29/8/11

Οργανα της νεοοθωμανικής προπαγάνδας; Εθελόδουλοι; Ραγιάδες;

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν από αφέλεια γινόμαστε όργανα της νεοοθωμανικής προπαγάνδας ή, λόγω ψυχολογικών τραυμάτων, επανερχόμαστε στην εθελοδουλεία και στο ραγιαδισμό.

Την ίδια ώρα που ο Κος Λάκης Βίγκας (μέλος της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης, εκπρόσωπος των μειονοτικών ιδρυμάτων στο πλαίσιο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων) εκθειάζει την προσωπικότητα  του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος με αποφασιστικότητα και με ηγετική παρέμβαση παρέκαμψε όλα τα εμπόδια και έδωσε λύση σε ένα πρόβλημα  που αντιμετώπιζαν οι μειονότητες εδώ και πολλές δεκαετίες κάτι που αποτελεί κατά τον ίδιον προσπάθεια εναρμόνισης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία  το Αρμενικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΝewsAm
αναφέρει ότι η απόφαση Ερντογάν ελήφθη υπο τον φόβο τόσο απόφασης του ΕΔΑΔ ( Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων)  όσο και ψηφίσματος του Αμερικανικού Κογκρέσου που θα εγκαλεί την Τουρκία για την διασφάλιση της χριστιανικής κληρονομιάς (συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων, Ποντίων και Σύρων) και την επιστροφή της στους  δικαιούχους της κατασχεθείσας εκκλησιαστικής περιουσίας.

Είναι οι Αρμένιοι μόνο που εγκάλεσαν τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα Φράνσις Ριτσιαρντόνε για τα ψεύδη που είπε στην Γερουσία  όσον αφορά στη λειτουργία των Χριστιανικών Εκκλησιών σήμερα στην Τουρκία. (Ο κ. Ριτσιαρντόνε εκλήθη στη Γερουσία και σε ερώτηση που του έγινε δήλωσε ότι « οι περισσότερες από τις Χριστιανικές Εκκλησίες που λειτουργούσαν στην Τουρκία πριν από το 1915 εξακολουθούν να λειτουργούν και σήμερα». Δυστυχώς από ελληνικής πλευράς δεν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση προς αποκατάσταση της αλήθειας, την οποία υπερασπίστηκαν μόνο οι Αρμένιοι.)

Ενενήντα έξι χρόνια μετά τη γενοκτονία σε βάρος των Αρμενίων, των Ελλήνων, και των Ασσυρίων το διάταγμα αυτό είναι ένα προπέτασμα καπνού για να αποφύγει τις πολύ ευρύτερες συνέπειες των βάρβαρων αυτών πράξεων υποστηρίζει το Αρμενικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

40 σχόλια:

  1. Από σεβασμό (http://fanarion.blogspot.com/2011/03/blog-post_25.html) θα συγκρατηθώ και δεν θα πω κουβέντα για τον... Project Director.

    ΥΓ. Μήπως να προσέξουμε ότι, αυτή η απόφαση, ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 12 ΜΗΝΕΣ, σημαίνει πως [...];

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "..Ενενήντα έξι χρόνια μετά τη γενοκτονία σε βάρος των Αρμενίων, των Ελλήνων, και των Ασσυρίων.."

    Για τους Γραμματείς και Φαρισαίους ηθικούς αυτουργούς τις γενοκτονίας όμως ΤΙ? σε πια τραπεζικά λογιστικά βιβλία έχουν καταγεγραμμένες τις υπεραξίες των ΑΚΑΛΥΠΤΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ τους που θα τις. μετατρέπουν σε ενεργειακό αντίκρυσμα."

    Γεγονός πάντως είναι ότι "..γενική εἶναι η ἐξαχρείωσις ἀρχόντων καί ἀρχομένων.." και για το σχοινί δε μιλάνε στο σπίτι του κρεμασμένου! και σήμερα συνεργούν στο χλαπάκιασμα συμψηφισμών σκανδάλων,

    Έχουμε και καρυδάτους συνταγματολόγους για να επιληφθούν τα του ΔΙΚΑΙΟΥ
    κι ο ένας είναι αξιότιμος, Ω!!! Συνταγματολόγος,

    κι ο άλλος είναι αξιότιμος, Ω!!! Συνταγματολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ε όχι και Έλληνας ο Βίγκας!αν του το πείτε θα σας βρίσει!να μην λέμε και ό,τι θέλουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι άμυαλοι κι επικίνδυνοι αυτοί που κατηγορούν το Φανάρι: δεν έχουν γνώση ιστορική, για το τί σημαίνει "διπλωματία επιβίωσης", από το 1453 μέχρι σήμερα, και ποιούς παράγοντες πρέπει ο (κάθε) Πατριάρχης να έχει υπόψιν του.

    Θα θέλαμε να διαβάζαμε άρθρο του κ. Καλεντερίδη πάνω σ' αυτό: οι αναλύσεις του είναι πάντοτε βαθειές και ο λόγος του τεκμηριωμένος.

    Προσωπική μου άποψη είναι ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι το Πατριαρχείο της Ρωμαιοσύνης, και δεν θα έπρεπε να το ανακατεύανε με την Συνθήκη της Λωζάνης: δεν θα έπρεπε να έχει καμία σχέση με το Κράτος της Ελλάδας, παρά μόνο πνευματική, όπως και με όλα τα Ορθόδοξα Κράτη. Αν και η Συνθήκη της Λωζάνης δεν υφίσταται ουσιαστικά πλέον, την έχει καταργήσει από χρόνια η Τουρκία, θα έπρεπε να κάναμε τους σωστούς ελιγμούς, ώστε να απεμπλέκαμε το θέμα του Πατριαρχείου από την εξωτερική μας πολιτική. Το Πατριαρχείο ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΝΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ. Με το να αποτελεί (π.χ. με το θέμα της Χάλκης) θέμα της εξωτερικής μας πολιτικής, η Τουρκία χτυπά μ' ένα σμπάρο δυο τριγώνια.

    Ρουμ αποκαλούν τον πατριάρχη οι Τούρκοι, όχι μόνο στις μέρες μας: από πάντα. Και αυτό δείχνει την ιστορική Αλήθεια: ο Πατριάρχης έγινε, μετά τον Γ. Σχολάριο, ο θεματοφύλακας του Γένους των Ρωμαίων. Για όποιον φυσικά μελετά (και) τις πηγές. Εμείς ζούμε σε κράτος της Ελλάδας, με την ταυτότητα που διαμορφώθηκε, όπως διαμορφώθηκε τελοσπάντων, στις πρώτες τρεις Εθνοσυνελεύσεις. Αν και προσωπικά νιώθω Ρωμαίος/Ρωμηός, περισσότερο από Έλληνας (= απόγονος ελληνοφώνων Ρωμαίων/ελληνιστών, για να είμαστε ακριβείς!), θεωρώ μέγιστη γκάφα την ονομασία της εκεί μειονότητας ως "ελληνικής" και του Πατριαρχείου ως "ελληνικού" (διότι γιατί να μην αφορά η επιβίωσή του και το Κράτος της Σερβίας ή της Ρωσίας ή της Ρουμανίας, φερ' ειπείν;!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Είναι άμυαλοι κι επικίνδυνοι αυτοί που κατηγορούν το Φανάρι"

    Kyriakos, τί σχέση έχει το σχόλιό σου αυτό με το άρθρο ή τα παραπάνω σχόλια;
    Μήπως θεωρείς ότι ο εκπρόσωπος των μειονοτικών ιδρυμάτων στο πλαίσιο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων είναι de facto εκπρόσωπος τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου;
    Ή μήπως θεωρείς ότι έχει το δικαίωμα οποιοσδήποτε να καθιστά per se το Οικουμενικό Πατριαρχείο, φέρνοντάς το σε τόσο δύσκολη θέση, ασπίδα στην υπεράσπιση των συμφερόντων του;


    "Το Πατριαρχείο ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΝΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ."
    "Αν και προσωπικά νιώθω Ρωμαίος/Ρωμηός, περισσότερο από Έλληνας"
    Είναι προφανές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Anaconda,

    Είναι αστείο το σχόλιό σου, διότι δεν κατάλαβες ότι συμφωνούμε: σε πείραξε ο αυτοπροσδιορισμός μου, φορτίστηκες, και δεν κατάλαβες ότι συμφωνώ απόλυτα με την πρώτη παράγραφό σου...

