9/7/11

Άξονας Ελλάδος - Κύπρου με Ισραήλ Στρατηγική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, επενδύσεις Τελ Αβίβ και στην αμυντική βιομηχανία

Σε νέα στρατηγική περίοδο εισέρχονται οι σχέσεις Ελλάδος και Ισραήλ. Η Ελλάδα θα προσφέρει στο Ισραήλ το παράθυρο που θέλει στην Ευρώπη και το Ισραήλ τη γεωστρατηγική στήριξη που χρειάζονται Ελλάδα και Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι πλέον προφανές ότι η αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Α. Μεσογείου περνούν από την τριπλή στρατηγική σχέση Ελλάδας Κύπρου - Ισραήλ.
Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης χαρακτήριζε «Στρατηγική επιλογή» την ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεων της χώρας μας με το Ισραήλ. Μια επιλογή που ξεκίνησε από την κυβέρνηση Κ. Καραμανλή ειδικά μετά το 2007 και συνεχίστηκε από τη νυν κυβέρνηση.

Κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Π. Μπεγλίτης ανακοίνωσε ότι σύντομα θα υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης για την ανάπτυξη των στρατιωτικών, στρατηγικών, αμυντικών, τεχνολογικών και βιομηχανικών σχέσεων με τον Ισραηλινό ομόλογό του. Επίσης, σύντομα θα υπογραφεί και η σχετική διακρατική συμφωνία αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας, κυρίως στον τομέα της συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών και αμυντικών εξοπλισμών.

Σημαντική κρίνεται και η επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια αύριο στο Ισραήλ. Ο κ. Παπούλιας θα επισκεφθεί επισήμως και την Παλαιστίνη, σε μία κρίσιμη περίοδο για τη Μέση Ανατολή, όπου θα τύχει και εκεί ιδιαίτερης υποδοχής. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών κ. Στ. Λαμπρινίδης, Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος (αρμόδιος για ενεργειακά θέματα) κ. Ι. Μανιάτης.

Στο μεταξύ, την αποτυχία των συνομιλιών για την ομαλοποίηση των διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί μετά την ισραηλινή επίθεση σε διεθνή ύδατα, τον περασμένο Μάιο εναντίον του τουρκικού πλοίου Μavi Μarmara, επιβεβαίωσε ισραηλινή πηγή. Οι εντατικές συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες που πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη και στη Γενεύη, δεν έφτασαν σε κάποιον συμβιβασμό σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας για επίσημη απολογία και την άρνηση του Ισραήλ να εκφράσει κάτι περισσότερο από τη λύπη του για τον θάνατο των εννέα Τούρκων ακτιβιστών .
 
Έρχεται ο Πέρεζ
ΣΤΙΣ 28 Ιουλίου αναμένεται στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες. Στην αντζέντα των συζητήσεων με τον Πρόεδρο Χριστόφια θα είναι οι διμερείς σχέσεις, οι εξελίξεις στην περιοχή και το φυσικό αέριο.

Και στην Παλαιστίνη ο Παπούλιας ΣΤΟΤελ Αβίβ ο Πρόεδρος της Ελλληνικής Δημοκρατίας θα συναντηθεί με Έλληνες επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος, θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο του Ισραήλ κ. Σιμόν Πέρες, τον Πρωθυπουργό κ. Μπ. Νετανιάχου, την αρχηγό της αντιπολίτευσης κ. Τζίπι Λίβνι, τον Πρόεδρο της Κνεσέτ κ. Ριβλίν, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών κ. Λίμπερμαν, τον πρόεδρο του Διεθνούς Εβραϊκού Ταμείου κ. Ε. Στένζιερ, τον Πατριάρχη κ. Θεόφιλο και θα παραστεί στο ελληνο-ισραηλινό επιχειρηματικό Φόρουμ για επενδύσεις και εμπόριο. θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο Βinyamin Ζe’evΗerzi οραματιστή του κράτους του Ισραήλ, θα καταθέσει στεφάνι στο Μουσείο Ολοκαυτώματος και θα επισκεφθεί το Δάσος των Εθνών. Κύριο θέμα του επιχειρηματικού Φόρουμ θα είναι η διερεύνηση για ισραηλινές επενδύσεις στην Ελλάδα, τη στιγμή που επισήμως το Ισραήλ έχει εκφράσει την πρόθεσή του για επενδύσεις στη χώρα μας. Σημαντικές θα είναι οι συνομιλίες για την περαιτέρω αύξηση του τουριστικού ρεύματος του Ισραήλ προς την Ελλάδα, αλλά και για το ενεργειακό. Τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί τη Ραμάλα, όπου θα τύχει ιδιαίτερης υποδοχής. Θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Μαχμούντ Αμπάς, θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο τουΓιάσερ Αραφάτ και θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ελληνίδων Παλαιστίνης.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ  09/07/2011

4 σχόλια:

  1. >Επίσης, σύντομα θα υπογραφεί και η σχετική διακρατική συμφωνία αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας, κυρίως στον τομέα της συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών και αμυντικών εξοπλισμών.<

    Αυτό είναι το ζουμί.

    Καλύτερα ήταν να μην στείλουν τον Παπούλια εκεί κάτω, μην θυμηθεί παλιές ευκλεείς ανδρεϊκές ημέρες και τα κάνει σούργελο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα επαναλαβω το ερωτημα μου:

    Καλά ολα αυτά αλλά με 2 εκατομμυρια μουσουλμανους ανεξελεγκτους και το συνοριακο κοσκινο, τι θα γινει??? Γιατι φυσικά ειναι θεμα χρονου να ακουστει το αλλαχου αχμπαρ στο μετρο συνταγματος, με οτι αυτο συνεπαγεται... Εκτος αν υπαρχει σχεδιο (εδω γελάνε).

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τον στέλνουν στην προσπάθεια να κρατήσουν ισορροπίες με τους αδελφούς άραβες που αυτές τις δύσκολες ώρες αποδεικνύουν ακόμη μια φορά την αλληλεγγύη τους με επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα και παρεμβάσεις τους στα διεθνή οικονομικά φόρα προς στήριξη της ελληνικής οικονομίας....
    Σίγουρα καλό θα ήταν επαναεξεταστούν προσεχτικά τα κείμενα των ομιλιών του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ ΑΖ

    Και τι προτείνεις; Να ζήσουμε μία ζωή με τον φόβο μήπως οι μουσουλμάνοι θυμώσουν; Δηλαδή, να δηλώσουμε υπόδουλοι στους μουσουλμάνους και τα κέφια τους, για να έχουμε (θα το έχουμε;) το κεφάλι μας ήσυχο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.