18/7/11

Η Εθνική Φρουρά στον αναπνευστήρα

>Ψαλιδισμένα κονδύλια, απογοητευμένα στελέχη και απώλειες ζωών είναι το σήμα κατατεθέν
Του Μιχάλη Χατζηστυλιανού

Ηκατάσταση που επικρατεί σήμερα στο στράτευμα είναι άκρως απογοητευτική και εντελώς απαράδεκτη. Η χαλαρότητα, η έλλειψη ενδιαφέροντος, η απειθαρχία και η παραβίαση των κανονισμών ασφαλειας τόσο από κληρωτούς όσο και από υψηλόβαθμους αξιωματικούς, οδηγούν στο συμπέρασμα, πως η Εθνική Φρουρά διανύει σήμερα μια από τις χειρότερες περιόδους της, της λούφας και της…απαλλαγής, του ερασιτεχνισμού και της ασχετοσύνης, όσο και εάν δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε.

Τεράστια ευθύνη για αυτή την ομολογουμένως θλιβερή κατάσταση παρακμής στην οποία έχει περιέλθει η Ε.Φ. τα τελευταία χρόνια, φέρει, αδιαμφισβήτητα η ίδια η Κυβέρνηση και δη ο Πρόεδρος Χριστόφιας, για δυο, κυρίως, λόγους:

Πρώτον,επέλεξε και διόρισε λάθος πρόσωπα να διοικήσουν το στράτευμα, όπως περίτρανα επιβεβαιώθηκε εκ των υστέρων και αυτοί δεν είναι άλλοι, από τον Υπουργό Άμυνας Κώστα Παπακώστα, τον Αρχηγό της Ε.Φ. Πέτρο Τσαλικίδη και τον Υπαρχηγό της Δύναμης Σάββα Αργυρού.
Δεύτερον,προσεγγίζει τα θέματα άμυνας, με μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία σε σύγκριση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που πίστευαν στην Ε.Φ. και επένδυαν σ’ αυτή. Τα κονδύλια που παραχωρούνται τα τελευταία χρόνια στοχεύουν απλώς και μόνο στο να κρατήσουν την Ε.Φ. στη ζωή.

Η αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων σταμάτησε, παρά τις έντονες αντιδράσεις και τα διαβήματα της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, για αύξηση των κονδυλίων της αμυντικής θωράκισης.

Τα εγκληματικά λάθη και οι παραλείψεις ανευθυνοϋπεύθυνων στην Ε.Φ. έστειλαν στον τάφο, τα τελευταία χρόνια, αρκετούς συνάνθρωπους μας, βυθίζοντας στο πένθος δεκάδες οικογένειες. Της τραγωδίας στη ναυτική βάση «Ευάγγγελος Φλωράκης», προηγήθηκε η έκρηξη ελαττωματικής οπλοβομβίδας σε φυλάκιο της Ε.Φ., ακριβώς απέναντι από τον προμαχώνα Ρόκας, κοντά στην Πύλη Πάφου, όπου έχασε τη ζωή του, στις 5/11/2009, ο 29χρονος υπολοχαγός Χαράλαμπος Χαραλάμπους από το Μένοικο. Στις 15/9/2009, ντύθηκε και πάλι στα μαύρα η Ε.Φ. Ο καθηγητής πληροφορικής και έφεδρος υπολοχαγός Ιάκωβος Χατζησπύρου, 43 χρονών από το Παραλίμνι, τραυματίστηκε θανάσιμα, όταν το στρατιωτικό όχημα «Άκμαντ» στο οποίο επέβαινε, ως συνοδηγός, ανατράπηκε στο δρόμο Λιοπετρίου - Αυγόρου. Όπως διαπιστώθηκε, εκείνοι που ήταν επιφορτισμένοι με τη συντήρηση του γερασμένου στρατιωτικού οχήματος, δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Κόπηκε ο άξονας ενώ βρισκόταν το όχημα σε κίνηση, γεγονός, που προκάλεσε την ανατροπή του και κατ’ επέκταση, τον θάνατο του νεαρού οικογενειάρχη και τον τραυματισμό άλλων πέντε έφεδρων. Παρόλα αυτά, οι αρμόδιοι συνέχισαν να σφυρούν αδιάφορα και φτάσαμε στο τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα της περασμένης Δευτέρας.