    Ας προσέχουμε λίγο φίλτατοι...η εμπάθεια δεν βοηθά στην δημιουργική ανταλλαγή απόψεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για ακόμα μια φορά οι εξαιρετικές αμυαλοσύνες ενός ανθέλληνα υβριστή των Ελλήνων,ψυχωτικού με τους Ρωμαίους!ο Πόντιος από τον...Κυρινάλιο Λόφο!έλεος δηλαδή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. όποιος είναι Έλληνας εδώ,όποιος είναι Ρωμαίος ας πάει στη Ρώμη,στον Σίλβιο και στον Βενέδικτο!σταματήστε πλέον τις ανοησίες του Ρωμανίδη γιατί αρκετά γραφικό έως επικίνδυνο έχει καταντήσει το θεματάκι σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. -Ποιός κατηγόρησε το Φανάρι;
    -Ποιός έκρινε τον Πατριάρχη;
    -Σκέφτηκες Ισως ότι γράφουμε πολύ λιγότερα απο όσα ξέρουμε και πολύ πιο προσεκτικά απο όσο θα έπρεπε;


    Φιλελευθερος:
    Ο κ. Βίγκας επεσήμανε ότι «αποδίδεται επί τέλους δικαιοσύνη σε όλες τις μη μουσουλμανικές μειονότητες, οι οποίες θα μπορέσουν με νέες δυνάμεις να σχεδιάσουν το μέλλον τους και να πάρουν θέση μέσα στην τουρκική κοινωνία». Εκτόςαπό το ότι ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή των περιουσιών, η απόφαση είναι πολύ σημαντική, τόνισε ο κ. Βίγκας για ακόμη δύο λόγους: Α) Αναβαθμίζεται το κύρος των μειονοτήτων, στις οποίες δίνεται η δυνατότητα να συνεργαστούν για πρώτη φορά.
    Β) Οι μειονότητες και ιδιαίτερα η ελληνική αναβαθμίζονται μέσα στην τουρκική κοινωνία, ενώ μέχρι τώρα όλοι οι μειονοτικοί θεωρούνταν ως «ξένοι» και επικίνδυνοι».
    Έγκυρη πηγή στην Κωνσταντινούπολη χαρακτήρισε στον «Φ» την απόφαση πολύ σημαντική, αλλά -επεσήμανε με νόημα- «από την εξαγγελία μέχρι την πράξη υπάρχει πολύς δρόμος».

    2) Ο Ερντογάν εξωραΐζει τη διεθνή εικόνα της Τουρκίας με τα βακούφια
    http://www.defence-point.gr/news/?p=18175

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλε Ακρίτα,

    Θα ήθελα να σε παρακαλέσω να πάρεις θέση, και να σχολιάσεις τα φασιστικά σχόλιο του Sapphire.

    Aν τέτοια σχόλια, τέτοιου επιπέδου, επικροτούνται, τότε πες μου να μην ξαναγράψω σε δημοσιεύσεις σου.

    @Sapphire, λυπάμαι για τον απόπατο που βρέθηκες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Oι Θρησκευτικές και εθνοτικές μειονοτήτες στην Τουρκία αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής ανεργίας, της αύξηση των τιμών των τροφίμων, τους περιορισμούς στην προσωπική ελευθερία, και της τοπικής διαφθοράς, ειδικά στο νότιο τμήμα της Ανατολικής της χώρας (Κουρδιστάν).
    Αυτα απο τον Κουρδικό Ιστότοπο ekurd.net

    Kυριάκο ότι έχω να πώ στο λέω καθαρά με επιχειρήματα και χωρίς προσωπικούς χαρακτηρισμούς.Με τον Sapphire τα έχουμε πεί πολλές φορές και σε πολύ υψηλούς τόνους.
    Αν θέλεις την άποψη μου απάντησε του με επιχειρήματα (Δεν έχουμε ξεφύγει απο τα βέλη του κατά καιρούς ούτε εγώ ούτε ο Σάββας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φίλε Ακρίτα,

    Σε ευχαριστώ θερμά: είχα ανάγκη την αποδοκιμασία, από μέρους σου, τέτοιων παραλληρημάτων, διότι παίρνω την Ινφογνώμονα πολύ στα σοβαρά, εδώ και ενάμιση χρόνο που τον "ανακάλυψα".

    Αν έχεις παρατηρήσει, δεν διαφωνούμε πουθενά, στα εθνικά θέματα, πάρα μόνο σε ένα, και είναι ιστορικό: στην διαφορά μεταξύ Ρωμηοσύνης και Κοραϊκού Ελληνισμού.

    Η συζήτηση δεν είναι εύκολη, και δεν μπορεί εύκολα να περιοριστεί σε μηνύματα σ' ένα μπλογκ (ούτε σε συνέδρια δεν εξαντλείται!). Αν δεν είναι κανείς διαβασμένος, και δεν έχει την στοιχειώδη κουλτούρα να στοιχειοθετεί τον λόγο του, τότε καταλήγει να εκφράζεται με άναρθρες κραυγές.

    Μια διαφωνία, όσο έντονη και να 'ναι, είναι διαφωνία: όταν υπάρχει διαφωνία, τότε σημαίνει ότι γίνεται διάλογος.

    Απέχει έτη φωτός η ύβρις και η ασύμμετρη επίθεση, από την διαφωνία.

    Παραδέχομαι ότι ο συνειρμός μ' έκανε να σχολιάσω πιο πολλά πράγματα, από το συγκεκριμένο πλαίσιο του άρθρου: ενστικτωδώς ο νους μου πάει στο Πατριαρχείο, και στον σταυρό που σηκώνει εδώ και έξι περίπου αιώνες.

    Και θα επιμείνω, κλείνοντας την παρέμβασή μου σε αυτό το άρθρο: ήταν, θαρρώ, τραγικό λάθος να εμπλακεί το θέμα της Χάλκης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής του ελληνικού Κράτους: φανταστείτε ένα Οικουμενικό Πατριαρχείο της Ρωμηοσύνης, όλων των Ορθοδόξων δηλαδή, ανεξάρτητο από συνθήκες μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Απλά φανταστείτε το, και κάνετε μια ανάλυση για την διαπραγματευτική μας θέση απέναντι στην Τουρκία, και στα άλλοθι που (δεν) θα έβρισκε.

    Θερμές Ευχές Φίλτατε Ακρίτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φίλε Ακρίτα,

    Σε ευχαριστώ θερμά: είχα ανάγκη την αποδοκιμασία, από μέρους σου, τέτοιων παραλληρημάτων, διότι παίρνω την Ινφογνώμονα πολύ στα σοβαρά, εδώ και ενάμιση χρόνο που τον "ανακάλυψα".

    Αν έχεις παρατηρήσει, δεν διαφωνούμε πουθενά, στα εθνικά θέματα, πάρα μόνο σε ένα, και είναι ιστορικό: στην διαφορά μεταξύ Ρωμηοσύνης και Κοραϊκού Ελληνισμού.

    Η συζήτηση δεν είναι εύκολη, και δεν μπορεί εύκολα να περιοριστεί σε μηνύματα σ' ένα μπλογκ (ούτε σε συνέδρια δεν εξαντλείται!). Αν δεν είναι κανείς διαβασμένος, και δεν έχει την στοιχειώδη κουλτούρα να στοιχειοθετεί τον λόγο του, τότε καταλήγει να εκφράζεται με άναρθρες κραυγές.

    Μια διαφωνία, όσο έντονη και να 'ναι, είναι διαφωνία: όταν υπάρχει διαφωνία, τότε σημαίνει ότι γίνεται διάλογος.

    Απέχει έτη φωτός η ύβρις και η ασύμμετρη επίθεση, από την διαφωνία.

    Παραδέχομαι ότι ο συνειρμός μ' έκανε να σχολιάσω πιο πολλά πράγματα, από το συγκεκριμένο πλαίσιο του άρθρου: ενστικτωδώς ο νους μου πάει στο Πατριαρχείο, και στον σταυρό που σηκώνει εδώ και έξι περίπου αιώνες.

    Και θα επιμείνω, κλείνοντας την παρέμβασή μου σε αυτό το άρθρο: ήταν, θαρρώ, τραγικό λάθος να εμπλακεί το θέμα της Χάλκης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής του ελληνικού Κράτους: φανταστείτε ένα Οικουμενικό Πατριαρχείο της Ρωμηοσύνης, όλων των Ορθοδόξων δηλαδή, ανεξάρτητο από συνθήκες μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Απλά φανταστείτε το, και κάνετε μια ανάλυση για την διαπραγματευτική μας θέση απέναντι στην Τουρκία, και στα άλλοθι που (δεν) θα έβρισκε.

