15/7/11

Ιράκ: Οι Κούρδοι αρνήθηκαν να καταλάβουν το Κιρκούκ με τη βία

Institut Kurde de Paris                                  Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011


Βαγδάτη, 14 Ιουλίου 2011 (Γαλλικό Πρακτορείο AFP) - Οι Κούρδοι θα μπορούσαν να είχαν καταλάβει με τη βία την πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία του Κιρκούκ, αλλά δεν το έπραξαν, για να μην επιβάλλουν σε άλλους αυτό που οι ίδιοι είχαν βιώσει στο παρελθόν, δήλωσε ο Μασούντ Μπαρζανί, 37ετών, διευθυντής της υπηρεσίας ασφάλειας του ιρακινού Κουρδιστάν.

 «Οι Κούρδοι ήταν σε θέση να καταλάβουν το Κιρκούκ, αλλά αρνήθηκαν να το πράξουν, καθώς ήταν οι ίδιοι θύματα τέτοιων πράξεων και δεν θέλουμε να δώσουμε την εντύπωση ότι πρόκειται για εκδίκηση για τα πονεμένα χρόνια που περάσαμε» δήλωσε την Πέμπτη στην αραβόφωνη εφημερίδα Ashqarq al-Awsat, που εκδίδεται στο Λονδίνο, ο γιος του αρχηγού του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί.

Η διαφορά μεταξύ της Βαγδάτης και του Κουρδιστάν έχει τις ρίζες της στην αραβοποιήση των εδαφών αυτών στις αρχές του 1990 από τον ανατραπέντα προέδρο Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος ανάγκασε 120.000 Κούρδους να φύγουν προς τα βόρεια, σύμφωνα με την οργάνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch.
Σύμφωνα με τον Μασούντ Μπαρζανί, «η κουρδική ηγεσία θέλει να ανακτήσει τα δικαιώματα του λαού της με δημοκρατικό και ειρηνικό τρόπο με εφαρμογή του Συντάγματος».

«Έχουμε δείξει ευελιξία προς τους Τουρκομάνους και  Άραβες και τώρα είναι σειρά τους να κάνουν το ίδιο πράγμα για να εφαρμοστεί το άρθρο του Συντάγματος που αφορά το Κιρκούκ», υπογράμμισε.
Το άρθρο 140 του Συντάγματος προβλέπει μια απογραφή και δημοψήφισμα για το Κιρκούκ και σε άλλες αμφισβητούμενες περιοχές μεταξύ Κούρδων και Αράβων για να προσδιοριστούν οι επιθυμίες των πολιτών και αυτά έπρεπε να γίνουν πριν την 31η Δεκεμβρίου 2007. Αυτό δεν συνέβη ποτέ, λόγω των εθνοτικών εντάσεων.

Οι Πεσμαργκά  (Κούρδοι μαχητές) εκμεταλλεύτηκαν την αμερικανική εισβολή του 2003 για να προχωρήσουν προς τα νότια και δυτικά, διεκδικώντας το κουρδικό χαρακτήρα του Κιρκούκ και περιοχών στις επαρχίες Salaheddin, Diyala (κέντρο) και Νινευή (βόρεια).
Από τότε, οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι θέλουν να αλλάξουν τη δημογραφική ισορροπία για τον έλεγχο του πλούτου των περιοχών αυτών.

Πηγή μας  

12 σχόλια:

  1. Θα παρακαλούσα, αν κάποιος άλλος χρήστης βλέπει παραμορφωμένους κάποιους αριθμούς να μου το πει.

    Ευχαριστώ

    ______________________________

    Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι, όταν χρησιμοποιείται τονισμένη (bold) γραφή και πλαγιογραφή (italics), οι αριθμοί εμφανίζονται προσαυξημένοι κατά 6, ανά ψηφίο.

    Έτσι, η ημερομηνία στην αρχή του άρθρου, αντί 15 Ιουλίου 2011, εμφανίζεται ως 71 Ιουλίου 8677.

    Αυτό παρουσιάζεται μόνο σε τούτη την ιστοσελίδα.