Για την κατάσταση στην οποίαν έχει περιέλθει σήμερα η Ε.Φ., συνέβαλαν και αρκετοί άλλοι παράγοντες, τους κυριότερους των οποίων αναλύει ο «Φ»:

Αμυντική Θωράκιση
Τα κονδύλια που προορίζονται για την αγορά και τη συντήρηση των οπλικών συστημάτων καθώς και για στρατιωτικά έργα υποδομής, ψαλιδίζονται συνεχώς τα τελευταία τρία χρόνια, στο όνομα της οικονομικής περισυλλογής και λιτότητας. Λόγω, ακριβώς, των ψαλιδισμένων προϋπολογισμών, Υπουργείο Άμυνας και ΓΕΕΦ αναγκάζονται να δίνουν προτεραιότητα στη συντήρηση οπλικών συστημάτων μείζονος σημασίας, με αποτέλεσμα, το στράτευμα να παραμένει για χρόνια με ένα γερασμένο στόλο οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και αρμάτων μάχης και χωρίς βεβαίως στρατιωτικά έργα υποδομής, όπως είναι η ανέγερση αποθηκών οπλισμού με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές, που εάν υπήρχαν διαθέσιμες, δεν θα θρηνούσαμε θύματα στη ναυτική βάση.

Όπως στα προηγούμενα δυο χρόνια, έτσι και ο προϋπολογισμός με τις δαπάνες αμυντικής θωράκισης για το έτος 2011, που κατατίθεται στη Βουλή, αν και πολυσέλιδος, δεν δικαιολογεί καθόλου την ένδειξη «απόρρητο» που φέρει, καθώς εξαντλείται, στην ουσία, στην καταγραφή των εξοπλισμών που το Υπουργείο Άμυνας, εν τέλει, δεν θα αγοράσει. Που προτίθεται να αγοράσει, άγνωστο όμως πότε.
Όταν και εφόσον διατεθούν χρήματα. Πάντως, για το 2011 οι προβλεπόμενες δαπάνες για την αγορά δεκάδων εξοπλιστικών προγραμμάτων φέρουν ενδεικτικά το ποσό των 10 ευρώ. Μεταξύ άλλων, πάγωσε η αγορά: Εκτοξευτών αντιαεροπορικών πυραύλων, πυροβόλων όπλων για σκάφη, δεκάδων αρμάτων μάχης για αντικατάσταση των 126 γερασμένων «Κάσκαβελ», οχημάτων μάχης για μεταφορά προσωπικού, όλμων διαφόρων διαμετρημάτων, πολυβομβιδοβόλων όπλων, πυροβόλων όπλων μεγάλων διαμετρημάτων για το Πυροβολικό, αυτοκινούμενων πυροβόλων κ.ά. Επίσης, πάγωσε η αναβάθμιση αντιαρματικών πυραύλων και η εγκατάσταση στο σύστημα αυτό θερμικών καμερών.
Ψαλιδισμένο είναι και το μέρος του προϋπολογισμού που αφορά στις αναπτυξιακές δαπάνες. Η απόφαση που έλαβε προ μηνών το Υπουργικό Συμβούλιο για ανέγερση νέων κτηρίων που θα στεγάζουν Υπουργείο Άμυνας και ΓΕΕΦ μπήκε στο περιθώριο. Το περιβόητο «Πεντάγωνο» που θα κτιζόταν στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το ΓΕΕΦ παραμένει στα χαρτιά και οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Άμυνας, στο ενοίκιο. Αρκεί να αναφέρθεί ότι, μόνο για τη Λέσχη Αξιωματικών, η
Δημοκρατία πληρώνει ενοίκιο €10.000 τον μήνα, περίπου. Στα χαρτιά παραμένει και η ανέγερση πολεμικού μουσείου ενώ το ενδεικτικό ποσό των 10 ευρώ φέρουν και οι πρόνοιες του προϋπολογισμού για κατασκευή φυλακίων, αποθηκών οπλισμού, εκκαθάρισης πεδίων βολής και εγκατάσταση ραντάρ.

