28/7/11

Θριαμβολογίες...


Δεν λένε να σταματήσουν οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί μία εβδομάδα μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
ΚΑΙ εν μέρει δικαιολογούνται.
ΔΙΟΤΙ, ύστερα από πρωτοφανή δανεισμό από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, δύο Μνημόνια μακράς διαρκείας, που συνοδεύονται από πολύ βεβαρημένα μέτρα λιτότητας, η κυβέρνηση κατόρθωσε, την προηγούμενη εβδομάδα, να απομακρύνει -για την ώρα- τον κίνδυνο της χρεοκοπίας της χώρας.

ΑΥΤΟ το πέτυχε, αφού αναγκαστικώς δέχθηκε και «νέα δέσμη μέτρων διάσωσης» της ελληνικής οικονομίας, μέχρι το 2020. Τουτέστιν και νέο δάνειο, πολλαπλό και πολύπλοκο μέχρι το 2020.
ΒΕΒΑΙΩΣ, κανείς, όσο αισιόδοξος και αν είναι, δεν μπορεί να προβλέψει ότι οι σημερινοί κυβερνώντες θα παραμείνουν στο πόστο τους μέχρι το 2020, ώστε να αποδείξουν εμπράκτως το μέγεθος της σημερινής επιτυχίας. Για την ώρα, όμως, μπορούν πράγματι να επιχειρηματολογούν για τον κυβερνητικό άθλο της απομάκρυνσης (πρόσκαιρης ή οριστικής, αυτό θα το δείξει ο χρόνος) του άμεσου κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας.
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ όμως και με βάθος περίπου 19 χρόνων, η χώρα θα παίζει με τους Οίκους το κρυφτούλι της επιλεκτικής ή στιγμιαίας ή παροδικής χρεοκοπίας και θα ανεβοκατεβαίνει τα σκαλοπάτια του C ή S ή όποιου άλλου γράμματος του λατινικού αλφαβήτου επιλεχθεί να συνοδεύει τη σταθερή λέξη default και θα παίζει στοίχημα για το πότε και αν θα ξαναβγεί στις αγορές.
ΤΑ ΝΕΑ δάνεια όμως, ξεκαθάρισε ήδη η Ε.Ε., θα φέρουν και νέα μέτρα, που θα συνοδεύουν την άμεση και πιστή εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μέτρων, ενώ άμεση και υψηλότατη προϋπόθεση όλων αυτών είναι οι άμεσες ιδιωτικοποιήσεις. Και για να μην πολυλογούμε, όπως λένε και οι κ.κ. Σόιμπλε και Τρισέ, ας χωνέψουν οι Ελληνες ότι είναι προτιμότερο γι' αυτούς να χάσουν μέρος της εθνικής κυριαρχίας τους, όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
ΜΕΝΕΙ, λοιπόν, για τον Σεπτέμβριο να μάθουν οι Ελληνες πολίτες ποια θα είναι αυτά τα νέα μέτρα (;) που θα συνοδεύσουν αυτά που θα οριστικοποιηθούν μέχρι το τέλος Αυγούστου, μέσω του δεύτερου πακέτου του εφαρμοστικού νόμου, σε συνέχεια του πρώτου εφαρμοστικού νόμου, που ψηφίστηκε τον Ιούνιο για να πάρουμε τον Ιούλιο την 5η δόση από το πρώτο δάνειο των 11ο δισ. ευρώ από την τρόικα.
ΑΛΛΑ το αποτέλεσμα δεν έχει αλλάξει.
Η ΠΑΡΟΥΣΑ πολιτική της κυβέρνησης έχει στείλει τον ιδιωτικό τομέα σε κατάσταση μόνιμης και ίσως μη αναστρέψιμης αιμορραγικής κατάστασης, με μισθούς και συντάξεις κομμένα, με την ανεργία σε ανεμοδαρμένα ύψη και με τους φόρους εκτοξευμένους στο Διάστημα, με επιχειρήσεις να κλείνουν η μία μετά την άλλη και τις ανέξοδες υποσχέσεις για «χρηματοδοτήσεις από προγράμματα και τράπεζες» να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
ΤΗΝ ΙΔΙΑ στιγμή, οι δαπάνες του κράτους εκτοξεύονται! Και αυτές με την εύκολη αιτιολογία ότι αυξάνονται και τα επιδόματα ανεργίας...
Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι η κυβέρνηση δείχνει ανήμπορη ή και απρόθυμη να ελέγξει και να περιορίσει το δημόσιο τομέα και τις απύθμενες δαπάνες του, όπως και τη χάσκουσα φοροδιαφυγή στη χώρα. Το πρόβλημα παραμένει στο ακέραιο.

6 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην Ελευθεροτυπία, φαίνεται πως ακόμα και όταν επιχειρούν να κάνουν κριτική στην κυβέρνηση εξακολουθούν να ζουν στην χώρα του μαλμπορο.

    Αφού τα γεγονότα των πρόσφατων ημερών συνιστούν και επίσημα μια μεγαλοπρεπέστατη χρεοκοπία.

    Όπως και να το δει κανείς.
    Δηλώσαμε αδυναμία αποπληρωμής του χρέους μας και ζητάμε έκπτωση επ αυτού. Κούρεμα.
    Σύμφωνα με τον Μπαμπινιώτη αυτό είναι χρεοκοπία.

