5/7/11

Μια νέα αρχή για την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων Κύπρου - Ιράκ.-Κ.Α.: Σήμερα αρχίζουν οι πτήσεις προς Ερμπίλ

ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΩΦΡΟΝΙΟΥ
Υπάρχουν οι προοπτικές για να αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα από το Ιράκ προς Κύπρο, σημειώνουν οι τουριστικοί παράγοντες, τονίζοντας ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση.


Με ειδική πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών εγκαινιάστηκε και επίσημα την περασμένη Παρασκευή ο νέος προορισμός της εταιρείας στην ιρακινή πόλη Ερμπίλ, που σημαίνει «στάση των καμήλων», ενώ η πρώτη πτήση θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Οι πρώτες τέσσερις πτήσεις προς Ερμπίλ θα διενεργούνται μία φορά τη εβδομάδα για τον Ιούλιο και θα είναι ναυλωμένες και στη συνέχεια θα γίνουν δρομολογημένες με σοβαρή πιθανότητα αύξησής τους.

Το άνοιγμα του νέου αυτού δρομολογίου είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των ΚΑ με τον Ιρακινό Τουριστικό Οργανισμό Μερτζιάν. Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το άνοιγμα του δρομολογίου υπεγράφη την Παρασκευή. Τη συμφωνία υπέγραψε εκ μέρους των ΚΑ ο Εκτελεστικός Διευθυντής των ΚΑ Γιώργος Μαυρόκωστας και εκ μέρους του Μερτζιάν, ο εκ των διευθυντών της εταιρείας, Χαλίλ Σαμούρ.

Στην πρώτη πτήση συμμετείχαν στελέχη των ΚΑ, κρατικοί αξιωματούχοι, ταξιδιωτικοί πράκτορες και εκπρόσωποι των ΜΜΕ. Κατά την άφιξη του αεροσκάφους, μετά από πτήση περίπου 1 ώρας και τριάντα λεπτών, πυροσβεστικά οχήματα σχημάτισαν υδάτινη αψίδα κάτω από την οποία πέρασε το αεροσκάφος, ενώ ακολούθησε επίσημη τελετή από τις Αρχές του αεροδρομίου για να σηματοδοτηθεί η εγκαινίαση του νέου δρομολογίου.

Ελπίδες για αύξηση του τουρισμού προς Κύπρο
Αισιόδοξος εμφανίστηκε για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος, από το Βόρειο Ιράκ προς την Κύπρο, ο αντιπρόεδρος του ΚΟΤ Γιώργος Μιντής, ενώ διατύπωσε τις επιφυλάξεις του για την εκδήλωση Κύπριων τουριστών να επισκεφτούν την Ερμπίλ. «Έχω τις επιφυλάξεις μου αν από την Κύπρο θα έχουμε τουρισμό προς το Ερμπίλ. Πιστεύω όμως ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από τους επιχειρηματίες για επενδύσεις στην περιοχή. Αυτό που προσβλέπουμε ως ΚΟΤ είναι τον τουρισμό, από την περιοχή του Κουρδιστάν και της Ερμπίλ γενικότερα, να τον αυξήσουμε», ανέφερε ο κ. Μιντής, προσθέτοντας ότι υπάρχουν όλες οι προοπτικές. «Η Κύπρος είναι ένα παράθυρο γι' αυτούς τους ανθρώπους προς την Ευρώπη και θα είναι ένας επιτυχημένος προορισμός και ένα επιτυχημένο δρομολόγιο», κατέληξε.

