30/7/11

Η ΕυρωΑντιπυραυλική Άμυνα εναντίον του Ιράν

Η ανάπτυξη συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη (ΕυρωΑντιπυραυλική Άμυνα) μπορεί να αποτελέσει προετοιμασία για την εξαπόλυση κτυπήματος στο Ιράν.
Αυτή την άποψη εξέφρασε σε συνέντευξη που παραχώρησε στα τουρκικά ΜΜΕ ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ρογκόζιν. Στην Άγκυρα ο Ρογκόζιν συζητεί το πρόβλημα της νατοϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας με την ηγεσία της Τουρκίας.


Πολλοί εμπειρογνώμονες όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στη Δύση έχουν την άποψη ότι η αντιπυραυλική ασπίδα σε καθαρή μορφή είναι αμυντικό σύστημα. Και ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, δημιουργώντας στην Ευρώπη σύστημα δήθεν για να μπλοκάρουν τις απειλές, που προέρχονται από την Τεχεράνη, στην πραγματικότητα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για επίθεση στο Ιράν.

Τα έργα κατασκευής αντιπυραυλικής ασπίδας προχωρούν ολοταχώς, ανεξαρτήτως οποιωνδήποτε συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ και των ευρωπαίων εταίρων, τόνισε ο Ντμήτρη Ρογκόζιν. Όσον αφορά την Τουρκία, η Ουάσιγκτον διεξάγει συνομιλίες με την Άγκυρα για την εγκατάσταση ραντάρ συστήματος προειδοποίησης για πυραυλική επίθεση. Με τη Ρουμανία οι Ηνωμένες Πολιτείες ήδη υπόγραψαν συμφωνία για την κατασκευή βάσης πυραύλων αναχαίτισης κοντά στο Βουκουρέστι. Αμέσως μετά την υπογραφή του εγγράφου στη Μαύρη θάλασσα εισέπλευσε το καταδρομικό των ΗΠΑ «Μοντερρέι», που είναι εφοδιασμένο με σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. Ως το 2018, σύμφωνα με τα δεδομένα του Ρογκόζιν, σχεδιάζεται να ανοίξει βάση πυραύλων αναχαίτισης στην Πολωνία. Ως το 2020 θα τους εφοδιάσουν με νέες τροποποιήσεις πυραύλων, των βεληνεκές των οποίων μπορεί να πλήξει τη Ρωσία, υπογράμμισε ο μόνιμος αντιπρόσωπος στη συνέντευξη που παραχώρησε στη " Φωνή της Ρωσίας".

- Κατά την άποψή μας, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες προβαίνουν στην πρωτοβουλία πολύ σημαντικού για τον εαυτό τους και για τους συμμάχους τους σχεδίου, δεν πρέπει να δημιουργούν στο δρόμο της υλοποίησής του επιπρόσθετα ρίσκα για τις άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η αντιπυραυλική άμυνα, που αναπτύσσουν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη, δεν αποτελεί απειλή για το στρατηγικό μας δυναμικό.

Στη Μόσχα πάντα είναι πρόθυμοι για συνεργασία, αν σ΄ αυτήν συνεκτιμούνται και τα ρωσικά συμφέροντα, τόνισε ο Ρογκόζιν.

- Ουσιαστικά έχουμε προτείνει στις ΗΠΑ να αποκτήσουν στο πρόσωπο της Ρωσίας σοβαρότατο εταίρο, ο οποίος χάρη στις τεχνικές του δυνατότητες και της γεωγραφικής του θέσης δεν μπορεί να μην αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αντιπυραυλικής ασπίδας πάνω από την Ευρώπη.

Η θέση της Μόσχας έχει επανειλημμένα διατυπωθεί και σύμφωνα μ΄αυτή τη θέση η ασφάλεια στην Ευρώπη μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο από κοινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας με τη συμμετοχή σ΄ αυτό της ρωσικής πλευράς. Αυτή η θέση είναι πολύ περισσότερο επίκαιρη σήμερα, που συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας διαθέτουν μόνο οι ΗΠΑ και η Ρωσία.http://greek.ruvr.ru/2011/07/29/53905532.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.