10/7/11

Ο ΥΠΕΞ Οράμπι διαψεύδει ότι το Κάιρο δέχεται πιέσεις από μοναρχίες του Κόλπου να μην δικαστεί ο Μουμπάρακ και να μην αποκαταστήσει σχέσεις με το Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου διέψευσε τις πληροφορίες ότι ασκούνται πιέσεις στο Κάιρο από χώρες του Αραβικού Κόλπου προκειμένου να εμποδιστεί η προσαγωγή σε δίκη του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύθηκε χθες.


Ο Μουμπάρακ, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί το Φεβρουάριο μετά τη λαϊκή εξέγερση εναντίον του, αναμένεται να προσαχθεί σε δίκη την 3η Αυγούστου για διαφθορά και δολοφονίες διαδηλωτών--κατηγορίες οι οποίες επισύρουν ως και τη θανατική ποινή.

Πολλοί αιγύπτιοι κατηγορούν το στρατό, ο οποίος κυβερνά την Αίγυπτο μετά την παραίτηση του Μουμπάρακ, πως διστάζει να προσαγάγει σε δίκη τον Μουμπάρακ κι ορισμένοι εκτιμούν ότι οι μοναρχίες του Κόλπου απαιτούν από το Κάιρο να μην ταπεινώσει τον πρώην σύμμαχό τους.

Ερωτηθείς εάν αιγύπτιοι αξιωματούχοι πιέστηκαν, ο Μοχάμεντ ελ Οράμπι δήλωσε στην εφημερίδα Asharq al-Awsat (‘Η Μέση Ανατολή’) ότι «δεν ετέθη τέτοιο ζήτημα, τίποτα τέτοιο δε συνέβη στην διάρκεια της επίσκεψής μας στον Κόλπο».

Αναφερόταν στις επισκέψεις που έκαναν αιγύπτιοι αξιωματούχοι σε σουνιτικές χώρες του Κόλπου.
Ο αιγύπτιος ΥΠΕΞ απέρριψε επίσης τις πληροφορίες ότι οι σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου, οι οποίες ανησυχούν για τις κινήσεις του Ιράν στην περιοχή, αντιτάχθηκαν στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Αιγύπτου-Ιράν, που είχαν διακοπεί πριν από τρεις δεκαετίες.

«Ουδέποτε ακούσαμε κάτι περί βέτο από τις χώρες του Κόλπου ή επιφυλάξεων για τις σχέσεις μας με το Ιράν», είπε ο Οράμπι.

«Οι σχέσεις (με το Ιράν) πρέπει να εκκολαφθούν με ένα υγιή τρόπο ανάμεσα στις δύο χώρες και να υπηρετήσουν τα συμφέροντα και των δύο λαών», πρόσθεσε.

Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρόσφεραν οικονομική βοήθεια στην Αίγυπτο, η οικονομία της οποίας επλήγη από την εξέγερση εναντίον του Μουμπάρακ καθώς επενδυτές και τουρίστες τράπηκαν σε φυγή.

Ωστόσο η βοήθεια εγείρει ανησυχίες για τους όρους που μπορεί να τη συνοδεύουν.

Αναφερόμενος στις εξεγέρσεις σε άλλα αραβικά κράτη ο Οράμπι είπε πως «η Αίγυπτος υποστηρίζει τους πόθους των λαών σε όλες τις αραβικές χώρες.

Όσο για τη Συρία, θεωρούμε σημαντικό να δοθεί μια ευκαιρία στη Συρία να προχωρήσει σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις που θα αποκαταστήσουν τη σταθερότητα».
Μπ.Γ. © ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.