Για σκοπούς σύγκρισης, παραθέτουμε πιο πάνω, τα κονδύλια που περιλήφθηκαν στους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Άμυνας από το 1995 και εντεύθεν και αφορούν στο κεφάλαιο «Αμυντική Θωράκιση». Από τα ποσά που δημοσιεύουμε, διαπιστώνει κανείς πως τα κονδύλια που διατίθενται χρόνο με το χρόνο για εξοπλιστικά προγράμματα και για στρατιωτικά έργα υποδομής, συρρικνώνονται ολοένα και περισσότερο όπως φαίνεται στο συνημμένο πίνακα.

Τονίζεται ότι, για το 2011, η αρχική πρόνοια που περιλήφθηκε στον προϋπολογισμό ήταν €105 εκατ. Σε διάστημα έξι μηνών όμως, έγιναν δυο περικοπές στον προϋπολογισμό. Τον περασμένο μήνα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να καθορίσει ως οροφή δαπανών μέχρι το τέλος του χρόνου, από τον εν λόγω προϋπολογισμό, το ποσό των €61 εκατ.

Όπως μας λέχθηκε από το ΓΕΕΦ και το Υπουργείο Οικονομικών, η φιλοσοφία πάνω στην οποία βασίζεται ο καταρτισμός του προϋπολογισμού του Υπουργείου Άμυνας τα τελευταία χρόνια, είναι η ακόλουθη: ?Να καλύπτει τις δαπάνες συντήρησης και λειτουργίας του Υπουργείου Άμυνας (Διοίκηση) και της Ε.Φ. ?Το ύψος των κονδυλίων καθορίζεται από τις δημοσιονομικές δυνατότητες και γενικότερα τους οικονομικούς στόχους που τίθενται από την Κυβέρνηση.

Μέσα στο πλαίσιο της διακηρυγμένης πολιτικής της Κυβέρνησης για οικονομική περισυλλογή και λιτότητα, γίνονται όλες οι ενδεικνυόμενες ενέργειες, ώστε οι δαπάνες που περιλαμβάνονται στους προϋπολογισμούς, να είναι εκείνες που κρίθηκαν ως απόλυτα αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία της Ε.Φ.

Τριπλάσια σε μισθούς Τα χρήματα που δαπανώνται για κάλυψη μισθών στην Ε.Φ. είναι σχεδόν τα τριπλάσια από αυτά που παραχωρούνται για την αμυντική θωράκιση. Και ο λόγος είναι απλός: Στο θέμα των μισθών, η Κυβέρνηση δεν έχει το πάνω χέρι. Για παράδειγμα, το έτος 2010, διατέθηκαν €90 εκατ. για την αμυντική θωράκιση, €133 εκατ. για κάλυψη της μισθοδοσίας και των επιδομάτων των μόνιμων αξιωματικών και υπαξιωματικών και €110 εκατ. για κάλυψη της μισθοδοσίας των ΕΠΥ, των οπλιτών και του εργατοτεχνικού προσωπικού.

Διάχυτη η απογοήτευση σε όλες τις βαθμίδες
Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗείναι διάχυτη. Οι θέσεις στα ανώτατα κλιμάκια παραμένουν μπλοκαρισμένες, ενώ προαγωγές δεν γίνονται επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμες οργανικές θέσεις. Γκρίνιες και παράπονα συναντά κανείς και στους χαμηλότερους βαθμούς. Ανέρχονται σε εκατοντάδες οι περιπτώσεις αξιωματικών και υπαξιωματικών που παραμένουν καθηλωμένοι στον ίδιο βαθμό, περισσότερο από έξι χρόνια. Με τα προαναφερθέντα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο, το αίτημα που έθεσαν επί τάπητος, πέρυσι, Ελληνοκύπριοι ανώτεροι αξιωματικοί, όπως θέσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, στη διοίκηση της Αεροπορίας και στο ΓΕΕΦ (θέση Επιτελάρχη) καλύπτονται από Ελληνοκύπριους με προαγωγή αντί από Έλληνες αξιωματικούς.

