5/7/11

Έλα Χριστέ και Παναγία Σουμελά! Τα ποντιακά "ξένη" γλώσσα σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό!

Ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νέας Δημοκρατίας κ. Σάββας Αναστασιάδης, στην εισήγησή του, στο πλαίσιο της συζήτησης για την επίκαιρη επερώτηση προς τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Ι. Ραγκούση και Επικρατείας – Παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χ. Παμπούκη με θέμα «Τα Ποντιακά, Αρβανίτικα και Βλάχικα είναι ξένες γλώσσες σύμφωνα με το opengov.gr», μεταξύ άλλων είπε:

«Κ. Πρόεδρε, κ. Συνάδελφοι, δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα βρισκόμουνα στην θέση , εγώ που μιλάω και καταλαβαίνω τα ποντιακά άπταιστα να αμφισβητείται η Ελληνικότητά μου.
Ότι στην Ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού τα Ποντιακά, τα Αρβανίτικα και τα Βλάχικα θεωρούνται ξένες γλώσσες.
Ούτε με καλύπτει το γεγονός ότι έχουν ευθύνη οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Ο ίδιος έχει την ευθύνη.
Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν ζουν στην Ελλάδα; Δεν άκουσαν ποτέ για την γενοκτονία, για ομιλίες , χορούς και τραγούδια;
Είναι προσβολή εναντίων των ποντίων και οφείλει η κυβέρνηση στο ανώτατο επίπεδο να δώσει εξηγήσεις.
Είναι σοβαρότατο θέμα η κυβέρνηση της χώρας μας να θεωρεί την παλιότερη διάλεκτο της πλησιέστερης προς την Αρχαία Ελληνική ομιλούμενης σήμερα γλώσσας , ως ξένη γλώσσα.
Η Ποντιακή διάλεκτος είναι η μοναδική που στις ημέρες μας έχει διασωθεί ως ομιλούμενη για πάνω από 100 χρόνια σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπου κατέφυγαν οι Πόντιοι μετά το διωγμό, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Εξακολουθεί να μιλιέται ακόμη και σε τρεις περιοχές στον Πόντο από ελληνόφωνους μουσουλμάνους.
Επίσης μιλούσαν την ποντιακή διάλεκτο οι πρώτοι Έλληνες άποικοι, από τις αρχές του 8ου αιώνα.
Δεν γνώριζαν οι ανιστόρητοι, οι αδαείς συνεργάτες του Πρωθυπουργού όλα αυτά; Εκτός και αν υπάρχει άλλη σκοπιμότητα, δεν εξηγείται αλλιώς.
Εδώ και δεκαπέντε χρόνια ο Ομέρ Ασάν, νέος Τούρκος εθνολόγος, εξέδωσε το βιβλίο του που μεταφράστηκε και εκδόθηκε στα ελληνικά «Ο πολιτισμός του Πόντου», το οποίο παρουσιάστηκε ,από τον ομότιμο σήμερα καθηγητή της Γλωσσολογίας της Οξφόρδης κ. Πίτερ Μάκριτζ.
Αυτή τη γλώσσα η Ελληνική κυβέρνηση την παρουσιάζει σαν ξένη γλώσσα. Τα συμπεράσματα δικά σας».
Στην δευτερολογία του τελειώνοντας, ο ποντιακής καταγωγής Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης μεταξύ άλλων είπε:
«Ένα τέτοιο θέμα δεν εξυπηρετεί καμμία αντιπολιτευτική διάθεση. Ήρθε το θέμα μετά από την μη πειστική απάντηση που δόθηκε σε ερώτηση συναδέλφου, αλλιώς δεν θα φτάναμε εδώ.
Αντιπολιτευτικά κανείς δεν κερδίζει από αυτά τα θέματα. Θέλαμε να προλάβουμε για να μην συμβούν και άλλα στο μέλλον.
Ο συνεργάτης του Πρωθυπουργού που έκανε αυτό το λάθος , πρέπει να αποπεμφθεί. Δεν πείθομαι ότι είναι λάθος. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ένας άνθρωπος που πήγε σχολείο και ζει στην χώρα αυτή δεν γνωρίζει για την σημασία της ποντιακής γλώσσας. Η υπεραπλούστευση του θέματος δεν με βρίσκει σύμφωνο».

