4/7/11

Η εξοπλιστική κούρσα της Κίνας «αναζωογονεί» τις επιχειρήσεις του κλάδου σε διεθνές επίπεδο

Της Leslie P. Norton-Εxpress.gr
Ακόμη και ο πιο αδαής περί την παγκόσμια οικονομία γνωρίζει ότι η Κίνα αναπτύχθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 10% κατά τη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας. Ομως αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι οι αμυντικές δαπάνες της χώρας είχαν μέση ετήσια αύξηση 12% κατά το χρονικό διάστημα 2000-2009.

«Η αύξηση των αμυντικών δαπανών της Κίνας καθορίζει και την πολιτική που ασκούν και οι υπόλοιπες χώρες στην περιοχή αλλά και αυτή που ακολουθούν οι ΗΠΑ, με στόχο όλων να διατηρηθεί το τρέχον status quo δύναμης και σταθερότητας», υποστηρίζει η κ. Jacqueline Newmyer, επικεφαλής της Long-Term Strategy Group, εταιρίας παροχής συμβουλών σε αμυντικούς ομίλους. Προσθέτει ότι «σαφώς θα υπάρξει αύξηση των αμυντικών δαπανών σε πολλές χώρες. Μέχρι πρόσφατα οι ΗΠΑ θεωρούσαν βέβαιο ότι έχουν πρόσβαση στην Ασία για κάθε μορφής επιχείρηση, από αντιτρομοκρατική δράση έως παροχή βοήθειας προς συμμάχους. Αυτή τη στιγμή, όμως, κατανοούν ότι θα πρέπει να αυξήσουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να διατηρήσουν την εύκολη πρόσβαση στην Ανατολική Ασία».

Ανάλογες απόψεις εκφράζει και ο κ. Stephen Rosen, καθηγητής εθνικής ασφάλειας και αμυντικών θεμάτων στο Beton Michael Kaneb του Harvard. «Ολοι κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση: Αμερικανοί, Ιάπωνες και Ινδοί. Αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες. Το μόνο πρόβλημα για αυτή τη διαδικασία είναι τα δημοσιονομικά προβλήματα σε ΗΠΑ και Ιαπωνία», υποστηρίζει.

Ολοι εντυπωσιάστηκαν από την παρουσίαση του μαχητικού stealth της Κίνας και μάλιστα λίγες ώρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του πρώην υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Robert Gates. Το εν λόγω μαχητικό είναι ανταγωνιστικό του αμερικανικού F-22 Raptor. Είναι μεγαλύτερο από το F-22, με μεγαλύτερες δεξαμενές καυσίμων, πετά σε μεγαλύτερο ύψος, με μεγαλύτερη ταχύτητα και με λιγότερες πιθανότητες να εντοπισθεί. Συγκαταλέγεται μεταξύ των κινεζικών όπλων που θα καταστήσουν δυσκολότερη την πρόσβαση των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Τα αποτελέσματα της νέας κούρσας εξοπλισμών είναι θετικά για εταιρίες όπως οι Lockheed Martin και United Technologies, οι οποίες επί αμερικανικού εδάφους βρίσκονται αντιμέτωπες με συνεχείς περικοπές του προϋπολογισμού του Πενταγώνου. Ομως οι επενδυτές θα μάθουν –είτε το θέλουν είτε όχι– και ορισμένες κινεζικές εταιρίες όπως για παράδειγμα οι Xi'Αan Aero-Engine και China Shipbuilding Industrial, οι οποίες «βοηθούν» την Κίνα να εξοπλιστεί καλύτερα.

Οι ειδικοί στον χώρο της άμυνας αναμένουν σειρά νέων δημόσιων εγγραφών κινεζικών αμυντικών εταιριών. Αυτές οι δημόσιες εγγραφές δεν θα επηρεάσουν μόνο τις μετοχικές αγορές, αλλά και αυτές των ομολόγων αλλά και του συναλλάγματος.

Τρεις δεκαετίες μετά την ήττα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (Peoples'Α Liberation Army - PLA) της Κίνας από τα στρατεύματα του Βιετνάμ σε μία σύγκρουση που αμφισβητούσε κάποια όρια συνόρων, ο στρατός του Πεκίνου έχει, πλέον, τη δύναμη να επαναπροσδιορίσει τις γεωπολιτικές του σχέσεις. Τον περασμένο Οκτώβριο η Κίνα πραγματοποίησε κοινές αεροπορικές ασκήσεις με την Τουρκία. Πρόκειται για τις πρώτες στρατιωτικές ασκήσεις της με μέλος του ΝΑΤΟ. Μάλιστα τα κινεζικά μαχητικά μπορούσαν να ανεφοδιάζονται στο Ιράν, κάτι το οποίο συνέβη για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση του σάχη από τη χώρα.