Πέραν του θέματος της επαγγελματικής ανέλιξης, το πιο σοβαρό που οδηγεί στην απογοήτευση και κατ’ επέκταση στην έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς των αξιωματικών - υπαξιωματικών, είναι ο τρόπος που η Κυβέρνηση προσεγγίζει τα θέματα της άμυνας, με ανεπαρκείς προϋπολογισμούς. Όπως μας δήλωναν χαρακτηριστικά διοικητές μονάδων, μόνο οι ίδιοι ξέρουν κάτω από ποιες συνθήκες καλούνται καθημερινά να τα βγάζουν πέραν. Μόνο η αποκάλυψη ότι, αντί να κτίζονται αποθήκες με συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας, επιστρατεύονται εμπορευματοκιβώτια για να αποθηκεύεται στρατιωτικό υλικό, με τους όποιους κινδύνους συνεπάγεται κάτι τέτοιο, λέει πολλά. Και βεβαίως, γνωρίζουν πολύ καλά σε ποια κατάσταση έχει περιέλθει η Ε.Φ. σε στόλο και εξοπλιστικά προγράμματα, γι’ αυτό και οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι και φωνάζουν, μέσω των Συνδέσμων τους, μπας και ευαισθητοποιηθούν οι κυβερνώντες, αφού από τις περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, αρχίσαμε πλέον να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές.

Το μήνυμα που έστειλαν με την κοινή ανακοίνωσή τους, την περασμένη Τρίτη, οι Σύνδεσμοι Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Αποστράτων Κυπριακού Στρατού, είναι σαφέστατο: « Το τελευταίο διάστημα στην οικογένεια της Ε.Φ. είχαν παρουσιαστεί πολλά τραγικά γεγονότα που προμήνυαν τα χειρότερα. Δυστυχώς, όμως, κάθε φορά, παρόλα τα τρανταχτά πειστήρια που έδειχναν την υποβάθμιση της Ε.Φ. σε θέματα ασφάλειας και συντήρησης, κανένας δεν έπαιρνε επαρκή μέτρα, παρά μόνο θυματοποιούσε είτε τα ηρωικά νεκρά στελέχη μας, είτε θέτοντας με ευκολία στελέχη σε διαθεσιμότητα. Όλα τα τελευταία γεγονότα υποδείκνυαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι, το προσωπικό της Ε.Φ. χειριζόταν και εξακολουθεί να χειρίζεται πυρομαχικά, υλικά και μέσα, που θέτουν καθημερινά την προσωπική του ασφάλεια και υγεία σε κίνδυνο. Οι διαρκείς μειώσεις στους προϋπολογισμούς της Ε.Φ., με πρόφαση την οικονομική κρίση και την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, έχουν προκαλέσει σοβαρές δυσχέρειες στην ομαλή λειτουργία της, παρά την ύπαρξη εντός των τειχών του εχθρικού κατοχικού στρατού. Αυτές εντοπίζονται στη συντήρηση του υλικού και μέσων, στην επαρκή εκπαίδευση του προσωπικού, στην προμήθεια και εκσυγχρονισμό οπλικών συστημάτων υλικών και μέσων και σε θέματα εγκαταστάσεων και υποδομών, με αποτέλεσμα τα στελέχη να αναγκάζονται, κατά κανόνα πλέον, να καταφεύγουν σε λύσεις ανάγκης προκειμένου να υλοποιήσουν την αποστολή τους, πολλές φορές σε βάρος της ασφάλειας και σωματικής ακεραιότητάς τους.