    YΓ: Έβαλα σε bold την παραμορφωμένη ημερομηνία, να δω αν θα την βγάλει σωστά. Πάντως, όποιον κι αν ρώτησα, μού είπε ότι, αφού συμβαίνει σε μία συγκεκριμένη ιστοσελίδα μόνο, τότε είναι πρόβλημα της ιστοσελίδας αυτής.

    ΥΓ2: Ζητώ συγγνώμη για το άσχετο του σχολίου μου, αλλά προσπαθώ να καταλάβω τι συμβαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tίποτα δεν είναι τυχαίο ελπίζω να το συνδυάσετε και να το καταλάβετε όλοι σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επειδή δεν είμαι καλός στις μαντεψιές, θα σε παρακαλούσα, αν έχεις κάτι να πεις, να το πεις απλά και κατανοητά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Nativist
    Κάτι περίεργο σίγουρα συμβαίνει με τον υπολογιστή σου. Ψάξε το, δεν ξέρω πως, δεν έχω γνώσεις Η/Υ. Στον δικό μου δεν παρουσιάζεται αυτό το πρόβλημα που αναφέρεις, ούτε έχω παρατηρήσει κάτι ανάλογο στο παρελθόν.

    Ακρίτα, συμφωνώ ότι γενικά και ειδικά στην ζωή τίποτα δεν είναι τυχαίο, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση τι εννοείς ; Σε ρωτώ γιατί όπως ανέφερα το πρόβλημα αυτό εγώ δεν το έχω στον υπολογιστή μου.

    Φιλικά, Ρίκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ Ρίκα,

    Αλλά ίσως χρησιμοποιείς ΙΕ. Όπως και στο παρελθόν είχα γράψει, το πρόβλημα παρουσιάζεται στον mozilla.

    Θα υπέθετα ότι το πρόβλημα είναι δικό μου, αν δεν συνέβαινε μόνο σε τούτη την ιστοσελίδα. Αν έχεις mozilla, σε παρακαλώ δες το μ' αυτόν και πες μου.

    Και πάλι ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παρακαλώ Nativist νά ‘σαι καλά.

    Χρησιμοποιώ Google Chrome, αντικατέστησα με αυτόν τον Explorer γιατί είχα πρόβλημα φόρτωσης της ιστοσελίδας του Ινφογνώμονα με τον Explorer, δεν ξέρω αν αυτό έχει σχέση με το δικό σου πρόβλημα. Εννοώ ότι μόνο ο Ινφογνώμων δεν άνοιγε γρήγορα με τον Explorer. Είναι περίεργο όντως αυτό που λες, ότι μόνο σε αυτήν την ιστοσελίδα σου παρουσιάζεται το πρόβλημα. Δεν μπορώ να σου πω κάτι άλλο βοηθητικό γιατί είμαι λίγο άσχετη με τους Η/Υ και τα προγράμματά τους (Δεν έχω Mozilla ούτε αντίστοιχο τρόπο ελέγχου).
    Με την ευκαιρία, θα μπορούσες κάποια στιγμή να μου πεις σχετικά με τις αναρτήσεις-παραπομπές άλλων σελίδων, πως τις παρουσιάζεις στα σχόλιά σου με τρόπο άμεσου ανοίγματος (εννοώ με δικό σου τίτλο και «χεράκι» που τις ανοίγει αυτόματα) αντί για αντιγραφή όλης της διεύθυνσής τους.

    Ελπίζω να ανακαλύψεις την αιτία και να το λύσεις το πρόβλημα.
    Σε χαιρετώ, Ρίκα

    Υ.Γ. Κριστιάν συγγνώμη για τα άσχετα με την ανάρτηση σχόλια, Merci για την ανοχή, δεν είμαι σε θέση να σχολιάσω κάτι σχετικό με αυτήν, δεν έχω τα σχετικά προσόντα (γνώσεις).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρίκα,

    Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου και το εκτιμώ. Και βέβαια μπορεί να έχει σχέση ότι χρησιμοποιείς Google Chrome, πού είναι ένας διαφορετικός browser (πρόγραμμα πλοήγησης; Δεν είμαι σίγουρος πώς λέγεται ελληνικά). Όπως ο ΙΕ, έτσι κι αυτό μπορεί να μην παρουσιάζει το πρόβλημα.

