9/8/11

Ετοιμάζεται αύξηση θητείας στον Στρατό

Την αύξηση της στρατιωτικής θητείας στον Στρατό Ξηράς, ώστε από τους εννιά μήνες που το είχε μειώσει η Νέα Δημοκρατία να πάει στους 12 μήνες (δηλαδή τρεις παραπάνω), προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο κ. Μπεγλίτης σε συνέντευξή του, επικαλούμενος σχετική μελέτη των Επιτελείων και δηλώνοντας ότι «ήταν λάθος η μείωση της θητείας, αλλά και η πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών».
Οι ανώτατοι αξιωματικοί σε εκθέσεις που έχουν κάνει κατά καιρούς έχουν επισημάνει τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στον Στρατό Ξηράς, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για αναδιοργάνωση, περιορισμό μετατάξεων και κλήσεων σε Ναυτικό και Αεροπορία.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιτελών, όχι μόνο δεν λύθηκε, αλλά παρουσιάζεται αρκετά οξυμένο.
Ο κ. Μπεγλίτης στη συνέντευξή του στην «Ημερησία», απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ισχυρίστηκε τα εξής: «Στον βαθμό που η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και των πολιτικών δυνάμεων συμφωνούμε στην ύπαρξη απειλών κατά της χώρας, ενώ, συγχρόνως, υποστηρίζουμε την ανάγκη εξορθολογισμού και μείωσης των αμυντικών δαπανών, οφείλουμε να χειρισθούμε το θέμα της θητείας με σοβαρότητα και ειλικρίνεια, έξω από λογικές πολιτικού οφέλους και κόστους. Να το πω διαφορετικά. Η μείωση της θητείας ήταν λάθος, όπως λάθος είναι και η συνεχής πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών για την κάλυψη σοβαρών κενών που δημιουργεί η μείωση της θητείας. Δεν θέλουμε τη δημιουργία ενός επαγγελματικού Στρατού, για λόγους πολιτικούς και οικονομικού κόστους, αλλά και γιατί μακροπρόθεσμα δημιουργούνται σοβαρά επιχειρησιακά και κοινωνικά προβλήματα». Επίσης ο υπουργός υποστήριξε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί σύντομα ολοκληρωμένη μελέτη για την αντιμετώπιση της μεγάλης διαρροής που διαπιστώνεται στους νέους που δεν εκπληρώνουν, για διάφορους λόγους, τη θητεία τους».
Η «δημοκρατία» μίλησε με υψηλόβαθμη στρατιωτική πηγή, η οποία αφενός επιβεβαίωσε την ύπαρξη της υπό εξέλιξη μελέτης, αφετέρου επεσήμανε ότι η πρόταση των στρατιωτικών είναι η αύξηση αυτή να είναι τρεις μήνες, ώστε η στρατιωτική θητεία στον Στρατό Ξηράς, που τώρα έχει μειωθεί στο εννιάμηνο, να επανέλθει στην πρότερη χρονική της διάρκεια των 12 μηνών, όπως ακριβώς είναι η θητεία των στρατευσίμων στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία. «Η κατάσταση στις μονάδες από πλευράς επανδρώσεως είναι δραματική» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης, Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

1 σχόλιο:

  1. Επιτέλους σταμάτησε το κατρακύλισμα για τον στρατό απο τα κόμματα, μειώνοντας την στρατιωτική θητεία για ψηφοθηρικούς λόγους! Επιτελούς κάποιοι είδαν τον κίνδυνο, ας ελπίσουμε οτι δεν είναι αργά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.