Σε όλα τα πρόσφατα τραγικά συμβάντα, τα στελέχη που είχαν την ευθύνη εκτέλεσης της αποστολής, χωρίς να υπολογίζουν τη σωματική τους ακεραιότητα, προτίμησαν να θυσιαστούν στο βωμό του καθήκοντος, προστατεύοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό το προσωπικό τους. Φωτεινά παραδείγματα ο ΥπολοχαγόςΧαραλάμπους Χαράλαμπος(αυτοθυσία στο φυλάκιο «CΥΤΑ» της Λευκωσίας από έκρηξη οπλοβομβίδας) και πρόσφατα οι ΠλοίαρχοςΙωαννίδης Ανδρέας, Αντιπλοίαρχος Λάμπρου Λάμπρος, ΑρχικελευστήςΚλεάνθους Κλεάνθης, και ΕΠΥ ΚελευστήςΗρακλέους Μιχάλης. Εμείς, τα στελέχη της Ε.Φ. σεβόμενοι πάντα το δημόσιο συμφέρον και το εθνικό μας καθήκον, με την ανακοίνωση αυτή θα θέλαμε να τονίσουμε ότι, δεν θα σταματήσουμε να προασπίζουμε την άμυνα και ασφάλεια της πατρίδας μας, αλλά και το δικαίωμά μας για όλους αυτούς που υπηρετούν για ασφαλείς συνθήκες εκτέλεσης όλων των καθηκόντων μας, για να μην οδηγηθούμε πάλι σε νέα τυχόν τραγικά συμβάντα».

Αφαίμαξαν το Ταμείο ΑμυντικήςΘωράκισης
Κάθε χρόνο, η κυβέρνηση εισπράττει αρκετά εκατομμύρια ευρώ από τη φορολογία που επιβάλλει στους πολίτες για ενίσχυση της άμυνας, τα οποία όμως, όπως διαπίστωσε η Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, δεν διαθέτει για την αμυντική θωράκιση της Ε.Φ. αλλά τα χρησιμοποιεί για άλλους σκοπούς. Όπως υποδεικνύει η κ. Γιωρκάτζη και στην τελευταία ετήσια έκθεσή της, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οι εισφορές θα έπρεπε να διατίθενται αποκλειστικά για ενίσχυση της άμυνας. Αναφέρει επίσης ότι, μέχρι το τέλος του 2008, συνολικά €852 εκατ. (!) που εισπράχτηκαν από τη φορολογία για την αμυντική θωράκιση, χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς, γεγονός που παραβιάζει τη νομοθεσία. Επί τούτου, εγγράφηκε θέμα προς αυτεπάγγελτη εξέταση στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, πριν δυο εβδομάδες, από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Γιώργο Βαρνάβα.

Η φυγοστρατία πολλαπλασιάζει το πρόβλημα
ΕΝΑΣμεγάλος αριθμός νεαρών που καλούνται κάθε χρόνο να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία τυγχάνουν απαλλαγής ή και αναβολής, επικαλούμενοι προβλήματα υγείας και δη ψυχικά νοσήματα. Οι περισσότεροι 17χρονοι και 18χρονοι που κατατάσσονται στην Ε.Φ. δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στους κανόνες πειθαρχίας του στρατού, οι οποίοι, με το πέρας του χρόνου έχουν εκφυλιστεί και έχουν καταστεί περισσότερο ελαστικοί στην προσπάθεια του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ, να περιορίσουν τη φυγοστρατία. Ακόμη και έτσι, παρατηρούνται απαράδεκτα φαινόμενα, που σε κάνουν να διερωτάσαι, εάν τελικά ο κατήφορος έχει τελειωμό. Αρκούντως χαρακτηριστικό, είναι το περιστατικό που συνέβη πριν δυο εβδομάδες, στους Καταδρομείς. Μερικοί στρατιώτες, δεν έχει σημασία ο αριθμός, βγήκαν στην πρωινή αναφορά και ζήτησαν από το Διοικητή να αποχωρήσουν από το Σώμα, επειδή, δεν άντεχαν άλλο τις αγγαρείες! Και για να αντιληφθεί κανείς τη νοοτροπία του Κύπριου, οι μητέρες αυτών των παιδιών τηλεφώνησαν στα ΜΜΕ για να καταγγείλουν, δήθεν, ότι βασανίζονται τα παιδιά τους! Υπάρχει, βεβαίως, ένας μεγάλος αριθμός από τους νεοσύλλεκτους που αποφασίζουν να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους υπηρεσία, επιδιώκοντας να βγουν «Ι-4». Πρόκειται για τους λεγόμενους «βοηθητικούς». Οπόταν, οι εναπομείναντες κληρωτοί της κάθε σειράς που κατατάσσονται, σε αντικατάσταση αυτών που απολύονται, δεν αρκούν, και δεν είναι ούτε και σε θέση να φέρουν σε πέρας την αποστολή της Ε.Φ., που στα χαρτιά μπορεί να θεωρείται ακόμη ότι είναι «δύναμη αποτροπής»!

Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη. Οι περισσότεροι εν ενεργεία εθνοφρουροί δεν περνούν τις ώρες τους σε χώρους εκπαίδευσης αλλά στις σκοπιές. Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, με μεγάλη δυσκολία καλύπτουν σήμερα τη φρούρηση των 120 και βάλε φυλακίων στην γραμμή κατάπαυσης του πυρός, που εκτείνεται σε μια απόσταση 180 χλμ. και στα 100 περίπου στρατόπεδα που βρίσκονται διάσπαρτα ανά το παγκύπριο. Γι’ αυτό, άλλωστε, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης αποφασίστηκε η κατάργηση φυλακίων και στρατοπέδων. Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, αυτοί που έχουν ακόμη το ψυχικό σθένος να υπηρετήσουν τη θητεία τους, πέφτουν καθημερινά θύματα χλευασμού από συνομήλικους τους που φέρουν την ιδιότητα του λουφαδόρου, του φυγόστρατου ή του ανυπότακτου. Οι επιστολές εθνοφρουρών που ο «Φ» δημοσίευσε κατά καιρούς, είναι ενδεικτικές.

Το τραγικό της όλης υπόθεσης που λέγεται «φυγοστρατία» είναι η διαπίστωση πως, ακόμη και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Ε.Φ. φροντίζουν ώστε να απαλλάσσουν τα παιδιά τους από την υποχρέωσή τους να υπηρετήσουν στην Ε.Φ.

Πριν δυο χρόνια, περίπου, το στρατολογικό γραφείο του ΓΕΕΦ κήρυξε ως ανυπότακτο τον γιο αξιωματικού που υπηρετεί σε ηγετική θέση στις Καταδρομές. Ο κανακάρης του εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ελλάδα και δεν έχει ακόμη υπηρετήσει στην Ε.Φ. Υπήρξε ακόμη μια περίπτωση Αντισυνταγματάρχη, ο οποίος βοήθησε τον γιο του να φυγοστρατήσει. Όπως αποκαλύφθηκε, ο εν λόγω αξιωματικός, παράνομα και παράτυπα, φρόντισε να εξαφανίσει τα ίχνη του γιου του, με αποτέλεσμα, τα στρατολογικά γραφεία να αγνοούν παντελώς την ύπαρξή του.