    Θερμές Ευχές Φίλτατε Ακρίτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Διπλωματία επιβίωσης από το 1453 και μετά; Μπράβο. Στεναχωρεμένος ήμουν και γέλασα. Για διπλωματία παραδόσεως ολόκληρης αυτοκρατορίας με αντάλλαγμα να μην πειραχτούν οι μάσες και χάψες έχεις ακούσει τίποτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εφόσον εσείς κ."Ακρίτα" και ο κ.Καλεντερίδης έχουν επιτρέψει στον Kyriakos ουκ ολίγες φορές να βρίσει τον ελλαδικό ελληνισμό με απαράδεκτο τρόπο και αρχίσει διαχωριστικές συζητήσεις "τοποφυλετιστικές" και να υποτιμάει έτσι τον ελληνισμό ε τότε ναι δεν θα ξεφύγετε από τα βέλη μου!Άλλωστε δεν είστε και...Ρωμαίοι Πάπες για να είστε αλάθητοι!Ή έχετε πρόβλημα με την κριτική;
    Γιατί είναι απαράδεκτο το σχόλιό μου κατά τον Κυριάκο δεν έχω καταλάβει,αυτός λέει ότι δεν είναι Έλληνας αλλά Ρωμαίος με έμφαση κάθε φορά που θα ανοίξει το στόμα του,αυτός με φανατισμό προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν υπάρχει ελληνισμός,αυτός μπερδεύει έννοιες συνεχώς ώστε να αποδείξει και να διαδώσει τις προσωπικές του εθνικές απόψεις,που είναι αυτές που ανέφερα,γιατί τώρα παραπονιέται;Από την άλλη εγώ ούτε την τοπική του καταγωγή έθιξα ποτέ ούτε την παράδοσή του όπως αυτός έχει κάνει ουκ ολίγες φορές για μας τους εξ Ελλάδος!Το αντίθετο μάλιστα!εγώ έχω ξιφουλκήσει ουκ ολίγες φορές με ανθέλληνες,για παράδειγμα μεταλλαγμένους Βούλγαρους που αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες,για να υπερασπιστώ το ποντιακό στοιχείο ή το ιωνικό,ή με "έλληνες" ανθέλληνες για να δείξω την γενοκτονία που υπέστη ο ελληνισμός της Ανατολής (μαζί με τους υπόλοιπους Χριστιανούς)!Αν μη τι άλλο το χρωστάω και στους προπαππούδες μου που πολέμησαν σκληρά για να απελευθερωθούν οι περιοχές αυτές!
    Επίσης εγώ δεν εκφράζομαι από κανέναν Κοραή που έζησε και πέθανε πριν 200 χρόνια!ούτε από κανέναν ψευτοϊστορικό όπως ο Ρωμανίδης!Γενικά δεν εκφράζομαι από κανέναν για να μου αποδίδει "κοραϊσμούς" και άλλες φαντασίες ο καθένας!Η ιστορία για μένα είναι κάτι ιερό και δεν χωράνε εκεί παρερμηνείες!
    Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι δεν είμαι εγώ αυτός που πρέπει να απολογηθεί!
    Θα συμφωνήσω όμως με τον Κυριάκο στο εξής που γράφει "Και θα επιμείνω, κλείνοντας την παρέμβασή μου σε αυτό το άρθρο: ήταν, θαρρώ, τραγικό λάθος να εμπλακεί το θέμα της Χάλκης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής του ελληνικού Κράτους: φανταστείτε ένα Οικουμενικό Πατριαρχείο της Ρωμηοσύνης, όλων των Ορθοδόξων δηλαδή, ανεξάρτητο από συνθήκες μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Απλά φανταστείτε το, και κάνετε μια ανάλυση για την διαπραγματευτική μας θέση απέναντι στην Τουρκία, και στα άλλοθι που (δεν) θα έβρισκε".Αν και η θέση αυτή είναι περισσότερο "δυτικίζουμε",μάλλον "βατικανίζουσα" ως προς τις αρμοδιότητες και τον ρόλο του Πατριαρχείου και είναι κάτι που πρέπει να ξεκαθαρίσει!Γιατί αν πράγματι είναι όλων των Ορθοδόξων (που η "ρωμηοσύνη" όχι δεν ταυτίζεται με την ορθοδοξία ολόκληρη) τότε θα πρέπει να έχουν δικαίωμα εκλογής στη θέση όλοι οι ορθόδοξοι κτλ κτλ κτλ.Μεγάλη συζήτηση!
    Διαφωνώ βέβαια με τη θέση ότι ούτε με τη μειονότητα της Πόλης θα έπρεπε να έχουμε σχέση γιατί η μειονότητα είναι ελληνική,ανεξάρτητα από κάτι άλλο!Ελληνική φυσικά όσο το θέλει!Γιατί όποιος έχει επαφές ξέρει τι εννοώ και μην κάνετε την πάπια!Δεν πιέζουμε κανέναν και μακρυά από μας τέτοιες πολιτικές να είναι Έλληνας!όποιος θέλει,αλλά όποιος δεν θέλει μην προσμένει μετά από την Ελλάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ιωάννη μέχρι ενός σημείου πράγματι ήταν θέμα επιβίωσης,αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι πάντα και ότι έτσι θα δικαιολογείται η κάθε πατριαρχική ενέργεια!Μην εθελοτυφλούμε!Ούτε για το τι πιστεύει ο καθένας εθνικά ούτε για το τι θέλει...όλοι ξέρουμε τι νοοτροπίες και εθνικές απόψεις επικρατούν στο πανίσχυρο πλέον Φανάρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το θέμα της Χάλκης, θέμα ζωτικής σημασίας για την ύπαρξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου άλλο Υπουργείο Εξωτερικών άλλης χώρας το έχει εμπλέξει στις διακρατικές σχέσεις της.Είναι η ίδια χώρα η οποία θεωρεί το πατριαρχείο γραμμή ανάσχεσης τόσο του νέοοθωμανισμού όσο και της ρωσικής επεκτατικότητας

    Σε ότι αφορά την συνέχεια του Ελληνισμού έχω καταθέσει την άποψη μου πολλές φορές με τρόπο που δεν σηκώνει καμιά αμφισβήτηση η παρερμηνεία, Η διαφορά μας είναι ότι δεν αποδίδω εύκολα τον χαρακτηρισμό ανθέλληνα ούτε σε αυτούς που κατά καιρούς με έχουν στολίσει με του κόσμου τους όμορφους χαρακτηρισμούς.

    Το ξαναλέω επιχειρήματα απέναντι σε κάθε άποψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ούτε σε σας Ακρίτα ούτε στον κ.Καλεντερίδη έχω αποδώσει τέτοιο χαρακτηρισμό,το αντίθετο μάλιστα!Στον kyriakos όμως ναι και μάλλον θα είναι και υπερήφανος.
    Δυστυχώς η συζήτηση άγγιξε πολλά θέματα,τα οποία πρέπει να ξεκαθαρίσουν και θα ξεκαθαρίσουν μόνο αν ξεκαθαρίσει το Πατριαρχείο το τι είναι και γενικά η Ορθόδοξη εκκλησία.Φυσικά και δεν είμαστε ενάντια στο Πατριαρχείο και φυσικά το σεβόμαστε κτλ κτλ,δεν νομίζω πως τα αρνείται αυτά κανείς Έλληνας,αλλά όμως κακές συμπεριφορές και απόψεις θα τις αναδεικνύουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Έχω παρακολουθήσει αρκετούς τέτοιους διαλόγους και σε μερικούς έγραψα την γνώμη μου. Αυτό που παρατηρώ είναι το μπέρδεμα στον ορισμό του «Έλληνα» και «ελληνικού» και «Ρωμιού»-«ρωμαίικου».

    Όπως και προ ημερών έγραψα στον sapphire , ασφαλώς ο λέξη «Ρωμιός» έλκει την καταγωγή της από το Ρωμαίος, χωρίς όμως αυτό να φανερώνει εθνική ταυτότητα. Η Ρώμη ήταν αυτοκρατορία, η οποία ξεκίνησε από το Λάτιο, όπου ζούσαν εθνικά Ρωμαίοι, για να απλωθεί στα πέρατα της Οικουμένης. Από κει και πέρα και με το πέρασμα των αιώνων, η λέξη «Ρωμαίος» προσδιόριζε υπηκοότητα και όχι εθνικότητα. Οι κάτοικοι της Ελλάδος, κατακτηθέντες υπό των Ρωμαίων, δεν έπαψαν να είναι Έλληνες και μάλιστα αφομοίωσαν τους Ρωμαίους πνευματικά («Οι μεν Ρωμαίοι κατέκτησαν την Ελλάδα με τα όπλα, η δε Ελλάς την Ρώμην δια του πνεύματος», ή κάπως έτσι είχε πει ο Οράτιος).

    Μετά την δύση της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και την κατάλυσή της από την Οθωμανική, οι λέξη «Ρουμ» (=> Ρωμαίος) χαρακτήριζε όποιον δεν ήταν Οθωμανός-Τούρκος. Άρα και τους Έλληνες.

    Στην κοιτίδα του ελληνικού πολιτισμού, στα νότια Βαλκάνια, έγινε η πρώτη επιτυχής εξέγερση κατά των Οθωμανών και το νεοσύστατο κράτος σωστά ονομάστηκε Ελλάδα, οι δε κάτοικοι αυτού Έλληνες, έστω και αν ο προσδιορισμός στην αρχή γινόταν με θρησκευτικά κριτήρια («Έλληνες εισίν οι εις Χριστόν πιστεύοντες»). Η γλώσσα τους ήταν ελληνική, όπως και τα ήθη και έθιμά τους, άρα καμμία σχέση με Ρωμαίους. Μεγάλωσαν αυτό το κρατίδιο με πολέμους, οι οποίοι έληξαν νικηφόρα το 1914. Υπερασπίστηκαν αυτό το κράτος, με αποκορύφωμα των Β» ΠΠ. Σ’ αυτές τις διεργασίες, οι εκτός Ελλάδος ελληνικά ομιλούντες δεν πήραν μέρος, συνεπώς δεν μπορούν να έχουν, ούτε έχουν σχέση με την Νεοτέρα Ελλάδα. Είναι ομοεθνείς (δεν ξέρω και κατά πόσον είναι βέβαιο αυτό), αλλά δεν μπορούν να δουν το εθνικό ελληνικό κράτος σαν πατρίδα τους, διότι δεν είναι.

    Συνεπώς, οι Κωνσταντινουπολίτες και άλλοι Έλληνες, είναι Έλληνες εθνικά, αφού την ίδια γλώσσα έχουμε και λίγο-πολύ τα ίδια ήθη κι έθιμα και ασφαλώς θρησκεία, αλλά δεν έχουν ΠΟΛΙΤΙΚΑ καμμία σχέση με τους Ελλαδίτες, κατοίκους της σημερινής Ελλάδας.

    Όποιος ζει σήμερα στην Ελλάδα και ισχυρίζεται ότι είναι Ρωμαίος/Ρωμιός, απλώς δηλώνει ότι δεν αισθάνεται αυτό που αισθανόμαστε εμείς, οι Ελλαδίτες, οι οποίοι είμαστε απόγονοι αυτών που απελευθέρωσαν την γωνιά αυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την έκαναν κράτος, το επεξέτειναν και το υπερασπίστηκαν. Δεν είναι κακό αυτό. Είναι μία πραγματικότητα.

