10/7/11

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ: Ο Παπανδρέου είδε το φως με το Ισραήλ

Του Μιχάλη Ιγνατίου,mignatiou@aol.com
Ηαπόφαση του πρωθυπουργού της Ελλάδος να ταχθεί χωρίς δεύτερη σκέψη εναντίον της ανθρωπιστικής αποστολής της αρμάδας «Ελεύθερη Γάζα» δημιούργησε πολλά ερωτηματικά καθώς «αποτελεί ζαριά που κυνηγά το δισεκατομμύριο», όπως χαρακτηριστικά είπε διπλωμάτης στην Ουάσινγκτον.
Δεν πρέπει να έχει κανείς αμφιβολία πως πριν «ρίξει τη ζαριά» ο κ. Παπανδρέου συνεννοήθηκε με τον Λευκό Οίκο και τις Βρυξέλλες, που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία του, την οποία έγκρινε και ο μονίμως άβουλος γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Εν μέσω της οικονομικής κρίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός αποφάσισε να ασχοληθεί με τα «εύκολα» της εξωτερικής πολιτικής που του δίνουν χαρά, υποτίθεται τα γνωρίζει καλύτερα από τα οικονομικά.

Είναι ένας τρόπος να ξεφύγει από το οικονομικό χάος, που δημιούργησε η απόφασή του να οδηγήσει την Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χωρίς κανένα σχεδιασμό και χωρίς να είναι ο ίδιος έτοιμος για τη μεγάλη μάχη της εφαρμογής των συμφωνιών που υπέγραψε. Η αποτυχία εφαρμογής του πρώτου Μνημονίου οδήγησε τη χώρα σε απόγνωση και οι οικονομικοί αναλυτές πιστεύουν ότι, εάν ο πρωθυπουργός και ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών φρόντιζαν να υλοποιήσουν όσα υποσχέθηκαν, η Ελλάδα δεν θα βρισκόταν στο έσχατο σημείο απαξίωσης.

Ο κ. Παπανδρέου είχε ξεκινήσει την προσπάθεια σύσφιγξης των σχέσεων με το Ισραήλ το περασμένο καλοκαίρι. Αλλά το έπραξε με φόβο, μη θέλοντας να ενοχλήσει την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν. Στη διπλωματία βέβαια πρέπει να στοχεύεις πάντα στο κέρδος για την πατρίδα σου, όπως πράττει το Ισραήλ και η Τουρκία. Και είναι απαγορευτικό να σκέφτεσαι ότι θα ενοχληθεί μία άλλη χώρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση η Τουρκία, η οποία συνεχίζει να «εκτελεί» την Ελλάδα και την Κύπρο σε όλα τα επίπεδα. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται τούτες οι γραμμές, η εντολή του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στις ανά τον κόσμο πρεσβείες είναι η αντιμετώπιση με κάθε μέσο και παντού της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δείλιασε πέρυσι. Αντίθετα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόλμησε και πρέπει να το παραδεχθούμε. Όχι μόνο επισκέφθηκε το Ισραήλ, αλλά προχώρησε και σε στρατηγικές συμφωνίες. Φαίνεται ότι ο κ. Παπανδρέου είδε ξαφνικά το φως και αποφάσισε να παίξει στα μεγάλα σαλόνια, όπου κυριαρχούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Και μάλιστα το επιχειρεί σε μία δύσκολη φάση για το Ισραήλ, το οποίο αναζητεί συμμάχους με το τηλεσκόπιο και δεν βρίσκει.

Ελπίζω ότι o κ. Παπανδρέου προετοιμάστηκε καλά για να πάρει αυτό το μεγάλο ρίσκο. Η στενότερη σχέση με το Ισραήλ θα ικανοποιήσει μεν τις ΗΠΑ, αλλά θα μπορούσε να φέρει την Ελλάδα αντιμέτωπη με τον αραβικό κόσμο, ο οποίος ελάχιστες φορές στάθηκε πραγματικά αλληλέγγυος στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Προσεταιριζόμενος το Ισραήλ, ο κ. Παπανδρέου αγοράζει ελπίδα και προσβλέπει σε βοήθεια για την ελληνική οικονομία. Τα ισραηλινά κεφάλαια ανά τον κόσμο είναι αμέτρητα. Το 2002 έσπευσαν μαζικά και έσωσαν την τουρκική οικονομία. Το τουρκικό «θαύμα» δεν ήταν έργο του Ταγίπ Ερτογάν, αλλά του κράτους του Ισραήλ.