Αν και δεν αποτελεί μία μεγάλη ναυτική δύναμη, η Κίνα αυξάνει και σε αυτόν τον τομέα την ισχύ της. Τον Φεβρουάριο έστειλε μία φρεγάτα στη Λιβύη προκειμένου να παραλάβει 12.000 Κινέζους εργαζόμενους από τη χώρα. Δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα με την πειρατεία στο Κέρας της Αφρικής, λόγω των συνεχών περιπολιών κινεζικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή.

Αν και τα παραπάνω μπορεί να μοιάζουν «ασήμαντα» δεν έχουν ξεφύγει της προσοχής παραδοσιακών «αντιπάλων» της Κίνας, όπως για παράδειγμα η Ταϊβάν. Η Κίνα διαθέτει 1.500 βαλλιστικούς πυραύλους, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν «κατεύθυνση» προς την Ταϊβάν. Μάλιστα ο νέος υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Leon Panetta υποστήριξε σε ομιλία του στην αμερικανική γερουσία ότι «η Κίνα μοιάζει να προετοιμάζεται για μία πιθανή σύγκρουση με την Ταϊβάν, κάτι το οποίο θα οδηγούσε σε πιθανή συμμετοχή και αμερικανικών δυνάμεων».

Η Κίνα έχει προβλήματα στα σύνορά της με την Ινδία, που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως «Νότιο Θιβέτ». Επίσης διεκδικεί την κατοχή νησιών στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας (East China Sea), μεταξύ των οποίων και τα νησιά Senkaku, τα οποία βρίσκονται μεταξύ Ταϊβάν και Ιαπωνίας. Οταν η Ιαπωνία κατέσχεσε ένα ψαράδικο της Κίνας στην περιοχή, το Πεκίνο αποφάσισε να διακόψει τις εξαγωγές σπάνιων γαιών, δηλαδή ειδικών μετάλλων τα οποία χρησιμοποιούνται σε συσκευές υψηλής τεχνολογίας και όχι μόνο. Αποτέλεσμα, η Ιαπωνία να υποχωρήσει στις κινεζικές πιέσεις. Παράλληλα η Κίνα διεκδικεί την κατοχή των μικρών ακατοίκητων νησιών Spratlys και Paracels, τα οποία, επίσης, βρίσκονται στη Νότια Θάλασσα της Κίνας, σε μία περιοχή που αποδεδειγμένα είναι πλούσια σε πετρέλαιο. Τα ίδια νησιά διεκδικούν Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Ινδονησία και Ταϊβάν.

Το Barron'Αs επικοινώνησε με τους κορυφαίους ειδικούς επί θεμάτων κινεζικής άμυνας. Οι περισσότεροι εξ αυτών υποστήριξαν ότι οι κινεζικοί εξοπλισμοί άρχισαν να ενισχύονται μετά την εισβολή των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ, όταν το Πεκίνο ανακάλυψε πόσο εύκολο ήταν αυτό για τα νατοϊκά στρατεύματα.

Κατόπιν ήρθε η εκλογή του Lee Teng-hui, του πρώτου ταϊβανέζικης καταγωγής προέδρου της Κίνας, ο οποίος οδήγησε στην περίφημη Κρίση των Στενών της Ταϊβάν (Taiwan Strait Crisis). Κατά την πρώτη προεδρία του στις ΗΠΑ ο George Bush φρόντισε να πουλήσει στην Ταϊβάν 115 F-16, το 1993. «Το 1993 ο κινεζικός στρατός ήταν σε κακή κατάσταση και ως εκ τούτου ακόμη και ένα F-16 μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες», τονίζει ο κ. David Finkelstein, επικεφαλής Κινεζικών Σπουδών στο Center for Naval Analysis.