    Πού, λοιπόν, είναι οι διαφορές σας, υμών το εριζόντων; Sapphire, εγώ δεν βλέπω κανέναν να σε (μάς) βρίζει. Αυτό που βλέπω είναι, ότι κακώς ανοίγονται τέτοιες διχαστικές συζητήσεις και μάλιστα σε μία περίοδο τόσο δύσκολη για το ελληνικό κράτος. Προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες στην ελληνική υπόθεση όσοι ανοίγουν τέτοια θέματα, τώρα που πάνω απ’ όλα χρειαζόμαστε την ομόνοια για να επιβιώσουμε σαν κράτος και έθνος, διότι αν χαθεί τούτο το «επαρχιώτικο, βαλκανικό κράτος», όπως αρέσκεται να το αποκαλεί περιφρονητικά «ρωμεΐζων» Γιανναράς, τότε και το έθνος δύσκολα θα σταθεί στα πόδια του, διότι δεν ξέρω αν η θρησκεία θα μπορέσει να το κρατήσει ζωντανό, όπως κράτησε ο Ιουδαϊσμός τους Εβραίους στην διασπορά, μέχρι που έκτισαν ξανά το κράτος τους, που τους είχε διαλύσει η Ρώμη.

    Εν κατακλείδι, καλό θα είναι να παρατήσουμε τέτοιου είδους συζητήσεις, διότι δεν προσφέρουν απολύτως τίποτε στον τόπο μας και μόνο ζημιά κάνουν σπέρνοντας τον διχασμό. Είχαμε έναν το 1915, που κράτησε μέχρι τον Β’ΠΠ, δεν χρειαζόμαστε νέο.

    Συνέλθετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ....συνέχεια

    ΥΓ: Χαίρομαι που είδα για πρώτη φορά να αναφέρεται (από τον Κυριάκο) αυτό που κατ’ επανάληψη έχω γράψει. Το θέμα της ΘΣΧ έχει κάκιστα αναχθεί σε εθνικό και αυτό έχει γίνει από σκοπιμότητα, με ευθύνη και βλακεία των πολιτικάντηδών μας, οι οποίοι ελπίζουν ότι θα επιτύχουν το άνοιγμά της ξανά και θέλουν να το παρουσιάσουν σαν διπλωματική επιτυχία, αφού μέχρι τώρα μόνο αποτυχίες έχουν. Ο Βαρθολομαίος καλώς ενδιαφέρεται γι αυτήν, όπως και για την εκκλησιαστική του περιουσία και το Πατριαρχεί γενικώς και δεν τον κακίζω που στηρίζει την Τουρκία στην ευρωπαϊκή της προοπτική (μήπως το αθηναϊκό κράτος δεν το κάνει;), έστω και αν αυτή είναι εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Έτσι κι αλλιώς δεν ανήκει στον Ελλαδικό χώρο.

    Επίσης, συμφωνώ με το Αρμενικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Προπέτασμα καπνού, όλα αυτά. Αρκεί να μην το πληρώνει η Ελλάδα, κάτι το οποίο φοβούμαι πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Νέιτιβιστ,το τι είναι Ρωμαίος και τι Έλληνας τα έχουμε πει πολλές φορές και σε γενικές γραμμές με κάποιες όμως διαφωνίες συμφωνώ μαζί σου.
    Αλλά δεν σου φαίνεται Νέιτιβιστ που τώρα τίθεται ένα τέτοιο θέμα;τώρα το 2011;δεν σου φαίνεται περίεργη η επιμονή ορισμένων στη Ρωμαιολαγνεία;Σίγουρα πάντως οι ρωμαιολάγνοι μπορούν να χωριστούν σε πολλές κατηγορίες και έχουν κίνητρα διαφορετικά.Ο βασικός όμως υποστηρικτής είναι οι Φαναριώτικοι κύκλοι οι οποίοι μετά βγδελυμίας αρνούνται ό,τι ελληνικό!Μην πούμε τώρα περισσότερες λεπτομέρειες γιατί πολύ θα φρίξουν!
    Διαφωνώ σαφώς όμως ότι όσοι δεν είναι Ελλαδίτες δεν πρέπει να λέγονται Έλληνες ή να μην έχουν σχέση με την Ελλάδα η οποία είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ Δημοκρατία και όχι Δημοκρατία της Ελλάδος!Θυμίζω τι αντιδράσεις προκάλεσε στη σουλτανική αυλή η απόφαση να ονομαστεί ο Γεώργιος ο Ά "βασιλεύς των Ελλήνων" και όχι "της Ελλάδος" όπως λεγόταν ο Όθων.
    Ο Κυριάκος ναι έχει βρίσει όχι μία αλλά πολλές φορές τους Ελλαδίτες και μάλιστα μενόμενος με ηλίθιες εκφράσεις και απόψεις!Δεν είμαι εγώ Νέιτιβιστ που διαχωρίζω τον Ελληνισμό και κακώς "την μπαίνεις" σε μένα.Για παράδειγμα έλεγε ο Κυριάκος ότι το "τραντέλλενας" είναι απλώς μια υποτιμητική λέξη των προγόνων του για τους Έλληνες και θα πει ότι αυτοί (οι Πόντιοι) είναι τριάντα φορές καλύτεροι απ'ότι οι Έλληνες!οποία διαστροφή δηλαδή!Το θέμα μου με τον κ.Καλεντερίδη στο συγκεκριμένο θέμα ήταν ότι επέτρεψε να γράφονται αυτά στο "ποντιακό" του ιστολόγιο και δεν απάντησε!Κι αν δεις Νέιτιβιστ κάτι περίεργες κινήσεις σε ποντιακά και μικρασιαστικά σωματεία με την συμμετοχή φαναριώτικων κύκλων θα καταλάβεις ότι το θέμα δεν είναι απλό...Εδώ δε στη Μακεδονία κύκλοι προσπαθούν να διαχωρίσουν το ποίμνιο με βάση την καταγωγή!αίσχος!
    Ο Βαρθολομαίος Τούρκος είναι σαν Τούρκος φέρεται,αλλά ναι επειδή θέλει να το παίζει πνευματικός αρχηγός μας τότε ναι τον "κακίζω" όπως λες!Δεν θα του χαριστώ!Άλλωστε "και αυτοί οι ξυπόλητοι αλήτες που έκαναν την επανάσταση στο Μοριά και χάλασαν την ειρηνική διαβίωση των δύο λαών τόσων αιώνων" ποίμνιό των πατριαρχών ήταν!Ευτυχώς όμως που ο τότε προκάτοχός του δεν ήταν σαν κι αυτόν!
    Η λογική σου πάντως Νέιτιβιστ για το τι υποχρεώσεις έχουν απέναντι στην Ελλάδα οι μη Ελλαδίτες δεν είναι καλή κατά τη γνώμη μου!Διασπά τον ελληνισμό και μειώνει την δύναμή του!
    Δες τους Εβραίους που δεν μιλούσαν καν την ίδια γλώσσα,που είχαν μεγάλες θρησκευτικές διαφορές μεταξύ τους,που ήταν από εκατό φυλές,που άλλοι οι ήταν κατάξανθοι άλλοι μελαχρινότατοι μέχρι και κίτρινοι και μαύροι και πως έκαναν και πως στήριξαν και πως στηρίζουν το Ισραήλ σήμερα κι εμείς με πολύ μεγαλύτερες ομοιότητες,με διαφορές μηδαμινές σε σχέση με τους Εβραίους να φερόμαστε έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. sapphire,

    > Αλλά δεν σου φαίνεται Νέιτιβιστ που τώρα τίθεται ένα τέτοιο θέμα;τώρα το 2011;δεν σου φαίνεται περίεργη η επιμονή ορισμένων στη Ρωμαιολαγνεία;<

    Όχι, διότι δεν είναι καινούριο. Υπήρχαν πάντα κάποιοι που το έθεταν. Το ότι εν έτει 2011 εξακολουθούν να το θέτουν, είναι απλώς βλακώδες, ή κακόπιστο. Ρωμαιολάγνοι, προσφυγοπατέρες και άλλοι παρόμοιοι υπάρχουν δυστυχώς ακόμη. Ο σκοπός και τα κίνητρά τους είναι θολά, ιδίως των προσφυγοπατέρων (άλλο κεφάλαιο αυτοί, αλλά έχουν σχέση με τους πρώτους). Πάντως, για το καλό της Ελλάδας δεν είναι και μου φαίνονται ενεργούμενα.

    >Διαφωνώ σαφώς όμως ότι όσοι δεν είναι Ελλαδίτες δεν πρέπει να λέγονται Έλληνες ή να μην έχουν σχέση με την Ελλάδα η οποία είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ Δημοκρατία και όχι Δημοκρατία της Ελλάδος!<

    Μα εγώ δεν είπα ότι δεν πρέπει να λέγονται Έλληνες, διότι και οι Ρωμιοί Έλληνες (πρέπει να) είναι, αλλά ότι δεν αισθάνονται την Ελλάδα, όπως οι Ελλαδίτες που την έφτιαξαν, την μεγάλωσαν και την υπερασπίστηκαν. Γι αυτό επιμένω στο ότι γίνεται μπέρδεμα με τις ονομασίες Έλληνας, Ελλαδίτης και Ρωμιός. Μετά από τόσα χρόνια, όσοι μένουν πια στην Ελλάδα, θα έπρεπε να την αισθάνονται όπως εμείς, αλλά δεν ξέρω τι καταβολές και τι κατάλοιπα έχουν.