Πώς; Παραπλανώντας τη Γραμματεία του σχολείου όπου αποφοίτησε ο γιος του, πέτυχε την αφαίρεση του ονόματός του από τον κατάλογο των τελειόφοιτων που διαβιβάστηκε στα στρατολογικά γραφεία, διασφαλίζοντας έτσι, ότι δεν πρόκειται να τον αναζητήσουν. Παράλληλα και κατά παράβαση της νομοθεσίας, δεν τον ενέγραψε στο Αρχείο Πληθυσμού. Εν ολίγοις, ο εν λόγω Αντισυνταγματάρχης εξαφάνισε τα ίχνη του γιου του. Μέχρι που κάποιοι ευσυνείδητοι πολίτες, που αντιλήφθηκαν τι έγινε, τον κάρφωσαν. Σε άλλες δυο περιπτώσεις, παιδιά αξιωματικών της Ε.Φ. που κατατάγηκαν τον Ιούλιο του 2009, έλαβαν εξάμηνη αναβολή θητείας, λόγω ψυχικών νοσημάτων. Στα πιο πάνω, προστίθεται και η ευνοϊκή μεταχείριση που εξακολουθούν να τυγχάνουν από το Υπουργείο Άμυνας, σε βάρος των υπολοίπων, διάφοροι αθλητές και δη οι ποδοσφαιριστές.

Οι προσπάθειες που αναλήφθηκαν τους τελευταίους μήνες για πάταξη της φυγοστρατίας, με τη λήψη μέτρων, κατέληξαν, δυστυχώς, στο βρόντο. Με βάση τα προαναφερθέντα και ειδικά μετά την τραγωδία της περασμένης Δευτέρας στη ναυτική βάση και όσα αποκαλύφθηκαν αναφορικά με τους ερασιτεχνισμούς και τις παραλείψεις των αρμοδίων, η εμπιστοσύνη του κοινού έχει κλονιστεί. Ποιος θα πείσει τους γονείς οποιουδήποτε παιδιού, να μην απαλλάξουν τον γιο τους από την υποχρέωση κατάταξης με όλα αυτά που βλέπουν;

Επιβάλλεται η οικονομική στήριξη της Ε.Φ.
Του Φρίξου Δαλίτη
ΦΟΙΒΟΣ ΚΛΟΚΚΑΡΗΣ - Στρατηγός ε.α.
Τους σημαντικούς κινδύνους που ελλοχεύουν για την άμυνα της Κύπρου και το επίπεδο μαχητικότητας και εκπαίδευσης του προσωπικού της Ε.Φ., η μείωση των προϋπολογισμών για την άμυνα, επισημαίνει στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε πριν από μερικούς μήνες, με τίτλο «Τουρκική απειλή κατά του ελληνισμού της Κύπρου», ο αντιστράτηγος ε.α. Φοίβος Κλόκκαρης.
 
Ο κ. Κλόκκαρης, επισημαίνει ότι, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η συνεχής μείωση των κονδυλίων για την άμυνα, εί[ χε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της Ε.Φ. και ως εκ τούτου, επηρέασε σοβαρά τις δυνατότητες του προσωπικού και των μέσων της Ε.Φ. Τονίζει επίσης την ανάγκη εκσυγχρονισμού των οπλικών συστημάτων και αντικατάστασης κάποιων με άλλα σύγχρονα και υπογραμμίζει έντονα την ανάγκη για αύξηση των προϋπολογισμών, καθώς όπως αναφέρει, η μείωση των προϋπολογισμών άμυνας επηρέασε αρνητικά τις προσλήψεις και εκπαιδεύσεις του μόνιμου προσωπικού.
«Σήμερα η αγωνιστικότητα, η θέληση για αντίσταση και το ηθικό του Ελληνισμού της Κύπρου, λαού και στρατού, δεν βρίσκονται στο απαιτούμενο επίπεδο.
 
