20/7/11

Νότιο Κουρδιστάν: Γυναίκες του PJAK vs ιρανικός στρατός 15-0

του Maxime-Azadi      20 Ιουλίου 2011 
Ο ιρανικός στρατός υπέστη σοβαρές απώλειες
Στις 19 Ιουλίου, τέταρτη ημέρα των επιχειρήσεων του ιρανικού στρατού στην περιοχή του όρους Καντίλ, οι γυναίκες μαχητές του PJAK έστησαν ενέδρα έναντι στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής στο Μαριβάν (Mariwan) σκοτώνοντας 15 Ιρανούς στρατιώτες και καταστρέφοντας ένα ιρανικό στρατιωτικό όχημα. 

Οι ιρανικές δυνάμεις έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες κατά την επιχείρηση που διεξήχθη από τις 16 Ιουλίου εναντίον των Κούρδων ανταρτών στα σύνορα μεταξύ του Ιράκ και του Ιράν. Όλες οι προσπάθειες διείσδυσης στρατιωτών στην αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν απωθήθηκαν από τους μαχητές του PJAK, ισχυρίστηκε εκπρόσωπος της εν λόγω οργάνωσης.

Μετά από μια ημέρα παύσης, οι συγκρούσεις μεταξύ του ιρανικού στρατού και του PJAK, του Κόμματος για μια Ελεύθερη Ζωή στο Κουρδιστάν, επαναλήφτηκαν σήμερα το πρωί στις 6:45 στο Dola Koke στην περιοχή του όρους Καντίλ, όταν οι στρατιώτες προσπάθησαν να διασχίσουν τα σύνορα, δήλωσε ο Shirzad Kamankar, εκπρόσωπος του PJAK.
Αρκετοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από τους κούρδους αγωνιστές που εξάπλωσαν επιθέσεις για να αναγκάσουν τις ιρανικές δυνάμεις σε υποχώρηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου, ο οποίος δήλωσε ότι οι συγκρούσεις διήρκεσαν μέχρι και τις 15:00.

Περισσότεροι από 100 Ιρανούς στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επιχείρησης, σύμφωνα με το PJAK, το οποίο από την πλευρά του, ανακοίνωσε το θάνατο επτά στρατιωτών και τέσσερεις τραυματίες.

«Κατά τις τελευταίες 72 ώρες, οι αντάρτες υπέστησαν βαριές απώλειες στη περιοχή του Al-Watan», δήλωσε ο Ιρανός  Στρατηγός Mohammad Pakpour, διοικητής του Στρατού των Φρουρών της Επανάστασης, στο αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Al-Alam, σύμφωνα με το AFP.

Το PJAK κρατάει εννιά σώματα
Η κουρδική οργάνωση διέψευσε τις δηλώσεις του ιρανικού στρατού για τις μάχες και ισχυρίστηκε ότι το καθεστώς κρύβει τις απώλειες του. Στις 18 Ιουλίου το PJAK είχε δηλώσει ότι κρατούσε τα σώματα εννέα Ιρανών στρατιωτών. Ο Kamankar Shirzad επιβεβαίωσε ότι τα σώματα αυτά είναι ακόμη στα χέρια των ανταρτών.

Η Κουρδική κυβέρνηση καταδικάζει την επιχείρηση
Η κουρδική κυβέρνηση κατήγγειλε επίσης την ιρανική επιχείρηση. «Καλούμε το Ιράν να σεβαστεί την κυριαρχία της περιοχής του Κουρδιστάν, που αποτελεί μέρος του Ιράκ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της κουρδικής περιφερειακής κυβέρνησης Qawa Μαχμούντ.
«Υπήρχε διείσδυση κατά μήκος των ιρακινών συνόρων. Ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση των συνοριακών προβλημάτων γίνεται μέσω διαπραγματεύσεων και με ειρηνικά μέσα, όχι με βομβαρδισμούς αμάχων», πρόσθεσε.

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σε βομβιστική επίθεση
Ο ιρανικός στρατός βομβάρδισε το χωριό Suni, στο Qala Dize στις 17 Ιουλίου, στην αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, καταστρέφοντας ένα σχολείο και ένα σπίτι και τραυμάτισε μια γυναίκα 27 ετών.

Οι ιρανικές δυνάμεις ισχυριστήκαν τη Δευτέρα ότι είχαν πάρει τον έλεγχο τριών στρατοπέδων του κουρδικού κινήματος σε ιρακινό έδαφος μετά από βίαιες συγκρούσεις, αλλά η ανακοίνωση αυτή διαψεύστηκε από τις κουρδικές αρχές και το PJAK.
«Ό, τι λένε οι Ιρανοί για την κατάληψη τριών στρατοπέδων στο Κουρδιστάν είναι ψευδές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου των Πεσμαργκά (peshmerga, κούρδοι μαχητές) Jabbar Yawar. «Τα λένε αυτά για να δικαιολογήσουν τις επιθέσεις και βομβαρδισμούς χωριών του Κουρδιστάν. Όλες οι μάχες έλαβαν χώρα σε ιρανικό έδαφος».

Άλλος εκπρόσωπος του PJAK κατήγγειλε την «παραπληροφόρηση», τονίζοντας ότι ο ιρανικός στρατός δεν ελέγχει κανένα στρατόπεδο. «Αντίθετα, ο στρατός αναγκάστηκε σε υποχώρηση λόγω της αντίστασης των ανταρτών. Οι στρατιώτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή έξω από τα σύνορα μας» της αυτόνομης περιφέρειας του Κουρδιστάν, είχε δηλώσει ο Shamal Bashiri.

Πηγή μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.