18/7/11

Σιλβάν/Ντιγιάρμπακιρ: Ποιος σκότωσε ποιόν και πόσους;

ANF / DIYARBAKIR      17.07.2011
Η πυρκαγιά ξέσπασε από την βομβιστική επίθεση του τουρκικού στρατού από δυο ελικόπτερα.

Η πυρκαγιά ξέσπασε από τους βομβαρδισμούς
του τουρκικού στρατού με ελικόπτερα
Οι πολιτικοκοινωνικές οργανώσεις αποκάλυψαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων και των ερευνών που έκαναν την Πέμπτη στον τόπο των συγκρούσεων και επιχείρησης στην ύπαιθρο της Σιλβάν/Ντιγιάρμπακιρ. 
Υπογράμμισαν ότι υπάρχει σαφή συγκάλυψη των πληροφοριών, και η ΜΚΟ απαιτεί μια εξήγηση για αυτή τη συγκάλυψη. 
Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανάφερε σε επίσημη δήλωσή του ότι ο μεγάλος αριθμός θανάτων (13 στρατιώτες και 2 αντάρτες) συνέβη εξαιτίας μιας πυρκαγιάς που ξεκίνησε από χειροβομβίδες των ανταρτών. 
Αυτή η εκδοχή των γεγονότων αντικρούεται από τους ντόπιους μάρτυρες και από τις ΜΚΟ οργανώσεις που έκαναν οι ίδιες έρευνά. 

Οι οργανώσεις σημείωσαν ότι η πυρκαγιά ξέσπασε, ως αποτέλεσμα των βόμβων που έριξαν τα ελικόπτερα. 
Αναφερόμενοι στη δήλωση του Γενικού Επιτελείου ότι επτά αντάρτες έχασαν τη ζωή τους, οι οργανώσεις ζήτησαν: « Τα πτώματα δύο ανταρτών είναι στη Μαλάτια, αλλά ποίοι είναι οι άλλοι πέντε αντάρτες; και που βρίσκονται τα σώματα τους;».

 Η IHD, το Mazlumder, το Γιατρικό Επιμελητήριο του Ντιγιαρμπακίρ, οι Diyarbakir Bar Association, TIHV, ÖZGÜR-DER, KESK Diyarbakır Branches Platform and Memur-Sen Diyarbakır Branch, Peace Mothers Initiative, MEYA-DER και πολλές άλλες πολιτικοκοινωνικές οργανώσεις ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους, σε συνέντευξη τύπου στην αίθουσα υποδοχής του Sümerbank. 
Προσφωνώντας την ανακοίνωση στο όνομα των παραπάνω οργανώσεων, ο γραμματέας του υποκαταστήματος της  IHD στο Ντιγιαρμπακίρ Γραμματέας Raci Bilici ανακοίνωσε τον κατάλογο των συμπερασμάτων της Επιτροπής: 

1 - Λαμβάνοντας υπόψη τη σκηνή του συμβάντος, διαπιστώθηκε ότι δεν είναι ευνοϊκή θέση για ενέδρα εναντίον στρατιωτών. 

2 - Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ντόπιων κατοίκων, η πυρκαγιά, η οποία ξεκίνησε από βόμβες αερίου και άλλες, που έριξαν ελικόπτερα, είναι η αιτία του υψηλού αριθμού θανάτων. 

3 - Φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι ο υψηλότερος λόφος βομβαρδίστηκε από τον αέρα. Βάσει των όπλων και άλλων ευρημάτων στον τόπο του συμβάντος, εξήχθη το συμπέρασμα ότι υπήρξε παρέμβαση από τον αέρα κατά τη διάρκεια του συμβάντος.

4 - Λαμβάνοντας υπόψη την έκταση της εξάπλωσης της πυρκαγιάς, διαπιστώθηκε ότι η πυρκαγιά στην περιοχή δεν μπορεί να έχει ξεκινήσει από χειροβομβίδες. Άλλωστε, δεν είναι ρεαλιστικό το θάνατο των στρατιωτών να αποδίδεται σε αυτή τη πυρκαγιά. 

5 – Το σβήσιμο της πυρκαγιάς αποτράπηκε από στρατιώτες μετά το συμβάν, και προκάλεσε την καταστροφή σε πολύ μεγαλύτερες δασώδεις περιοχές. 

6 - Παρατηρήθηκε ότι ο φόβος κυριάρχησε τους κατοίκους του χωριού, όπου έγινε το συμβάν, ενώ οι στρατιώτες έλεγχαν τους δρόμους προς το χωριό. Οι κάτοικοι του χωριού έχουν καταστραφεί οικονομικά, λόγω των απωλειών των ζώων τους. 

7 - Παρά την έρευνα της Εισαγγελίας, θέλουμε να τονίσουμε ότι  βρέθηκε στον τόπο του συμβάντος στρατιωτικό υλικό που δεν έχει εκραγεί που θα μπορούσε να απειλήσει τη ζωή των ανθρώπων που ζουν στο χωριό.

Μετάφραση: Berna Ozgencil 
ANF / Ντιγιαρμπακίρ ANF ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ  
Πηγή μας

1 σχόλιο:

  1. Όχι μόνο σκότωσαν δικούς τους, όχι μόνο δεν κατάφεραν να συλλάβουν-σκοτώσουν τους "τρομοκράτες" αλλά δήλωσαν πως και κατάφεραν να εκδιώξουν τους αντάρτες (οι οποίοι εκ των πραγμάτων μετά το μπαμ θα έφευγαν ταχύτατα) και να σκοτώσουν και πολλούς από αυτούς.

    Ποια άλλη απόδειξη θέλουν οι ίδιοι οι Τούρκοι πολίτες για να αντιληφθούν πόσο αξίζει η ζωή των στρατιωτών τους για το φασιστικό καθεστώς της γείτονος;

    Λευτεριά ρεεεεεεεε.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.