Προσέλκυση νέων αγορών
Στις δηλώσεις του ο εκτελεστικός διευθυντής των ΚΑ Γιώργος Μαυρόκωστας εξέφρασε την έκπληξή του για τη θερμή υποδοχή στο Ερμπίλ από τον οργανισμό Μερτζιάν ενώ, παράλληλα, ανέφερε ότι η Κύπρος θα μπορέσει να αποτελέσει παράθυρο για τις νέες αγορές. «Πιστεύουμε ότι η αγορά του Κουρδιστάν είναι ώριμη για εκμετάλλευση από τις ΚΑ. Επίσης το νέο δρομολόγιο θα φέρει τον κόσμο της Κύπρου και του Κουρδιστάν πιο κοντά», συμπλήρωσε. Πρόσθεσε ακόμα ότι, στις αερομεταφορές, στόχος είναι η αύξηση αριθμού των πτήσεων για να έχει επιλογή το επιβατικό κοινό να του δίνονται ευκαιρίες για περισσότερα ταξίδια. «Στόχος μας είναι σε κάποια στιγμή η πτήση αυτή να γίνει καθημερινή», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση σχετικά με δρομολόγιο των ΚΑ προς Βαγδάτη, είπε ότι η Βαγδάτη είναι στα μακροπρόθεσμα σχέδια, αφού η εκεί πολιτική κατάσταση δεν επιτρέπει αυτή την τροχοδρόμηση.

Κύπρος: Συνδετικός κρίκος Ανατολής - Δύσης
Συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση θα διαδραματίσει η Κύπρος με τη νέα πτήση που προστίθεται στο πρόγραμμά της, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ Χάρη Λοϊζίδη. «Είναι μια καλή κίνηση αυτή», είπε, προσθέτοντας ότι αυτή η κίνηση θα μπορέσει να μας βελτιώσει περισσότερο το πρόβλημα της εποχικότητας, δηλαδή θα υπάρχει περισσότερη κίνηση εκτός περιόδων αιχμής. «Η Κύπρος αντιμετωπίζει τελευταία ένα πρόβλημα εποχικότητας, που όλο και εντείνεται», κατέληξε ο κ. Λοϊζίδης.

Εμπορικές σχέσεις
Τις ευχές του για μια επιτυχημένη συνεργασία Κυπριακών Αερογραμμών με τη Μερτζιάν και η οποία να ενδυναμώνεται με την πάροδο του χρόνου, για το καλό και των οργανισμών αλλά και των δύο χωρών, εξέφρασε από την πλευρά του ο Αλέκος Μιχαηλίδης, Αναπληρωτής Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων. Πρόσθεσε ότι αυτή η συνεργασία θα αποτελέσει την αρχή για την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. «Η συνεργασία είναι επωφελής όχι μόνο για την ίδια την εταιρεία αλλά είναι και μια επωφελής συνεργασία για τον τόπο μας γενικότερα, διότι θα αυξηθεί το νέο τουριστικό ρεύμα από νέους προορισμούς και την ίδια στιγμή προσφέρει και σε Κύπριους επενδυτές και εμπορευόμενους νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη των δικών τους δραστηριοτήτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ποια είναι η πόλη Ερμπίλ
Ένας από τους διευθυντές του τουριστικού οργανισμού «Μερτζιάν», ο Χαλίλ Σαμούρ, είπε ορισμένα σημαντικά στοιχεία για την Ερμπίλ και κάλεσε όλους τους υπουργούς της Κύπρου και τους Κύπριους επιχειρηματίες να επισκεφτούν το βόρειο Ιράκ και την πόλη Ερμπίλ. Όπως ανέφερε, ο πληθυσμός της Ερμπίλ είναι κυρίως Κούρδοι. Το βόρειο Ιράκ είναι αυτόνομη περιοχή με το δικό της Πρόεδρο και με πληθυσμό γύρω στα 7 εκατομμύρια, ενώ η Ερμπίλ έχει πληθυσμό γύρω στα 3 εκατομμύρια. Η πόλη Ερμπίλ, ή Αρμπίλ, βρίσκεται κοντά στον ποταμό Τίγρη και έχει ιστορία ίσως και 8.000 ετών, είναι δηλαδή μια από τις αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο και απ' εκεί πέρασαν Σουμέριοι, Βαβυλώνιοι, Ασσύριοι και Έλληνες. Σε απόσταση 90 χιλιομέτρων από την Ερμπίλ βρίσκονται τα Γαυγάμηλα, όπου ο Μέγας Αλέξανδρος νίκησε το 331 π.Χ. τον Δαρείο τον Γ', γεγονός που σήμανε την αρχή του τέλους της μεγάλης Περσικής Αυτοκρατορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.