22/7/11

Αναβάλλεται η επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στην Κύπρο

Αναβάλλεται η επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου Σιμόν Πέρες στην Κύπρο η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 27 του μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, ο ίδιος ο Δημήτρης Χριστόφιας επικοινώνησε με τον Σιμον Περες και του ζήτησε την μετάθεση της επίσκεψης μέσα στο Φθινωπορο λόγω της κρίσης που προέκυψε μετά την τραγωδία της 11ης Ιουλίου. Κατά την επίσκεψη Περες, θα συζητείτο το θέμα της συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ στον ενεργειακό τομές και το θέμα του φυσικού αεριού, ένας τομέας ιδιαιτέρα σημαντικός.

Ωστόσο, κρίθηκε οτι θα ήταν ορθότερο μια τόσο σημαντική επίσκεψη να μετατεθεί για αργότερα ώστε να μην επισκιαστεί από τη σημερινή πολιτική κρίση, αφού βρίσκεται στα σκαριά  ευρύς ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ενώ ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΗΚΟ.
Έτσι, η επίσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη η Οκτώβριο ώστε οι οποιεσδήποτε σημαντικές αποφάσεις να ληφθούν υπό πιο ομαλές συνθήκες.http://sigmalive.com

Η ΕΕ εξετάζει ήδη τρόπους παροχής βοήθειας
Να διευκρινιστεί όμως ότι η ζημιά ήταν συνεπεία φυσικής καταστροφής και ότι ισοδυναμεί με το 0,6 % του ΑΕΠ
Η ΕΕ εξετάζει ήδη τρόπους παροχής βοήθειας

Τη σοβαρότερη καταστροφή που έχει δει ποτέ ως Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, χαρακτήρισε την καταστροφή που υπέστη ο σταθμός στο Βασιλικό μετά την έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί, ο Γιοχάνες Χαν ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.

Ο Επίτροπος Χαν διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ εξετάζει ήδη τρόπους παροχής βοήθειας , διευκρινίζοντας όμως πως σε ό,τι αφορά το ταμείο αλληλεγγύης της ΕΕ, πρέπει πρώτα να διευκρινιστεί ότι η ζημιά ήταν συνεπεία φυσικής καταστροφής και ότι ισοδυναμεί με το 0,6 % του ΑΕΠ.

Ο κ. Χαν, ο οποίος μιλούσε στη διάρκεια διάσκεψης Τύπου στο Σπίτι της ΕΕ στη Λευκωσία, ανέφερε εξάλλου ότι η Κύπρος πρέπει να υποβάλει αίτηση για παροχή βοήθειας μέχρι και τις 19 Σεπτεμβρίου, δηλαδή έχει περιθώριο δέκα εβδομάδων.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ο οποίος το πρωί συνοδευόμενος από τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εμπορίου επισκέφθηκε τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στο Βασιλικό, είπε χαρακτηριστικά ότι ''ως Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, έχω δει πολλές κατεστραμμένες περιοχές, αλλά σε καμία η σοβαρότητα της καταστροφής δεν υπήρξε τόσο μεγάλη''.

''Θα εξετάσουμε τις δυνατότητες στο πλαίσιο του ταμείου αλληλεγγύης της ΕΕ, το οποίο μπορεί να καλύψει τις άμεσες ζημιές στη δημόσια περιουσία που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές'', πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ''έχει σημασία η Κύπρος αυτή τη δύσκολη στιγμή να αντιληφθεί ότι είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και όταν υπάρχει ανάγκη, όλοι είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε''.

Αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι η λύση έχει καθυστερήσει, ότι είναι καιρός να υπάρξει συμφιλίωση και να τερματιστεί η διένεξη και ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη μια ενωμένη Κύπρο.

''Δεν υπάρχει σύγκρουση που να μην μπορεί να τερματιστεί, όταν οι άνθρωποι πιστεύουν σε ένα κοινό μέλλον, είναι ουσιαστικής σημασίας να αναπτυχθεί εμπιστοσύνη μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην καθημερινή ζωή, ο κόσμος να απλώσει το χέρι για συμφιλίωση και να ξεπεράσει από κοινού τις σκιές του παρελθόντος'', είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει με σθένος τη λύση και να προωθεί μέτρα συμφιλίωσης και οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ο κ. Χαν είπε ακόμη ότι το κόστος της ''μη λύσης'' είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος της λύσης και του συμβιβασμού, προσθέτοντας ακόμη ότι αν εξευρεθεί λύση η Κύπρος θα έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Αναφερόμενος στη νέα ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής, ο κ. Χαν ανέφερε ότι η Επιτροπή υπέβαλε πρόσφατα πρόταση για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, θα ξεκινήσουν τώρα σοβαρές διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη και το Ευρωκοινοβούλιο και θα ολοκληρωθούν πιθανότατα κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας.

''Αυτό'' ανέφερε ο κ. Χαν ''θα είναι μια μεγάλη πρόκληση και θα αποτελέσει ύψιστη προτεραιότητα για την προεδρία σας''.

Ο Επίτροπος Χαν ανέφερε ότι η Κύπρος σημείωσε πολύ καλές επιδόσεις κατά την προηγούμενη περίοδο προγραμματισμού 2004-2006 και χρησιμοποίησε όλα τα διαθέσιμα κεφάλαια με πολύ καλά αποτελέσματα. Επιπρόσθετα οι επενδύσεις της τρέχουσας περιόδου 2007-2013 σημειώνουν μεγάλη αύξηση.
 http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/21471
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.