31/8/11

Καλά κάνει να περιορισθεί στα τραγούδια του…

Κάποτε είχε σχεδόν θεοποιηθεί από τους Έλληνες της Κύπρου για τη σταθερή και αταλάντευτη θέση του στα ελληνοτουρκικά και, κυρίως, στο Κυπριακό. Ο Γιώργος Νταλάρας έλεγε πάντα ότι για την κατοχή στην Κύπρο μοναδικός υπεύθυνος είναι η Τουρκία και οι 40.000 πάνοπλοι Τούρκοι στρατιώτες, που συντηρούν την τουρκική κατοχή! Εξ ου και οργάνωσε «αφιλοκερδώς» αρκετές συναυλίες για την ενίσχυση της άμυνας της Κυπριακής Εθνοφρουράς.
Σαν χθες μου φαίνεται πως τραγουδούσε στο αθλητικό στάδιο του Παραλιμνίου πλαισιωμένος από εκλεκτούς Κύπριους και Ελλαδίτες καλλιτέχνες εξαίρετα πατριωτικά τραγούδια, όπως: «Των αθανάτων το κρασί…», «Ανασήκωσε την πλάτη και απόσεισέ τους Πενταδάκτυλέ μου…», «Είναι δύσκολο να πιστέψω πως μας τους έφερε η αγαπημένη θάλασσα της Κερύνειας…» «Είμαστε Έλληνες…», «Αμμόχωστος…», «Καρτερούμεν μέρα - νύκτα…» κ.α., καθώς το στάδιο φωτιζόταν από τα χιλιάδες αναμμένα κεριά των αγανακτισμένων Ελλήνων της Κύπρου. Συγκλονιστικότερες όλων, οι συναυλίες που δόθηκαν λίγο μετά τις στυγερές δολοφονίες των ηρωομαρτύρων μας Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, στις οποίες ο Γιώργος Νταλάρας είχε παραστεί για να καταθέσει την προσωπική του αγανάκτηση.
Ο Γιώργος Νταλάρας στο παρελθόν είχε δηλώσει πως «δεν θα δώσει ποτέ συναυλία στην Τουρκία». Και τούτο προφανώς επειδή η Τουρκία είναι μια μη δημοκρατική χώρα, που εξακολουθεί να κατέχει παράνομα μεγάλο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και που εξακολουθεί να επιβουλεύεται την κυριαρχία της χώρας μας, με ό,τι φυσικά αυτά συνεπάγονται. Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, χωρίς ωστόσο να υπάρξει οτιδήποτε που να δικαιολογεί την αλλαγή πλεύσης από τον μεγάλο Έλληνα τραγουδιστή. Τουναντίον, μάλιστα, τα πράγματα ένεκα της τουρκικής αδιαλλαξίας έχουν οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο και τούτο παρά τις αμέτρητες επιθέσεις φιλίας των κυρίων Παπανδρέου και Καραμανλή, αλλά και τις φιλότιμες προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια (κάποιοι τις χαρακτηρίζουν μειοδοτικές).
Παρόλα αυτά ο κ. Νταλάρας, διαψεύδοντας τον ίδιο τον εαυτό του, βρέθηκε για δεύτερη φορά στην Κωνσταντινούπολη, όπου μέσω τουρκικής εφημερίδας φέρεται να δηλώνει: «….χιλιάδες χρόνια ζούμε μαζί. Αν πετάξουμε λίγο πιο ψηλά, δεν θα δούμε τις γραμμές στο χάρτη. Οι χάρτες τυπώνονται και τα σύνορα τα καθορίζουν οι μαθηματικοί και οι τοπογράφοι.
Ο Θεός δεν έχει τυπογραφείο. Για το Αιγαίο άλλοι λένε πως "ανήκει στους Τούρκους", άλλοι "στους Έλληνες", στην πραγματικότητα όμως το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια»! Ως εκ τούτου οι Τούρκοι πέταξαν τα φέσια τους πανηγυρίζοντας για τις καινούργιες θέσεις του παλαιά εθνικά σκεπτόμενου Γιώργου Νταλάρα και νυν απρόσμενου συμμάχου τους… Αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα που ο κάθε άσχετος μπορεί να κάνει ανέξοδη πολιτική εκμεταλλευόμενος την αδιαφορία των πολιτών, χρησιμοποιώντας απλώς την ιδιότητά του ως δημόσιου προσώπου, μια ιδιότητα που του προσδίδει λαϊκό έρεισμα και αναγνωσιμότητα.….
Υ.Γ.: «Όμως στο νησί ζουν άνθρωποι που θέλουν να φύγουν οι στρατιώτες και να ζήσουν όλοι ειρηνικά…», δήλωσε ακόμα ο Γιώργος Νταλάρας… Αυτοί είναι πάνοπλοι Τούρκοι στρατιώτες και όχι εξωγήινοι, κάτι που επιμελώς αποσιωπάτε κύριε Νταλάρα! Και για να μην ξεχνιόμαστε: Κάποιοι καλλιτέχνες οργάνωσαν πολύ πριν από τον κ. Νταλάρα δωρεάν συναυλίες για την Κύπρο. Πρώτη απ’ όλους η αείμνηστη Βίκυ Μοσχολιού και την ακολούθησαν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μιχάλης Βιολάρης, η Χάρις Αλεξίου, ο Αντώνης Καλογιάννης, η Μαρινέλλα, ο αείμνηστος Μάριος Τόκας, κ.ά…. Παρόλα αυτά ο κ. Νταλάρας κατάφερε να παρουσιάζεται ως ο μοναδικός καλλιτέχνης, που τραγούδησε δήθεν αφιλοκερδώς για τον πόνο των Ελληνοκυπρίων... Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου…

ΝΤΙΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΗΣ
Εκπαιδευτικός στο Α.Τ.Ε.Ι. της Λάρισας από το Μονάγρι Λεμεσού. a.avgoustis@hotmail.com
http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/other/414085 

5 σχόλια:

  1. Δε λέω! κι οι αντιφάσεις έχουν δικαίωμα στην έκφραση, πέρα του ότι και να μην υπάρχουν μπορεί κανείς να το ισχυριστεί, άλλωστε κι αυτή η αντίφαση είναι μέρος τις ζωής!