Η βοήθεια που προσφέρει ο κ. Παπανδρέου στους Ισραηλινούς, σε μία εξαιρετικά δύσκολη, πολιτικά και διπλωματικά γι’ αυτούς, στιγμή πρέπει να εξαργυρωθεί με ανάλογη υποστήριξη στην οικονομία. Εάν δεν το έχει ήδη συμφωνήσει, και απλά παίρνει το ρίσκο για να γίνει παράγοντας της διεθνούς πολιτικής, θα προσφέρει ακόμα μία φορά κάκιστη υπηρεσία στην Ελλάδα...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ι:
Αυτή η περίεργη Επιτροπή Δεοντολογίας έσπευσε τις προάλλες να «συνετίσει» μέσο ενημέρωσης επειδή δήθεν έθιξε τον Αλέξανδρο Ντάουνερ. Όταν οι ξένες πρεσβείες βρίζουν Ελληνοκυπρίους, τα μέλη της Επιτροπής κοιτάζουν το ταβάνι και σιγοτραγουδούν. Ποιος έχασε την ντροπή; Και το γράφω και το υποστηρίζω με την ελπίδα πως θα με καλέσουν σε απολογία για να τους τα πω και από κοντά...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙ:
Επίσκεψη στην Τουρκία προγραμματίζει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και θα μεταβεί στην ελληνική πρωτεύουσα στις 17-18 Ιουλίου. Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ διατηρεί στενή φιλική σχέση μαζί της και του χρωστούσε μία επίσκεψη στην Ελλάδα από τις αρχές της χρονιάς όταν του είχε υποσχεθεί πως «θα τον δει στην Αθήνα».

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Συγχαίρω τον Αλέξανδρο Ντάουνερ που κατάφερε να γίνει... ντε Σότο. Εννοώ βέβαια την αναβάθμιση του ρόλου του, καθώς τώρα θα καταθέτει και ιδέες για να βοηθήσει δήθεν να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, ενώ σύντομα θα έχει ως σύμμαχο και τα... χρονοδιαγράμματα, που θα επιβάλει ο γενικός γραμματέας τον Οκτώβριο. Ο Αλέξανδρος, που χάνει ώρες ολόκληρες για να μελετά τα e-mails, που μου υπέκλεψαν τα φιλαράκια του, απέδειξε ότι είναι σκληρό καρύδι...
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 10/07/2011

17 σχόλια:

  1. Tι απεκόμισε η Ελλάδα από τόσα έτη φιλοαραβικής πολιτικής; την συμπάθεια των Αράβων; το 1974 ποιον βοήθησε πχ η Λιβύη; την Τουρκία βέβαια. Το 1994 δεν τόλμησε η Ελληνική κυβέρνηση να πει ναι στο Ισραήλ και την θέση μας πήρε η Τουρκία. Μέ ποιον μας συμφέρει να είμαστε εμείς που έχουμε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων;
    Είναι περίπλοκο το θέμα αλλά αν το δεις ξεκάθαρα σε επίπεδο πλην και συν ψηφίζω Ισραήλ ιδίως για τις προοπτικές συνεργασίας σε αμυντικά θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. >αλλά θα μπορούσε να φέρει την Ελλάδα αντιμέτωπη με τον αραβικό κόσμο, ο οποίος ελάχιστες φορές στάθηκε πραγματικά αλληλέγγυος στην Αθήνα και τη Λευκωσία.<

    Επιτέλους και μια φορά τα πράγματα με το όνομά τους! Μιχάλη, πες τα στον Δελαστίκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυ σωστος και Πατριωτης ο κ.Ιγνατιου.Το να κινδυνευει η Πατριδα σου και να σου δινεται μια μεγαλη ευκαιρια την οποια εσυ κλωτσας αυτο ειναι και η προδοσια.
    Οσοι μετακινουνται με το αναπηρικο καροτσακι των παθων τους η να σιωπησουν περιμενοντας η αν ειναι ...βιαστικοι μπορουν και να αλλαξουν χωρα.Τα παθη τους δεν πρεπει να παραπλανησουν τους υπολοιπους.Αρκετα με τους αρχιβλακες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. sterg

    Όποιος διαφωνεί με τη προσέγγιση Ελλάδας-Ισραήλ πρέπει να αλάξει χώρα,να σιωπήσει,και στο τέλος είναι αρχιβλάκας.Ά! είναι και προδότης.