18 σχόλια:

  1. Ελα τωρα για γελια ειναι.Ακου τωρα λιγο Στελλιο Καζαντζιδη στομ ..."Μυστικο Δειπνο" με την μαννα και την παρεα του μετα το κοψιμο του απο τον Ματσα
    http://youtu.be/zdl1w0gifx4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κακαλί μαλία τώρα...
    τα λύσαμε ολα ...
    ο γιωργάκης αύριο πρωί-πρωί
    θα τα φτιάξει όλα
    ΒΡΕ ΟΥΣΤ !!!ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΥΝΗΓΙ-ΔΙΩΞΙΜΟ
    ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ

    υγ:ενώ ο γιωργάκης ειναι έλληνας κατά το 1/16 ???και ξέρει από ελληνική ιστορία...παναθεμά τον

    υγ2:συγγνώμη για τον τόνο μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Ελλάδα κυβερνιέται απο Εβραίους, καταλάβετε το! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΟΥΤΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΥΤΕ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Γιωργάκης και ο Πάγκαλος περπατούν κάτω
    ...
    από ένα δέντρο. Σε μια στιγμή, πέφτουν πάνω στο κεφάλι του Γιώργου κουτσουλιές από τα πουλιά του δέντρου. Ρωτάει αμέσως το Πάγκαλο:
    - Ρε χοντρέ, τι έχω στο κεφάλι μου;
    - «Σκατά», του απαντά αυτός.
    - Όχι ΜΕΣΑ βρε, ΕΠΑΝΩ στο κεφάλι τι έχω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αὐτοὶ οἱ ἄνθρωποι διαχειρίζονται τὴν οἰκονομικὴ καὶ ἐξωτερική μας πολιτική.
    Τὶ μᾶς περιμένει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δε λέτε πάλι καλά που τώρα τελευταία έμαθε και Ελληνικά,γιατί αλλιώς και αυτά ξένη γλώσα θα τα αποκαλούσε,μιας και δεν τα καταλάβαινε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από ΄φκα κεσ΄χαντζεύ ο Τζέφρυ ,όλια εποίκεν ο άκλερον φυσά και τα σαχτάρια.Εμείς πα λεματον δεβα χαθ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ουι αναθεμα τους!το μον που ξερν να εφτανε εν σεζω-παιζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παρακάτω μερική μετάφραση από το σημερινό δημοσίευμα της Τουρκικής εφημερίδας ΖΑΜΑΝ, (που κατά κανόνα προβάλει τις θέσεις του Ερντογάν). Εμείς δηλαδή που θυσιάσαμε ανθρώπινες ζωές για να υπερασπιστούμε μια βραχονησίδα, τώρα προσφέρουμε τον εθνικό μας χώρο, και μάλιστα σε ευαίσθητες παραμεθόριες περιοχές στους Τούρκους:

    http://www.todayszaman.com/news-249561-turkish-mogul-aims-to-buy-at-least-three-greek-islands.html

    ΤΟΥΡΚΟΣ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΣΚΟΠΕΥΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ.
    5 Ιουλίου 2011, Τρίτη/TODAY'S ZAMAN, ISTANBUL
    O πρόεδρος της FIYAPI A.S, μιας των μεγαλυτέρων Τουρκικών κατασκευαστικών εταιρειών, κ. Fikret Inan ανακοίνωσε πως σκοπεύει να αγοράσει τουλάχιστον τρία Ελληνικά νησιά, που το υπερχρεωμένο αυτό κράτος σκοπεύει να πουλήσει, κάτω από όρους που μπορούν να χαρακτηριστούν ως πωλήσεις έκτακτης ανάγκης (fire sale), με βάση την τελευταία συμφωνία που έκανε με τους πιστωτές του, την Ευρωπαική Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
    "Κάποια μεσιτικά γραφεία είναι οι μεσάζοντες στην πώληση των νησιών. Βρισκόμαστε σε συνομιλίες με αυτά τα γραφεία. Ενδιαφερόμαστε για έξι νησιά. Εγώ θέλω να αγοράσω τουλάχιστον τρία είπε ο πρόεδρος της FIYAPI A.S σε μια συνέντευξη με το Αnatolian πρακτορείο ειδήσεων. Είπε πως το ενδιαφέρον του εστιάζεται στα νησιά Λιχνάρι, Καλτσονίση, Μικρή Αμοργός, Καρδιότισσα, Ναυσικά και Βούβαλος, τα οποία ανέφερε είναι διαφόρων μεγεθών, και κυμαίνονται από 10,000 μέχρι 2 εκατ. τετραγωνικά μέτρα.
    (Η συνέχεια στο παραπάνω URL, στα Αγγλικά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Otan lew oti polloi Elladites einai pseuto-ellines kapoioi edw mesa tsantizontai.
    Tetoia pragmata mporei na pei mono o misellinas. Kai tetoioi uparxoun para polloi stin Ellada.

