4/8/11

Διαβαθμίσεις στο εμπόριο θανάτου

της Ελίνας Γαληνού
Μια υπόσχεση του Γ. Παπανδρέου που είχε δώσει από το 2004, όταν πρωτοδιεκδικούσε την πρωθυπουργία, οδεύει προς πραγματοποίηση. Το νομικό πλαίσιο περί ναρκωτικών, "εξορθολογίζεται" σύμφωνα με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο που ήδη παρουσίασε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Αν και ο υπουργός το χαρακτήρισε "φλέγον κοινωνικό ζήτημα" (πάλι καλά!), ..οι φωτιές δεν σβήνουν. Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε διεξοδικά το τι σημαίνει "ναρκωτικά" βέβαια, ούτε τους συνεπαγόμενους κινδύνους για την κοινωνία. Δυστυχώς, υπάρχουν πάρα πολλοί μάρτυρες που έχουν βιώσει αυτές τις ολέθριες συνέπειες και μάλιστα με τα ίδια τους τα παιδιά ή παιδιά φίλων και συγγενών. Οι καθήμενοι αναπαυτικά στις πρωθυπουργικές και υπουργικές καρέκλες βέβαια, ίσως είναι μακριά από τις αγωνίες των σπιτιών που κινδύνευσαν να κλείσουν. Μακριά από τις δόλιες μανάδες και τους πατεράδες που έτρεχαν νύχτες στην Ομόνοια και άλλα στέκια για να εντοπίσουν "συνδέσμους" που εκμαύλισαν τα παιδιά τους. Δεν περνούν συχνά φαίνεται από τις υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας, αλλά και πίσω από το Πολυτεχνείο ακόμα, να μετρήσουν πόσοι νέοι πέφτουν ξεροί καταμεσής του δρόμου.
Το πρόβλημα των ναρκωτικών, το μείζον και φλέγον όπως σωστά παραδέχτηκε και ο αρμόδιος υπουργός, θέλει πράγματι αντιμετώπιση δραστική και καίρια. Πρώτα απ΄όλα όμως, χρειάζονται μέτρα για την προστασία του χρήστη, στον οποίο η ποινικοποίηση φυσικά και δεν προσφέρει τίποτα, αντίθετα επιδεινώνει την κατάστασή του. Τι να κερδίσει κανείς αν κλείσει τον τοξικομανή νέο που κατρακύλησε από τις κακές παρέες, στη φυλακή; Ο φόβος της ποινής και του στίγματος που τη συνοδεύει, κλείνει τα στόματα των οικείων του, που αποφεύγουν την αναφορά στην Αστυνομία και επωμίζονται μόνοι τους τα πάντα. Ο εντοπισμός της ύποπτης παρέας έως τους συνδέσμους και τους προμηθευτές, είναι ένας πραγματικός εφιάλτης που μόνο όσοι τον έζησαν ξέρουν τι σημαίνει. Τα ναρκωτικά έχουν κλείσει πολλά σπίτια, ίσως περισσότερα απ΄ότι φανταζόμαστε.
Πώς όμως εννοείται "εξορθολογισμός", όσον αφορά την αντιμετώπιση των προμηθευτών και κατόχων ναρκωτικών ουσιών, δεν καταλαβαίνουμε. Ακόμα δε χειρότερα, με την περίπτωση καλλιέργειας φυτών κάνναβης για την οποία τίθενται διαβαθμίσεις μικρής και μεγάλης επικινδυνότητας! Υπάρχει αλήθεια περιθώριο καθορισμού κριτηρίων για να ξεχωρίσουμε τις περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών σε "ελαφρύτερες" και "βαρύτερες"; Μπορεί να αποδεχτεί λογικός νούς, την "δικαιότερη μεταχείριση" για τους "μικροδιακινητές" σε σχέση με τους μεγαλεμπόρους; Και εδώ θα ισχύσει επιτέλους, η εύνοια των πολυεθνικών έναντι του μικροεμπόρου, όταν μιλάμε για το πλέον φονικό προιόν μετά τα όπλα πολέμου; Θα βάλουμε πλαφόν στους κινδύνους που ξεκληρίζουν τα παιδιά μας, με κριτήριο τα budget και τα πελατολόγια των εμπόρων θανάτου;
Δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτά θα ψηφιστούν έτσι από εκπροσώπους της κοινωνίας μας, οι οποίοι υποτίθεται, είναι γνώστες των προβλημάτων και δεινών της. Θα μου πείτε, όλα αναμενόμενα αφού σύρονται από τον πρωθυπουργό για να ψηφίζουν τις καταδίκες του λαού και το ξεπούλημα της χώρας, αλλά...Το θέμα των ναρκωτικών δεν έχει να κάνει ούτε με δανειακές συμβάσεις και την μόνιμη κινδυνολογία περί χρεωκοπίας. Είναι από μόνο του διαβατήριο γενοκτονίας, σε μια εποχή που οι αντιστάσεις των νέων είναι αρκετά μειωμένες λόγω της ανεργίας και της κρίσης. Πριν λοιπόν προχωρήσουν σε ψήφιση, οφείλουν να σταθμίσουν τις συνέπειες. Να εκτιμήσουν εκ των προτέρων τι σημαίνει ελεύθερη καλλιέργεια χασίς και "μικροδιακίνηση" με φτηνά χαπάκια, που προκαλούν ταχύτατους εθισμούς στους χρήστες; Ας ρωτήσουν κανέναν γονιό που πέρασε το λούκι, να τους εξηγήσει τα περαιτέρω, αν τα αγνοούν...

