24/8/11

Συνετρίβη ρωσικό διαστημόπλοιο

Πρόκειται για διαστημόπλοιο τύπου Progress M12-Μ.
Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos επιβεβαίωσε ότι το ρωσικό διαστημόπλοιο φορτίου Progress M12-Μ, που εκτοξεύτηκε σήμερα, Τετάρτη με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), δεν έφθασε στη σωστή τροχιά, ενώ κάποιες πηγές ανέφεραν ότι κατέπεσε στη Γη.
«Το διαστημικό σκάφος φορτίου Progress M12-Μ δεν έφθασε στη σωστή τροχιά», αναφέρει η Roskosmos σε ανακοίνωσή της, εξηγώντας ότι ένα πρόβλημα εμφανίστηκε μετά από 325 δευτερόλεπτα πτήσης.
«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, υπήρξε μια βλάβη στο σύστημα των κινητήρων», αναφέρει η Roskosmos.

Θραύσματα του διαστημοπλοίου έπεσαν στη Ρωσική Δημοκρατία της Αλτάι, στα σύνορα με την Κίνα, τη Μογγολία και το Καζακστάν, δήλωσε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στο πρακτορείο Ria Novosti, ενώ μια άλλη πηγή είχε προηγουμένως δηλώσει στο Interfax ότι το διαστημικό σκάφος πιθανότατα κατέπεσε στη Σιβηρία.
«Στις 16:25 ώρα Ελλάδας, λάβαμε πληροφορίες ότι θραύσματα του διαστημοπλοίου Progress M12-Μ κατέπεσαν στη γη», δήλωσε αυτή η πηγή.
Στο μεταξύ το ρωσικό Κέντρο ελέγχου Διαστημικών Πτήσεων (TSOUP) ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να εκκενωθεί από το πλήρωμα του ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) μετά την αποτυχημένη εκτόξευση του ρωσικού διαστημοπλοίου φορτίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
«Πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά την κατάσταση. Μπορούμε να πούμε προκαταρκτικά ότι δεν είναι τόσο κρίσιμο ώστε να πρέπει να μιλήσουμε για ταχεία επιστροφή του πληρώματος του ISS», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Σολόβιεφ, επικεφαλής των πτήσεων για το ρωσικό τμήμα του ISS, σύμφωνα με το Interfax.
«Υπάρχουν στον ISS επαρκή αποθέματα για τον εφοδιασμό των κοσμοναυτών που θα αρκέσουν μέχρι την άφιξη του επόμενου Progress M12-Μ», πρόσθεσε.
«Τουλάχιστον οι κοσμοναύτες δεν θα χρειαστεί να κάνουν οικονομίες στα τρόφιμα», είπε.
Το διαστημόπλοιο Progress M12-Μ, το οποίο μετέφερε φορτίο αρκετών τόνων, επρόκειτο να συνδεθεί την Παρασκευή με τον ISS.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.