6/7/11

Σπίτι Αγνοουμένων: Μια πονεμένη ιστορία στην οδό Λήδρας

Λαοί που πόνεσαν δημιούργησαν
Λαοί που λησμόνησαν χάθηκαν

Αμέσως μετά τον τερματισμό των διαφόρων πολεμικών επιχειρήσεων στην Κύπρο, οργανώθηκε στο τέρμα της οδού Λήδρας, δίπλα από το οδόφραγμα της συγκεκριμένης οδού, μια έκθεση φωτογραφίας με θέμα το δράμα των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων και των οικογενειών τους, που προκάλεσε η τούρκικη εισβολή και συντηρεί η διεθνής ανεκτικότητα και ανεντιμότητα και λανθασμένες επιλογές κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η έκθεση στεγάστηκε σε οικία που παραχωρήθηκε από το Δήμο Λευκωσίας.

Η επιλογή του χώρου για την προβολή του ανθρωπιστικού προβλήματος που προκάλεσε η τουρκική βαρβαρότητα και βαναυσότητα δεν ήταν τυχαία. Το χώρο επισκέπτονταν καθημερινά δεκάδες Ελληνοκύπριοι αλλά, κυρίως, ξένοι τουρίστες και επίσημοι επισκέπτες κρατών και κυβερνήσεων για να δουν εικόνες από την τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Μέσα από την ενημέρωση των ατόμων αυτών στοχεύαμε να κρατήσουμε άσβεστη τη μνήμη των ανθρώπων που παρέμειναν να φυλάξουν Θερμοπύλες και εξαφανίστηκαν. Ταυτόχρονα, μαζί με άλλες εκδηλώσεις, επιδιώκαμε με την ευαισθητοποίησή τους να οργανώσουμε ισχυρά ερείσματα στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο για προβολή του προβλήματος και προώθησής του προς επίλυση.

Η προσπάθειά μας αυτή συντηρήθηκε μέχρι το 2009, όταν με οδηγίες του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας η έκθεση ξηλώθηκε και μετακινήθηκε σε ακατάλληλο χώρο, όπου καταστρέφεται φυλασσόμενη. Στις έντονες παραστάσεις των Συγγενών των Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων για την απροσχημάτιστη αυτή συμπεριφορά και απαράδεκτη διαχείριση του θέματος των αγνοουμένων μας από πλευράς Κυβέρνησης, δόθηκε η απάντηση ότι, η οικία που στεγαζόταν η έκθεση, ήταν απαραίτητη για τη στέγαση κυβερνητικών Υπηρεσιών, ως αποτέλεσμα του ανοίγματος του οδοφράγματος της οδού Λήδρας. Εξέφρασαν, δε, αδυναμία να δώσουν άλλη λύση για συνέχιση της προβολής του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος στο συγκεκριμένο χώρο. Την ίδια αντιμετώπιση είχαμε και από τη Δήμαρχο Λευκωσίας, στην οποία αποταθήκαμε για βοήθεια.

Οι δικαιολογίες που προβάλλονται αρμοδίως δεν ευσταθούν. Γνωρίζουμε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις των Τούρκων για κατάργηση της έκθεσης. Σύμφωνα με τις θέσεις τους, η έκθεση αυτή προσβάλλει τη Μητέρα Πατρίδα Τουρκία, τις Ένοπλές της Δυνάμεις και τον ‘τουρκοκυπριακό λαό’ και δεν συνεισφέρει στο καλό κλίμα που πρέπει να δομηθεί για επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων και επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων.

Η μνήμη άρχισε να κονταίνει επικίνδυνα. Αυτά είναι μηνύματα για διεργασίες που οδηγούν στην εκούσια απώλεια της πολιτικής και εθνικής μας συνείδησης και των διαχρονικών μας αντιδράσεων στην κατοχή και την υποδούλωση.

Η εγκατάλειψη και η απόρριψη των ανθρώπων που, αποδεδειγμένα πλέον, μεγαλούργησαν πολεμώντας τον Αττίλα και θυσιάστηκαν προασπίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία είναι πράξη μικροψυχίας. Είναι μια πράξη που πληγώνει βαθιά τους γονείς, τα αδέλφια και τους συγγενείς τους, γιατί οι δικοί τους γίνονται για δεύτερη φορά αγνοούμενοι, από την πατρίδα τους αυτήν τη φορά. Κάποιοι πρέπει να αρχίσουν να προβληματίζονται για τις ενέργειές τους. Οι αγνοούμενοι έκαναν την επιλογή τους. Όπως αναφέρει και ο γιατρός Βάσος Λυσσαρίδης: ‘Αν εθελούσια δεν γονατίσεις, ούτε νεκρό δεν μπορούν να σε γονατίσουν’. Και αυτοί σίγουρα δεν γονάτισαν. Όσοι έρχονται πίσω νεκροί, μετά τις εκταφές, φέρουν στο κεφάλι τη χαριστική βολή του Τούρκου κατακτητή.

Τα λόγια και οι διθύραμβοι που θα ειπωθούν στο δεκαήμερο του Ιούλη που μας έρχεται, για πεσόντες και αγνοούμενους, θα είναι κούφια, κενού περιεχομένου και ψεύτικα. Η αλήθεια έχει καταγραφεί στην ιστορία με τις πράξεις των διαφόρων δημόσιων υπαλλήλων και πολιτικών, που με την αποφασιστική αρμοδιότητα που αντλούσαν από τη Θέση δεν βοήθησαν ή, καλύτερα, καταβαράθρωσαν το πρόβλημα και έπαιξαν με τον πόνο των συγγενών. Την ιστορία και τις πρακτικές τους τις γνωρίζουμε. Αυτά βιώνουμε και δεν μπορεί κανείς να τα αλλοιώσει.

Ο χρόνος που απομένει μέχρι τις εκδηλώσεις του Ιούλη είναι αρκετός, αν η Κυβέρνηση το θελήσει, να αλλάξει στάση και να διορθώσει την πράξη της.

ΜΑΡΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ
Μέλος της Γραμματείας της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων.
http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/other/399031

1 σχόλιο:

  1. Δεν υπάρχουν χαμένες Πατρίδες, Δεν υπάρχουν Λησμονημένες Πατρίδες, Υπάρχουν μόνο καρτερικά Ελληνικά Ονόματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.