20 σχόλια:

  1. Οι καλλιεργητές τής κάνναβης θά κατεβαίνουν καί αυτοί στους δρόμους μέ τά τρακτέρ;
    Πράσινη χούντα μέ πράσινη φούντα.
    Δώστε τή φούντα στόν λαό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αποποινικοποίηση ναρκωτικών-νομιμοποίηση τζόγου εν μέσω θέρους...
    Εάν εσείς κύριοι του κυβερνώντος κόμματος αυτό το λέτε "υψηλή στρατηγική" εγώ το λέω "χαμηλού επιπέδου πολιτική χωρίς αρχές" που υποδηλώνει λίαν επιεικώς απόγνωση και τρικυμία εν κρανίω..
    Και τώρα που καταπλήξατε τα πλήθη άλλες παρόμοιες φαεινές ιδέες έχετε ή να αρχίσουμε το χειροκρότημα???
    Κα Γαληνού όντως εάν το κακό θελήσει να σε παγιδεύσει δεν γλυτώνεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό με τα τρακτέρ, δεν το είχα σκεφτεί ομολογώ...Λέτε;
    Περί τρικυμίας εν κρανίω, ουδείς λόγος αλλά ίσως και να παρουσιάζονται έτσι τα πράγματα για να συγκαλύπτονται άλλες σκοπιμότητες.
    Βλέπετε, από τις "μικροδιακινήσεις" βολεύονται οικονομικά και κάποιοι που αν τους κόψουνε το φαί, θα φάνε εμάς-έτοιμοι είναι άλλωστε και το είπανε(ο νοών νοήτω).
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κα Γαληνού,

    Με δεδομένο τον πιο κάτω ορισμό καθώς και τις γνώσεις κοινωνιολογίας που διαθέτετε, θεωρώ ότι θα παρουσίαζε εξαιρετικό ενδιαφέρον, κάποια στιγμή, ένα άρθρο σας που θα επεσήμανε και θα ανέλυε τα κοινά σημεία μεταξύ κυβερνώντος κόμματος και αυτού που ονομάζουμε φυλή.

    "Με τον όρο φυλή στην ανθρωπολογία και την κοινωνιολογία εννοείται μια θεωρητική μορφή κοινωνικής οργάνωσης, βασισμένη σε μικρότερες ομάδες που διακρίνονται για την προσωρινή ή μόνιμη πολιτική τους ενσωμάτωση και καθορίζεται από παραδόσεις κοινής καταγωγής ή κοινό ιδρυτικό μύθο, κοινή γλώσσα πολιτισμό και κοινή κυρίαρχη ιδεολογία".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα ναρκωτικά είναι θάνατος. Στον θάνατο δεν έχει διαβαθμίσεις. Άρα και τα ναρκωτικά δεν έχουν. Ότι κι αν είναι: χαπάκια, χασίς, ηρωίνη, κοκαΐνη, κρακ και ότι άλλο σ..ο βγάλουν είναι θάνατος. Αυτό που χρειάζεται είναι η προστασία των τοξικομανών διότι είναι άτομα που πρώτα τα κέρδισαν στο μυαλό και μετά κύλησαν. Είναι εξαρτημένοι άρρωστοι.

    1) Περισσότερα κέντρα αποτοξίνωσης ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στις λίστες. Είναι ντροπή για την Ελλάδα από τη στιγμή που θα πει ένας τοξικομανής "Βοηθήστε με, θέλω να γλυτώσω" να περιμένει χρόνια μέχρι να λάβει υποκατάστατο. Σε άλλες χώρες από τη στιγμή που θα ζητήσει βοήθεια περιμένει το πολύ μια βδομάδα για να ενταχθεί σε κάποιο ειδικό πρόγραμμα.