    Ευχαρίστως να σου δείξω την "άγκυρα", είναι πολύ απλή, αλλά δεν μπορώ να σου την γράψω, διότι αυτομάτως θα μετατραπεί σε σύνδεσμο.

    Λοιπόν, πήγαινε εδώ και κοίταξε το πρώτο-πρώτο, εκεί που λέει "Οι άγκυρες χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία παραπομπών σε άλλες σελίδες". Αυτοί το αναλύουν (δεν ξέρω πώς το κάνουν, χωρίς να τους μετατρέπεται αυτομάτως σε σύνδεσμο) και νομίζω ότι θα καταλάβεις τι πρέπει να κάνεις. Αν έχεις απορία, είμαι στην διάθεσή σου.

    Χαλάσαμε την ανάρτηση του Κριστιάν, λες; Δεν πειράζει, είναι ανεκτικός και δεν θα μας πετάξει όξω. :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητοί φίλοι Ρίκα και Νατίβιστ,

    Είδα σήμερα πρωί 7 σχόλια στην ανάρτηση για τις δηλώσεις του γιού του Μπαρζανί, και όντως θα ήταν έκπληξη να ήταν για το θέμα. Λίγο το ενδιαφέρον των αναγνωστών για το ιρακινό Κουρδιστάν, έχω κάνει πολλές αναρτήσεις για τη περιοχή αυτή και ιδιαίτερα για την γενοκτονία της Άνφαλ για την οποία οι Κούρδοι ακόμα μετράνε τους νεκρούς τους (180.000 μέχρι σήμερα, 120.000 αναγνωρίζει επίσημα το ιρακινό κράτος, προς τιμή του, για να μη τα δούμε όλα αρνητικά).
    Ο Μπαρζανί λοιπόν έκανε αυτή την εκπληκτική δήλωση που δείχνει πόσο φιλειρηνικός είναι αυτός ο ιστορικός λαός , και ίσως για αυτό το λόγο να μη έχει βρει τη θέση που του αξίζει στη παγκόσμια ιστορία.

    Νατίβιστ
    Κατά τη γνώμη μου πρέπει να αλλάξεις τη κωδικοποιήση (encoding) στο φιλλομετρητή σου (browser), αλλά γενικά ο τεχνικός του ιστολογίου συνιστά τη χρήση του Googlechrome,
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/02/blog-post_5676.html που φαίνεται λογικό καθώς η πλατφόρμα blogspot.com είναι λογισμικός της Google.
    Ίσως η καλύτερη λύση είναι να ρωτήσεις τον Andpik.

    Ρίκα
    Τιμή μου να σε φιλοξενήσω για όποιο λόγο να είναι. Μόνο εσύ απάντησες στην έκκληση του Νατίβιστ παρόλο δεν έχεις το πρόβλημα (με την ευκαιρία δηλώνω ούτε και εγώ) και έτσι να βγάλουμε τα συμπεράσματα:
    - Είσαι πονόψυχη (απόλυτο συμπέρασμα)
    - Δεν υπάρχει άλλος αναγνώστης που να έχει το πρόβλημα (σχετικό συμπέρασμα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ρίκα
    Όταν θέλεις να γράψεις σχόλιο εμφανίζεται η φράση: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ορισμένες ετικέτες HTML, όπως b, i, a που αφορά το ερώτημα σου που χρειάζεται την χρήση της γλώσσας HTML για επικοινωνία με το Διαδίκτυο .
    Το "b” αφορά τα bold: αν γράφεις bΓειά σου Ρίκα /b με b και /b εντος των σημάτων <> , θα βγει: Γειά σου Ρίκα .
    Για παραπομπή σε άλλη ιστοσελίδα με δική σου επιλογή του τίτλου της παραπομπής:
    Αν γράφεις
    A href="http://infognomonpolitics.blogspot.com/"> Η Ρίκα σας συνιστά το καλύτερο ελληνικό ιστολόγιο /A , με < στην αρχή και /Α μεταξύ των σημάτων <> ,Θα βγει:

    Η Ρίκα σας συνιστά το καλύτερο ελληνικό ιστολόγιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κριστιάν,

    Ευχαριστώ για την υπόδειξη. Θα το δοκιμάσω κι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κριστιάν και Nativist, καλησπέρα,

