2/8/11

Ακυβέρνητη κρίση

της Ελίνας Γαληνού
Αυτήν την εποχή, κορυφώνονται οι εντάσεις που τείνουν προς γενικευμένη κρίση στην Ελλάδα. Μπορεί η οικονομική κρίση να αποτελεί το κύριο μέρος του προβλήματός της, όμως είναι μόνο ένα μέρος. Γενικά η χώρα σ΄αυτή τη φάση, μοιάζει σαν ένα μετακινούμενο μωσαικό κρίσεων, καθώς η μια κρίση διαδέχεται την άλλη δημιουργώντας ένα ανεξέλεγκτο ντόμινο. Δεν χρειάζεται νομίζω άλλη σαφέστερη απόδειξη για την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης, η οποία ωστόσο, κομπάζει "περί επιτυχιών"...

Είναι βέβαιο πια ότι η κυβέρνηση αυτή, αδυνατεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Δεν αρκεί δυστυχώς ένα Μνημόνιο, ένα Μεσοπρόθεσμο και μια συμφωνία των Βρυξελλών για να εγγυηθούν την σταθερότητα στην πολιτική ζωή και την κοινωνία. Η απεργία των ταξιτζήδων που έχει τις τελευταίες εβδομάδες, δημιουργήσει αναρίθμητα προβλήματα, δεν αποτελεί παρά ένα σύμπτωμα της αποσταθεροποίησης και εκτροπής. Υπάρχουν και πάρα πολλά άλλα όμως. Ο έλληνας πολίτης, έχει την αίσθηση ότι πατάει πάνω σε ναρκοπέδιο και σχεδόν δεν εκπλήσσεται πια με τις ξαφνικές εκρήξεις. Αποδεικνύεται συνεχώς ότι τα εγχειρήματα της κυβέρνησης προκειμένου "ν΄αλλάξει την Ελλάδα", πέτυχαν μόνο σε ένα πράγμα. Να προκαλέσουν ραγδαία διάλυση των πάντων, χωρίς όμως να έχουν προβλέψει για την επόμενη μέρα. Το δύσκολο βέβαια έγκειται στο "τι μέλλει γενέσθαι" μετά την διάλυση. Αλλά προς το παρόν, ακούμε μόνο για καλές προθέσεις και αισιοδοξία θετικής έκβασης της δοκιμασίας. Τελευταία, αρχίσαμε να ακούμε κάτι και περί ανάπτυξης.
Η πρόοδος όμως αυτών των "οραμάτων", προυποθέτει πρώτα απ΄όλα, την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και διασφάλιση της χώρας από εθνικούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή, σ΄έναν κόσμο που βράζει συνεχώς γύρω μας. Ακόμα περισσότερο όμως, προυποθέτει μια οργανωμένη στρατηγική διαχείρισης κρίσεων που υπάρχουν και που θα συνεχίσουν προφανώς να ανακύπτουν, ίσως και δριμύτερες. Διότι όπως είπαμε, οι κρίσεις είναι πολλές και αν δεν αντιμετωπιστούν, η χώρα δεν πρόκειται να κάνει βήμα μπροστά. Αντιθέτως, θα οπισθοδρομήσει...απροβλέπτως.
Επομένως, η οργάνωση διαχείρισης κρίσεων είναι ο βασικός και ουσιαστικός " πάτος στο βαρέλι" εφ΄όσον μιλάμε για τη σωτηρία της χώρας και μάλλον σημαντικότερος από τα "πακέτα" των Βρυξελλών. Στην παρούσα φάση όμως, όπου η αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα κορυφώνεται και ίσως επιδεινωθεί στο άμεσο μέλλον, αναδεικνύεται έντονα το εξής οξύμωρο. Ολοι δηλώνουν "υπεύθυνοι" αλλά στην ουσία... δεν είναι κανένας. Οι κρίσεις θεριεύουν και ο εκάστοτε "αρμόδιος" κυνηγάει τη γάτα του και η γάτα την ουρά της. Με ακυβέρνητες κρίσεις όμως, όχι πάτους βαρελιών δεν μπορούμε να υπολογίζουμε, αλλά ούτε κάν βαρέλια...

7 σχόλια:

  1. Ελινα
    Αν ηξερες ποσο πολυ και πληρως ειναι ολα ελεγχομενα αλλα οχι απο...εμας ,τον λαο.Η οικονομια ειναι ενα ακριβεστατο εργαλειο με ελαχιστες αναταραξεις εντροπικες και με προβλεπομενα αποτελεσματα αναλογα τι θα βαλεις στο μιξερ ξερουν και τι εξειδεκευμενη ποιοτητα θα βγαλουνε.τιποτα δε ειναι στην τυχη παρα μονο η ζωη μας
    χρονικα μονον, γιατι ποιοτικα και αυτο ελεγχεται και προβλεπεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελίνα πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου,πραγματικά.