    Μαζέψου,και μάθε να δέχεσαι όσους διαφωνούν με εσένα αντί να κάνεις ότι κατηγορούσες κάποτε,τι λογική είναι αυτή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οποιος διαφωνησει με καποιον αλλον πρεπει να παραθετει επιχειρηματα περι του αντιθετου διαφορετικα...
    Εξ αλλου δεν διαφωνει καποιος με "εμενα" γιατι δεν με γνωριζει και απο πρωτα ουτε και του κανω το χατηρι να με γνωρισει.Διαφωνει με μια θεση και ΠΑΝΤΑ πρεπει να απανταει με μια ΝΕΑ θεση και σοβαρα επιχειρηματα.Οι "κορωνες" τελος.Επιχειρηματα απορρηψης θεσης και οχι δυο ευκολα λογακια.Ας αρχισωμε να σοβαρευουμε και να μπαινουμε στην παραγωγικη φαση "επιχειρηματα εναντι επιχειρηματων".Το "μαζεψου" μαλλον θα σου ξεφυγε και για αυτο δεν θα σου απαντησω σε αυτο και θα σε αφησω να το ξανασκεφτεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρήστο
    Το ότι ο αραβικός κόσμος ουδέποτε στάθηκε αλληλέγγυος προς την Ελλάδα είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο

    Απο εκεί και πέρα έχουμε:
    1)http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/07/blog-post_7231.html
    Από το Γιομ Κιπούρ στον Αττίλα

    2)http://www.apopsi.com.cy/2008/06/255/
    Συνέντευξη William Mallinson, Βρετανός πρώην διπλωμάτης, Καθηγητής Πανεπιστημίου

    3)Ενδοξος Σπαρτιάτης(http://infognomonpolitics.blogspot.com/2008/07/blog-post_9777.html και όχι μόνο) -Έμπιστη γοργόνα(http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/08/blog-post_1882.html)

    4)«Η λύση του Κυπριακού περνάει από τη Μόσχα»
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/03/blog-post_5062.html

    Ομως παρόλο που πολλοί Ελληνες είναι ξενολάτρες (έκαναν μπεστ σέλλερ το βιβλίο του Μογγόλου Αχμέτ)ι αγνοούν την πολιτική σκέψη του γίγαντα Κρανιδιώτη αξίζει να ανατρέξει κάποιος και να αναζητήσει την άποψη του για τον Αραβικό κόσμο και το Ισραήλ.

    Η ελληνική εξωτερική πολιτική
    Σκέψεις και προβληματισμοί στο κατώφλι του 21ού αιώνα
    Συγγραφέας: Κρανιδιώτης Γιάννος Ν.
    Εκδότης: Σιδέρης Ι.

    Ως επίσης Μια νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα
    Στα πλαίσια της βαθμιαίας ανεξαρτητοποίησης της Ευρώπης από τις ΗΠΑ.Συγγραφέας: Μαρκεζίνης Βασίλειος Εκδότης: Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

    Τέλος σημαντικά τα άρθρα του Κου Κωνσταντακόπουλου για την σχέση Ισραήλ και Γεωργίας και για την εμπλοκή των Ισραηλινών στο σχέδιο Ανάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολυ δυνατα τα αρθρα που παραθετεις
    και πρεπει να διαβαστουν με πολυ προσοχη απο τους σχολιαστες του αγαπητου Ινφογνωμονα.Αυτη ειναι η Ιστορια και πρεπει να φρεσκαρουμε την μνημη μας για να αποφυγουμε καινουργια και θανατηφορα για εμας λαθη που απο αγνοια και με στειρο εθνικισμο μπορει να ξαναπεσωμε και ισως δεν ξανασηκωθουμε.Προσοχη και κοφτερη και ψυχραιμη ματια.Δεν ειναι καιρος για παιχνιδια.δεν μας παιρνει αλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν είμαι αντίθετος σε καμιά συμφωνία , σε καμιά συνεργασία, με κανέναν κράτος όσο εχθρικό κιαν ήταν στο παρελθόν για την Ελλάδα και την Κύπρο.