    2) Την προστασία από τον νόμο του τοξικομανή-βαποράκι. Από τη στιγμή που θα συνεργαστεί με την Δίωξη ναρκωτικών να μπαίνει άμεσα(εντός 24ωρου) για αποτοξίνωση και σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων όχι μόνο αυτός αλλά και η οικογένεια του και οποιοδήποτε άλλο φιλικό του άτομο κρίνει η υπηρεσία. Νέες ταυτότητες, άλλο μέρος διαμονής, αστυνομική προστασία. Σε περίπτωση που ξαναπράξει τα ίδια θα αντιμετωπίζεται ως έμπορος ναρκωτικών και όχι ως βαποράκι και μάλιστα με το σκεπτικό ότι προσπάθησε να παραπλανήσει αστυνομικούς σε έρευνα περί ναρκωτικών.

    3) Ελάχιστη ποινή φυλάκισης 15 χρόνια στον έμπορο ναρκωτικών χωρίς δικαίωμα μείωσης ποινής και χωρίς δικαίωμα άδειας. Το ελάχιστο που θα μπορεί να μειωθεί μια ποινή εμπόρου ναρκωτικών να ναι τα 15 χρόνια. Ούτε να μπορεί να πάει σε αγροτική φυλακή. Σε περίπτωση απόπειρας απόδρασης εμπόρου ναρκωτικών η ποινή να μετατρέπεται σε ισόβια κάθειρξη. Αν στη συνέχεια έχει καλή διαγωγή να μπορεί να αποφυλακιστεί στο συμπλήρωμα 10ετίας. Αν ξανακάνει εμπόριο ναρκωτικών τρις ισόβια (καμία επιείκεια μέχρι να πεθάνει).

    4) Καθάρισμα της Κρήτης και οποιουδήποτε άλλου μέρους καλλιεργούν κάποιοι χασισόδεντρα. Αν δεν μπορεί μόνη της η αστυνομία με την ΕΚΑΜ, εν ανάγκη να συμβάλλει και ο στρατός με πάνοπλους καταδρομείς (μόνιμους, όχι κληρωτούς) και επιθετικά ελικόπτερα για κάλυψη. Δραστικές λύσεις."Ή πετάς το καλάσνικοφ και σηκώνεις τα χέρια ψηλά ή σε γαζώνουμε. 10 δευτερόλεπτα χρόνος".
    Όχι να κάνουν "μαγκιές" τα κατακάθια της κοινωνίας με ΑΚ 47 και να αφήνουν παράλυτα 30χρονα παιδιά ειδικούς φρουρούς που έχουν ένα 9αρι πιστόλι για οπλισμό ή άντε ένα ΜP5 στη καλύτερη.
    Τον πατέρα του παράλυτου ειδικού φρουρού τον έχουν δει αυτοί οι κύριοι που νομοθετούν? Όχι. Έχουν "σημαντικότερα" θέματα να ασχοληθούν και τρέμουν ανέκαθεν τη φράση "πολιτικό κόστος". Οι πράξεις τουλάχιστον αυτό δείχνουν.
    Ας δουν από κοντά ναρκομανή να τρέμει να σοκαριστούν και μετά ας νομοθετήσουν για "μαλακά", "σκληρά", "μικρές ποσότητες" και "μεγάλες ποσότητες".
    Πόλεμο χωρίς έλεος στα ναρκωτικά και στους παιδεραστές.
    Καταστρέφουν το μέλλον του Έθνους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τελικά αυτό εννοούσε όταν έλεγε "πράσινη ανάπτυξη"! Η Μαρία - Χουάνα που νταραβεριζόταν στα Στέιτς φταίει για όλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΪ ΕΛΙΝΑΑΑ,

    ΠΩΣ ΛΕΕΙ;

    "ΝΤΑΓΚΛΑ ΜΑΣΤΟΥΡΑ" !!!

    ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΠΑ;

    ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ, ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΣΚΟΤΩΘΕΙ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΕΙ-ΑΠΕΙΛΗΘΕΙ;

    ΕΥΘΥ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ.

    ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΤΙ ΟΜΩΣ;

    ΓΙΑ ΤΟ Κ.Κ.Ε ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΤΙΚΗ ΓΩΝΙΑ, ΑΥΤΟ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ.

    ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ. ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΜΑΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ...

