31/7/11

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ Βρόμικα διεθνή πολιτικά παιγνίδια

Του Μιχάλη Ιγνατίου
Είναι γεγονός πως οι άνευ προηγουμένου προκλητικότατες και με βάναυσο τρόπο διατυπωμένες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, έχουν τορπιλίσει τις «κυπριακής ιδιοκτησίας» διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου. Το παραδέχθηκε ακόμα και ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού και η δήλωσή του έχει μεγάλη σημασία, καθώς είναι το «πνευματικό και κομματικό παιδί» του κ. Χριστόφια. Ο Κύπριος ηγέτης έπρεπε ως αντίδραση στις κυνικές απειλές του κ. Ερντογάν, να μην συνεχίσει τον διάλογο και να απαιτήσει από τον άβουλο γενικό γραμματέα Μπαν κι Μουν να τοποθετηθεί επί του θέματος με τρόπο που να ικανοποιεί τη Λευκωσία. Δυστυχώς, δεν το έπραξε και κακώς νόμισε πως «καθάρισε» με την καθυστερημένη διαμαρτυρία του, την οποία θεωρώ χλιαρή, άρα και άνευ σημασίας.

Ο κ. Ερντογάν δεν άφησε απολύτως κανένα περιθώριο για να έχουμε την παραμικρή αμφιβολία για τις θέσεις του. Μίλησε ως αφέντης της Κύπρου, αλλά και με σαφήνεια που πάγωσε όσους ακόμα ασχολούνται με το Κυπριακό. Στην έδρα του ΟΗΕ, το δεξί χέρι του Γ.Γ., ο πολύς Λιν Πάσκο που είχε επιβάλει την αποδοχή όλων των τουρκικών θέσεων το 2004, αναγκάστηκε λένε να ζητήσει συνάντηση με τον Τούρκο μόνιμο αντιπρόσωπο, στην διάρκεια της οποίας υποστηρίζουν πως θα συζητηθεί αποκλειστικά το θέμα των δηλώσεων του Τούρκου πρωθυπουργού. Και για να αναγκαστεί να το πράξει -αν τελικά το πράξει- αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να κρύβονται πλέον πίσω από το δάκτυλό τους στον ΟΗΕ και να δικαιολογούν κάθε απειλή του κ. Ερντογάν.

Ο κ. Μπαν κι Μουν και οι συνεργάτες του ξεπέρασαν κάθε όριο διπλωματικής... ευπρέπειας και με ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο τρόπο συνεχίζουν να κρύβουν τις αισχρές πράξεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας και γενικά του συνόλου του πολιτικού και στρατιωτικού κατεστημένου της Άγκυρας εναντίον της Κύπρου. Ο κ. Ερντογάν έχει στο τσεπάκι του τον Διεθνή Οργανισμό, ο οποίος δεν είναι ανεξάρτητος παίκτης στο Κυπριακό. Έχει ταχθεί με την κατοχική δύναμη, την Τουρκία και απέναντι στο θύμα, που είναι η Κύπρος και ο λαός της.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε μία εξαιρετικά ευκαιρία να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελληνοκυπρίων, και την έχασε. Μία σκληρή αντίδραση απέναντι στον νεοσουλτάνο της Άγκυρας θα έδειχνε στον ταλαιπωρημένο λαό της Κύπρου, ότι ο ηγέτης του έχει ακόμα τη δύναμη να αντισταθεί. Διότι το τελευταίο διάστημα, ο κ. Χριστόφιας δείχνει τα σημάδια της κόπωσής του, δεν μπορεί να κρύψει άλλο την μη ικανότητά του να κυβερνήσει, είτε πρόκειται για την οικονομία και το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, είτε πρόκειται για το Κυπριακό.

Όσοι τον γνωρίζουν καλά, πιστεύουν ότι μετά την τραγωδία στο Μαρί, για την οποία υπάρχει σαφέστατα πολιτική ευθύνη, ο πρόεδρος της Κύπρου είναι κυριαρχημένος με ενοχές, που απλά δεν του επιτρέπουν να ασκήσει τα καθήκοντά του. Η διαπίστωση αυτή αποδεικνύει και κάτι άλλο: ότι είναι ευάλωτος και στις διαπραγματεύσεις. Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, ουδείς μπορεί να μας διαβεβαιώσει πως μετά τον άδικο θάνατο 13 Ελληνοκυπρίων για χάρη του... Ασαντ- ο κ. Χριστόφιας δεν βρίσκεται υπό εκβιασμό από τους εχθρούς της Κύπρου. Διότι στο Μαρί παίχθηκαν πολλά βρόμικα διεθνή πολιτικά παιγνίδια... Εάν πραγματικά πιστεύει ότι ο λαός εγκρίνει τις επιλογές του, πρέπει να προκαλέσει εκλογές με την παραίτησή του για να αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός εάν επιθυμεί να ορίζει τις τύχες του ο σημερινός πρόεδρος.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Αμερικανός πρέσβης Φρανκ Ούρμπανσικ παρέδωσε στο Προεδρικό Μέγαρο την επιστολή της υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον με τα συλλυπητήρια της για την τραγωδία στο Μαρί. Και ο αθεόφοβος έστειλε τηλεγράφημα στην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην οποία έγραφε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν ήθελε την αμερικανική βοήθεια που του πρόσφεραν. Βέβαια, ο ισχυρισμός του πρέσβη δεν έχει ίχνος αλήθειας και είναι ακόμα μία αντικυπριακή πράξη του εν λόγω διπλωμάτη, στη διάρκεια της θητείας του οποίου οι κυπρο-αμερικανικές σχέσεις πήγαν πάρα πολύ πίσω...
 
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Τί θα πράξει η κυβέρνηση εάν οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας σύσσωμοι αρνηθούν να πληρώνουν το ρεύμα που έσπευσε να αγοράσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας από το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων; Είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να δηλώσει πως δεν πληρώνει. Και δεν μπορεί να τον υποχρεώσει η κυβέρνηση να το πράξει. Η αγορά ρεύματος από το παράνομο καθεστώς ήταν ένα ακόμα λάθος από τα πολλά που διέπραξε ο κ. Χριστόφιας στα τρία χρόνια της προεδρικής του θητείας...
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 31/07/2011

1 σχόλιο:

  1. "Νορβηγικό" σύνδρομο είναι σε εξέλιξη αυτή τι στιγμή στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, από τους δικαιοβάτες νταβατζήδες του ΔΙΚΑΙΟΥ των πολιτών!

    http://www.livestream.com/stopcarteltvgr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.