    Κατά τη γνώμη μου σύντομα θα έχουμε μια κυβερνητική κρίση,θεωρώ αδύνατο να αποφύγουμε τις εκλογές πρίν το τέλος του έτους,απο εκεί και πέρα ας κάτσει ο οποιοσδήποτε να υπολογίσει ποιός θα συνεργαστεί με ποιόν και θα καταλάβει που οδηγούμαστε.

    Η παρούσα κυβέρνηση έχει άλλους στόχους και όχι τη σωτηρεία της χώρας,και τους άλλους στόχους μια χαρά τους πετυχαίνει.

    ΥΓ
    Υπόψιν ότι αν οδηγηθούμε σε εκλογές,και υπάρξει έστω και η υποψία ότι οποιοδήποτε μικρό κόμμα θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ για την συνέχιση της παρούσας πολιτικής,θα δεί τα ποσοστά του στο επίπεδο των κυνηγών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν είναι θέμα ποσοστών μόνο το θέμα. Η εποχή των ποσοστών και των "σου΄πα, μου'πες" μεταξύ των αρχηγών κομμάτων, έφτασε στον πάτο. Καθημερινά αυτό το μοντέλο, καταρρέει με γοργούς ρυθμούς.
    Το βασικό πρόβλημά μας είναι πολιτικό. Πολιτικής δομής για την ακρίβεια.
    Ακόμα και αν ισχύουν αυτά που λέει ο serg ψηλά-χαμηλά, δεν παύουμε να είμαστε μια μονάδα εν τω συνόλω, που πρέπει να βρεί τρόπο να λειτουργήσει αξιοπρεπώς, ελαχιστοποιώντας τις ζημίες.
    Χρειαζόμαστε μια στρατηγική διαχείρισης κρίσεων όλων των επιπέδων. Εχω σκεφτεί μερικά πράγματα και μόλις τα ολοκληρώσω κάπως, λέω να τα δώσω στην "Δημοκρατία Ιδεών".
    Δεν είμαι ειδική επί της μαστοριάς της πολιτικής, αλλά όταν βγούν πολλά στο πετσί μας, πονάμε και σκεφτόμαστε.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "...οι κρίσεις είναι πολλές και αν δεν αντιμετωπιστούν, η χώρα δεν πρόκειται να κάνει βήμα μπροστά."

    Τίποτα, απ' ότι φαίνεται έχουν καταλάβει ότι δεν τη βγάζουν και προετοιμάζονται για την πιθανότητα εκλογών το φθινόπωρο. Από την άλλη, έχουν να κάνουν κι αυτά που επιβάλλει η τρόικα για να μην τούς αδειάσει. Οπότε σού λέει ας τα περάσω τώρα κατακαλόκαιρο που λείπει κόσμος και θα είναι μειωμένες οι αντιδράσεις, έτσι ώστε αν χρειαστεί να κάνω εκλογές το φθινόπωρο να μην έχω ταυτόχρονα να παίρνω και άλλα μέτρα. Κι όπου βγει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Διαχειρηση Κρισεων=βαρυσημαντη εννοια αλλα και απαραιτητη σε καθε συστημα ιδια οταν αυτο αντιμετωπιζει συστημικο κινδυνο.Περιμενω τις προτασεις σου αλλα να ειναι σκληρες και καθετες οπως παντοτε...τελευταια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ serg

    Το πρόβλημα είναι συστημικό. Οντως.
    Η απουσία οργάνου διαχείρισης κρίσεων, είναι και το σύμπτωμα και η αιτία του προβληματικού συστήματος.
    Ξεκινάμε λοιπόν απ΄αυτήν την βασική αρχή...
    Για να αλλάξουν οι δομές του συστήματος, θα πρέπει να προσδιοριστούν πρώτα οι νέες βάσεις και οι κατευθυντήριες γραμμές του.
    Ισως η "ακυβέρνητη κρίση", εκπέμπει το σήμα κινδύνου που λές.
    Το κενό από απουσία ενός οργάνου στρατηγικής διαχείρισης κρίσεων, αναμένει έντονα την εκπλήρωσή του.
    Αυτό ίσως πρέπει να γίνει σε πρώτη φάση. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. H εξευτιλιστικη αυτοκαταστροφη του Νεο-ελληνα ραγια θα συνεχιστει ακαμπτη, οσο ακμαζει η ηλιθιοτητα τυπου ΓΑΠ και αδιαφορει παντελως η κοινωνια.

    Κοιμομαστε προοδευτικα ορθιοι και αποβλακωμενοι!

    - Ν. Λυγερός, "Τουρκικές φοβίες και ελληνική δράση"
    http://www.lygeros.org/lygeros/7571-gr.html

    - Ν. Λυγερός, "Τοποστρατηγικό Καστελλόριζο"
    http://www.lygeros.org/lygeros/7572-gr.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.