    ΠΛΑΙΣΙΩΣΤΕ ΝΕΟΛΑΙΟΙ ΜΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΙΛΑΠΑ ΤΩΝ ΑΣΤΩΝ.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πιγκουίνε, το βιβλίο πήγε σήμερα στο βιβλιοπωλείο.

    @ Litsou
    Ευχαριστώ για την ιδέα. Τον ορισμό αυτόν όμως, ποιός τον συνέταξε;
    Αν μας δώσει και ένα παράδειγμα, θα ξέρουμε γιατί μιλάμε.
    Και ίσως τότε, δεν χρειαστεί κάν άθρρο-ανάλυση.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Γιώργος Γεωπονική

    Εσύ άλλωστε, είσαι και καθ΄ύλην αρμόδιος όσον αφορά τις καλλιέργειες.
    Θα ήθελα να ήξερα αν αυτά τα "χορταράκια" έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον, στο χώμα, στον αέρα κλπ.
    Για τις επιπτώσεις στους ανθρώπους, ξέρουμε.
    @ Γιώργος Πάτρα
    Τα σκέφτηκα πολύ και τα παιδιά της δίωξης ναρκωτικών. Τέτοια επικίνδυνη δουλειά και να τους λένε τώρα "αφήστε τους "μικρά" και πιάστε τα "μεγάλα ψάρια" γιατί εκεί είναι το ψητό.
    Αίσχος και αηδία. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κα Γαληνού,

    el.wikipedia.org/wiki/Φυλή
    "Με τον όρο φυλή στην ανθρωπολογία και την κοινωνιολογία εννοείται μια θεωρητική μορφή κοινωνικής οργάνωσης, βασισμένη σε μικρότερες ομάδες που διακρίνονται ..."

    Το 1994 βίωσα (μαζί με άλλους συναδέλφους) στον επαγγελματικό μου χώρο ένα κλίμα "τρομοκρατίας" διάρκειας μόλις δύο ωρών ικανό όμως να με κάνει να αναθεωρήσω πολλά.
    Προσπαθώντας να διατηρήσω την ψυχραιμία μου και να μην τινάξω στον αέρα ότι μέχρι τότε είχα καταφέρει (μικρό ή μεγάλο δεν έχει σημασία)σχηματίστηκε στο μυαλό μου η λέξη φυλή -με την έννοια της αγριότητας-.
    Δεν ξέχασα ποτέ ούτε την ημέρα ούτε τη λέξη.
    Οι άνθρωποι που μας κυβερνούν κάνουν καθημερινά ότι μπορούν για να μου την θυμίζουν.
    Καταλαβαίνω ότι δεν σας βοηθώ επί της ουσίας αλλά ότι βίωσα είναι το μοναδικό κίνητρο πίσω από αυτή την πρόταση/επιθυμία.
    Σε κάθε περίπτωση σας ευχαριστώ για την ανταπόκριση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Litsou

    "οι άνθρωποι αυτοί κάνουν ό,τι μπορούν να μου τη θυμίζουν.."
    Μα νομίζω, επί της ουσίας μιλήσατε.
    Οσο για την βιωματική σας εμπειρία που λέτε ότι λειτούργησε ως κίνητρο για αυτή τη σκέψη, το καταλαβαίνω.
    Επιβεβαιώνεται ότι ο άνθρωπος πρώτα αισθάνεται και μετά σκέφτεται.
    Η εμπειρία που ζήσατε, με ενδιαφέρει πολύ. Δεν χρειάζεται αναφορά σε ονόματα και διευθύνσεις,εκτός φυσικά αν πρόκειται για κάτι εξαιρετικά προσωπικό.
    Ομως εδώ είδα ότι έχετε ήδη αρχίσει να το λέτε, οπότε...μήπως αξίζει τον κόπο να προχωρήσετε; Καμιά φορά η εξωτερίκευση του δικού μας βιώματος, μπορεί να αποδειχτεί πολύ χρησιμότερη απ΄ότι αν το κρατάμε μόνο για μάς σηκώνοντας μόνοι μας το βάρος.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ελίνα το πήρα. Πολύ καλή δουλειά. Αύριο θα είναι πίσω στο βιβλιοπωλείο. Σ' ευχαριστώ και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κα Γαληνού,

    Η "ατμόσφαιρα" ανήκει στη κατηγορία καταστάσεων που δυστυχώς δεν περιγράφονται με λόγια.
    Οταν ξυπνάς από εφιάλτη μπορεί να περιγράψεις ότι είδες αλλά είναι σχεδόν αδύνατον να περιγράψεις ότι ένιωσες.
    Παρά ταύτα, με δεδομένο ότι σε καμμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζεται εξαιρετικά προσωπικό ευελπιστώ να μου δοθεί η ευκαιρία κάποια στιγμή να σας το διηγηθώ.
    Προς το παρόν, ένα μεγάλο ειλικρινές ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την διακριτικότητα και κυρίως για την ευαισθησία!!!!