    >Δεν είμαι εγώ Νέιτιβιστ που διαχωρίζω τον Ελληνισμό και κακώς "την μπαίνεις" σε μένα<

    Μα δεν την μπήκα σε σένα, πώς σου πέρασε αυτό από το μυαλό; Απλώς σου διευκρίνισα μερικά πράγματα, κατά την άποψή μου.

    > Η λογική σου πάντως Νέιτιβιστ για το τι υποχρεώσεις έχουν απέναντι στην Ελλάδα οι μη Ελλαδίτες δεν είναι καλή κατά τη γνώμη μου!Διασπά τον ελληνισμό και μειώνει την δύναμή του!<

    Δεν είναι δική μου λογική, αλλά η πραγματικότητα. Τα ξέρω αυτά που λες παραπάνω, σου μίλησα και για προσφυγοπατέρες (χρειάζονται ονόματα;) και γι αυτό είπα ότι είναι τουλάχιστον εγκληματικό να ανοίγονται τέτοιες συζητήσεις και αυτοί που το κάνουν, αν δεν είναι βλάκες, είναι ύποπτοι και υποβολιμαίοι. Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια, αντί να κρατάμε τόπι! Κρίμα. Και δεν είναι μόνον ο ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ, στον οποίο γίνονται τέτοιες συζητήσεις. Αντιθέτως μάλιστα, εδώ γίνονται οι λιγότερες. Σε άλλα σοβαρότατα ηλεκτρονικά περιοδικά γίνονται πολύ περισσότερες, υπό το πρόσχημα αναζήτησης της ... ελληνικής ταυτότητας. Σαν πως έχομε τον καιρό να επιδιδόμαστε σε αμπελοφιλοσοφίες αυτού του τύπου την ώρα που ο τόπος χάνεται. Εκεί κακίζω και τον κατά τα άλλα σεβαστό Δάσκαλο Γιανναρά, όταν κάθεται και ελεεινολογεί το «επαρχιώτικο ελλαδικό κρατίδιο». Αλλά αυτός είναι φιλόσοφος, όχι και τόσο νέος πια και ζει στον κόσμο του.

    Για το Ισραήλ έχω γράψει πολλές φορές (και παραπάνω). Μακάρι να είχαμε το ένα εκατοστό από την ομοψυχία και τον πατριωτισμό τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. "Είναι άμυαλοι κι επικίνδυνοι αυτοί που κατηγορούν το Φανάρι: δεν έχουν γνώση ιστορική, για το τί σημαίνει "διπλωματία επιβίωσης", από το 1453 μέχρι σήμερα, και ποιούς παράγοντες πρέπει ο (κάθε) Πατριάρχης να έχει υπόψιν του."
    Μπορει στα περσσοτερα να διαφωνω με τον αξιοτιμο Κυριακο αλλα εδω συνφωνω και οποιος εχει διαφωνιες μπορει να κοιταξει το βιβλιο του Ρανσιμαν "Η εκκλησια σε αιζμαλωσια"
    Προς αξιοτιμους συν-σχολιαστες:Θα μπορουσε καποιος να μου εξηγησει για ποιο λογο πρεπει να τακωνωμαστε για το ποιος απο ολαους μας κατεχει τα πρωτεια του παρτιωτισμουκαι πολιτισμου εν συγριση με τον γειτονα του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Όταν ξεκίνησαν να έρχονται από τα βάθη της Ασίας τα τουρκικά φύλα, αυτό που ήξεραν ότι υπάρχει δυτικά τους ήταν η Ρωμανία. Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Το Imperium Romanorum. Αυτοί δεν νοιαζόντουσαν για Δυτικές Ρωμαϊκές Αυτοκρατορίες και Ανατολικές Ρωμαϊκές Αυτοκρατορίες. Ρωμαϊκή αυτοκρατορία γνώριζαν και οι κάτοικοί της ήταν Ρωμαίοι. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι τόσο εκεί όσο ότι εμείς προ πολλού είχαμε δεχτεί με χαρούλες τον τίτλο του Ρωμαίου πολίτη και μετά από μια δυο γενεές αυτοπροσδιοριστήκαμε ως Ρωμαίοι. Μεγάλη υπόθεση ο αυτοπροσδιορισμός. Δεν χρειάζονται άλλα. Στον Κορδάτο αναφέρονται στοιχεία να ανατριχιάζεις. Και εδώ έχει πολλά διευκρινιστικά.

    http://www.romanity.org/htm/fox.e.01.ti_einai_an_einai_kati_enas_buzantinos.01.htm

    Υποστήκαμε εθνική και πολιτιστική (αργότερα) γενοκτονία χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Εγώ Χρήστο διαφωνώ εκ προοιμίου με τέτοιες φράσεις που αποκλείουν την κριτική.Ναι,νομίζω πως κάθε εχέφρων Έλληνας με κάποιες ιστορικές γνώσεις καταλαβαίνει ότι το Φανάρι έπρεπε να ακολουθήσει πολιτική που μπορεί σήμερα να μας ξενίζει,εν τούτοις όμως αυτό δεν σημαίνει πως κάθε του σημερινή ενέργεια πρέπει να την επικροτούμε ή να ταυτιζόμαστε απόλυτα με το Πατριαρχείο και εν τέλει να έχουμε ζημίες ως χώρα και ως έθνος.
    Κατά τη γνώμη μου,τόσο το Φανάρι όσο και η Ορθόδοξη Εκκλησία γενικά θα πρέπει να προσδιορίσει ορισμένα πράγματα,αλλά και η Ελλάδα ως κράτος του ελληνισμού που είναι (ή που θα έπρεπε να είναι) να ξαναδεί πως πορεύεται στο συγκεκριμένο ζήτημα.
    Για παράδειγμα μη μου πει κάποιος ότι ο Βαρθολομαίος αναγκάστηκε και έκανε την δήλωση που παρέθεσα παραπάνω!Λόγια της ψυχής του ήταν!
    Νέιτιβιστ,συμφωνώ ότι το θέμα υπήρχε από παλιά αλλά πιστεύω πολύ περιορισμένα,τουλάχιστον μετά τις πρώτες δεκαετίες της επανάστασης,άντε και στα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα και λίγο μετά,την τελευταία όμως δεκαετία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις (και εν μέρει ως απάντηση στον παραλογισμό των εισαγόμενων νεοπαγανιστών) και ειδικά σε ορισμένους κύκλους,για παράδειγμα εκκλησιαστικούς,ακόμα και "εχθρών" του Φαναρίου (πχ Μεταλληνός,Ζήσης και άλλοι αρκετά πιο περιθωριακοί),οι "ρωμαιολάγνοι" λοιπόν είναι ένα ετερογενές σύνολο,άτομα και ομάδες όπως του Μεταλληνού και του Ζήση δεν πρέπει να μας ανησυχούν για πολλούς λόγους και την φιλοπατρία τους δεν την αμφισβητώ,αλλά όμως άλλοι με συλλόγους και ειδικά οι σχετιζόμενοι με περίεργους φαναριώτικους κύκλους είναι πραγματικά επικίνδυνοι!Τι δουλειά είχε να μιλήσει ο Νταβούτογλου και να συναντηθούν μαζί του Έλληνες Κωνσταντινουπολίτες στην Θεσσαλονίκη;Οι οποίοι και στην Ελλάδα ζουν και Έλληνες υπήκοοι είναι!Τι δείχνει αυτό προσταέξω όταν ο Νταβούτογλου (κακώς) ήρθε στη Θεσσαλονίκη και εκτός από τον Μπουτάρμπεη συναντήθηκε και με Πολίτες όπως ακριβώς έκανε μετά με τους μουσουλμάνους στη Θράκη,σαν να 'ταν δηλαδή οι Πολίτες δικοί του!Δες για παράδειγμα πως κάποιοι μητροπολίτες του Θρόνου προσπαθούν να καπαρώσουν το ποίμνιο που κατάγεται από τις περιοχές που φέρνουν τον τίτλο τους πράγμα απίστευτα αντικανονικό και εντελώς εκτός εκκλησιαστικού πνεύματος!Λες και 80 χρόνια μετά υπάρχουν ακόμα "καθαροί" πρόσφυγες!
    Επίσης να πω ακόμα πως τις περισσότερες φορές η ρωμαιολαγνεία συνοδεύεται από απόρριψη της Επανάστασης του '21 και "αυτοκρατορικές" λογικές νεοθωμανικού τύπου γιατί σύμφωνα με αυτούς "εμείς οι Ρωμαίοι μέσα σε αυτοκρατορίες μεγαλουργούμε"...και ποιος καλός γείτονας "ψήνει" αυτοκρατορία...;και άρα τι θα 'πρεπε να κάνουμε εμείς οι "Ρωμαίοι";το πιάσατε το υπονοούμενο!

    Υ.Γ. Τελικά αυτό το "σέβομαι τον θεσμό και δεν μιλάω" που έχω ακούσει να το λένε πάρα πολλοί τελικά καλό μας κάνει ή κακό;δεν ξέρω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. sapphire, το δικό μου "δεν μιλάω" δεν ήταν για το Πατριαρχείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @ ioannes

    Πότε δεχτήκαμε τον τίτλο του "Ρωμαίου" με χαρούλες; Η λέξη Έλλην για το παπαδαριό, σήμαινε παγανιστής, επί "Βυζαντινής" Αυτοκρατορίας.

