2/7/11

Η Ρωσία αντιτάσσεται στις προμήθειες όπλων στους Λίβυους εξεγερμένους

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ως «δυσάρεστο γεγονός» τις προσπάθειες διφορούμενης ερμηνείας των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ σχετικά με την Λιβύη για  την αποστολή όπλων από τη Γαλλία στη λιβυκή αντιπολίτευση.

Το Διεθνές Δίκαιο δεν επιδέχεται οποιεσδήποτε διφορούμενες ερμηνείες»,- δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη τύπου για τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Αλέν Ζουπέ. Ο Λαβρόβ υπενθύμισε την κοινή θέση  που εκφράστηκε από τους προέδρους της Ρωσίας και της Γαλλίας στη Σύνοδο Κορυφής στο Ντοβίλ ότι χρειάζεται να τεθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τέρμα στη βία σ΄αυτή τη χώρα και ότι τα αντιμαχόμενα  μέρη  θα πρέπει να καθήσουν στο τραπέζι των συνομιλιών  και να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους.

Λαβρόφ: είναι απαράδεκτες οι προσπάθειες ανατροπής των δυσάρεστων καθεστώτων

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, σχολιάζοντας την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική επισήμανε ότι οι εκκλήσεις για την παρότρυνση των επαναστάσεων είναι ανεύθυνες. Χρειάζεται οι μεταρρυθμίσεις να πραγματοποιούνται με βάση το διάλογο, διαφορετικά οι εκεί εξελίξεις θα ασκήσουν ολέθρια επίδραση στην κατάσταση και στις άλλες περιοχές του κόσμου. Ο Ρώσος Υπουργός υπενθύμισε τις πληροφορίες ότι η Γαλλία έριξε με αλεξίπτωτα και παρέδωσε μέσω χερσαίων συνόρων στη Λιβύη σχεδόν 40 τόνους εξοπλισμών, μαζί και μερικά ελαφρά τανκς που προορίζονταν για την αντιπολίτευση.

- «Η Ρωσία ζήτησε από τη Γαλλία εξηγήσεις σχετικά με την αυθεντικότητα των πληροφοριών σχετικά με την αποστολή όπλων από αυτή τη χώρα στους εξεγερμένους στη Λιβύη.Τώρα περιμένουμε την απάντηση της γαλλικής πλευράς. Η επιβεβαίωση αυτών των πληροφοριών θα σημαίνει ωμότατη παραβίαση του ψηφίσματος 1970 που είχε υιοθετηθεί, εξάλλου, ομόφωνα. Οι κατηγορίες του Ρώσου Υπουργού απευθύνονται καταφανώς πρώτ’ απ’ όλα στο ΝΑΤΟ, γιατί ακριβώς από τα στρατεύματά του συγκροτούνται οι δυνάμεις του συνασπισμού που πολεμούν στη Λιβύη. Η Μόσχα έχει και άλλες αξιώσεις προς τους εταίρους της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Η κυριότερη απ’ αυτές είναι η άρνηση του ΝΑΤΟ να δώσει νομικά υποχρεωτικές εγγυήσεις ότι τα στοιχεία του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας δεν θα στρέφονται εναντίον του ρωσικού εδάφους. «Ο διάλογος με τις ΗΠΑ για το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας εξακολουθεί να διεξάγεται, αλλά προς το παρόν με ασήμαντη επιτυχία»,- διαπίστωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ. «Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την ερχόμενη Δευτέρα- στις 4 Ιουλίου, στο Σότσι, όπου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ρωσίας-ΝΑΤΟ. Με τους μετέχοντες στη συνάντηση και ξεχωριστά με τον ΓΓ της Συμμαχίας θα συναντηθεί ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Το αποτέλεσμα των συζητήσεων αυτού του θέματος, κατά τη γνώμη του επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, θα είναι ένα ιδιόμορφο τεστ δοκιμασίας σταθερότητας των σχέσεων της Ρωσίας με τους δυτικούς της εταίρους»,- πιστεύει ο Σεργκέι Λαβρόφ .

Εξάλλου, η Ρωσία, όπως είπε, κάθε άλλο παρά τα βλέπει όλα ρόδινα. Η Μόσχα καταλαβαίνει πολύ καλά ποιός είναι για αυτήν πραγματικός φίλος και εταίρος. Δεν είναι τυχαίο ότι για αυτήν εξακολουθούν να έχουν προτεραιότητα οι σχέσεις της με τις χώρες-μέλη της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών. Μάλιστα, δεν γίνεται λόγος μόνο για τους παλιούς εταίρους της, τέτοιους όπως είναι π.χ. η Ουκρανία, αλλά και για τους νέους στρατηγικούς συμμάχους της - την Αμπχαζία και τη Ν. Οσετία. ΄Οσον αφορά τη Λευκορωσία, οι πολίτες της Ρωσίας συνήθισαν να την βλέπουν ως αδελφική τους χώρα. Ο Λαβρόφ υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται ώστε η Λευκορωσία να αντιμετωπίσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα τα οικονομικά προβλήματα που προβάλλουν σήμερα μπροστά της.

Οι βουλευτές της Ρωσίας επιδοκιμάζουν και υποστηρίζουν τέτοια προσέγγιση. «Πειστήκαμε σήμερα ότι το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δρα στον τομέα της διεθνούς πολιτικής με συνέπεια, επαγγελματικά, δραστήρια και το, κυριότερο, αποτελεσματικά»,- δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής ντούμας Κονσταντίν Κοσατσόφ.
http://greek.ruvr.ru/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.