    ΥΓ.
    Ζητώ συγνώμη για την όποια αμηχανία αλλά είμαι εντελώς ανεκπαίδευτη στο να ανοίγω
    "συρτάρια" παρουσία άλλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Litsou
    Εντάξει, το σέβομαι απόλυτα.
    Γενικά όμως νομίζω, ότι οι ανησυχίες μας έχουν κοινή βάση-αν κατάλαβα καλά.
    Είμαι όμως της γνώμης ότι καλύτερα να μη σωπαίνουν τα θύματα. Βεβαίως, η απόφαση να μιλήσουν, δική τους.

    Πιγκουίνε, μη μου πείς ότι το διάβασες κιόλας! Μπά παιδί μου τι σίφουνας είσαι εσύ..
    Ελπίζω να μη σου έκανε την καρδιά περιβόλι..Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ελίνα, θα γράψω πρώτα για ένα από αυτά και στη συνέχεια όποτε έχω χρόνο(κατά τη διάρκεια της σημερινής μέρας) και για τα άλλα δυο βασικά ναρκωτικά(ηρωίνη, κοκαΐνη) που προέρχονται κι αυτά από φυτά.
    Χασίς.
    Γνωστό στη πιάτσα ως: χασίσι, μαύρη, νταμίρα, σοκολάτα κι άλλες λιγότερο γνωστές ονομασίες. Μερικές από αυτές: οξυγόνο(εδώ γελάμε και κλαίμε), φούντα, νταφού, φού, τσούρου, πράσο, φορφόλι, τζόϊν , φώξεν, λαλάκι γρασίδι,χόρτο,ντούρου,τσουρί,ντουντού, σμπιγδάνι, ντουμάνι, μπουρούχα πορτατίφ, λαμπατέρ, φαίος, μπέκος, ρο, ντι βι ντι.

    Το χασίς(το τι προκαλεί στον άνθρωπο γνωστό…μέχρι και καρκίνο πνεύμονος) προέρχεται από το φυτό Κάνναβη. Αρχίζουμε με βοτανική συστηματική του ταξινόμηση:

    Βασίλειο: Φυτά
    Υποδιαίρεση: Αγγειόσπερμα
    Κλάση: Δικοτυλήδονα
    Τάξη: Urticales
    Οικογένεια: Cannabaceae
    Γένος: Cannabis
    Είδη: Διάφορα. Τα τρία πιο γνωστά είναι Cannabis indica, Cannabis sativa και Cannabis ruderalis

