19/7/11

Τρισέ: Οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει να αποτρέψουν τη χρεοκοπία της Ελλάδας



«Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ είπα ότι ένα πιστωτικό επεισόδιο, μια επιλεκτική χρεοκοπία ή μια χρεοκοπία πρέπει να αποφευχθεί», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Την ανάγκη αποφυγής μιας πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.
«Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ είπα ότι ένα πιστωτικό επεισόδιο, μια επιλεκτική χρεοκοπία ή μια χρεοκοπία πρέπει να αποφευχθεί», τόνισε ο Τρισέ σε κοινή συνέντευξή του στην εσθονική εφημερίδα Postimees, τη σλοβακική Hospodarsky Novine, και τη σλοβενική Delo.

Σημείωσε μάλιστα ότι όσοι συνηγορούν υπέρ μιας χρεοκοπίας ως λύση για την κρίση χρέους δεν έχουν σκεφτεί καλά το θέμα. «Ποιός θα θεωρούσε την χρεωκοπία ενός οποιουδήποτε κράτους, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής και παγκόσμιας δημοσιονομικής κρίσης στις αναπτυγμένες οικονομίες, μια ‘καλή λύση’;», διερωτήθηκε.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ επισήμανε ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πρέπει να βρουν τρόπο να αποτρέψουν τη χρεοκοπία της Ελλάδας, παρόλο που οι αναλυτές την θεωρούν όλο και πιο πιθανή.
Απαντώντας στην ερώτηση για ποιο λόγο η ΕΚΤ αδυνατεί να βάλει φρένο στην κρίση χρέους, ο Τρισέ παρατήρησε ότι εναπόκειται στις κυβερνήσεις να επιλύσουν το πρόβλημα και όχι στην κεντρική τράπεζα, προσθέτοντας ότι οι πρώτες θα πρέπει να δράσουν γρήγορα.
Απέρριψε τέλος για μία ακόμη φορά την πιθανότητα αποχώρησης κάποιας χώρας από την ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι δεν διαβλέπει μια τέτοια περίπτωση, καθώς και τις εικασίες ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά προκειμένου να εξυπηρετήσει τις υπερχρεωμένες χώρες.
Πηγή: Reuters, Ναυτεμπορική

1 σχόλιο:

  1. H λύση που μας ετοιμάζουν την πέμπτη οι ευρωπαίοι

    http://www.youtube.com/v/4uJyzWbBTTo?version=3

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.