    Με εναν απαράβατο όρο αυτή να γίνει στην βάση της Ισοτιμίας, του σεβασμού της Ανεξαρτησίας και της Εδαφική Ακεραιότητας , της μη επέμβασης στα εσωτερικά και της Ειρηνικής επίλυση των διαφορών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ακρίτα

    Όλα όσα πολύ σωστά αναφέρεις τα έχω διαβάσει,εξακολουθώ όμως να είμαι καχύποπτος με το Ισραήλ που εμφανίζεται ως Μεσίας τη στιγμή που η Ελλάδα καταρέει,και ένα παραπάνω ότι τη συγκεκριμένη συνεργασία απο πλευράς Ελλάδος θα τη διαχειριστεί η Κυβέρνηση Παπανδρέου,τί άλλο να πώ,όποιος κατάλαβε κατάλαβε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. sterg

    Άσε τις κολοτούμπες σε εμένα,χρησιμοποίησες αισχρούς χαρακτηρισμούς εναντίον όλων όσων διαφωνούμε με τη συνεργασία αυτή,ούτε επιχειρήματα ούτε τίποτα.

    Μήπως όσοι υποστηρίζετε τη συνεργασία αυτή έχετε τίποτα συγκεκριμένο; Δεν υπάρχει,γιατί πολύ απλά ουδείς έχει φροντίσει μέχρι στιγμής να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία,και οι δύο χώρες αποφεύγουν να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία που να αφορούν τη συνεργασία αυτή,για να μπορούμε και εμείς να κρίνουμε.

    Το μαζέψου δεν μου ξέφυγε,ήταν η ηπιότερη αντίδραση στους χαρακτηρισμούς σου,τους οποίους περίμενα να ανακαλέσεις,και ακόμη περιμένω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ηδη ετοιμαζομαστε για την μονομερη ανακυρηξη Παλαιστινιακου κρατους τον Σεπτεβριο.Την ιδια στιγμη η Χαμας εκτοξευει ρουκετες( και τον νεο της πυραυλο Grad ) που υποβοηθουνται με το απλο πλεον και κοινοχρηστο συστημα Google Earth.Αυτα ισχυριζονται και οι ιδιοι σε δημοσιες δηλωσεις τους (Abu Saif,ταξιαρχια "μαρτυρων" του
    Al-Aksa).Την ιδια ομως στιγμη 100 βουλευτες του ευρωκοινοβουλιου υπεγραψαν τις τελευταιες ημερες μανιφεστο υπερ μιας διαπραγματευτικης λυσης, διαφορετικα με την μονομερη διακυρηξη κρατους απο τους παλαιστινιους θα υπαρξει σιγουρα συγκρουση με την Χαμας που θα θελει να παρει την αρχη απο την Παλαιστινιακη Αρχη (Φαταχ) και αυτο θα οδηγησει σε καταρρευση της Παλαιστινιακης Αρχης και παλι απο την αρχη...
    ΥΓ
    @Χρηστο
    Δεν υπαρχει περιθωριο συζητησης μαζι σου παρα την καλη μου θεληση.Νευρα δεν εχεις μονο εσυ Χρηστο και δεν θα σου απαντησω γιατι σεβομαι το ιστολογιο αυτο και αγωνιζομαι και εγω με τις μικρες μου γνωσεις για σωστη πληροφορηση.
    Μονο σχολιασμο σχολιων δεχομαι και οχι χαρακτηρισμους εκτονωσης πραγμα που ειναι ευκολο και ανεξοδο
    για ολους μας αλλα θα χαλασει παλι το ιστολογιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ναί Ακρίτα, σε βάση Ισοτιμίας κυρίως.
    Αλλά ποιός θα διαχειριστεί αυτήν την συνεργασία από πλευράς της Ελλάδας, εκεί είναι το ζήτημα;
    Και τι θα γίνει όταν το Παλαιστινιακό κράτος κυρήξει αυτονομία και ζητήσει από την Ελλάδα να το αναγνωρίσει; Party is here...
    Τι θα πεί στο Ισραήλ ο ΓΑΠ τότε; "Παιδιά ξέχασα μια βρύση ανοιχτή;"
    Γι΄αυτό λέω, ποιός θα το διαχειριστεί το ζήτημα ΥΠΕΥΘΥΝΑ;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. sterg