    Λέει στον σύνδεσμο που δίνεις: "Ο όρος "Βυζαντινή Αυτοκρατορία" επινοήθηκε και διαδόθηκε από Γάλλους ανθρωπιστές σαν τον Montesquieu, μία σημαντική μορφή της διανόησης του 18ου αιώνα" Καλά, δεν άκουσε αυτός που έγραψε αυτές τις μαλακίες, για τον Ιερώνυμο Βολφ (1516-1580), το εφευρέτη του ονόματος Βυζαντινή Αυτοκρατορία;

    @ saphire

    >Τι δουλειά είχε να μιλήσει ο Νταβούτογλου και να συναντηθούν μαζί του Έλληνες Κωνσταντινουπολίτες στην Θεσσαλονίκη;<

    Πιστεύω ότι το επεδίωξαν οι ίδιοι, για να δουν αν μπορούν να πάρουν πίσω τίποτε από τις περιουσίες των, ή καμιά αποζημίωση έστω. Δεν το βρίσκω περίεργο.

    >"εμείς οι Ρωμαίοι μέσα σε αυτοκρατορίες μεγαλουργούμε"<

    Εδώ δεν έχεις άδικο. Πιστεύω ότι αυτό είναι το σύνθημα που προσπαθούν να περάσουν τα ενεργούμενα της Άγκυρας.

    Και πάλι επαναλαμβάνω και κλείνω, ότι οι εξ Ανατολών ελθόντες τότε (δεκαετία 20 και δεκαετία '50 με τα Σ/μβριανά), ασφαλώς ταυτίζουν την λέξη Έλληνας με τον Ελλαδίτη. Αυτοί έμαθα μια ζωή ότι είναι Ρωμιοί. Όμως, η διαφορά είναι λεκτική. Δεν θα πει ότι δεν είναι Έλληνες.

    Το ζήτημα είναι, αν οι απόγονοί των αισθάνονται την Ελλάδα σαν πατρίδα και είναι πρόθυμοι να θυσιαστούν γι αυτήν. Αν ναι, έχει καλώς. Βέβαια, όπως καταντήσαμε, δεν ξέρω και πόσοι εξ ημών, των Ελλαδιτών, είναι έτοιμοι για θυσίες, με πρώτους απ' όλους τους πολιτικούς μας ταγούς.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Επειδή έχουμε δουλειά να κάνουμε φίλτατοι (θα άξιζε να αφιερώναμε χρόνο για μια συζήτηση αν τα σχόλια ήταν στοιχειοθετημένα και σοβαρά), σας αφήνω με τον γραπτό λόγο του Γεωργίου Ακροπολίτου, μεγάλου λογοθέτη του Γένους, επί Ιωάννου Γ' Δούκα (του εξόριστου βασιλέα). Προσέξετε: η γνωστή επιστολή του βασιλέως, προς τον Πάπα Γρηγόριο Θ', δεν θεωρείται γνήσια από τους επιστήμονες ιστορικούς, και ο μόνος που στηρίζεται στον Βακαλόπουλο και την προωθεί, μέσω διαδικτυακών άρθρων, είναι ο κ. Κ. Χολέβας. Ούτε η κ. Αρβελερ δεν "τολμά" να αναφερθεί σε αυτήν, γνωρίζοντας για τις δεκάδες εργασίες, την γλωσσολογική ανάλυση και το debate. Δεν είναι αυτό το θέμα μας όμως: το σημαντικό είναι λόγια σαν και αυτά του Ακροπολίτου (που ασπάζεται και ο Θεόδωρος Δούκας, ο υιός του Ιωάννου Γ'), όπου γίνεται σαφές ότι: Ρώμη είναι η πόλη στην οποία βρίσκεται ο Αυτοκράτορας.

    Για τον Sapphire: μετά την καταστροφή της Παλαιάς Ρώμης, από τον Γότθο Αλάριχο, υπήρξε παρακμή, μέχρι την τελική της πτώση στους Φράγκους. Η σημερινή Ιταλία υπέστει τρομερές επιδρομές και κατακτήσεις Νορμαδών και γερμανικών εθνών. Μην ξεχνάς ότι η Ραβέννα υπήρξε το μεγαλύτερο λιμάνι της Αυτοκρατορίας, μέχρι και στα χρόνια του Ιουστινιανού. Συγκρίνοντας την σημερινή Ιταλία, με την τότε, βλέπεις μια τρομακτική εθνοτική αλλοίωση.

    Και τέλος: με το να συγχέεις όλους του λατινοφώνους, με τους Φραγκο-λατίνους, και να ακολουθείς την αγγλοσαξωνική γραμμή "οι Γραικοί και οι Λατίνοι", δείχνεις ότι έχεις πολύ περιορισμένες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο.

    Με μελέτη κι επιχειρήματα απαντούμε, και όχι με χαρντ-ροκ, αν με νοείς...

    Διαβάστε με προσοχή τα λόγια του Ακροπολίτη:

    κἀντεῦθεν ἵνα μὴ τοῖς ἐθνικοῖς
    τούτοις ὀνόμασι περιγράφωνται, τῇ πρεσβυτέρᾳ Ῥώμη ἑτέρα (20)
    νέα ἀντῳκοδόμηται, ἵνα ἐξ οὕτω μεγίστων πόλεων κοινὸν
    ἐχουσῶν τοὔνομα Ῥωμαῖοι πάντες κατονομάζοιντο καὶ ὡς τὸ
    τῆς πίστεως κοινὸν οὕτως ἔχοιεν καὶ τὸ τῆς κλήσεως. καὶ
    ὡς ἐκ Χριστοῦ ταὐτὸ τὸ τιμιώτατον ἔλαχον ὄνομα, οὕτω καὶ
    τὸ ἐθνικὸν αὐτοῖς ἐπηγάγοντο. καὶ πάντα δὲ τὰ ἄλλα (25)
    ὑπῆρχε τούτοις κοινά, ἀρχαὶ νόμοι λόγοι βουλαὶ δικαστήρια,
    αὐτὴ ἡ εὐσέβεια, οὐδὲν ὅτι μὴ κοινὸν Ῥωμαίοις τοῖς πα-
    λαιοτέροις καὶ νεωτέροις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Επειδή έχουμε δουλειά να κάνουμε φίλτατοι (θα άξιζε να αφιερώναμε χρόνο για μια συζήτηση αν τα σχόλια ήταν στοιχειοθετημένα και σοβαρά), σας αφήνω με τον γραπτό λόγο του Γεωργίου Ακροπολίτου, μεγάλου λογοθέτη του Γένους, επί Ιωάννου Γ' Δούκα (του εξόριστου βασιλέα). Προσέξετε: η γνωστή επιστολή του βασιλέως, προς τον Πάπα Γρηγόριο Θ', δεν θεωρείται γνήσια από τους επιστήμονες ιστορικούς, και ο μόνος που στηρίζεται στον Βακαλόπουλο και την προωθεί, μέσω διαδικτυακών άρθρων, είναι ο κ. Κ. Χολέβας. Ούτε η κ. Αρβελερ δεν "τολμά" να αναφερθεί σε αυτήν, γνωρίζοντας για τις δεκάδες εργασίες, την γλωσσολογική ανάλυση και το debate. Δεν είναι αυτό το θέμα μας όμως: το σημαντικό είναι λόγια σαν και αυτά του Ακροπολίτου (που ασπάζεται και ο Θεόδωρος Δούκας, ο υιός του Ιωάννου Γ'), όπου γίνεται σαφές ότι: Ρώμη είναι η πόλη στην οποία βρίσκεται ο Αυτοκράτορας.

    Για τον Sapphire: μετά την καταστροφή της Παλαιάς Ρώμης, από τον Γότθο Αλάριχο, υπήρξε παρακμή, μέχρι την τελική της πτώση στους Φράγκους. Η σημερινή Ιταλία υπέστει τρομερές επιδρομές και κατακτήσεις Νορμαδών και γερμανικών εθνών. Μην ξεχνάς ότι η Ραβέννα υπήρξε το μεγαλύτερο λιμάνι της Αυτοκρατορίας, μέχρι και στα χρόνια του Ιουστινιανού. Συγκρίνοντας την σημερινή Ιταλία, με την τότε, βλέπεις μια τρομακτική εθνοτική αλλοίωση.

    Και τέλος: με το να συγχέεις όλους του λατινοφώνους, με τους Φραγκο-λατίνους, και να ακολουθείς την αγγλοσαξωνική γραμμή "οι Γραικοί και οι Λατίνοι", δείχνεις ότι έχεις πολύ περιορισμένες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο.

    Με μελέτη κι επιχειρήματα απαντούμε, και όχι με χαρντ-ροκ, αν με νοείς...

