31/8/11

«Βήμα προς τη νομιμότητα»

Ο ΕΚΔΟΤΗΣτης ελληνικής εφημερίδας «Απογευματινή» της Κωνσταντινούπολης, Μιχάλης Βασιλειάδης, δήλωσε στον «Φ» ότι η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για περιουσίες «είναι υπολογίσιμο βήμα προς τη νομιμότητα, στο θέμα αποκατάστασης της αδικίας που έχουν υποστεί τα μειονοτικά Ιδρύματα ως προς την υφαρπαχθείσα ακίνητη περιουσία τους».
Ο κ. Βασιλειάδης τόνισε ότι για την Ελληνική μειονότητα το μεγαλύτερο πρόβλημα, που έχει άμεση σχέση με την επιβίωσή της είναι το δημογραφικό. Μέχρι το 1964 στην Πόλη ζούσαν πάνω από 90 χιλιάδες Έλληνες, υπέδειξε. Έθεσε δε το ερώτημα, αν ο Ερντογάν θα έδινε άδεια εγκατάστασης και εργασίας στην Πόλη σε περίπου 12 χιλιάδες πολίτες για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα.

Διαφορετικά, διερωτήθηκε πώς θα αξιοποιηθούν οι περιουσίες που θα επιστραφούν. Αναφορικά με το νέο νόμο ο Μ. Βασιλειάδης υπέδειξε στη συνομιλία του με τον «Φ» ότι δεν αναφέρεται, εάν τα μειονοτικά Ιδρύματα (Βακούφια) θα έχουν το δικαίωμα απαίτησης ‘διαφυγόντων κερδών’ επί των περιουσιακών στοιχείων που στερήθηκαν για μακρό χρονικό διάστημα.

Μπορεί βεβαίως, σημείωσε, το γεγονός, ιδωμένο από νομικής και μόνο πλευράς, να χαρακτηριστεί με τη λαϊκή εκείνη ρήση «βρήκαμε το χαμένο ζωντανό μας και χαιρόμαστε». Τέλος, προέβλεψε ότι στις κινήσεις αυτές του Ερντογάν θα υπάρξει έντονη αντίδραση από την άκρως συντηρητική και επιθετική αντιπολίτευση, εντός και εκτός Βουλής.
http://www.philenews.com/digital/

3 σχόλια:

  1. Οι υποσχέσεις του για την εξάλειψη των διακρίσεων δεν μας πείθουν, γιατί γνωρίζουμε αυτά που υπομένουν καθημερινά όχι μόνο οι μη Μουσουλμάνοι, αλλά οι Αλεβήδες και οι Κούρδοι.

    Το σημαντικότερο από όλα για εμάς είναι η επίσημη παραδοχή των πιέσεων και των αδικιών που ασκήθηκαν σε βάρος της Μειονότητας.

    Η ελληνική Μειονότητα απροστάτευτη υπέστη έναν βάρβαρο διωγμό παρά τις εγγυήσεις της Συνθήκης της Λωζάννης. Το αθηνοκεντρικό κράτος ουδέποτε αντιλήφθηκε τη δυναμική και τη σημασία του Ελληνισμού που ζει εκτός των ορίων της επικράτειάς του.

    Επίσης, εγκατέλειψε στην τύχη της την Μειονότητα και δεν ζήτησε την προστασία της τόσο το 1955, όσο και την εποχή των απελάσεων του 1964.

    Αυτή τη σιγή, την αδράνεια των ελληνικών κυβερνήσεων εκμεταλλεύονται οι γείτονες και μόνιμα διεκδικούν απίθανα πράγματα χωρίς κανένα νόμιμο δικαίωμα.

    Αν συνεχίσουμε την ίδια τακτική θα δεχθούμε σε λίγο την «αυτοδιοίκηση» της Δ. Θράκης και αργότερα των νησιών στα οποία προσπαθεί με νύχια και με δόντια να δημιουργήσει «τουρκική» μειονότητα.
    elzoni.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξάλειψη διακρίσεων εκ στόματος Ερντογάν; Πολίτες Α κατηγορίας όλοι;
    Επιστροφή περιουσιών;
    Χμ! Τον Χότζα, όταν του δώριζαν κάτι καλό, έκλαιγε και ήξερε γιατί...
    Εμείς λέγαμε "φοβού τους Δαναούς κάν δώρα φέροντες..."
    Να δούμε πότε θα μας ζητήσει το αντάλλαγμα που θα είναι σίγουρα αδρότατο.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν το "φάνε" οι δικοί μας θα έχουμε δράματα. Και επειδή ο τούρκος δεν κάνει κίνηση αν δεν έχει προηγουμένως εξασφαλίσει αυτά που ζητά, τότε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.