22/7/11

«Επιλεκτικά» και ψύχραιμα

Ο χαρακτηρισμός «selective default» δεν βρίσκεται όμως μόνος του στον απολογισμό της Συνόδου. Το σημαντικότερο απ' όλα έχει να κάνει με το γεγονός ότι το «πακέτο» που ανακοινώθηκε χθες είναι σχέδιο διάσωσης και όχι πρόγραμμα καταστροφής.
Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Ολη η συζήτηση που γινόταν εδώ και μέρες περί «selective default» ή «επιλεκτικής χρεοκοπίας» όπως είναι η ελληνική απόδοση του όρου, δεν ήταν ούτε τυχαία ούτε παρερμηνεύτηκε υποβολιμαία.

Δεν βρέθηκε κατά λάθος στο στόμα του πρωθυπουργού η αναφορά στον όρο ούτε οφείλεται σε προβληματική από τα media «ανάγνωση» των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών η επιμονή του να εξηγήσει τις τελευταίες ημέρες τις αποστάσεις που υπάρχουν από την ορολογία αξιολόγησης ως τις πραγματικές καταστάσεις. Και οι αναφορές των Κοινοτικών αξιωματούχων που είχαν πυκνώσει τις τελευταίες ημέρες δεν άφηναν περιθώρια αμφιβολίας.
Αν και το είδος της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στο πακέτο στήριξης που αποφασίσθηκε χθες δεν έχει οριοθετηθεί πλήρως, και οι τρεις εναλλακτικές επιλογές που περιλαμβάνονται στο σχέδιο φαίνεται να επισύρουν προς την Ελλάδα την αξιολόγηση περί «επιλεκτικής χρεοκοπίας» βάσει της απειλής που είχε διατυπώσει πρόσφατα η τριάδα των οίκων.
Ο χαρακτηρισμός «selective default» δεν βρίσκεται όμως μόνος του στον απολογισμό της Συνόδου. Το σημαντικότερο απ' όλα έχει να κάνει με το γεγονός ότι το «πακέτο» που ανακοινώθηκε χθες είναι σχέδιο διάσωσης και όχι πρόγραμμα καταστροφής.
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο το οποίο εκτός από το νέο δάνειο, την επιμήκυνση των παλαιών και το χαμηλότερο επιτόκιο ξεκλειδώνει -κάτι που δεν ήταν αναμενόμενο- τη δυνατότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να μπορεί να αγοράζει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, γεγονός που εκτιμάται ότι μπορεί να ανακουφίσει τα ελληνικά spreads. Ακόμη κάνει αναφορά σε πρόγραμμα ανάπτυξης, ένα «σχέδιο Μάρσαλ» που θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα στην ελληνική οικονομία.
Παράλληλα, οι διεργασίες που υπήρξαν εξασφάλισαν διαφοροποιημένη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία σε κάθε περίπτωση δεν θα αφήσει χωρίς ρευστότητα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Ακόμη λοιπόν και αν οι οίκοι αξιολόγησης σπεύσουν να πραγματοποιήσουν την απειλή τους πιστεύεται ότι δεν θα υπάρχει καμία ουσιαστική επίπτωση στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Θα πρέπει να πορευθούμε ψύχραιμα, γιατί ο πραγματικός κίνδυνος θα υπάρξει αν χάσουμε την ψυχραιμία μας σε επίπεδο κομματικών ηγεσιών αλλά και ατομικής συμπεριφοράς.
ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ - nfran@naftemporiki.gr

7 σχόλια:

  1. ΟΙ ΦΙΛΑΝΔΟΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΙΝΑ ΣΠΕΤΣΕΣ ΚΑΙ ΥΔΡΑ !!!.ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΓΕΛΑΕΙ ΣΑΝ ΧΑΖΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΡΟΖΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΟΜΠΑΊ???.ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΝΕΙ Ο ΠΕΡΙΓΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ???ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΜΟΛΗΣ 14 ΜΗΝΕΣ ΜΑΣ ΧΡΕΩΣΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 220ΔΙΣ???ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΙΩΜΕΝΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΙΔΙΣΗΣ???ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΑΝ ΘΑ ΒΡΕΙ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ???Η ΜΑΛΒΙΝΑ ΕΙΧΕ ΔΙΚΑΙΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΛΑΓΕ ΖΑΒΟ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΩΡΕΙ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΑΛΑΕΙ??? ΑΙΣΧΟΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΣΟΚΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΟΥΝΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά είναι τα ¨καλά¨ τα κακά ποιός θα μα ς τα πεί; Η ουσία είναι η σωτηρία των τραπεζών οι άλλοι άει σιχτίρ από δώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτός είναι μασωνικός χαιρετισμός ή... μου φαίνεται;

    http://3.bp.blogspot.com/-TPUX2IdZVTI/TilOf2_wg0I/AAAAAAABZXc/fMRvzR-7f6k/s1600/30_1_%257E1.JPG

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι χαζογελάς ρε ηλίθιε και πανηλίθιε στη συσκευασία του ενός; Μήπως και κατάλαβες τι έγινε; Σαν την αγελάδα που κοιτάει το τραίνο να έρχεται κατά πάνω της λειτούργησες 2 χρόνια τώρα άσχετε. Εσύ θα διαχειριστείς τώρα το νέο δάνειο; Χαμένοι από χέρι πάλι. Σήκω φύγε ρε αγόρι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Einai akatonomasto afto pou symbainei me ton GAP, alla kai me to Pasok pou xeirokrotei ton GAP os iroa, giati katorthose na balei stin kampoura mas mesa se 20 mines 220 dis, poly perissotera apo ta 2/3 ekeinon pou kataferan o pateras tou Andreas, o Simitis, o Mitsotakis kai o Kostas, oloi mazi se 30 oloklira Xronia.

    E den einai rekor gia xeirokrotima kati tetoio?

    Fainetai oti oxi monon aftoi alla kai polloi Ellines den exoun syneiditopoiisei akomi ti akribos symbainei: Sta 340 daneika dis mpikan alla 220 dis stin plati mas sxedon apo tin mia mera stin alli, apo tin imera pou egine Prothypourgos o GAP, xoris na paroume xampari kai exei kai to thrasos na gelaei kai na paristanei ton Sotira tis Ellados. Kai isos o k. Papoulias tou dosei kai to Metalio tou Sotiros, edraionontas ton os IROA kai os mellonta nikiti kai neon Prothypourgo ton eperxomenon eklogon.

    Exoume xasei pleon to metro tis logikis kai giafto giname, kata paradoxi olon, to rentikolo tis Oikoumenis...

    Katantia Laou, pou kapote didakse tin Logiki stin Anthropotita...Eimaste gia klammata

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μα για κεί το πάνε Ξενοκράτη. Σωτήρας και ήρωας. "Κάνατε έναν πολύ δύσκολο και σκληρό αγώνα.." ήδη του είπε ο Παπούλιας.
    Προφανώς τώρα που απομακρύνθηκε (φαινομενικά) ο κίνδυνος, θα το εκμεταλλευτεί για να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα. Αν μάλιστα κάνει και το δημοψήφισμα....θα εξαντλήσει την τετραετία ανενόχλητα.
    Ξέρουν καλά να χειραγωγούν την ψυχολογία του κόσμου, έννοια σου.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Παπούλιας έπρεπε να είναι φυλακή ως συγκαλύψας έγκλημα διακεκριμμένης κλοπής με την υπογραφή του ότι δήθεν δάνεισε στον σιδερένιο για το κολόσπιτο. Αυτά ήταν τα νέα ήθη που έφερε το ΠΑΣΟΚ στη χώρα και την έκαναν κράτος-ακράτεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.