27/7/11

Σκηνικό αναταραχής απο τις συγκρούσεις του Ιρανικού στρατού με Κούρδους Μαχητές του PJAK

Σκηνικό γενικότερης αναταραχής έχουν προκαλέσει οι  συνεχιζόμενες συγκρούσεις του Ιρανικού Στρατού με τους Κούρδους Μαχητές του PJAK((Κόμματος για την Ελεύθερη Ζωή στο Κουρδιστάν)
Απο την πλευρά της Τουρκίας ο τουρκικός τύπος προβάλλει εκτενώς τις "επιτυχίες" του Ιρανικού Στρατού κατά τις συγκρούσεις αυτές. Αναφέρεται πως παρόλο που υπάρχει συνεργασία των δύο χωρών στην καταπολέμηση της "τρομοκρατίας"(τρομοκράτες είναι οι Κούρδοι Μαχητές και τα δύο καθεστώτα) οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Τουρκικού Στρατού και του Ιρανικού στρατού αποτελούν δράση ξεχωριστή των δύο χωρών, δεν διεύθονται απο κάποιο ενιαίο κέντρο και δεν υπάρχει τέτοια προοπτική συνεργασίας σε αυτό τον τομέα.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων Μαχητών του PKK έχουν περιοριστεί στην αποστολή ενισχύσεων στα Τουρκικά φυλάκια στην Νοτιοανατολική Τουρκία  και φαίνεται πως το συμβάν  της 14ης Ιουλίου όπου 13 Τούρκοι στρατιώτες βρήκαν τον θάνατο  σε περιοχή της πόλης Σιλβάν στο Ντιγιάμπακιρ (μαζί με την ολοένα και αυξανόμενη επιθετικότητα του PKK και τον αυξανόμενο αριθμό απωλειών για τον Τουρκικό Στρατό απο την δράση αυτή) έχει επηρεάσει το αξιόμαχο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το Τουρκικό "Δημοκρατικό" Κράτος προκειμένου να καταλαγιάσει την αυξανόμενη αντίδραση της τουρκικής κοινής Γνώμης ενεργοποιεί την τουρκική αστυνομία στην "αντι-τρομοκρατική" δράση κα περιθωριοποιεί τον τουρκικό στρατό προκαλώντας νέες αντιδράσεις απο πολλές πλευρές.Σε δημοσίευμα της η Χουριέττ σε μιά προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και παράλληλα να καθησυχάσει την κοινή γνώμη  αναφέρεται σε "δήλωση " του αρχηγού του  γενικού επιτελείου των ΗΠΑ, ναυάρχου  Μάικ Μάλεν ότι οι ΗΠΑ μέσα απο κατάλληλους μηχανισμούς στηρίζουν την τουρκική κυβέρνηση και τον τουρκικό στρατό στον αγώνα της ενάντια στο PKK

 Στον αντίποδα το Κουρδικό πρακτορείο Ειδήσεων Firat  αναφέρει το Ταξίδι του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών  Νταβούτογλου στο Ιράν στις 11 Ιουλίου, τις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Συρία για την ανάληψη κοινής δράσης και σαν απόροια των ενεργειών αυτών ήρθαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Τουρκικού Στρατού κατά των Κούρδων Μαχητών  οι οποίες και κατέληξαν στα γεγονότα της 14ης Ιουλίου.Αναφέρει επίσης την επίσκεψη της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικού Χίλαρι Κλίντον στην Τουρκία στις 16 Ιουλίου και την ανάληψη δράσης του Ιρανικού καθεστώτος κατά τον Κούρδων μαχητών του PJAK .Θεωρεί πως η επίσκεψη του Αμερικανού Στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους πρώην διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και νύν Διευθυντή της  CIA στην Αγκυρα διόλου τυχαία.

Το Κουρδικό πρακτορείο Ειδήσεων ισχυρίζεται ότι οι συναντήσεις του  Πετρέους με Τούρκους αξιωματούχους  είχαν ως σκοπό τον περιορισμό του στρατηγικού βάρους των Κούρδων στην περιοχή  το οποίο μετά τις εξελίξεις στην Συρία δείχνει αν αυξάνεται.Αναφορά γίνεται επίσης και στον παθητικό ρόλο της Περιφερειακής Διοίκησης του Νοτίου Κουρδιστάν την ώρα που η  κυβέρνηση του Ιράκ  έχει συνάψει μυστική συμφωνία με το Ιράν την Τουρκία για την ανάληψη κοινής δράσης κατά των Κούρδων θεωρώντας ότι η παθητικότητα αυτή εκυπηρετεί τους σχεδιασμους των ΗΠΑ.Οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (TSK) συμμετέχουν στις επιχειρήσεις του Ιρανικού Στρατού και ο ρόλος τους είναι συμβουλευτικός.