    Διαβάστε με προσοχή τα λόγια του Ακροπολίτη:

    κἀντεῦθεν ἵνα μὴ τοῖς ἐθνικοῖς
    τούτοις ὀνόμασι περιγράφωνται, τῇ πρεσβυτέρᾳ Ῥώμη ἑτέρα (20)
    νέα ἀντῳκοδόμηται, ἵνα ἐξ οὕτω μεγίστων πόλεων κοινὸν
    ἐχουσῶν τοὔνομα Ῥωμαῖοι πάντες κατονομάζοιντο καὶ ὡς τὸ
    τῆς πίστεως κοινὸν οὕτως ἔχοιεν καὶ τὸ τῆς κλήσεως. καὶ
    ὡς ἐκ Χριστοῦ ταὐτὸ τὸ τιμιώτατον ἔλαχον ὄνομα, οὕτω καὶ
    τὸ ἐθνικὸν αὐτοῖς ἐπηγάγοντο. καὶ πάντα δὲ τὰ ἄλλα (25)
    ὑπῆρχε τούτοις κοινά, ἀρχαὶ νόμοι λόγοι βουλαὶ δικαστήρια,
    αὐτὴ ἡ εὐσέβεια, οὐδὲν ὅτι μὴ κοινὸν Ῥωμαίοις τοῖς πα-
    λαιοτέροις καὶ νεωτέροις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Νέιτιβιστ προφανώς και η σκέψη όλων στις περιουσίες πήγε,αλλά πάλι η εντύπωση που προκάλεσε ήταν αλγεινότατη,ήταν σαν να ήταν οι υπήκοοι και ο εξουσιάζων.Πρέπει να δεις τις προσφωνήσεις μόνο και τις ανακοινώσεις!Ελπίζω να μην τρέχουν από 'δω και μπρος να γλείψουν τον κάθε Τούρκο που θα 'ρχεται να προσκυνήσει το "σπίτι" του Κεμάλ...
    Και δυστυχώς οι εντύπωση που έχω είναι ότι στα παιδιά τους και στα εγγόνια τους δεν πέρασαν καθόλου καλά μηνύματα.Μέχρι που έχω ακούσει και το εξής από κομμουνιστο-Πολίτη "οι Τούρκοι δεν μας 'κάνα τίποτα,εμείς μόνοι μας φύγαμε".
    Ιωάννη δεν είναι τα πράγματα έτσι όπως τα θέτεις...όταν ήρθαν οι Τούρκοι δεν βρήκαν ούτε Imperium ούτε τέτοια λατινικά,Βασιλεία Ρωμαίων και ελληνικά βρήκαν.Όταν ήρθαν οι Τούρκοι είχαν ήδη έρθει οι Λατίνοι και τουλάχιστον στις ανώτερες τάξεις είχε ξυπνήσει ελληνική εθνική συνείδηση.Δες για παράδειγμα τον Ιωάννη Βατάτζη.Από εκεί και πέρα η έννοια του Ρωμαίου είναι πολιτική και όχι εθνική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανακόντα,το δικό μου ήταν για το Πατριαρχείο πάντως!Μην κάνουμε σαν τους Ελληνοαμερικάνους που το μόνο θέμα που τους επιτρέπει το Φανάρι να ασχολούνται και που νομίζουν ότι είναι εθνικό είναι μη στάξει το καλυμμαύχι του Βαρθολομαίου!άλλο θέμα από εκεί ο απίστευτος ρόλος του Φαναρίου στους Ελληνοαμερικάνους και πως τους καθοδηγεί με βάση τα κελεύσματα της Άγκυρας!Ή μήπως να μην κάνουμε κριτική ούτε γι'αυτό;ή μήπως λέω ψέμματα;ή μήπως δεν πρέπει να δράσουμε ούτε εκεί;Είναι ψέμματα ότι ο "βακούφικος" ο Βαρθολομαίος όπως έγραψε ο Εθνικός Κήρυκας ζήτησε από τους Ελληνοαμερικανούς να μην λένε ελληνισμός της Αμερικής αλλά να λένε μόνο ρωμηοσύνη της Αμερικής;πόσες και πόσες προσπάθειες για το κυπριακό δεν ματαιώθηκαν μετά από εντολή Φαναρίου;
    Και τι δουλειά είχε να επιβάλει να τουρκέψουν οι επίσκοποι του ελληνικού χώρου;αν αρχίσει να λέει και στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη για Ρωμαίους και αρκούδες;Ή μήπως δεν έχετε ακούσει ότι η απαράδεκτη εκκλησιαστική κατάσταση της Κρήτης πάντα είναι ένα από τα επιχειρήματα των αυτονομιστών;
    Λοιπόν όλα αυτά τα θέματα ως ελληνική δημοκρατία πρέπει να τα δούμε και να δούμε τις μας συμφέρει καλύτερα.
    Το Φως Φαναρίου από την άλλη Ανακόντα είναι τόσο αντικειμενικό με το Φανάρι όσο το Καρφί με το ΠΑΣΟΚ!Δεν λέω καν το Μέγκα!Ε Μέγκα είναι το Αμήν του Παπαχρήστου.Υπάρχει βέβαια και το αντίπαλο δέος η Ρομφαία του Αιμίλιου,γνωστή και ως ρώσσικο φερέφωνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Και Κυριάκε;και τι μας νοιάζει εμάς τους Έλληνες τι έκανε η Ρώμη,σήμερα το 2011;εσύ που είσαι Ρωμαίος τράβα εκεί και παίξ'το αυτοκράτορας,εμείς εδώ!Αυτό είναι το εθνοτικό σου κόλλημα,η ψύχωση θα έλεγα!Αν εσύ ο Πόντιος ο "τραντέλλενας" (όπως οι πρόγονοί σου οι μη-Έλληνες,οι ανθέλληνες αφού έβριζαν έτσι και έλεγαν τέτοια πράγματα,έλεγαν για εμάς τους Έλληνες,που με καμάρι μας το διαφημίζεις,όχι ότι η λέξη Τραντέλλενας έχει την έννοια αυτή,απλά ο μισελληνισμός σου της δίνει τέτοια έννοια) από τον Κυρηνάλιο νιώθεις ότι πατρίδα σου είναι η Ρώμη η κατακτημένοι από Φραγκογερμανονορμανδούς κτλ κτλ τράβα και απελευθέρωστη!Πάρε και τον Βαρθολομαίο και τα λείψανα του Ρωμανίδη για βοήθεια!Εμάς όμως τους ταπεινούς Έλληνες,τους επαρχιώτες που δεν είμαστε κοσμοπολίτες όπως εσείς οι κυρηνάλιοι Πόντιοι άσε μας...
    Επίσης όταν λες ότι ο Φραντζής δεν έγραψε ουσιαστικά τίποτα για την άλωση τι ακριβώς θες να δείξεις;να αποσιωπήσεις ότι οι Παλαιολόγοι μιλούσαν για Έλληνες όπως και ο Βατάντζης ή απλά ότι η άλωση δεν ήταν σημαντικό γεγονός και ότι η αυτοκρατορία συνεχίστηκε;άλλωστε καλύτερα μια αυτοκρατορία έστω και οθωμανική...έτσι δεν είναι Dominicus imperator Romanorum;

    Υ.Γ.Ο πάππος σου βοσκούσε τα πρόβατα στον Κυρηνάλιο σίγουρα ή μήπως είχε τσαρδάκι και στον Αβεντινό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Πάντως Dominicus είναι γελοίο να μην μπορείς να ξεχωρίσεις ότι η έννοια του Ρωμαίου ήταν πολιτική γι'αυτό και τους ένοιαζε τόσο πολύ να διατηρηθεί αυτός ο τίτλος!Εθελοτυφλείς μάλλον...αν σιχαίνεσαι τόσο πολύ να είσαι Έλληνες δήλωσε καλύτερα Λαζός ή κάτι τέτοιο κοντινό!πιο κοντά θα είσαι παρά Ρωμαίος!

    Η δε Αρβελέρ (η πολυδιαφησμένη...) πάνω κάτω τις ίδιες απόψεις με σένα έχει,οπότε καλύτερα να την επικαλείσαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @ Κυριάκο

    Ούτε εγώ καταλαβαίνω τι θες να αποδείξεις με το κείμενο που παρέθεσες. Δεν βλέπω να λέει κάτι που δεν το ξέρομε ή δεν το έχομε γράψει. Ας μην επανερχόμαστε στα ίδια και τα ίδια. Όλα τούτα είναι πολυτέλεια και χάσιμο χρόνου, διότι η χώρα μας, η πατρίδα μας, Η ΕΛΛΑΔΑ, πεθαίνει κι εμείς συζητούμε περί ανέμων και υδάτων.

    @ saphire

    >Ο πάππος σου βοσκούσε τα πρόβατα στον Κυρηνάλιο σίγουρα ή μήπως είχε τσαρδάκι και στον Αβεντινό;<

    :-)))))))))))))))))

    Με τους Κρήτες Ιεράρχες κάνεις ένα λάθος. Δεν τους επέβαλε τίποτε ο Πατριάρχης. Απλώς, ο Έρντογαν τους έδωσε την δυνατότητα να αποκτήσουν την τουρκική υπηκοότητα, ώστε να μπορούν να μετέχουν της Οικουμενικής Συνόδου και να γίνονται και Πατριάρχες. Ήταν μία από τις καλά στημένες παγίδες και οι πεινασμένοι για μανσούπια ποντικοί όρμισαν στο τυρί. Έχουν γραφτεί πολλά και βαριέμαι ν' ασχοληθώ με το θέμα ξανά.