    Φυσιολογία φυτού: Περιέχει περίπου 75 ουσίες που ανήκουν στα κανναβινοειδή. Μερικές (οι 4 πιο) σημαντικές εξ αυτών είναι οι εξής:
    1)CBD(κανναβιδιόλη)
    2)CBN(κανναβινόλη)
    3)THC(Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη)
    4)THCV(τετραϋδροκανναβιβαρίνη)
    Όσον αφορά τον αέρα δεν τον επηρεάζει το φυτό υπό την έννοια να υπάρχει στη περιοχή που καλλιεργείται κάποια ιδιαίτερη μυρωδιά. Εκτός αν υπάρχει κάποιο είδος ή υποείδος που μυρίζει χαρακτηριστικά. Φυσικά, μπορεί να επηρεαστεί το φυτό από τον αέρα όπως κάθε φυτό. "Πλάγιασμα" από δυνατό αέρα κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το φυτό δεν βλάπτει, δεν επηρεάζει το έδαφος. Χωρίς να βάζω το χέρι μου στη φωτιά γι’ αυτό άσχετα από τη βιβλιογραφία. Δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι. Ο λόγος είναι οι ουσίες που περιέχει. Είναι γνωστό από διάφορες έρευνες σε διάφορα άλλα φυτά(φαρμακευτικά- αρωματικά-ελαιούχα...ο αγαπημένος μου τομέας με πολύ ψάξιμο) ότι φυτά που περιέχουν διάφορες ουσίες μπορούν να επηρεάσουν το έδαφος άμεσα ή έμμεσα. Αν πχ γίνει ενσωμάτωση υπολειμμάτων κάποιου φυτού μετά τη συγκομιδή κι αυτό φυτό περιέχει διάφορες ουσίες ασφαλώς αυτές θα μείνουν στο έδαφος χωρίς αυτό να ναι κατ' ανάγκη κακό. Εξαρτάται τι καλλιέργεια θέλει να βάλει στη συνέχεια ο παραγωγός.
    Συνήθως το φυτό επηρεάζεται από το έδαφος κι όχι το αντίστροφο.
    Μελέτες(τουλάχιστον στην Ελλάδα) για το αν επηρεάζει η κάνναβη(ολόκληρη φυτεία πχ σε ένα χωράφι 10 στρεμμάτων) το έδαφος δεν έχουν γίνει. Θα ήταν ενδιαφέρον σε συνεργασία με άλλα κράτη να γίνουν σε ελεγχόμενες περιοχές υπό την εποπτεία αρμόδιων υπηρεσιών τέτοιου είδους πειράματα. Να μάθουμε τον εχθρό καλά. Να δοκιμαστεί για παράδειγμα αεροψεκασμός(ή επίγειος..ανάλογα την έκταση) με μικρό αεροσκάφος με ειδικό ισχυρό ζιζανιοκτόνο, στη συνέχεια μετά από 10-20 μέρες απομάκρυνση φυτών και στη συνέχεια δεύτερος αεροψεκασμός ώστε να μην ξαναφυτρώσει τίποτα τέτοιο στην ίδια περιοχή που θα ανακαλυφθεί από διωκτικές αρχές πχ μια μεγάλη ή τουλάχιστον σημαντική χασισοφυτεία.
    Αυτό που είναι κοινός παρονομαστής όλων είναι η πολιτική βούληση. Εκεί είναι το θέμα.
    Πάντως για την ιστορία φυτό κάνναβης Ελίνα έχω δει από κοντά σε ορειβατική εξόρμηση με φίλους μου. Είχαμε πάει Όλυμπο και συγκεκριμένα προς Ορλιά μεριά. Καταπληκτικό, πανέμορφο μέρος. Έχω την συνήθεια όταν είμαι στη φύση να έχω στο σακίδιο ένα βιβλίο βοτανικής συστηματικής ταξινόμησης φυτών σε διαστάσεις μαθητικού τετραδίου αλλά με αρκετές σελίδες(450 σελίδες με εικόνες κτλ). Επίσης και σακουλίτσες δειγματοληψίας. Αν παρατηρήσω κάτι για οποιοδήποτε φυτό το βγάζω, ψάχνω και