20/7/11

Διχάζει το «ψευδορεύμα»

Α. Κυπριανού: Εγκρίναμε αυτό που έγινε
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, επανέλαβε τη θέση του κόμματός του ότι, «πολύ σωστά η Κυβέρνηση έχει επιδιώξει να περιορίσει τις συνέπειες από το τραγικό συμβάν σε ό,τι αφορά την παροχή ρεύματος στην κοινωνία». Το πιο σημαντικό, υπέδειξε, είναι πως έχει ακολουθηθεί μια διαδικασία η οποία έχει εξασφαλίσει ότι, «δεν προκύπτουν οποιαδήποτε νομικά προβλήματα σε ό,τι αφορά τον αγώνα για επίλυση του Κυπριακού πάνω στη σωστή βάση». «Αυτό μας ικανοποιεί και το έχουμε συζητήσει στο Πολιτικό μας Γραφείο και έχουμε εγκρίνει αυτό που έχει γίνει», κατέληξε.

Δείτε λοιπόν τι ενέκρινε το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ:



ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ "ΝΟΤΙΑ ΚΥΠΡΟ"
Οι δύο πλευρές στην Κύπρο κατέληξαν σε συμφωνία για την παροχή ηλεκτρισμού.Η αρχή ηλεκτρισμού των "Τουρκων της Κύπρου" θα παραχωρήσει ηλεκτρισμό στη "Νότια Κύπρο" που υποφέρει από ευρείες περικοπές στον ηλεκτρισμό μετά την έκρηξη την Δευτέρα κοντά στον μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό.Η "ΤΔΒΚ" μετά την έκρηξη έτινε χέρι βοήθειας στην ελληνοκυπριακή πλευρά.Τόσο ο πρόεδρος Ντερβής Ερογλου όσω και ο πρωθυπουργός Ιρσέν Κιουτσούκ εξέδωσαν συλληπητήρια μηνύματα και προσεφέθηκαν να παράσχουν ηλεκτρισμο.Η συμφωνία που προνοεί την παροχη ηλεκτρισμού από την "ΤΔΒΚ" στην "Νότια Κύπρο" υπεγράφει σήμερα.

Πώς είδαν το θέμα Τουρκία και κατεχόμενα
Ο τουρκοκυπριακός και τουρκικός Τύπος ασχολήθηκαν εκ νέου, χθες, με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το Σάββατο παραλάβαμε από τα κατεχόμενα 16 μεγαβάτ, ενώ την Κυριακή 20. Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, σε ώρες αιχμής η παροχή θα κυμαίνεται γύρω στα 60-70 μεγαβάτ και σε ώρες εκτός αιχμής στα 100-120 μεγαβάτ. Η «συντεχνία» των εργαζομένων στη λεγόμενη αρχή ηλεκτρισμού του ψευδοκράτους, εξάλλου, είχε ανακοινώσει ότι αν η «αρχή» είχε ιδιωτικοποιηθεί, δεν θα ήταν δυνατόν να παραχωρείτο ρεύμα στους Ε/κ με απόφαση του λεγόμενου υπουργού εμπορίου των κατεχομένων, όπως έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Είχαν έτοιμο σχέδιο οι Τούρκοι
Στη μεταφορά ενέργειας από τα κατεχόμενα αναφέρθηκε και ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διαπραγματευτής Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος είπε ότι ελπίζει ότι η κατάσταση αυτή θα ενθαρρύνει τους Ε/κ για τη λύση, ενώ ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ είπε πως, «ήταν πολύ ορθή η απόφαση για παροχή ηλεκτρισμού στους Ε/κ». Είπε, ακόμη, ότι η χώρα του έχει σχέδιο για την ηλεκτρική ενέργεια που αφορά το σύνολο της νήσου.

Σε δηλώσεις του, μετά από συνάντησή του με τον «υπουργό» ενέργειας των κατεχομένων, σημείωσε ότι το σχέδιο που έχει ετοιμάσει η Τουρκία για τη μεταφορά ενέργειας προς την Κύπρο, «προβλέπει την ικανοποίηση των αναγκών ολόκληρου του νησιού μέχρι το 2023». «Το σχέδιο», υπέδειξε, «προβλέπει τη δημιουργία ενός κοινού κέντρου επικοινωνίας» και πως «αν είχε συσταθεί το κέντρο αυτό, η νότια Κύπρος δεν θα αντιμετώπιζε τώρα το πρόβλημα με το ηλεκτρικό ρεύμα». Το τραγικό, όμως, της όλης υπόθεσης είναι ότι τόνισε πως το συγκεκριμένο σχέδιο, είχε ετοιμαστεί εδώ και δυο, περίπου, χρόνια, με σκοπό, σύμφωνα με τον Γιλντίζ, να ικανοποιηθεί «ενδεχόμενο αίτημα παροχής ενέργειας, μέσω βόρειας Κύπρου».