Στόχος των επιχειρήσεων του Ιρανικού στρατού είναι η εκδίωξη των Κούρδων Μαχητών του PKK και του PJAK απο την περιοχή του όρους Καντίλ ,  κάτι που εξυπηρετεί τα σχέδια της Τουρκίας ενω παράλληλα το Ιρανικό καθεστώς λαμβάνει την διεθνή υποστήριξη της Τουρκίας ως αντάλλαγμα.

Η παρουσία των Κούρδων εκλαμβάνεται απο το Θεοκρατικό Ιρανικό καθεστώς  ως απειλή εξαιτίας της  αυξανόμενης στρατηγική τους βαρύτητας τους και της πολιτικής τους σκέψης (Πολιτική αυτονομία Βορείου Κουρδιστάν, Ιδρυση Κουρδικού Κράτους στο Νότιο Κουρδιστάν) 

Στην προσπάθεια του αυτή το Ιράν ενεργοποίησε την πολιτοφυλακή των Basij και μάλιστα δημοσιεύματα των Ιράν δίνουν πανηγυρικό τόνο τονίζοντας  ότι αυτές αποτελούνται απο Κούρδους

Ενδεικτικό των "επιτυχιών" του Ιρανικού καθεστώτος εκτός της ενεργοποίησης της πολιτικής αποτελεί και η παρουσία  αξιωματούχου της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK)  στην Τεχεράνη ο οποίος  δήλωσε ότι δεν έχει δοθεί άδεια απο την Περιφερειακή Διοίκηση του Κουρδιστάν για την παραμονή μαχητών του PJAK,  στο έδαφος της,ότι η τακτική του PKK και του PJAK είναι αδιέξοδη  και παράλληλα ότι η περιοχή του όρος Καντίλ είναι εκτός δικαιοδοσίας της και δεν διαθέτει στρατιωτική δύναμη κατάλληλη για να αποκαταστήσει την νομιμότητα στην περιοχή αυτή.

4 σχόλια:

  1. “Ενδεικτικό των "επιτυχιών" του Ιρανικού καθεστώτος εκτός της ενεργοποίησης της πολιτικής αποτελεί και η παρουσία αξιωματούχου της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK) στην Τεχεράνη”

    Και στους Κούρδους υπάρχουν προδότες! Δείτε τι είχε ανακοινώσει το PJAK στις 19 Ιουλίου:
    PUK former commander said to fight against PJAK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κριστιάν το παιχνίδι έχει παραχοντρύνει στο Κουρδιστάν Βόρειο και Νότιο.Πλέον όλα τα μέσα έχουν κινητοποιηθεί απο όλες τις πλευρές θεμιτά και αθέμιτα. Κανείς δεν μπορεί με ευκολία να καταδικάσει ή να υιοθετήσει το όποιο δημοσίευμα.

    Το βέβαιαο είναι ότι οι Ιρανικές δυνάμεις τα έχουν βρεί σκούρα.Βέβαιο επίσης είναι ότι η πίεση των Ιρανών στους Κούρδους προκαλεί την πίεση των Κούρδων στην Τουρκία.

    Μπορεί και αυτός να είναι ο στόχος των Ιρανών, τίποτα πια δεν αποκλείεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Ακρίτα,
    Συμφωνώ με τα λεγόμενα σου, «Κανείς δεν μπορεί με ευκολία να καταδικάσει ή να υιοθετήσει το όποιο δημοσίευμα».
    Το ζητούμενο είναι να δώσουμε στους αναγνώστες μας στοιχεία αντικειμενικής ενημέρωσης, δίνοντας εναλλακτικές πηγές πληροφόρησης. Δεοντολογικά, θα έλεγα πάντα να αναφέρουμε τις πηγές μας, δίνοντας στον αναγνώστη τη δυνατότητα να κρίνει τι διαβάζει χωρίς καμία πίεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Aγαπητέ Κριστιάν
    Επ' ουδενί δεν θεώρησα την παρέμβαση σου άστοχη. Το αντίθετο μάλιστα τα στοιχεία που παραθέτεις, απο τις πηγές που αναφέρεις βοηθούν σε μια πιο σφαιρική προσέγγιση του ζητήματος

    Πήγα παραπέρα με το σχόλιο μου -με την ευκαιρία της επισήμανσης σου-το θέμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.