31/7/11

Η προβληματική σχέση Δύσης - Ισλάμ

Δέκα σχεδόν χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η δυσπιστία κυριαρχεί ανάμεσα στους πολίτες της Δύσης και του Ισλάμ, που θεωρούν κατά πλειοψηφία τις σχέσεις τους κακές (με ευθύνη «του άλλου») και εξακολουθούν να περιγράφουν οι μεν τους δε με απαξιωτικά χαρακτηριστικά, αναπαράγοντας αρνητικά στερεότυπα.
Αντιισλαμική διαδήλωση στη Ν. Υόρκη εναντίον της κατασκευής τεμένους στο ground zero. «Το Ισλάμ μισεί τους γκέι», γράφει το πλακάτ του διαδηλωτή. Ναι, ενώ ο χριστιανισμός τους λατρεύει, θα προσθέταμε εμείς.
Αντιισλαμική διαδήλωση στη Ν. Υόρκη εναντίον της κατασκευής τεμένους στο ground zero. «Το Ισλάμ μισεί τους γκέι», γράφει το πλακάτ του διαδηλωτή. Ναι, ενώ ο χριστιανισμός τους λατρεύει, θα προσθέταμε εμείς.


Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα έρευνας του Κέντρου Ερευνών Παγκόσμιων Αντιλήψεων Pew σε έξι δυτικές κατά πλειοψηφία χριστιανικές χώρες (ΗΠΑ, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία) και έξι μουσουλμανικές (Ινδονησία, Λίβανος, Πακιστάν, Αίγυπτος, Ιορδανία, Τουρκία), αλλά και στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη. Ενδεικτικά για τις αντιλήψεις που επικρατούν ανάμεσα σε Δύση και Ισλάμ είναι κάποια από τα ευρήματα της έρευνας:

Με εξαίρεση την Ινδονησία, η πλειοψηφία σε όλες τις χώρες που μετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι οι σχέσεις Δύσης - Ισλάμ είναι «γενικά κακές». Οι Παλαιστίνιοι ήταν οι πιο αρνητικοί με 72%, ενώ στις ΗΠΑ διχασμένοι οι πολίτες δήλωσαν κατά 48% ότι είναι «κακές» και κατά 43% «καλές». Αλλά συνολικά, το ποσοστό όσων θεωρούν τις σχέσεις «κακές» είναι χαμηλότερο στις δυτικές χώρες σε σχέση με το 2006. Αντίθετα, αυξήθηκε το ποσοστό που περιγράφει τις σχέσεις ως «κακές» στις περισσότερες μουσουλμανικές χώρες. Οσο για το ποιος φταίει, σημαντικές πλειοψηφίες στις μουσουλμανικές χώρες δηλώνουν «οι Δυτικοί ή οι Εβραίοι», ενώ κατά μέσο όρο ένα 40% των Δυτικών αναγνωρίζει ότι την ευθύνη φέρουν είτε οι Δυτικοί είτε εξίσου μουσουλμάνοι και Δυτικοί.

Ενώ σε όλες τις δυτικές χώρες σημαντικές πλειοψηφίες (από 61% στην Ισπανία έως και 73% στη Γερμανία) ανησυχούν για τον «ισλαμικό εξτρεμισμό» στις χώρες τους, τα ποσοστά αυτά ήταν μειωμένα σε σχέση με το 2006, με εξαίρεση τη Ρωσία όπου η ανησυχία έχει αυξηθεί. Ανάλογη μείωση για το φόβο ισλαμικού εξτρεμισμού παρατηρήθηκε στις περισσότερες μουσουλμανικές χώρες την τελευταία πενταετία, με εξαίρεση την Τουρκία, όπου οι ανησυχίες έχουν ενταθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη ανησυχία για τον ισλαμικό εξτρεμισμό (80%) δηλώθηκε τόσο στο Ισραήλ όσο και στα παλαιστινιακά εδάφη.

Σε 4 από τις 6 δυτικές χώρες, η πλειοψηφία λέει ότι έχει γενικά θετική άποψη για τους μουσουλμάνους, με εξαίρεση την Ισπανία (37%) και τη Γερμανία (45%). Αντίστοιχα, σε 4 από τις 6 μουσουλμανικές χώρες σημαντικό ποσοστό (από 48% στην Αίγυπτο έως και 96% στο Λίβανο) έχει θετική άποψη για τους χριστιανούς, με εξαίρεση το Πακιστάν και την Τουρκία, με αντίστοιχα μόλις 16% και 6%. Κι ενώ σημαντικά ποσοστά στις δυτικές χώρες έχουν θετική άποψη για τους Εβραίους, στις μουσουλμανικές χώρες αυτό ίσχυε μόνο για το 2%-4% των ερωτηθέντων, με εξαίρεση την Ινδονησία με 9%.

Κατά μέσο όρο στις μουσουλμανικές χώρες το 68% των πολιτών περιγράφει τους Δυτικούς ως «εγωιστές», το 66%, ως «βίαιους», το 64% ως «άπληστους», το 61% ως «ανήθικους», το 57% ως «αλαζόνες» και το 53% ως «φανατικούς». Οσο για τους Δυτικούς, κατά μέσο όρο το 58% περιγράφει τους μουσουλμάνους ως «φανατικούς», το 50% ως «βίαιους», το 39% ως «αλαζόνες», το 35% ως «εγωιστές», το 23% ως «ανήθικους» και το 20% ως «άπληστους».

3 σχόλια:

  1. Λοιπόν με βάση τα ποσοστά και τις εκτιμήσεις οι Χριστιανοί είναι περισσότερο άπληστοι από τους Ισλαμιστές.
    Βέβαια οι Χριστιανοί εξετάζονται συνολικά στα τρία κύρια δόγματα καθώς και οι Μουσουλμάνοι συνολικά στα δικά τους.
    Νομίζω υπάρχουν μεταξύ των Χριστιανικών ομολογιών διαφοροποιήσεις ως πρός την πολιτισμική και θρησκευτική ιδιαιτερότητα του Άλλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Νορβηγικό" σύνδρομο είναι σε εξέλιξη αυτή τι στιγμή στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, από τους δικαιοβάτες νταβατζήδες του ΔΙΚΑΙΟΥ των πολιτών!

    http://www.livestream.com/stopcarteltvgr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η βαρβαροτητα του Ισλαμικου "death cult" θα ηττηθει οπως και ο καθε Φασισμος.

    - dhimmi no more, "Islam and the rest of humanity"
    http://www.danielpipes.org/comments/187859

    - Ianus, "Not only the insanity of the left"
    http://www.danielpipes.org/comments/187863

    - Amil Imani, "Islam's Useful Idiots"
    http://www.amilimani.com/index.php?option=com_content&task=view&id=26&Itemid=2%20%20%20

    - Ali Sina, "Islam is Fascism"
    http://alisina.org/islam-is-fascism/

    "I have decided to fight Islam; please pay attention to my statement; to fight Islam, not the political Islam, not the militant Islam, not the radical Islam, not the Wahhabi Islam, but Islam itself ... Islam has never been misunderstood, Islam is the problem ... (Muslims) have to realize that they have only two choices: to change or to be crushed."
    (Wafa Sultan, http://www.youtube.com/watch?v=up3yuQDAWKQ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.