Βάσει των μέχρι σήμερα γνωστών στοιχείων η Κίνα θα αυξήσει φέτος τις αμυντικές δαπάνες της κατά 12,7%, στα 601 δισ. γουάν (100 δισ. δολ.). Μπορεί να είναι πολύ λιγότερα από τα 708 δισ. δολάρια που είναι ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ, αλλά οι δύο χώρες δεν κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

Στις αρχές η Κίνα φρόντιζε να αγοράζει τον αμυντικό εξοπλισμό της από τη Ρωσία. Κατόπιν αντέγραφε όλο το «υλικό», προκαλώντας την οργή της Μόσχας. Σήμερα έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει τελευταίας τεχνολογίας τανκς και όπλα. Το κινεζικό μαχητικό τύπου stealth J-20 που αναμένεται ότι θα είναι έτοιμο έως το 2018, συνδυάζει «χαρακτηριστικά» αμερικανικών και ρωσικών μαχητικών, όπως δηλώνει ο κ. Roger Cliff, ειδικός επί κινεζικών θεμάτων στη Rand Corp.

Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια εορτασμού των 90 ετών του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, η χώρα παρουσίασε το πρώτο της αεροπλανοφόρο. Πρόκειται για πλοίο το οποίο είχε αγοράσει πριν από χρόνια από την Ουκρανία για να χρησιμοποιηθεί ως καζίνο.

Πέραν της ενίσχυσης του αμυντικού οπλοστασίου της το επόμενο βήμα της Κίνας είναι η δημόσια εγγραφή αμυντικών ομίλων, οι οποίοι είναι κρατικοί. Ομως και οι εταιρίες που είναι ήδη εισηγμένες αποτελούν καλές επενδυτικές επιλογές. Μία εξ αυτών είναι η Xi'Αan Aero-Engine, η οποία κατασκευάζει μαχητικά αεροσκάφη. Υπάρχει και η AVIC Heavy Machinery, αμυντικός όμιλος εξειδικευμένος στην υψηλή τεχνολογία.

Κορυφαία όλων είναι η China Shipbuilding Industrial, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής πλοίων στη χώρα, η οποία κατασκευάζει επίσης υποβρύχια και τορπίλες για το κινεζικό πολεμικό ναυτικό.

Την ίδια ώρα που η Κίνα εξοπλίζεται το ίδιο πράττουν και άλλες χώρες στην περιοχή. Πρώτη η Ινδία, η οποία έχει ξεκινήσει διεθνή διαγωνισμό για την αγορά 126 μαχητικών αεροσκαφών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας. Σε αυτό τον διαγωνισμό κερδισμένοι είναι οι Ευρωπαίοι, καθώς η Ινδία επέλεξε να διαλέξει μεταξύ του Eurofighter Typhoon (κατασκευάζεται από τις EADS, Alenia Aeronautica και BAE Systems) και του Dassault Rafale, της εταιρίας Dassault Aviation. Παράλληλα η χώρα προετοιμάζεται για την αγορά τριών αεροπλανοφόρων.

Η Αυστραλία ακολουθεί ανάλογη πορεία, με αμυντικές δαπάνες που θα φθάσουν στα 275 δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη 20ετία, προκειμένου να αποκτήσει υποβρύχια, φρεγάτες και μαχητικά αεροσκάφη όπως το F-35 joint. Σιγκαπούρη, Ν. Κορέα και Βιετνάμ ανακοίνωσαν ότι θα αγοράσουν υποβρύχια.

Στην παραπάνω δραστηριότητα θα πρέπει να ανταποκριθούν και οι ΗΠΑ, όπως έχει συμβουλεύσει και ο υπ. Αμυνας, Panetta. Βέβαια οι ΗΠΑ στοχεύουν στην ανάπτυξη περισσότερο πολύπλοκων και «έξυπνων» αμυντικών συστημάτων και λιγότερο στην αύξηση της δύναμής τους σε εξοπλισμούς.

Σαφώς η Κίνα δεν είναι έτοιμη να ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε στρατιωτική δύναμη. Βάσει των δικών της εκτιμήσεων ο εκσυγχρονισμός της άμυνάς της θα διαρκέσει αρκετά χρόνια. Υπάρχει ένα εξαιρετικό παράδειγμα που αποδεικνύει ότι έχει δίκιο. Αυτή τη στιγμή η χώρα διαθέτει 71 υποβρύχια, δηλαδή όσα και οι ΗΠΑ. Ομως εξ αυτών μόνο τα 12 κινούνται με πυρηνική ενέργεια. Αυτό καθιστά αναγκαία την «άνοδό» τους στην επιφάνεια της θάλασσας σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε πλήρη αντίθεση με τα αμερικανικά (τα οποία είναι επίσης 71) που είναι αμιγώς πυρηνοκίνητα και μπορούν να βρίσκονται κάτω από τη θάλασσα για 20 χρόνια. Πρόκειται για ένα σημαντικό χάσμα, αλλά σίγουρα μπορεί να καλυφθεί.

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.