26/7/11

Σε κλοιό πιέσεων η τουρκική λίρα

Σε τροχιά ελεύθερης πτώσης βρέθηκε χθες η τουρκική λίρα, με τους επενδυτές να ανησυχούν για το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας και τα χαμηλά επιτόκια, ενώ η οικονομία εμφανίζει ενδείξεις υπερθέρμανσης.


Στις πρωινές συναλλαγές, η τουρκική λίρα υποχωρούσε άνω του 3% έναντι του δολαρίου, διευρύνοντας τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας. Οι εξελίξεις προκάλεσαν την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας που στην προσπάθειά της να φρενάρει τη «βουτιά» της λίρας ανακοίνωσε χθες ότι διακόπτει τις καθημερινές δημοπρασίες αγοράς συναλλάγματος, ενώ μείωσε και το ποσοστό των υποχρεωτικών δεσμεύσεων στις καταθέσεις σε συνάλλαγμα.

Τα μέτρα έφεραν προσωρινά αποτέλεσμα, με την ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου να διαμορφώνεται στις 1,6985 λίρες/δολάριο από 1,7350 που ήταν πριν την παρέμβαση. Οι αναλυτές, ωστόσο, προέβλεψαν ότι θα έχουν βραχύβια μόνο επίπτωση, με δεδομένο ότι η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 11% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους.

«Η Τουρκία έχει τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που χρηματοδοτείται από βραχυπρόθεσμες εισροές κεφαλαίων. Αυτό καθιστά την οικονομία ιδιαίτερα ευάλωτη στις μεταβολές της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου», σχολίασε ο Νιλ Σίρινγκ της Capital Economics.

Η αναταραχή στις τουρκικές αγορές, πάντως δεν εμπόδισε την Goldman Sachs από το να ολοκληρώσει μια σημαντική επένδυση στη γειτονική χώρα, καθώς αγόρασε το 26,5% της εταιρείας παραγωγής ενέργειας Aksa Enerji Uretim έναντι 450 εκατ. δολαρίων. Η τουρκική αγορά ηλεκτρισμού έχει προσελκύσει μεγάλους παίκτες του εξωτερικού, λόγω των προβλέψεων για ετήσιο ρυθμό αύξησης της ζήτησης για ρεύμα 6,3% την επόμενη 20ετία.http://www.imerisia.gr

1 σχόλιο:

  1. Ε ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΤΩΡΑ ΞΕΡΟΥΝ ΤΗ ΜΑΓΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ. ΑΝ ΠΟΛΥΖΟΡΙΣΤΟΥΝ ΘΑ ...ΚΟΨΟΥΝ ΜΗΔΕΝΙΚΑ.

    http://isxys.blogspot.com/2011/07/blog-post_3867.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.