αν το θέλω για το φυτολόγιο μου παίρνω δείγμα. Μετά από 2 ώρες ανηφορική πορεία φορτωμένοι με σακίδια, σχοινιά κτλ και πριν κάνουμε καταρίχηση σε ένα σημείο αράξαμε σε ένα μέρος που θύμιζε ελαφρώς ταινία Τζον Ράμπο στη ζούγκλα :). Αρκετή βλάστηση, σκιά και τρεχούμενο δροσερό νερό που κατέληγε σε μέτριου ύψους καταρράχτη που στη βάση του σχηματίζονταν δυο μικρές λιμνούλες(στις οποίες μετά την καταρίχηση βουτήξαμε...είχαμε μαγιό μαζί) από βραχάκια. Είναι γνωστό σημείο για όσους έχουν πάει εκεί αν και σχετικά όχι εύκολα προσβάσιμο.
    Εκεί που κάναμε τη πλάκα μας αφού είχαμε αλλάξει φανελάκια (ιδρωμένοι από πορεία γαρ) και μασουλούσαμε κρουασάν, κεφτεδάκια, σοκολάτες, σπανακόπιτα της μαμάς...γενικώς ότι είχε ο καθένας μας, παρατήρησα πάνω στο γέλιο της παρέας ένα μικρό φυτό...κάνναβης με το χαρακτηριστικά του φύλλα και μου κόπηκε το γέλιο.
    Έβγαλα το βιβλίο από το σακίδιο και άρχισα να γυρίζω σελίδες. Οι φίλοι μου φυσικά δεν είχαν αντιληφθεί τι ακριβώς έψαχνα και ένας εξ αυτών, παιδικός μου φίλος συνηθισμένος από την εικόνα άρχισε τα αστεία του τύπου " Ο Έλληνας Μέντελ εν δράσει" κτλ. Γελούσαμε και γυρνούσα σελίδες μέχρι να το βρω να βεβαιωθώ. Το βρήκα και τους είπα δίνοντας το βιβλίο: "Δείτε ρε κάτι ενδιαφέρον". Εκεί τινάχτηκε η μπάνκα στον αέρα που λένε. Γίνανε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. όλοι γεωπόνοι με τη μια :) Άλλα παρόμοια φυτά τριγύρω δεν υπήρχαν και ο σπόρος που φύτρωσε, βρέθηκε εκεί σίγουρα με τυχαίο τρόπο(πουλί, αέρας κτλ) δεδομένου ότι θα ήταν κάποιος πολύ ηλίθιος να βάλει φυτό στο συγκεκριμένο μέρος που περνάνε ορειβάτες. Αυτό όμως που προβληματίζει είναι ότι ο σπόρος όπως κι αν κατέληξε εκεί λογικά δεν θα ήταν μεγάλη απόσταση. Λίγα χιλιόμετρα. Για την ιστορία, το φυτάριο μετά την σχετική πλάκα εκριζώθηκε, μπήκε σε σακουλίτσα δειγματοληψίας και στο τέλος της εκδρομής πετάχτηκε σε κάδο παρά την επιμονή -πλάκα να το κρατήσω για φυτολόγιο ή για...παραγωγή! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γιώργο σε ευχαριστώ πολύ για τις τόσο ενδιαφέρουσες πληροφορίες σου.
    Φαίνεται ότι τον "εχθρό" δεν τον ξέρουμε καλά.
    Εσύ όμως, έχεις τον Μέντελ στο DNA σου βλέπω.
    Αυτή η τάση σου να συλλέγεις φυτά σε κάθε εξόρμηση στη φύση, μου θυμίζει τον παππού μου στη Μυτιλήνη.
    Ηταν και κείνος γεωπόνος και σε κάθε βήμα, κάτι έβρισκε ή κάτι σκεφτόταν να διασταυρώσει με άλλο. Αυτό ως τα γεράματά του βέβαια, γιατί η μανία..είναι μανία. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ηρωίνη
    Γνωστή στη πιάτσα ως: πρέζα, σουτ, άλογο, άσπρη, σκόνη, άσπρη σκόνη, σκόνη της χαράς, ασπρούλα, λευκή, ζαμπόν, τσουλήθρα ζου, ζουζου, ρούχλα

