22/7/11

Τουρκία: Έρευνα κατά του πρώην επιτελάρχη

Σε μια απόφαση χωρίς ιστορικό προηγούμενο, τουρκικό δικαστήριο έδωσε εντολή για έρευνα σε βάρος του πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας για την αιματηρή επίθεση σε ένα κουρδικό βιβλιοπωλείο.

Δικαστήριο στην ανατολική επαρχία Βαν έδωσε εντολή στους εισαγγελείς να αρχίσουν έρευνα σε βάρος του στρατηγού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ για την βομβιστική επίθεση του Νοεμβρίου του 2005 η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε έναν άνθρωπο στην πόλη Σεμντινλί, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.

Ο Μπουγιούκανιτ ήταν τότε επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της Τουρκίας. Προήχθη σε αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας τον Αύγουστο του 2006, θέση στην οποία υπηρέτησε για δύο χρόνια.

Είναι η πρώτη φορά που επιτρέπεται σε εισαγγελείς να διεξαγάγουν έρευνα και ποινική δίωξη σε βάρος πρώην αρχηγού επιτελείου εθνικής άμυνας. Η εξέλιξη καταδεικνύει ενδεχομένως μια αλλαγή του συσχετισμού εξουσίας στην Τουρκία σε βάρος του στρατού - που έχει ανατρέψει τέσσερις κυβερνήσεις από την δεκαετία του 1960.

Στις αρχές του 2006, ένας εισαγγελέας στο Βαν, ο Φερχάτ Σαρίκαγια, είχε καλέσει τον Μπουγιούκανιτ να δώσει κατάθεση σχετικά με τη ρίψη μιας χειροβομβίδας στο βιβλιοπωλείο. Τρία χαμηλόβαθμα στελέχη της στρατοχωροφυλακής είχαν συλληφθεί, αλλά ο Σαρίκαγια υποπτευόταν ότι στην υπόθεση ενέχονταν και ανώτερα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων.

Ο Σαρίκαγια απομακρύνθηκε από την θέση του και εξοστρακίστηκε από το δικαστικό σώμα διότι «υπερέβη την δικαιοδοσία» του. Μόλις τον περασμένο Απρίλιο του επιτράπηκε εκ νέου να ενταχθεί στον δικηγορικό σύλλογο.

Ο Μπουγιούκανιτ είχε προκαλέσει σάλο στην Τουρκία επαινώντας έναν από τους τρεις υπόπτους για την επίθεση στο βιβλιοπωλείο και χαρακτηρίζοντάς τον «υπερπολύτιμο στρατιώτη». Οι τρεις είχαν καταδικαστεί, αλλά εφετείο ανακάλεσε την απόφαση και διέταξε την επανεκδίκαση της υπόθεσης, η οποία δεν έχει γίνει ως σήμερα.
http://www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.