κωνσταντίνος,Οι Ελλαδίτες ή οι Κύπριοι τραβάμε έναν αφορισμό σε Τούρκους,Αγγλους, Αμερικανούς, Ισραηλινούς και Ρωσους και ξεμπερδέψαμε

  Ρίχνουμε 2-3 αναρτήσεις και πήραμε τα παράσημα μας.Ο χώρος μας είναι πολύτιμος και ο χρόνος μας λίγος

  Ειδήσεις σαν αυτές περνάνε στα ψιλά- μάταια ο Φιλελεύθερος πασχίζει- ο Ελληνισμός δεν σηκώνει το θέμα δεν είμαστε Αρμένιοι ούτε Κούρδοι να έχουμε σε προτεραιότητα τέτοια θέματα.

  Συνεχίζουμε την Εθνική Προδοσία, Ξεχνάμε Ελληνικά καρτερικά ονόματα,Ξεχνάμε Ελληνες νεκρούς και Αγνοούμενους, Ελληνες Μαχητές, Ελληνες Πατριώτες.

  Σχωράτε με πάω να δω τι λέει η καμαριέρα του Στρός Κάν και αλλά εξίσου ενδιαφέροντα ζητήματα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Συμφωνώ μαζί σου Ακρίτα. Όντως το θέμα της καμαριέρας είναι ενδιαφέρον, διότι ισχυρίστηκε ότι τράβηξε ό,τι και η Ελλάδα. Μονάχα που η Ελλάδα τα τράβηξε και τα τραβά πραγματικά, ενώ αυτή, αν δεν έκανε το κέφι της, τουλάχιστον εξετέλεσε μία (προφανώς καλοπληρωμένη) βίζιτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Στό μεταξύ ο χαζολαός βλέπει τούρκικα σήριαλ, αγοράζει τουρκικά προϊόντα, πηγαίνει διακοπές στήν Τουρκία.

  Στό μεταξύ οι προδότες πολιτικοί μέ τούς λακέδες δημοσιογράφους καί συνδικαλιστές γλύφουν τήν Τουρκία εκλιπαρώντας τήν φιλία της.

  Στό μεταξύ από τά σχολικά βιβλία φεύγουν όσα επικρίνουν τόν κατακτητή καί οι εκπαιδευτικοί αδιαφορούν. Άλλωστε αρχίζουν οι διακοπές τους πού κρατούν 2,5 μήνες. Προσέχουν νά μήν κόβουν καί τόν Σεπτέμβριο, γιά νά κερδίσουν μερικές μέρες διακοπών ακόμα.

  Στό μεταξύ οι νεοναζί τής Αριστεράς καίνε τήν Αθήνα καί δείχουν τήν αλληλεγγύη τους στούς Αβγανούς, τούς Πακιστάνούς καί στούς βανδάλο-αναρχικούς.

  Στό μεταξύ η Τουρκία συνεχίζει τήν επεκτατική της πολιτική μέ τίς ευλογίες τών Αγγλοαμερικάνων καί τής αποδοχή τών τριών κομμάτων εξουσίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ευγε fstav

  Στην Κύπρο, ο χαζολαός πάει στα κατεχόμενα για να δώσει τα χρήματα του στα καζίνο του Αττιλα.

  ξ€χασ€$ Ελλην ξ€χασ€$

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ξ€χασ€$ Ελλην, ξ€χασ€$...

  Ας βάλει ο Θεός το χέρι του και ο στρατος τα αρβυλα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.