Μας βάρεσε η ζέστη, λέει η «Βολκάν»
Σε δημοσιεύματά του, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται επίσης και στις αντιδράσεις των κυπριακών κομμάτων και πολιτικών για την αγορά ηλεκτρισμού από τα κατεχόμενα. Η «Βολκάν», υπό τον τίτλο «Κτύπησε η ζέστη τους Ε/κ», έγραψε πως, «η ζέστη κτύπησε τους Ε/κ και άρχισαν να αποκαλούν το ηλεκτρικό ρεύμα ‘ψευδορεύμα’» και πως «οι Ε/κ δροσίζονται με ρεύμα από την ‘ΤΔΒΚ’». Η «Βατάν», αφιέρωσε το κύριο θέμα της στο ηλεκτρικό ρεύμα γράφοντας, «Ιδού η ε/κ νοοτροπία - Με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο, αριθμός ε/κ πολιτικών κόμματων πυρ και μανία με την αγορά ρεύματος από την ΤΔΒΚ».

Η εφημερίδα «Τούρκιγιε» με τίτλο «Φωτίστηκαν οι Ε/κ χθες βράδυ με ρεύμα της ΤΔΒΚ», έκανε επίσης εκτενή αναφορά στο θέμα, ενώ η «Ταράφ» έγραψε, «Θεωρούμε την Κύπρο ενιαίο σύνολο», αναφερόμενη στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας, Γιλντίζ Τανέρ.


Αναφερόμενος στην συμφωνία ο πρωθυπουργός Ιρσέν Κιουτσούκ δήλωσε ότι το σταθερό και ασφαλές κλίμα που προέκυψε μετά την "Τουρκική ειρηνευτική επιχείρηση του 1974" έφερε τους δύο λαούς στην Κύπρο στο σημειο συνεργασίας.

Η έκρηξη τόνισε ο κ. πρωθυπουργός στην στρατιωτική βάση αποδεικνύει τον κίνδυνο των εξοπλισμών. Εάν χρησιμοποιήσωμε την ισχύ μας προς την επίτευξη της ειρήνης, τότε θα συμβάλομε πολύ στην λύση του Κυπριακού προβλήματος. Αυτή είναι η προσέγγυση μας στην πολιτική, τόνισε ο κ. πρωθυπουργός.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟπου έχει ετοιμάσει η Τουρκία για τη μεταφορά ενέργειας προς την Κύπρο προβλέπει την ικανοποίηση των αναγκών ολόκληρου του νησιού μέχρι το 2023, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος συναντήθηκε χθες στην Άγκυρα με τον λεγόμενο υπουργό ενέργειας των κατεχόμενων Σουνάτ Ατούν.

Ο Γιλντίζ ανέφερε ότι το σχέδιο που έχει ετοιμάσει η Αγκυρα «προβλέπει τη δημιουργία ενός κοινού κέντρου επικοινωνίας» και είπε πως «αν είχε συσταθεί το κέντρο αυτό, η νότια Κύπρος δεν θα αντιμετώπιζε τώρα το πρόβλημα με το ηλεκτρικό ρεύμα».
 
Ο Τούρκος υπουργός είχε δηλώσει ότι «πριν από 1,5-2 χρόνια είχαμε ετοιμάσει ένα σχέδιο σχετικά με τη διανομή ενέργειας όχι μόνο στη βόρεια Κύπρο, αλλά σε ολόκληρο το νησί, με σκοπό να ικανοποιήσουμε ενδεχόμενο αίτημα παροχής ενέργειας, μέσω βόρειας Κύπρου».
 
Ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, απάντησε σε ερώτηση 
που του υποβλήθηκε στη διαδικτυακή έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Χιουριγιέτ σχετικά με τη μεταφορά ηλεκτρισμού από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές και ευχήθηκε όπως η συμφωνία αυτή να αποτελέσει κίνητρο για τους Ε/κ και για την εξεύρεση λύσης. Υπενθύμισε επίσης ότι οι Ε/κ έθεσαν βέτο στο άνοιγμα του κεφαλαίου της ενέργειας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην Ε.Ε. και πρόσθεσε τα εξής: «Ευελπιστούμε ότι ο ηλεκτρισμός θα υποδείξει το σωστό δρόμο και ότι θα φωτίσει όλο το νησί και τις νοοτροπίες που υφίστανται εκεί με το φως της λύσης και της ειρήνης».
 
Με τους τίτλους «Ζητούν την κεφαλή Χριστόφια» και «Ο λαός ζητά την παραίτηση του Ε/κ ηγέτη», οι εφημερίδες Σαμπάχ και Μπουγκιούν αντίστοιχα αναφέρονται στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μπροστά στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.
 
Η εφημερίδα Τούρκιγιε, με τίτλο «Φωτίστηκαν οι Ε/κ χθες βράδυ με ρεύμα της "ΤΔΒΚ"», αναφέρεται στο θέμα της προμήθειας ρεύματος από τις κατεχόμενες περιοχές και η Ταράφ γράφει «Θεωρούμε την Κύπρο ενιαίο σύνολο», αναφερόμενη στις σχετικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Γιλντίζ Τανέρ. 
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 19/07/2011-
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/402819

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.