12/7/11

Υπάρχει και η άλλη Ελλάδα

της Ελίνας Γαληνού
"Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίζεις τα δύσκολα της ζωής, είναι να προσπαθείς να διακρίνεις ένα έστω μικρό φώς, μέσα στα σκοτάδια. Οταν περνάς μεγάλες δοκιμασίες, ο χειρότερος εχθρός σου είναι κείνος που προσπαθεί να σε απελπίσει περισσότερο.." Αυτό το μάθημα ζωής, μου το είχε διδάξει κάποτε μια ηλικιωμένη Μικρασιάτισσα που ήρθε στην Αθήνα με την οικογένειά της, έχοντας χάσει τα πάντα στην καταστροφή της Σμύρνης. Συνήθως τόσο δυνατά μαθήματα ζωής, προέρχονται από ανθρώπους σκληρά δοκιμασμένους.

Κι΄εμείς τώρα που περνάμε μια δύσκολη φάση, έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ, να στηριχτούμε σε μια πίστη για το μέλλον. Να βρούμε τη δύναμη να κοιτάξουμε καλά μέσα μας και να ανακαλύψουμε δυνάμεις ξεχασμένες ή αναξιοποίητες. Αυτές είναι η μόνη ελπίδα να βγούμε από το αδιέξοδό μας. Εδώ θα άξιζε να θυμηθούμε τα λόγια εκείνης της Μικρασιάτισσας όμως, ιδίως αυτές τις ημέρες που δόθηκαν στην δημοσιότητα τα αυξημένα ποσοστά αυτοκτονίας των Ελλήνων, κατά το τελευταίο εικοσάμηνο. Η κρίση...ναί, αλλά ποιά απ΄όλες τις κρίσεις; Γιατί εδώ δεν βάλλεται μόνο το πορτοφόλι του καθενός. Ολόκληρος ο λαός μας, δέχτηκε τόση λάσπη που κοντεύει να βουλιάξει σ΄αυτήν. Εστω, από κοσμητικά επίθετα υπερκορεστήκαμε και άλλο τόσο από εκδηλώσεις ευθιξίας. Καιρός να περάσουμε στην αντεπίθεση με δυναμικές πράξεις.
"This is Greece"! Και ορίστε η πρωτοβουλία της Εμπορικής Τράπεζας, που συνιστά μια άλλη Ελλάδα. Μια Ελλάδα της παραγωγής, της δημιουργίας, της καινοτομίας και προ παντός, της επιτυχίας. Επειδή σ΄αυτές τις περιπτώσεις, ισχύει το "μια εικόνα, χίλιες λέξεις", ας απολαύσουμε όλοι το βίντεο που μιλάει με τα έργα και τα επιτεύγματα των παραγωγικών Ελλήνων. Οπως βλέπουμε, δεν είναι διόλου λίγα αν και δεν είναι μόνο αυτά. Ευκαιρία να τα γνωρίσουμε τόσο εμείς όσο και ο υπόλοιπος κόσμος. Σήμερα οι άνθρωποι έχουν μεγάλη ανάγκη από δημιουργικές εμπνεύσεις και ερεθίσματα για να πιστέψουν στο αύριο. Ας αποτρέψουμε το βλέμμα από τις μαύρες προοπτικές και τις καταστροφολογίες και ας κοιτάξουμε εκεί όπου κάτι γίνεται και κάτι προχωρεί. Η Ελλάδα δεν είναι μια παραγωγικά νεκρή χώρα. Ισως ήταν νομοτελειακό να αλλάξει προσανατολισμό και η κρίση που ζούμε, λειτούργησε απλά ως έναυσμα. Ας το δούμε έτσι, γιατί όσο υπάρχει συνέχεια, υπάρχει και ελπίδα. Και έπειτα, ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιό δυνατό.
Ναί, υπάρχει μια άλλη Ελλάδα που μπορεί να νικήσει δημιουργώντας.

11 σχόλια:

  1. Και στη φτωχότερη χώρα του κόσμου πάντα θα υπάρχουν κάποια μυαλά να δημιουργήσουν. Το θέμα είναι τη γίνεται στο σύνολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. TΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ VIDEO-ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΥΝΦΕΡΟΝΤΩΝ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΠΡΩΤΗ ΒΕΒΑΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ (CREDIT AGRICOLE) . ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΘΕΣΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ .Α)ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ,ΛΙΑΝΙΚΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ? ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΡΑΓΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ή ΝΑ ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ? ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΙΩΣ
    ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΟΠΩΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ . ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΩ ΘΑ ΠΩ ΤΟ ΕΞΗΣ , ΧΡΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΜΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΜΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ VIDEO .... 0 .ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΥΝΝΕΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΤΙ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙ ΤΙΤΛΟ ΤΟ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ. ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ .
    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ alexandros

    Το καλό παράδειγμα δίνει το έναυσμα και το σύνολο εμπνέεται απ΄αυτό.