    Η πρώτη ύλη είναι το όπιο που προέρχεται από συγκεκριμένο είδος παπαρούνας. Την Papaver somniferum.
    Περιέχει 25 αλκαλοειδείς ουσίες, κυρίως όμως μορφίνη,ναρκωτίνη, παπαβερίνη, θηβαϊνη, κωδεϊνη. Άνθη ακτινόμορφα στήμονες 5 έως περισσότεροι. Ανθικός τύπος Κ2Σ2+2ΑάπειροΓ(2-18).
    Κύρια πρώτη ύλη του συγκεκριμένου είδους παπαρούνας είναι το "ρετσίνι"(ακατέργαστο όπιο) που μαζεύουν οι παραγωγοί(κυρίως στο Αφγανιστάν και στις γειτονικές του χώρες). Η διαδικασία συγκομιδής του "ρετσινιού" είναι κουραστική, χρονοβόρα και επαναλαμβάνεται 3-5 φορές σε κάθε μια παπαρούνα κατά την περίοδο συγκομιδής.
    Στη συνέχεια από το "ρετσίνι"(ακατέργαστο όπιο) οι έμποροι που το αγοράζουν βγάζουν τη μορφίνη. Στο τελικό στάδιο με τη χρήση αιθυλικής αλκοόλης,αιθέρα, ακετόνης, χλωροφόρμιου,Νατρίου και μερικών άλλων ουσιών που δεν θυμάμαι παράγουν το τελικό προϊόν, τον θάνατο, την ηρωϊνη. Κάθε έμπορος που μεσολαβεί στη συνέχεια τη νοθεύει για να αυξάνει το κέρδος του. Η εύρεση νεαρών νεκρών σε ερειπωμένα σπίτια ή δημόσια πάρκα είναι το τελευταίο στάδιο του ταξιδιού.
    Επιπτώσεις άμεσες στο περιβάλλον το φυτό δεν έχει με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Δεν είναι τίποτα βέβαιο όσον αφορά τις επιπτώσεις που θα έχει αν πάνε να βάλουνε άλλες νόμιμες καλλιέργειες στις εκτάσεις που επί χρόνια καλλιεργούν το συγκεκριμένο είδος παπαρούνας με τις συγκεκριμένες ουσίες που περιέχει. Πάντως είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει να φυτρώνει ως ζιζάνιο σε αυτές τις περιοχές ακόμα κι αν πούνε ότι από αύριο σταματάνε να την καλλιεργούν. Η παπαρούνα Papaver rhoeas(ίδιο γένος διαφορετικό είδος), η γνωστή αθώα κόκκινη παπαρούνα που συναντάμε στην Ελληνική ύπαιθρο(κι αλλού) είναι όμορφο αλλά δύσκολα σχετικά αντιμετωπίσιμο ζιζάνιο. Ότι κι αν ψεκάσεις την επόμενη χρονιά ξαναφυτρώνει. Μας αποζημιώνει όμως τους φυσιολάτρες με την ομορφιά της. Στη σχολή πριν καιρό έγιναν πειράματα(στα οποία συμμετείχα ως φοιτητής και ανεπίσημος βοηθός καθηγητή επικεφαλής της ομάδας προπτυχιακών φοιτητών) σχετικά με το πως επηρεάζει την καλλιέργεια του κριθαριού και του κουκιού η γνωστή μας κόκκινη αθώα παπαρούνα που προαναφέρθηκε. Αυτό φαινομενικά δεν είναι χρήσιμο για το επικίνδυνο είδος παπαρούνας. Κι όμως. Βγήκαν εμμέσως κάποιες ενδείξεις που την αφορούν.
    Πειραματικά αγροτεμάχια διαστάσεων περίπου 2X2 μέτρων. Συνολικά 8 επαναλήψεις. Κάθε πειραματικό αγροτεμάχιο χωρισμένο σε δυο ίσα μέρη. Στο ένα μέρος είχαμε κουκί και κριθάρι μαζί με τη κόκκινη αθώα παπαρούνα και στο άλλο μισό μόνο το κουκί με το κριθάρι. Πήραμε δείγματα φυτών και από τα δυο μέρη του κάθε πειραματικού αγροτεμαχίου και κάναμε αναλύσεις στα φυτά κουκιού και κριθαριού. Ανακαλύψαμε ότι όσα ήταν στο κομμάτι με τη κόκκινη παπαρούνα επηρεάζονται από το ζιζάνιο. Επηρεάζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. η περιεκτικότητα τους σε διάφορες ουσίες στα φύλλα τους, άρα η φωτοσύνθεση άρα και η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και πάει λέγοντας. "Βαθιά νερά" της φυσιολογίας φυτών. Δηλ το κουκί και το κριθάρι, ένα ψυχανθές και ένα σιτηρό αντίστοιχα, δεν "φτάνουν" στο 100% των δυνατοτήτων τους λόγω της κόκκινης παπαρούνας ζιζανίου. Φανταστείτε λοιπόν αν αυτοί οι φτωχοί άνθρωποι αγρότες στο Αφγανιστάν σταματήσουν να καλλιεργούν το επικίνδυνο είδος παπαρούνας(που οι έμποροι αγοράζουν το ¨"ρετσίνι" δίνοντας ψίχουλα) και να αρχίσουν να καλλιεργούν ψυχανθή ή σιτηρά για να τραφούν τι προβλήματα θα αντιμετωπίσουν στις καλλιέργειες τους λόγω του επικίνδυνου είδους Papaver somniferum που πλέον θα φυτρώνει ως ζιζάνιο και επιπλέον τόσα χρόνια το έδαφος θα έχει "ποτιστεί" ίσως από αλκαλοειδή. Τους έχουν καταδικάσει στη φτώχεια και είναι δούλοι παραγωγοί των εμπόρων ναρκωτικών. Δεν έχουν άλλη οικονομική διέξοδο. Η υποκρισία της διεθνούς κοινότητας σε όλο της το μεγαλείο.

    Βοτανική συστηματική ταξινόμηση του επικίνδυνου είδους P.somniferum :

    Βασίλειο: Φυτά
    Υποδιαίρεση:Αγγειόσπερμα
    Κλάση: Δικοτυλήδονα
    Τάξη: Rhoedales
    Οικογένεια: Papaveraceae
    Υποοικογένεια: Papaveroideae
    Γένος: Papaver
    Είδος: P.somniferum

    Το παιχνίδι είναι πουλημένο αλλά αξίζει να παλεύεις για έναν καλύτερο κόσμο και να λες περήφανα «Είμαι μπάτσος, όχι μπραβόμπατσος». Αυτό να το θυμούνται στη Δίωξη όλοι τους σε δύσκολες στιγμές και να μην πουληθούν ποτέ! Παλεύουν για έναν καλύτερο κόσμο απέναντι σε διεθνή παρασκηνιακά συμφέροντα, την υποκρισία των κυβερνήσεων και τα όπλα του υπόκοσμου της κάθε χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.