    Κριστιάν σ’ ευχαριστώ, η τιμή είναι δική μου.
    Απάντησα στον Nativist γιατί α) ήταν στο αίτημά του, και είναι στην παρουσία του στο ιστολόγιο, ιδιαίτερα ευγενικός και κόσμιος, και β) θεωρώ ότι το να δίνουμε αλλά και να παίρνουμε ενδιαφέρον για αυτά που μας απασχολούν - έστω για θέματα τόσο ανώδυνα όπως μια πληροφορία για τους Η/Υ - είναι χρέος μας αλλά και μια μικρή πράξη επανάστασης, σε μια εποχή αδιαφορίας και αναισθησίας. Από τις μικρές αλλαγές και πράξεις έρχονται οι μεγάλες. Δεν γνωρίζω με αμεροληψία αν είμαι πονόψυχη, θα ήθελα πολύ να μπορώ να το αρνηθώ, αλλά το ίδιο μου είπε με άλλα λόγια και ο αδερφός μου πρόσφατα, προσπαθώντας να μου πει με ευγενικό τρόπο ότι είμαι βλάκας (και είχε δίκιο στην συγκεκριμένη περίπτωση). Ξέρεις ότι είναι μια τάση που στην εποχή μας είναι παρεξηγήσιμη και όχι πολύ ασφαλής, πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος να εκλαμβάνουν την ευγένεια και την προσφορά ως αδυναμία, αλλά δεν πειράζει. Σ’ ευχαριστώ πάντως, το δέχομαι ως κοπλιμέντο.. γιατί έτσι είναι.

    Nativist, σε ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία για την άγκυρα - και εσένα Κριστιάν, πάλεψα δύο ώρες τα ξημερώματα να το καταφέρω, ανέμενα να δω την αλλαγή στο Word που γράφω τα σχόλιά μου, δεν το κατάφερνα. Με τίποτα. ΑΛΛΑ βρήκα άλλο τρόπο ! Πιο γρήγορο και πιο εύκολο : Σώζοντας την δ/νση στο κείμενο, και κάνοντας δεξί κλικ βγάζει ένα κουτάκι, που αν επιλέξουμε edit hyperlink, και πληκτρολογήσουμε στο πάνω πεδίο που λέει text to display το όνομα που θέλουμε να φαίνεται στην παραπομπή, παίρνουμε το ίδιο. Για παράδειγμα, πάλευα να αλλάξω σε παραπομπή την δ/νση :

    http://www.youtube.com/watch?v=qMxX-QOV9tI&NR=1

    (με τον τρόπο που είδα στο αντίβαρο (παραπομπή του Νατιβίστ)

    Είναι ένα καινούργιο τραγούδι που μου αρέσει πολύ, σχετικά με το καρτελάκι με τιμή που έχουμε πάνω μας, αυτό που προσπαθούν μάλλον να μας κρεμάσουν.

    Με τον νέο τρόπο όμως το έφτιαξα άμεσα :
    Jessie J.- Price Tag

    Κλείνω με το παράδειγμά σου Κριστιάν :
    Η Ρίκα σας συνιστά το καλύτερο ελληνικό ιστολόγιο


    Αυτά για τώρα. Καλό Βράδυ και Καλή συνέχεια σε όλους.
    Ρίκα

    Υ.Γ. Ακρίτα, δεν μου απάντησες τι εννοούσες. Υπονοείς ίσως κάποιου είδους επίθεση στο ιστολόγιο, ίσως ναι, ίσως και όχι, ίσως είναι απλά ένα τεχνικό πρόβλημα. Μάλλον είσαι επηρεασμένος από τα άδικα λόγια που δέχτηκες πρόσφατα, δεν σε αδικώ αν είναι έτσι. C’ est la vie Ακρίτα, μην βαραίνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σιγά που το έφτιαξα, τζάμπα η χαρά μου. Αν και στο Word μου τις βγάζει τις δύο σελίδες με την παραπομπή, προσβάσιμες. Να δοκιμάσω αλλιώς :


    Η Ρίκα σας συνιστά το καλύτερο ελληνικό ιστολόγιο


    Και

    Price Tag

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.