    Το βίντεο προβάλει πολλών ειδών επιχειρήσεις που αφορούν ποικίλλες δράσεις, κυρίως δημιουργικές.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελίνα

    Υπάρχουν πάρα πολλά θετικά στην Πατρίδα μας,ευνοημένους απο το Θεό θα μας χαρακτήριζα,για αυτό λοιπόν έχουμε χρέος να διακρίνουμε και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά όλα εκείνα τα πρόσωπα και τους παράγοντες που λειτουργούν ώς μαύρη τρύπα που καταβροχθίζει κάθε τι το παραγωγικό σε αυτή τη χώρα.

    Βέβαια,απο την άλλη,όλοι όσοι έχουν την κινεζοποίηση της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας στο μυαλό τους,καλύτερα να το ξεχάσουν,η χώρα έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί δίχως είλωτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυστυχως το εμποριο ειναι μια πολυ δυσκολη υποθεση...
    Η παραγωγη απο μονη της δεν ειναι αρκετη...
    Ομως η παραγωγη στρατηγικων προιοντων ξεφευγει απο τα τετριμμενα του ξυδιου τοπ,του τουρισμου και των ασημαντων προιοντων ομορφιας...
    Δεν ξερω αν σαυτους τους τομεις των στρατηγικων προιοντων εχουμε αξια παρουσια...
    Γιατι το μεγεθος της δημιουργιας μετριεται απο το βαθος ,την απλοτητα και την δυναμη της ψυχης ...
    Φοβαμαι ομως οτι παντα ειχαμε ροπη προς τις γκλαμουριες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ακριβώς Χρήστο.
    Ειναι θέμα διαχείρισης. Ο πλούτος μας δεν αξιοποιήθηκε προς όφελός μας, για τους λόγους που λές. Φαύλοι πολιτικοί που είτε τεχνηέντως, είτε από αδιαφορία, άφησαν ευκαιρίες να χαθούν. Αλλά και φαύλοι διαπλεκόμενοι πολίτες, που δούλεψαν για προσωπικά συμφέροντα και παρεούλες, κλείνοντας τον δρόμο σε άλλους με διάφορους τρόπους.
    Φοβάμαι ότι και τώρα, αν δεν αλλάξει κάτι, τα πράγματα αυτά που περιγράφουμε, θα επιδεινωθούν. Βλέπεις είναι ό,τι πιό ολέθριο να σε κυβερνάνε εκβιαστικές αρχές από τη μια και από την άλλη να ζείς σε μια κοινωνία διασπασμένη. Εστω, εγώ μέσα μου πιστεύω πολύ ότι οι πραγματικές παραγωγικές δυνάμεις, μπορούν να ενώσουν (και όχι με κινεζοποίηση, γιατί αυτό δεν είναι ένωση, αλλά ραγιαδισμός). Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ gogos
    Η παραγωγή είναι το ένα και το άλλο, η διακίνηση των παραγομένων προιόντων.
    Και τα δύο χρειάζονται στρατηγική.
    Ομως σε πολλές περιπτώσεις, το εμπόριο-δηλ. η διάθεση προιόντων, κινείται συγκυριακά χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.
    Το βάρος όμως, το έχει η ναυτιλία και ο τουρισμός. Η ναυτιλία μας για παράδειγμα, αν λάβει την ελάχιστη (και οχι οικονομική) υποστήριξη από το κράτος, θα ενισχύσει εκπληκτικά τον εγχώριο πλούτο, μπορεί να καλύψει σε μερικά χρόνια και το έλλειμμά μας.
    Φτάνει που διώξαμε και τις ναυπηγήσεις και το αποτέλεσμα ήταν να κάνουμε πλουσιότερη την Κορέα. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ελίνα

    Στο χέρι μας είναι,απο αυτή την κρίση έχουν βγεί πολλά θετικά αλλά ακόμη δεν το έχουμε αντιληφθεί,το πιο χαρακτηριστικό είναι η ανοχή στη διαφθορά,μεγάλη διαφορά σε σχέση με πρίν.

    Αυτό και μόνο είναι μια πολύ καλή αρχή,και υπάρχουν πολλά ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η μη ανοχή στη διαφθορά, είναι θετικό. Αλλά όχι μόνο ως συναίσθημα. Ως πράξη διαρκείας που θα γίνει θεσμός μέσα από την ίδια την κοινωνία. Αυτό όμως χτίζεται μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο από τα πιό μικρά ως τα πιό μεγάλα. Αλλιώς δεν έχει γερές βάσεις.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ Ή ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ VIDEO ,ΜΕΤΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΙΛΑΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΝΕΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΑΥΤΟ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΧΑΡΙΕΝΤΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ. ΚΑΙ ΘΑ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΑΝ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΗ ΝΑ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΕΛΙΝΑ.!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.