    Προσωπικά, αποχωρώ από την συζήτηση αυτή, διότι δεν έχει νόημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Νέιτιβιστ σκέψου μόνο πως τα φιλόδοξα αρχιμανδριτάκια (πραγματική εκκλησιαστική πληγή!) θα χορεύουν τον χορό (της κοιλιάς...;) που θα παίζει ο εκάστοτε σουλτάνος από την Άγκυρα προκειμένου να αναρριχηθούν στα εκκλησιαστικά αξιώματα!
    Η κίνηση πάντως των Τούρκων ήταν όντως έξυπνη και κανένας από τους δεσποτάδες δεν δέχτηκε να κακοκαρδίσει τον Μεγάλο Τούρκο και τον υποτελή του τον αυθέντη και δεσπότη μας...είπαν βέβαια κάτι γελοίες δικαιολογίες που δεν πείθουν κανέναν...Υπήκοος κάποιας χώρας σημαίνει υποχρεώσεις και πίστη απέναντι σ'αυτή και εφόσον συμφέροντα Ελλάδας και Τουρκίας συγκρούονται είναι αδύνατο αυτοί να είναι πιστοί και στις δύο χώρες!Θα τολμήσει άραγε κανείς απ'αυτούς να μιλήσει για εθνικά θέματα;Απορώ πως το δέχτηκαν αυτό οι Κρήτες!Οι ομογενείς στην Αμερική είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα και είπαν ότι δεν δέχονται να πάνε τα παιδιά τους σε σχολείο που το ελέγχει Τούρκος υπήκοος!
    Αν οι Τούρκοι ήθελαν να διευκολύνουν το Πατριαρχείο απλώς θα περνούσαν νόμο που ο εκάστοτε νεοεκλεγείς Πατριάρχης θα έπαιρνε αυτομάτως τούρκικη υπηκοότητα,όπως ακριβώς κάνει η Αίγυπτος και η Ιοραδανία με τα πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων αντίστοιχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. -1-

    @Nativist αδελφέ: σ' ευχαριστώ για ένα πράγμα, όπως και τον Χρήστο Βούλγαρη παραπάνω (φίλε Χρήστο εγκατέλειψα το Fb γιατί το πρόγραμμά μου δεν βγαίνει...αλλά χαίρομαι που σε "ξαναβλέπω", και πρέπει να τα πούμε και από κοντά): για το επίπεδο του λόγου σας.

    @Shappire, είναι θέμα καθαρά χρόνου για μένα: έγραψα/κατέθεσα την άποψή μου για τα του Πατριαρχείου και της ρωμαϊκής Κοινότητας της Πόλης. Αν διαφωνείς προσωπικά, ειλικρινά καλά κάνεις, γιατί αυτό δείχνει ότι έχεις κτίσει γερή προσωπικότητα. Αν θέλεις να διαφωνήσεις δημόσια, τότε είσαι υποχρεωμένος να το κάνεις με επιχειρήματα, σεβόμενος τον άλλον. Και άλλη φορά μου 'χεις επιτεθεί και, ειλικρινά, αν δεν μ' αρέσει να εκφράζομαι έτσι, θα στο πω: είναι εντελώς χάσιμο χρόνο να καταγίνομαι μαζί σου, και συγνώμη που στο γράφω φίλε...να με συγχωρείς, αλλά δεν μπορώ να συνεχίσω σε τέτοιο επίπεδο, και να χάνω τόσο πολύτιμο χρόνο.

    Μπαίνω στον πειρασμό να σου πω ότι δεν είσαι καλά διαβασμένος. Ο όρος Ρωμαίος δεν είναι μόνο πολιτικός, αλλά και εθνο-θρησκευτικός. Πάρε το παράδειγμα του Πατριάρχου Μιχαήλ Δ' του Αυτωρειανού, ο οποίος σε εγκύκλιό του είπε, μεταξύ άλλον, στο υπόδουλο από τους Φράγκους ποίμνιο "εσμεν Ρωμαίοι, αυτό γαρ αρκεί"...αρκεί δηλαδή η εθνότητά μας, και ας μην έχουμε πια Κράτος. Επίσης, οι Ρωμαίοι πρόγονοί μας δίναν _και_ θρησκευτικό περιεχόμενο στην λέξη Ρωμαίος. Ένα παράδειγμα:

    Ἄνδρες Ῥωμαῖοι, οἱ τῆς πρεσβυτέρας Ῥώμης ὁρμώμενοι,
    ἐβουλόμην μὲν καλεῖν ὑμᾶς ἀδελφοὺς ὡς ὁμογνώμονας καὶ
    ὁμόφρονας, ἐπεί τοί γε τοῦτο σκοπὸς τοῦ ὑπὲρ ἡμῶν τὸ
    καθ’ ἡμᾶς προσειληφότος θεοῦ καὶ πάντα τὰ τῆς σαρκὸς
    ἐπιδείξαντος ἐν ἑαυτῷ ἰδιώματα ἄτερ μόνης τῆς ἐφαμάρτου (5)
    ζωῆς· καὶ τοῦτο ἦν τὸ μέγα περὶ ἡμᾶς τοὺς ἀνθρώπους
    μυστήριον, ἵνα συνάψῃ τὰ πάντα ἐν ἑαυτῷ καὶ εἰς ὁμο-
    φροσύνην συνάξῃ τῆς πίστεως, ὅπερ, κατὰ τὸν μέγαν Παῦλον,
    οὐχ Ἕλλην οὐ βάρβαρος οὐ Σκύθης οὐκ Ἰουδαῖος οὐδ’
    ἄλλο τι τῶν ἐθνικῶν ὀνομάτων παρείληπται, ἀλλὰ μόνον (10)
    καὶ ὅλον Χριστὸς αὐτοῖς τὸ ἐπίσημον.

    Τα παραδείγματα είναι στην κυριολεξία χιλιάδες στην βιβλιογραφία (κάνε απλά ένα search με keywords στον Thesaurus Linguae Graecae, να παλαβώσεις!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. -2-

    Δεν είναι μόνο πολιτικός όρος, αλλά πολιτικός, εθνικός και θρησκευτικός. Τους Ρωμαίους απετέλεσε ο ελληνιστικός της μετά των Πτολεμαίων εποχής κόσμος, οι Λατίνοι και πολλά άλλα έθνη, που αφομοιωθήκανε με τον καιρό (Θράκες, Σλαύοι, Αρμένιοι κλπ. Όσοι απ' αυτούς γίνανε Ρωμαίοι, παραμείνανε Ρωμαίοι). Όταν η Αυτοκρατορία βρέθηκε αντιμέτωπη με τα γερμανικά έθνη, τότε ξεκίνησε αργός και βασανιστικός θάνατος: τα έθνη αυτά χαρακτηρίζονταν για τον φυλετισμό τους. Η κουλτούρα τους δεν αφομοίωνε, αλλά εκφράγκιζε με την βία. Μην πάτε μακριά, στο 1204 ή στο 794: δείτε τί κάνανε στην Αμερική, στις Νέες Χώρες... Δεν είναι τυχαίο ότι από την Φραγκοκρατία (στην Ανατολή, διότι στην Δύση η Φραγκοκρατία έρχεται πολύ νωρίτερα) και μετά ο πολιτισμός μας όχι απλά δεν αφομοιώνει άλλες κουλτούρες, αλλά αγκομαχά να επιβιώσει...

    Μάλλον αποτελεί πρόχειρη κατασκευή η ελληνικότητα, όπως την νοούμε σήμερα. Δεν έχει καμιά σχέση με την αναγεννησιακή ελληνικότητα του Πλήθωνα (τον οποίο ευεργετούσε ο Οίκος των γνωστών ενεχυροδανειστών Μεδίκων), ούτε με τον όρο "Έλλην" όπως τον χρησιμοποιούσαν λόγιοι Ρωμαίοι, αρχαϊζοντες (καθαρευουσιάνοι, να το πούμε απλά). Η αερογέφυρες με έναν εξιδανικευμένο αρχαίο κλασσικό κόσμο, προσπερνώντας τα ελληνιστικά χρόνια πλην των άλλων!!, είναι δημιουργία του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού.

    Η θεώρηση της ιστορίας, από τους ιστορικούς της μετά-Παπαρηγόπουλου εποχής γίνεται με βάση μια φιλότιμη προσπάθεια για να καλυφθούν οι "τρύπες", από την διάτρητη και εξιδανικευμένη θεώρηση του Παπαρηγόπουλου.

    Η ζωντανή φλέβα της Ρωμηοσύνης, η πραγματική μας κουλτούρα, διασώζεται ακόμη και σήμερα στο πρόσωπο του (εκάστοτε) Πατριάρχη των Ρωμαίων. Και, πιστέψτε με, υπάρχουν πολλοί που το νιώθουν αυτό, κόντρα στην επικρατούσα επιβεβλημένη ιστορική θεώρηση.

    Θερμές Ευχές φίλτατοι, εγκαταλείπω, διότι έχω...γράψιμο!

    Υ.Γ.
    Φίλε Ακρίτα, κατά τον Οκτώμβριο θα σου στείλω ένα σοβαρό κείμενο, με πηγές, και αν το εγκρίνεις, μπορούμε να το δημοσιεύσουμε στον "Ινφογνώμονα", και να ανταλλάξουμε απόψεις ήρεμα και σοβαρά, όσοι είμαστε σε θέση να συζητήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. -3-

    Λωλ

    Φίλε Shappire, μόλις είδα τα καινούργια σου σχόλιο, κι έπεσε κάτω από τα γέλια: τα σώζω τώρα σε word, διότι το παραλλήρημά σου δείχνει άνθρωπο με χιουμορ (το χιουμορ κρύβει τραγικότητα...).

    Είσαι απίθανος! Τελεία και Παύλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Περίεργο Dominicus που ένας Ρωμαίος εκτιμά το χιούμορ...
    Η παράθεση μεσαιωνικών κειμένων που κάνεις για να αποδείξεις τα αναπόδεικτα είναι μάλλον πράγματι χάσιμο χρόνου γιατί όπως είναι φανερό απλά προσπαθείς να πείσεις για δύο ιδεοληψίες:μια ρωμαιολαγνική νεύρωση και μια ανθελληνική υστερία,όμοια με τους Φαναρίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.