Μέρος του πολιτικού κόσμου και του λαού, δεν πιστεύουν στην άμυνα, με το σκεπτικό ότι η μικρή Κύπρος είναι μάταιο να δαπανά για την άμυνά της, όταν έχει να αντιμετωπίσει την συγκριτικά πανίσχυρη Τουρκία και καλλιεργείται στον στρατιώτη το αίσθημα του χαμένου χρόνου για τη στρατιωτική θητεία», αναφέρει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του ο κ. Κλόκκαρης. «Άλλοι έχουν την ψευδαίσθηση ότι μόνο η ομπρέλα της Ε.Ε. ή άλλων οργανισμών συλλογικής ασφάλειας αρκεί, για να καλύψει τις απαιτήσεις ασφάλειας», προσθέτει ο κ. Κλόκκαρης. Επισημαίνει ακόμα ότι, «οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα για την άμυνά μας και τη διαφύλαξη της ελληνικής μας ταυτότητας, συνείδησης, ιστορικής μνήμης και υπερηφάνειας. Διαφορετικά οι αντιστάσεις μας θα μειωθούν σε τέτοιο βαθμό, που θα τεθεί σε κίνδυνο η επιβίωσή μας». Ο κ. Κλόκκαρης, αναφέρει ακόμα ότι «η ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας και της στρατιωτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβάλλει: Ηθική και οικονομική στήριξη της Ε.Φ. από την πολιτεία και το λαό, για να εξυψωθεί το φρόνημα του προσωπικού της, να εκσυγχρονισθούν τα μέσα και οπλικά συστήματά της και να ενισχυθεί η αποτρεπτική ικανότητα της».
 
Προτείνει ακόμα, αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς στη βάση των στόχων και των κατευθύνσεων της αμυντικής στρατηγικής και της εκτίμησης του βαθμού κινδύνου. «Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης είναι αναγκαίο να αυξηθούν σημαντικά οι Προϋπολογισμοί Άμυνας, η συνεχής μείωση των οποίων επηρέασε σοβαρά τις δυνατότητες του προσωπικού και των μέσων της Ε.Φ. Να δοθεί βαρύτητα στους τομείς, που πάσχουν και δημιουργούν αρνητικά στη μαχητική ισχύ, η οποία αποτελεί συνάρτηση του δυναμικού (προσωπικό, μέσα, εγκαταστάσεις) και της μαχητικής ικανότητας (εκπαίδευση, πειθαρχία, ηθικό, ηγεσία, οργάνωση, συντήρηση υλικού κ.τ.λ.)», αναφέρει ο αντιστράτηγος ε.α..
 
Ο κ. Κλόκκαρης, τονίζει μεταξύ άλλων στο βιβλίο του ότι, το προσωπικό είναι το πολυτιμότερο στοιχείο του δυναμικού της Εθνικής Φρουράς. Απαιτείται αύξηση του αριθμού του μόνιμου προσωπικού, εξύψωση του ηθικού του, βελτίωση της ποιότητας, της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης του, καθώς και της νομοθεσίας περί ιεραρχίας και προαγωγών. Η μείωση των προϋπολογισμών άμυνας επηρέασε αρνητικά τις προσλήψεις και εκπαιδεύσεις». Προσθέτει ακόμα ότι, το ηθικό και η πειθαρχία του προσωπικού της Ε.Φ., που αποτελεί την κινητήρια δύναμή της, επηρεάζεται αρνητικά και από τις πολιτικές παρεμβάσεις, για ευνοιοκρατική μεταχείριση μελών της. «Είναι μια κακοδαιμονία, την οποία παρά τις προσπάθειες δεν κατάφερε να εξαλείψει η κυπριακή πολιτεία.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Τονίζει ότι, τα μέσα και οπλικά συστήματα της Ε.Φ. χρειάζονται εκσυγχρονισμό και συμπλήρωση: «Ορισμένα πρέπει πλέον να αποσυρθούν και να αντικατασταθούν με νέα, πλέον σύγχρονα. Άλλα χρειάζονται αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό, ενώ υπάρχουν και τομείς, οι οποίοι θα πρέπει να καλυφθούν με αγορά νέων μέσων και οπλικών συστημάτων για να συμπληρωθούν επιχειρησιακά κενά». Προσθέτει ακόμα ότι η συνεχής μείωση των προϋπολογισμών άμυνας από εμφανίσεως του σχεδίου Ανάν, δημιούργησε προβλήματα στη συμπλήρωση και τον εκσυγχρονισμό των μέσων και των οπλικών συστημάτων της Ε.Φ. και τις εκπαιδεύσεις και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

 ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 17/07/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.