    An oi Elladites itan pragmatikoi ellines den tha psifizan pote auta ta zwa pou misoun tin Ellada kai ellinizmo.

    Pontios apo Kaukaso.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αποκλείεται ανθρώπινη χείρ να διέπραξε τοιούτον ανοσιούργημα μάλλον πους τις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλά λέει ο Χρήστος. Και τα ελληνικά ακόμα, ξένη γλώσσα θα τα νόμιζε.
    Κατά τα άλλα, λέτε να έχει τίποτα ακουστά για τον Πόντο γενικά, την ιστορία του ή τη γεωγραφική του θέση;
    Δεν το πολυβλέπω....οπότε από κει και πέρα, όλα τα υπόλοιπα είναι αναμενόμενα. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητέ skal, εχεις άδικο. Για τους ομιλούντες την ελληνική ως μητρική γλώσσα, τα ποντιακά είναι μια "ντοπιολαλιά". Ομοίως ισχύει για Κυπρίους, Κρητικούς, Μανιάτες, κλπ.
    Δεν ξέρω αν εκείνος που έχει την πολιτική ευθύνη... και όχι αυτός που πρωτογενώς συνέταξε το κείμενο ποιά μητρική γλώσσα έχει...
    Η δική σου πορεία είναι γνωστή, και δεν βρίσκω λόγο για τον οποίο πρέπει να ντρέπεσαι, αλλά και του κυρίου αυτού η πορεία είναι γνωστή....
    ΝΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Επίσης είναι γνωστές και οι τρικλοποδιές που σου βάλανε στην ιστορία με τον Οτσαλάν.
    Που προσβάλανε την προσωπική σου τιμή και αξιοπρέπεια, ή την ελληνική σου συνείδηση. Που έχω τη γνώμη ότι είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι...
    Κατά τη δική μου βέβαια άποψη
    ΝΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ελίνα Γαληνού είπε...
    Κατά τα άλλα, λέτε να έχει τίποτα ακουστά για τον Πόντο γενικά, την ιστορία του ή τη γεωγραφική του θέση;
    ===================================
    Elina, to 45% pou ton psifisan den ikseran poios einai autos i epeidh akousan apo ta xeilh tou oti "lefta uparxoun" ksexasan?

    Vlepete oi pseuto-ellines politikoi agapane na lene autin tin frash: Mas timise o laos me tin psifo tou! pou theloun na poun oti einai dimokratika eklegmenoi kai tous edwse to dikawma o laos na kanoun oti goustaroun.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Edw sto blog tou Savva mas, diavasa ena arthro oti akoma kai tourkoi lene oti oi Pontioi milane tin arxaia Elliniki dialekto. Kai auta ta geloia upokeimena exoun thrasos na apokaloun tin Pontiaki glwssa ws ksenh. E vevaia, gia tous pseuto-ellines ksenh glwssa einai ti allo tha einai. Gia autous ta agglika, germanika einai mitrikes glwsses.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. 1ο σχόλιο:
    Σε σχέση με τον τίτλο, κάποιοι άνθρωποι έχουν μία δική τους αδιαπέραστη λογική που δεν την κατανοεί κανείς άλλος παρά μόνον οι ίδιοι...

    2ο σχόλιο:
    Κε Καλεντερίδη,
    Για να σε προσβάλλουν κάποιοι, θα πρέπει πρωτίστως αυτοί οι κάποιοι να είναι αποδεδειγμένα και αντικειμενικά σημαντικοί, είτε στα μάτια όλων είτε τουλάχιστον στα μάτια τα δικά σου.
    Εκτιμώ ότι σε καμμία από τις δύο κατηγορίες, δεν ανήκει το σύνολο αυτών που επεδίωξαν με την μέθοδο της "καραμπόλας" -γιατί αυτό έκαναν δεν έκαναν κάτι άλλο- την ηθική σας εξόντωση.
    Να είστε σίγουρος πως εάν οι Ελληνες πολίτες διέσωσαν ένα μέρος της αξιοπρέπειας και της αξιοπιστίας τους, οφείλεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ στη δική σας στάση ή εάν προτιμάτε.."στη στιγμή που σας κόπηκε η ανάσα..".
    Κι επειδή κάποιες φορές στη ζωή μας, η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην αυτοκριτική και στην αυτοτιμωρία είναι ιδιαιτέρως δυσδιάκριτη...
    Να θυμάστε πως για πάρα πολλούς ανθρώπους είστε ξεχωριστός όχι για αυτά που έχετε πει, σε σχέση με αυτήν την τραυματική εμπειρία, αλλά για όλα εκείνα που δεν πρόκειται να πείτε ποτέ!!.

    ΒΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.