    Οι περίφημες χρεοκοπίες της Αργεντινής και της Ουρουγουάης ήταν και αυτές "επιλεκτικές χρεοκοπίες." Και οι δυο αυτές χώρες κούρεψαν ένα μέρος από τα ομόλογα τους χωρίς να πάψουν τις άλλες πληρωμές. Γι αυτό και οι οίκοι τους έδωσαν χαρακτηρισμό SD και όχι D.


    Βέβαια στην δικιά μας περίπτωση το κούρεμα είναι πολύ μικρότερο, 21%, και η ΕΚΤ για την ώρα μας προστατεύει από κάποιες αρνητικές επιπτώσεις μιας χρεοκοπίας, κυρίως στον τραπεζικό χώρο.
    Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται για χρεοκοπία. Η ρετσινιά θα μείνει ρετσινιά, και θα κρατήσει πολλά πολλά χρόνια.
    Πχ, στην πολύ πετυχημένη περίπτωση της Ουρουγουάης, όπου το SD κράτησε λίγες μόνο μέρες, καίτοι έχουν περάσει 10 ολόκληρα χρόνια από τότε τα ομόλογα της εξακολουθούν να είναι ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!!! (Β-)

    Στην δικιά μας περίπτωση οι προοπτικές είναι ήδη χειρότερες. Εμείς αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα φερεγγυότητας, το οποίο δεν φάνηκε να λύθηκε με την χρεοκοπία. Η Ουρουγουάη αντιμετώπιζε απλά πρόβλημα ρευστότητας, και ποτέ δεν τέθηκε θέμα φερεγγυότητας.
    Και μπορεί το ποσοστό κουρέματος να ήταν μικρότερο στην δικιά μας περίπτωση, το φέσι στην αγορά θα είναι ΠΟΛΥ μεγαλύτερο!!!

    Και το χειρότερο;
    Η light χρεοκοπία μας, μάλλον θα αποδειχθεί λίγη, και σύντομα θα αρχίζει να τίθεται ζήτημα νέας πολύ χειρότερης.

    Δέκα χρόνια προέβλεψε ο Σοϊμπλε. Μάλλον αισιόδοξος είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "ΑΛΛΑ το αποτέλεσμα δεν έχει αλλάξει."
    Το πρόβλημα παραμένει στο ακέραιο.

    Η «φούσκα» έσκασε ήδη….
    http://www.newscode.gr/scholia/story/44768/h-foyska-eskase-hdh
    Δεν γνωρίζω τον γράφοντα, αλλά, καλά τα λέει, όπως τον επιβεβαιώνει η πραγματικότητα και ο Σόιμπλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αποκτηνωμένοι Οικονομολόγοι & πολιτικάντηδες

    Μια από καρδιάς συγνώμη για τα κτήνη και την ακατονόμαστη σύγκρισή τους σίγουρα αδόκιμη.

    Αλλά η ασύδοτη βουλιμία και σε πολιτικό διακρατικό επίπεδο αφού ο ΟΗΕ έχει κάποια χρόνια να επικαλεσθεί θέματα ορίων των οικονομικών αξιών, μέχρι και έπαψε να εκφράζει ακόμη και επιφυλάξεις .
    Τα βαρέα σε ασυνειδησία επαγγέλματα της πολιτικής οικονομίας έκαναν και θα κάνουν πλιάτσικο ληστών σε ότι ιερό και όσιο υπάρχει ή απέμεινε Αυγουστιάτικα. Με πρώτα δυο και πενήντα νομοσχέδια μετά τον δεκαπενταύγουστο θέλουν να εκποιήσουν τα πάντα, μέσα στη ζέστη και λίγα μπάνια του Ελληνικού λαού. Λαού που καθησυχάσθηκε με το Ευρώ Μάρσαλ για να μην καταλάβει τίποτε .
    Το μαύρο πολιτικό σκηνικό έφτασε χθες να στερήσει το φως στην πλατεία Συντάγματος γιατί το συνέρχεστε θέλουν να είναι επιτρεπτό μόνο στη μη έχουσα καμία λαϊκή τοιούτη εντολή Βουλή των Ελλήνων εκπρόσωπο ορντινάντσα της τρόικας .
    Η συνεχής γέννηση παιδείας πολιτισμού κτυπιέται και στα παιδιά της αλλά και στην μάνα χώρα της.
    Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΘΕΑΤΕΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

    Αριστόβουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας μονοδιάστης και μυστικής εξωτερικής πολιτικής που έχουν στήσει στο ΠΑΣΟΚ. Είμαστε έρμαιο των υπερδυνάμεων δυστυχώς που κάθε άλλο παρά "σύμμαχες" είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η εμμονή στην θριαμβολογία πάντως, εκτός από γελοία είναι και περίεργη. Δείχνει μια αγωνία πειθούς που δεν θα χρειαζόταν καθόλου αν τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα υπέρ μας.
    Τα γεγονότα βλέπεις, όταν είναι ξεκάθαρα, μιλάνε μόνα τους και ένα καλό αποτέλεσμα, φτηναίνει με τις πολλές γαρνιτούρες.
    Τώρα όμως, η ακατάσχετη θριαμβολογία ξέρουμε τι σημαίνει...Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.