    Πρώτον,τι σχέση έχουν τα παραπάνω που έγραψες με εμένα; Δηλαδή αν κάποιος βλέπει καχύποπτα τις κινήσεις του Ισραήλ σημαίνει ότι συμπαθεί τη Χαμάς;

    Συγγνώμη κιόλας αλλά εγώ όταν διάβασα-Το να κινδυνευει η Πατριδα σου και να σου δινεται μια μεγαλη ευκαιρια την οποια εσυ κλωτσας αυτο ειναι και η προδοσια.
    Οσοι μετακινουνται με το αναπηρικο καροτσακι των παθων τους η να σιωπησουν περιμενοντας η αν ειναι ...βιαστικοι μπορουν και να αλλαξουν χωρα.Τα παθη τους δεν πρεπει να παραπλανησουν τους υπολοιπους.Αρκετα με τους αρχιβλακες.- δεν διέκρινα πουθενά καλή θέληση,το αντίθετο θα έλεγα.

    ΥΓ
    Με τις ύβρεις χαλάει το ιστολόγιο,τις οποίες δυστυχώς δεν ανακάλεσες,και μάλιστα τις εξαπέλυσες πρός πάσα κατεύθυνση,δίχως λόγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Eλίνα
    Το το Παλαιστινιακό κράτος δεν θα κυρήξει αυτονομία όπως γράφεις

    Μάλλον εννοείς "πρόθεση των Παλαιστινίων είναι να ζητήσουν αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ"

    Εκεί οι απόψεις διίστανται ακόμα και μέσα στην Ε.Ε. αλλά ανέμενε την συνεδρίαση του κουαρτέτου για την Μέση Ανατολή (γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χρηστο μη προσωποποιεις τα σχολια των αλλων που σχεδον παντα δεν σε αφορουν.Μαζεψε λιγο τα νευρα σου και χωρις να το θελεις μη με στεναχωρεις.Μακαρι να σε αφορουσαν καποια σχολια,ισως να ητανε λιγο καλυτερα για σενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. sterg

    Δεν είχα καθόλου νεύρα,ούτε τέτοια διάθεση,δεν νομίζω ότι έχω δώσει δικαίωμα εδώ μέσα μέχρι τώρα,απλά κάποια πράγματα που γράφεις θεωρώ ότι με θίγουν,σίγουρα σε κάποια πράγματα διαφωνούμε αλλά θεωρώ ότι αυτό δεν είναι κακό.Ίσως αν ήσουν λίγο πιο προσεκτικός στις διατυπώσεις σου τα πράγματα να ήταν καλύτερα.

    Σε θεωρώ απο τους πιο αξιόλογους σχολιαστές του ιστολογίου,άσχετα αν διαφωνούμε ορισμένες φορές.

    Καλή συνέχεια Αδελφέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Χρηστο
    Δεν ειμαι τιποτα περισσοτερο απο αλλους εκτος απο την...μεγαλυτερη ηληκια και ισως την εμπειρια.Ειμαστε ολοι μια ομαδα εδω
    με κοινο παρονομαστη την αγαπη για την Πατριδα που την εκφραζομε μεσα απο ενα βημα που μας παρεχεται απο αλλα καλα Ελληνοπουλα.Αυτο ειναι ολο.Οσον αφορα καμμια φορα που θεωρεις τον εαυτον σου θιγμενο να ξερεις οτι προθεση δεν υπαρχει απλα στο γρηγορο γραψιμο καμμια φορα μπορει λογω ταχυτητας να περασω απο...πανω σου.Πως να εισαι εσυ ο στοχος οταν παλαιοτερα εχω εκφραστει για σενα με καλα λογια.
    Και να ξερεις οτι και εγω μπορει να νομιζω τον εαυτο μου απο σιδερο αλλα συχνα γραφω με πυρακτωμενο και λυγισμενο απο τα γεγονοτα αυτο το σιδερο και με μεγαλη στενοχωρια για τα συμβαινοντα.Εκεινη την στιγμη,τσουπ,μου πεταγεσαι εμπρος μου και το ατυχημα μπορει να γινει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.