3/7/11

«Επιτροπή»: ο Δούρειος Ίππος

Με τον Κώστα Μαυρίδη
Όλοι γνωρίζουν ότι τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ εμποδίζουν τη διζωνικότητααλά τούρκα
Έχουμε καταγράψει σε αρθρογραφία τις σοβαρές ανακρίβειες που προβλήθηκαν σε τηλεοπτική εκπομπή γύρω από την «Επιτροπή» των κατεχομένων και την απόφαση του ΕΔΑΔ Δημόπουλος. Έκτοτε, δεν βγήκε ένας απ' όσους επικρίθηκαν, για να στηρίξει ΔΗΜΟΣΙΑ τις απόψεις του ή να αποκαταστήσει τις πραγματικότητες, αλλά το αποφεύγουν. Ένας δημόσιος διάλογος στο θέμα θα έριχνε φως, ώστε ο απλός κόσμος να αντιληφθεί τις πραγματικότητες και να κρίνει ΟΛΟΥΣ μας. Αν άλλαξαν άποψη, αν έκαναν δεύτερες σκέψεις, αν παρασύρθηκαν αν …, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες που μετρούν κάθε λέξη μας, επειδή το περιουσιακό τούς αφορά άμεσα και θα κρίνει εν τέλει το περιεχόμενο της όποιας λύσης.

Το κείμενο της εκπομπής την επόμενη μέρα παραμένει δείγμα ανευθυνότητας. Αναφερόμενο στη λειτουργία της «Επιτροπής» ώς το Δεκ 2011, υποδεικνύει ότι, αν δεν δοθεί παράταση, οι πρόσφυγες δεν θα μπορούν πλέον να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για την απώλεια χρήσης των περιουσιών τους και επομένως «ο κίνδυνος να χάσουν τις περιουσίες τους, εάν δεν προβούν σε προσφυγή μέχρι το Δεκέμβρη, είναι κάτι παραπάνω από ορατός». Αυτό είναι το απαύγασμα όσων προβλήθηκαν στην εκπομπή σύμφωνα με τους υπεύθυνους, που δείχνει ότι ταυτίζουν το δικαίωμα αποζημίωσης για την απώλεια χρήσης με το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, εφόσον μένουν προσκολλημένοι στην 21 Δεκ. 2011, που αφορά τη λειτουργία της «Επιτροπής». Αλλά, ΔΕΝ αναφέρουν ένα στοιχείο από την απόφαση Δημόπουλος, που να συνδέει το δικαίωμα ιδιοκτησίας με τη λειτουργία της «Επιτροπής».
Κι επειδή χωρίς γη, το Κυπριακό θα έχει τελειώσει, επαναλαμβάνουμε τα εξής
(α) Το ΕΔΑΔ δεν υποχρεώνει οποιονδήποτε Ε/κ ιδιοκτήτη να πάει στην «Επιτροπή» για να διασφαλίσει το δικαίωμα στην ιδιοκτησία του 
(β) Η σύνδεση της λειτουργίας της «Επιτροπής» με το δικαίωμα ιδιοκτησίας είναι αυθαίρετη και παραπλανητική 
(γ) Η «Επιτροπή» ΔΕΝ είναι Δικαστήριο και δεν προνοεί όσα επιβάλλονται εντός Ε.Ε. και γι' αυτό, άλλωστε, η λειτουργία της αντίκειται προς την Απόφαση του ΔΕΚ στην υπόθεση Όραμς. 
(δ) Η «Επιτροπή» ΔΕΝ πληρώνει αποζημίωση για την απώλεια χρήσης στον Ε/κ, επειδή ο ίδιος αυτό ζητά, αλλά προσφέρει εκείνο που η ίδια θέλει (γύρω στο 10% της αξίας από το οποίο αφαιρούνται χρεώσεις και προμήθειες) και απαιτεί μεταβίβαση της ιδιοκτησίας στην Τουρκία. 
(ε) Η «Επιτροπή» δεν αποδέχεται δικηγόρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώπιόν της.
Η ίδια λογική…
Αναφορικά με αίτηση για έκδοση Βρετανού αρχιμαφία και σφετεριστή ε/κ περιουσιών στην επαρχία Κερύνειας, σημειώνεται (29.6.2011 - «Φιλελεύθερος»), ότι οι δικές μας «αρμόδιες Αρχές… βρίσκονται σε διαβουλεύσεις, ώστε να αποφασιστεί ποιο είναι το συμφέρον για τη Δημοκρατία να πράξει, νοουμένου ότι υπάρχει και η πολιτική πτυχή του θέματος, αφού βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για λύση του Κυπριακού». Η ίδια λογική προβλήθηκε μετά την απόφαση του ΔΕΚ για τους Όραμς, στο αίτημα για κατεδάφιση της παράνομης κατοικίας που έκτισαν στη Λάπηθο.
Τελικά, η λογική εκείνη επικράτησε και οι «αρμόδιες Αρχές» τόνιζαν ότι «το Κυπριακό δεν θα λυθεί στα Δικαστήρια, αλλά ως πολιτικό πρόβλημα θα λυθεί συνολικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Το ίδιο λεκτικό προβλήθηκε τις προάλλες από τον Βρεττανό Υφυπουργό Εξωτερικών στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο και προβάλλεται επίσης συχνά από τον εκάστοτε κατοχικό εκπρόσωπο. Ενώ όλοι λένε το ίδιο πράγμα, δεν συμφωνούν επειδή καθένας δίνει άλλο περιεχόμενο. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, το κοινοτικό κεκτημένο και οι δικαστικές αποφάσεις εμποδίζουν τη διζωνικότητα αλά τούρκα. Η «Επιτροπή» είναι ο δούρειος ίππος για άλωση της γης μας και επιβολή της διζωνικότητας αλά τούρκα.
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
*Ακαδημαϊκός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.