    Όπως κι αντίφαση μιας σχέσης που καταλήγει σε ΑΟΖωτικό σύνδρομο.

    Γεγονός πάντως είναι ότι "..γενική εἶναι η ἐξαχρείωσις ἀρχόντων καί ἀρχομένων.." αλλά και πέρα από κει κάλιο να συναναστρέφεσαι με το γείτονα που δε σε βλέπει για χρήμα, παρά μ΄έναν που χτυπάει το κεφάλι του στο τοίχο γιατί ακόμα δεν σου έβγαλε την πίστη με τις ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ που θέλει θα τις. μετατρέπουν σε ενεργειακό αντίκρυσμα."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://youtu.be/At9qUu7cUBg
    (βιντεο του Τζιμακου Πανουση)

    Αυτο το βιντεο μιλαει με θετικα λογια για καποιον "Νταλαρα".Εγω θυμαμαι καποιον "Νταλαρα", που οταν εκανε λεφτα εκανε πως δεν ξερει τον μουσικο και παμφτωχο πατερα του και μαλιστα τροποποιησε και το επωνυμο του που ητανε Νταραλας.Απλη συνωνυμια.
    Φτου σου ξεφτυλα αν εισαι αυτος που αναφερεται ο κ.Πανουσης ,εσυ και η διαχειριστρια και μανατζερ σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα σας.
    Κύριε Αυγουστή καιρό πολύ έχω να διαβάσω κείμενό σας και χαίρομαι που μου δίνετε την ευκαιρία. Έχω την γνώμη ότι, όπως έγραψα και αλλού με άλλα λόγια, κακώς θεωρείτε τον Νταλάρα καλλιτέχνη. Καλλιτέχνες χαρακτηρίζονται οι δημιουργοί (στιχουργός, συνθέτης και κατά δεύτερο λόγο ίσως και ο ενορχηστρωτής). Ο Νταλάρας δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το χρησιμοποιεί τις φωνητικές του χορδές (δώρο Θεού) κατά τον ίδιο τρόπο που ένας κιθαρίστας ή μπουζουξής χρησιμοποιεί τις χορδές του οργάνου. Έχω μάλιστα την εντύπωση ότι ο συγκεκριμένος δεν καλλιέργησε ούτε το δώρο που του έδωσε ο Θεός για να γίνει ερμηνευτής (Κάλας, Μπάλτσα κτλ) και έμεινε με την ιδιότητα του εκτελεστή και άρα δεν είναι καλλιτέχνης. Είναι ένα όργανο. Θυμάμαι ότι περιμέναμε από τον Ντ. να κάνει εξωτερική πολιτική, συγκινούμαστε με όσα άλλοι του έγραφαν κι αυτός εκφωνούσε και αρνιόμαστε να παίξουν τον ίδιο ρόλο νέα παιδιά από την Κύπρο (δεν θα πω ονόματα) που διαπρέπουν στον χώρο του τραγουδιού. Μεγάλη αξία δώσαμε λοιπόν στον Ντ. και ζητήσαμε απ' αυτόν πράγματα που δεν θα μπορούσε, λόγω έλλειψης ικανοτήτων και βασικά μυαλού,να πραγματώσει. Θα ζητούσαμε ποτέ από ένα βιολί να κάνει εξωτερική πολιτική; Ασφαλώς όχι! Θα περιμέναμε από ένα μπουζούκι να υπερασπιστεί τα εθνικά μας θέματα. Οπωσδήποτε όχι!!! Θα ζητούσατε από έναν κλαρινίστα, που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η «χαρτούρα» στο μέτωπο, πολιτική σκέψη; Και βέβαια όχι! Τότε γιατί ζητάτε από τον Ντ. πράγματα που δεν μπορεί να δώσει ανεβάζοντάς του μάλιστα και το ανήθικό του; Περιφρόνηση και αδιαφορία του χρειάζεται και τίποτε άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι΄από μένα δεχτείτε "μπράβο" κύριε Οδυσσέα.
    Προσωπικά μου άρεσε ο Ντ. σαν τραγουδιστής και πήγαινα στις συναυλίες του. Μας έδειξε όμως κάτι που με απογοήτευσε. Οτι όποιος "πουλάει" σαν καλλιτέχνης, μπορεί να πουλήσει και την γνώμη του και μάλιστα, επί παντός επιστητού.
    Αυτό όχι, δεν το ανέχομαι.
    Αρα κάποιοι που μου έλεγαν "τους κάνουμε πλούσιους αυτούς όλους και μετά αυτοί σηκώνουν μύτη..." είχαν δίκιο.
    Αν την ώρα που ρωτήθηκε για το Αιγαίο, ήθελε να αποφύγει τη συζήτηση, μπορούσε πολύ ωραία να απαντήσει "σας παρακαλώ, δεν θα ήθελα τώρα εδώ ν΄ανοίξει αυτό το θέμα και άλλωστε, δεν νομίζω ότι είμαι ο κατάλληλος για τέτοια συζήτηση".
    Πολύ αξιοπρεπέστερο από το "Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του.."
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.